Zmiernenie nežiadúcich účinkov chemoterapie
Dobrý deň, v mene mne veľmi blízkej osoby chcem poprosiť Vás všetkých, ktorí ste sa stretli s liečbou chemoterapiou - existuje nejaký prípravok, alebo trebárs nápoj, potravina - jednoducho čokoľvek, čo uľahčí nežiadúce účinky chemoterapie??? Od včerajšieho dňa ju prijíma člen našej rodiny a už po prvej dávke to bolo dosť zlé, takže sa veľmi obávame, čo bude neskôr, keď bude telo zoslabnuté... Samozrejme, nehovorím o následkoch, ktoré zrejme nevyhnutne prídu (napr. vypadanie vlasov), skôr by ma zaujímalo, čo je možno dobré doma mať na samotné nežiadúce účinky, akými sú zvracanie, nechutenstvo... U nás to bude najbližšieho pol roka tak, že 5 dní bude trvať podávanie liekov v infúziách, potom príde 2-týždňová prestávka a zase 5-dňové podávanie liekov... Možno môj text vyznie chaoticky, ale zatiaľ som sa akosi nedokázala celkom preniesť nad problém a momentálne sa mi ani veľmi nedarí uvažovať nad tým, čo chcem vlastne napísať - snáď mi budete rozumieť ☹ Ďakujem za každú jednu radu, aj keď viem, že univerzálna odpoveď neexistuje.
@cat ahojky, v utorok Mabtheru, v stredu chemo, Tvoje pocity dokonale zdieľam. Vyrigala som zrejme-dúfam-aj nádor, vyzerá že všetky orgány brucha a časť mozgu....do jednej v noci, dávali mi jednu injekciu vnútrožilnú za druhou, potom infúzie, zrejme to podráždilo žlčník či čo, potom glukózu bo čosi s cukrom bolo, potom minerály...no myslím okolo 4 nadránom som už nebola na lanku pripojená o fľašu a dokázala som kapánek zdriemnuť....paradoxne v prepúšťacej správe mám napísané, že "CHT tolerovala dobre, bez pocitov nauzey a dyspepsie....." kokoooooooooooos a moje kutle odchádzali v pravidelných intervaloch v tých ich ladvinových miskách do kanalizácie a hlavu by som si bola najradšej odrezala celú. takže druhá už dobre, povieš...no, OK! OK, verím Ti. Na druhú o tri týždne, medzitým hematologické vyšetrenie, gynek., CTčko....
Teraz beriem Prednison, a ešte nejaké dva...čakaj...Milurit a Omeprazol a to ešte do nedele aj mám brať....
@yukki Chúďatko - je to moc zlé??? ☹ Určite to bude lepšie 🙂 🙂 🙂 Zatni zuby, vydrž!!! Myslím na teba!!! Dožaduj sa liekov proti nevoľnosti.... PS: naša Betka ju berie v 5-dňových cykloch a ten prvý deň je úplne že brutálny, ale ostatné sú už v pohodičke, vlastne celé dni prespí..... možno aj vdaka tým oblbovákom, čo jej miešajú do infúziek to tak dobre znáša.... vždy v poslednej fľaši má nejaké lieky proti nevoľnosti a určite aj nejaké sedatíva....
@yukki no peknee to napísali do správy,kokos.. Prednison som brala tiež- vždy 5 dní po CH, potom sa vysadí. Milurit som odignorovala- to je len na močenie, že ak málo cikáš, hento ťa nejak poženie, ja som to brať nechcela a dr. neprotestoval. Omeprazol mi nedali. A tiež som chodila raz za 3 týždne, veď to vieš.. Tá prvá CHT s človekom dobre zatočí 😢 😖 Ale už bude len lepšie 😎
Prepacte ze sa vam pcham do debaty ale chemoterapiu som prezila na vlastnej koži v nemocnici mi davali Zofran ale bolo to 13 rokou dozadu ale urcite je neaka nahrada za ten liek urcite sa treba popytat lekarou mne ten Zofran velmi pomahal liecby mi tiekla 5 dni vkuse a ja som jedla kapustnicu pri nej 😀
@sabinati aj ja som zjedla obed, ryžu, kapustičkový šalátik, šošovicovú polievku...a dali mi aj nejakú že vraj dobrú tabletku, Rasetron-teda ona bezpochyby aj dobrá je......
ale jak šla celú noc ta kapusta so šošovicou aj so žlčníkom cez nos vonka, som sa zaprisahala, že nanajvýš do hustoty pudingu na budúce, kto to má furt vyťahovať z nosa hento.....Ale zas ja som taký grco odjakživa, ja som si ani "okno" po piajtike nikdy neprivodila, nakoľko mi žalúdok nevydržal už prvé poháriky...nehovoriac o ťažších jedlách, ceste autom, a keď som bola malá len na mňa dakto krivo kuknul už som šablila....takže som taký chcípáček odjakživa, no....
Ja neviem ako to je teraz u mna to bolo chvalabohu davno a teraz medicina je o vela vela dopredu. Dzim pršteky všetkym co bojovali alebo bojuju z rakom. 🙂
@yukki myslím, že priebeh prvej a ostatných chemo záleží v mnohom od typu liekov, ktoré ti dali. Mamina mala prvú fakt zlú a ostatné relatívne lepšie, ale to asi skôr preto, že vedela, čo ju čaká. Pri prvej to bolo ako nečakaná facka. Ale vracanie bolo pri každej, niekedy sme museli ísť aj mimo termínu chemo na injekcie na uľavenie, lebo to bol masaker. A niekedy jej museli dať pauzu, aby sa pozbierala, lebo to trvalo dlhšie. Ťažko povedať, v každom prípade pred chemo veľmi nejedz, resp. iba niečo ľahšie. Je z toho potom menej bordelu, keď nič iné 😅 Držím palec
Baby a to ste mali...alebo teda vaši blízki...šak mne úplne odišli sliznice v hube a hrdle, aj teplú vodu keď pijem tak jak keby som nože jedla....hm...ma to teda draplo akosi.....dúfam, že aj na tých správnych miestach, tak to tej chemoške odpustím, no.
@yukki niekto to znáša lepšie niekto horšie 😢 ..... zle sa to číta a nie to ešte prežívať ☹
Ja som tu už písala o aloe vera, ako posilňuje organizmus v boji s chorobou a eliminuje negatívny vplyv terapie....a regeneruje aj poškodenú sliznicu... Aj na nete nájdeš spustu informácii. Určite to stojí za to vyskúšať!
Drž sa! Máš prečo bojovať 🙂
@zdraviezprirody díki, si zlatá! 🙂
ahojte žienky, môjmu ocovi zistili rakovinu - na pľúcach a už je to aj na prieduškách ... ☹ v utorok má brať prvú dávku chemo - vraj slabšiu a v stredu druhú - tá že bude silnejšia a potom ešte 18. decembra. On sa rozhodol, že ho do nemocnice a z nemocnice zoberie sanitka, že on si ju objednal. Ale ja ho nechcem nechať po chemo doma samého. Ja síce bývam inde, ale to len cca 17 km, mama má rannú, takže pri ňom doobeba nik nebude. Však by mal niekto aspoň tieto dva dni byť pri ňom? Ja som na MD, takže sa k nemu chystám tak či tak. Ako ste vy alebo vaši príbuzní prežívali tieto dni po podaní chemoterapie? Ako mu ja budem môcť pomôcť? Ešte som čítala aj o nejakom Biobrone, myslíte, že sa oplatí ho zohnať, pomôže aspoň trošku? Ďakujem vám moc za rady ...
@cat
@indiankaindi
@drabantovazuzana
@yukki
žienky, prosím, poradíte mi?
@mobilka Ahoj, to mi je lúto:( minimálne 1 deň po 1.chemo by mal byť niekto pri ňom, vtedy býva človeku ozaj zle. Ja som nebrala biobran,ale Wobenzym, celú dobu liečenia, ale o Biobrane som počula,že je tiež velmi vhodný. Ako sme prežívali..? My sme fungovali normálne, totálna ignorácia choroby, aj na dovču sme šli. Nespomínať chorobu, nedať si ňou kaziť život- to bolo moje heslo. Držím vám palce..
@mobilka ahoj, par hodin by mohol zvladnut aj sam, zalezi ako bude na neho chemoska posobit, ale myslim ze ak mu bude zle, tak to pride az po par hodinach. Mojej mame bolo najhorsie az na dalsi den po podani a potom este jeden den. ale v ten den ked ju dostala bola relativne OK. zalezi fakt ako na nu zareaguje, ta prva slabsia by mala byt OK, po tej silnejsiej by bolo dobre aby s nim niekto bol.
@mobilka ahoj, v prvom rade - je mi veľmi ľúto, čo prežívate a želám, aby váš príbeh bol jedným z tých, ktoré majú šťastný koniec... Myslím si, že otec jednoznačne bude potrebovať pomoc.... Chemoterapiu znáša každý inak, to je jasná vec, ale po prvej dávke býva zle snáď všetkým 😢 😢 😢 určite nie je dobrý nápad, že chce byť doma sám, to mu vyhovor!!! Ja osobne som síce chemoterapiu nebrala, ale zo skúsenosti z rodiny viem, že je to brutal.... Naša Betka po prvej dávke plakala od bolesti, bolelo ju celé telo, kĺby, všetko ☹ Bolo jej aj zle od žalúdka a zopár krát ju prehnalo. No a nakoľko nevládala od bolesti ani z postele vstať, tak bolo treba očistiť, bohužiaľ prebaliť a tak..... Nechcem rozpisovať až tak úplne dopodrobna, jednoducho - URČITE HO NENECHAJTE SAMÉHO!!!! To si myslím, že mi dajú aj ostatné dievčatá za pravdu... Želám, nech to máte rýchlo za sebou a nech ocko liečbu znáša čo možno najlepšie.... PS: čo sa týka výživových doplnkov, skús si prečítať najmä prvé strany tejto diskusie - nájdeš odpovede na mnohé otázky.... 🙂
@mobilka no, tu som. No tak...bude mu možno na nič. Nie každému je ale na nič. Mňa tiež nechceli nechať ani prespať v nemocke, ale teda sme z cez 200km vzdialenosti...a to ani nevedia, že bývam na samote....ja som teda už tie dni potom bola sama doma....deti mi vzala babka a kamaráti, polievku nejakú som si navarila, ale už druhý deň mi to zlikvidovalo sliznice v hube a krku a mám pocit že až do uší mi to strieľa, takže som na chladených jogurtoch-aj tie idú len cez slzy do mňa a Nutridrinkoch. Takže možno by mu bolo dopredu nakúpiť nejaké tie nutridrinky-potom asi sa to dá aj predpísať, nejaký jemný výplach ... ale vôbec ich ani nemusí potrebovať-veď povedz, @cat , hejže to nie každého tak drapne.... BioBran beriem aj ja, s tým treba začať najlepšie 10 dní pred chemo...a či to úpomáha? Nuž ta...viem ja?
Ty a ja by som povedala, že to sa len tak doobeda nestihne ani....kým mu porobia krv, ekg..potom mu to namiešajú...a potom má ešte pár hodín, aj keby mu malo prísť zle, tak ešte pár hodín po samotnej chemo by to nemalo byť...tak mne dotiekla kdesi kolo jednej a zvracať som začala o piatej. Poradili mi aj kúpiť si liek Rasetron 2mg a užiť aspoň hodinu pred chemo...že nebudem zvracať. Som ho vzala, ale nejako....bars teda...nepomohol.
píšem jak tatár...teraz som prišla zvonku s deťmi, rozprávať neviem kôli tomu hrdlu tak na ne len mrkám a prikyvujem a vrčím...a kus šepkám.
ešte som zabudla, prvé 2-3 hodky neni nič, ja som akože hrdinka šla rovno z nemocnice s deťmi von do lesa, ale večer, cca 3,5 hodky bolo po dotečení infúzky, vtedy ma ovalilo a začalo to.
@cat ona sa tá choroba dobre ignoruje, ak ti vedľajšie účinky chemošky neznemožnia žitie v širšej norme....fakt, počúvam prípady, kedy človek normálne popritom ostane pracovať-ale iste by neostal, keby mal také vedľajšáky ako má iný pacient, ktorý tiež nie je nejaká padavka ale....na jeho organizmus istý druh chemošky zapôsobil katastrofálne. 😖
Je úplne skvelé, ako si to zvládla, zrejme máš silný a okrem spomínanej choroby zdravý organizmus, a kiež by sa tá mrcha najbližších 60 rokov k tebe nepriblížila ani omylom!
@mobilka ahoj, v prvom rade želám ocinovi, aby chemo riadne zabrala ako má a aby bol čo najskôr v pohode. Čo sa týka chemo, slabšia dávka je relatívny pojem a vzhľadom na to, že je jeho prvá, nikto nevie, ako to bude zvládať. Už len tá cesta sanitkou bude zrejme dosť náročná. Ja zo skúseností s maminou viem, že sme taxíkom leteli hneď domov a aj to bolo len tak tak. Na sanitku bude musieť počkať a aj tá ho možno povozí všelikde. A či by mal zostať sám, to je ťažko povedať. Na jednej strane bude možno len veľa spať, alebo ležať a pozerať TV. Na druhej strane, ak by mu zostalo zle, nebude pri ňom nikto. Ja osobne by som ho určite nenechala samého, ak by som mala možnosť byť pri ňom. Maminu som nikdy nenechala po chemo samú, pretože jej bývalo prakticky vždy veľmi zle. A aj keby jej nebolo hneď zle, asi by som sa bála, či to nepríde nečakane. Takže z môjho pohľadu buď určite s ním. Okrem toho to určite padne aj jemu dobre, že sa o neho skutočne bojíš a stojíš pri ňom 🙂
Poculi ste uz o polyoxidoniu? Lekári sú k tomuto lieku skepticki a nechcú ho predpisovat - je dost drahy...10injekcii stoji 100eur a pacient by mal doplácať 20eur. Je to liek z Ruska, používali to kozmonauti pred cestou do vesmíru, lebo ako prve im odchadzala kostna dren.
@yukki necitala som celu diskusiu...neviem preto aku mas diagnozu /AML?/...bud pripravená, že lekarka povie, že vie o tomto lieku, ale nijako zvlášť nepomáha...pre lekárov sú najdôležitejšie lieky, ktore MAJU predpisovat...cela metoda a vyhodnocovanie krvneho obrazu je zastarana, cca 50 ročná...bola som v Thajsku, kde som sa informovala o onkologickych ochorenia...vies co mi lekári odpovedali?!...že liek na rakovinu uz dávno existuje, len vase krajiny ziju ako rukojemnici farmaceutickych spoločnosti ☹
Ďakujem vám všetkým. Práve sme prišli domov od našich. Sme z toho všetci mimo. Ocino o rakovine nehovorí ako o rakovine ale ako o zápale. Hovorí, že "musíme to brať športovo" 🙂. Zatiaľ to tak vyzerá, že to zvláda celkom dobre, ale bojím sa utorka a stredy a ďalších dní ... On v podstate ešte nikdy nebol vážne chorý, iba sem tam kašeľ a nádcha a teraz toto ... Od januára pokašlieval, tak ho obvodná poslala na hematologiu, lebo sa jej niečo nezdalo s krvou. Tak tam chodil vlastne celý čas KAŽDÝ mesiac a tá dr. nič nezistila, hlavne že v krvi furt nejaké zvýšené hodnoty. Nakoniec to už nevydržal a šiel opäť k obvodnej a ona ho hneď poslala na pľúcne, kde mu povedali, že má dlhodobý zápal pľúc, odtiaľ išiel do Tatier a tam mu povedali, že na operáciu je už neskoro ... no pochopíte toto?! Tak on od januára chodí stále k dr a tá nič nezistí?! Som taká nahnevaná, až hrôza ...
A jednoznačne budem s ním, či chce či nechce. Ešte raz vám veľmi ďakujem za rady. 😉
@yukki ach ako sa toto môže diať v tomto storočí? Kde sa stále nabáda, aby ľudia chodili na preventívky a sledovali každý neduh?!
Ešte sa vás chcem opýtať, kdesi som čítala, že na cca 6. deň prudko klesajú hodnoty akýchsi krviniek, ako prebieha tento deň - resp. tieto dni? Alebo vlastne, ako dlho je človeku zle od podania chemo?

@drabantovazuzana
@cat
@indiankaindi a všetky halooo... ☹