icon

Zmiernenie nežiadúcich účinkov chemoterapie

drabantovazuzana
24. júl 2012

Dobrý deň, v mene mne veľmi blízkej osoby chcem poprosiť Vás všetkých, ktorí ste sa stretli s liečbou chemoterapiou - existuje nejaký prípravok, alebo trebárs nápoj, potravina - jednoducho čokoľvek, čo uľahčí nežiadúce účinky chemoterapie??? Od včerajšieho dňa ju prijíma člen našej rodiny a už po prvej dávke to bolo dosť zlé, takže sa veľmi obávame, čo bude neskôr, keď bude telo zoslabnuté... Samozrejme, nehovorím o následkoch, ktoré zrejme nevyhnutne prídu (napr. vypadanie vlasov), skôr by ma zaujímalo, čo je možno dobré doma mať na samotné nežiadúce účinky, akými sú zvracanie, nechutenstvo... U nás to bude najbližšieho pol roka tak, že 5 dní bude trvať podávanie liekov v infúziách, potom príde 2-týždňová prestávka a zase 5-dňové podávanie liekov... Možno môj text vyznie chaoticky, ale zatiaľ som sa akosi nedokázala celkom preniesť nad problém a momentálne sa mi ani veľmi nedarí uvažovať nad tým, čo chcem vlastne napísať - snáď mi budete rozumieť ☹ Ďakujem za každú jednu radu, aj keď viem, že univerzálna odpoveď neexistuje.

lentuska
26. nov 2012

@mobilka
No jasne a ked prides k doktorovi,ze chces preventivku ako mama, tak ten na nu cumel, ze ci ma papier od zamestnavatela.... 😀 akoze toto je co?! Ja teda som sa poucila a uz nechodim k takymto doktorom. Ludkovia ja teda nemam osobne skusenosti rovno s touto chorobou ale poznam ludi, ktori sa vyliecili pomocou bioregulacnej mediciny a bez vedlajsich ucinkov.....jedno dievca tam chodilo sice pol roka ale ma pokoj baba....neuvazovali ste nad niecim takymto? Ja teda chodim k doktorke, ktora sa zaobera tymto typom mediciny a nam pomohla celej rodine a hovorila, ze rakovinu lieci tiez.....a pomaha.....dokonca jednej znamej, ktora u nej bola, povedala, ze rakovinu co ma na prsniku ma z kliesta....a ona skoro odpadla,ked mi to rozpravala, ze presne to moze byt, ked mala asi pred rokom presne pod prsnikom kliesta a vytrhla ho bez hlavicky....
Ja som teda typ cloveka ,co sa nevzdava a vzdy hlada....a teda v mojom pripade som aj nasla tuto medicinu, ktora mi pomohla behom mesiaca. Co nevedeli lekari vyliecit za 13 rokov, tato doktorka spravila behom mesiaca....

yukki
28. nov 2012

@mobilka ako je otcovi? Držím palce. Ja som bola posledné dni na tých Nutridrinkoch ináč, lebo cez spálený gágor mi nič iné nešlo. A dnes už drem aj chlieb s redkvičkou.

mobilka
28. nov 2012

@cat
@yukki
@drabantovazuzana
ahojte žienky, akurát som sa vám chystala písať ale yukki ma predbehla 🙂 Včera mal prvú dávku, tá mu tiekla cca hodinu. Potom išiel domov (našťastie brácho nebol v robote, tak bol s ním). Včera mu nič nebolo, tak som bola rada. A dnes mal dávku druhú - tá mu tiekla skoro 4 hodiny, no a bol s ním tiež brat, tak keď som mu naobed volala, tak mu bolo dobre a keď som im volala podvečer, tak sa tiež cítil dobre, zatiaľ žiadne nevoľnosti. Neviem, či tie nevoľnosti môžu prísť hocikedy, tak uvidíme. Ja som k nemu nemohla ísť, celá família sme zas chorí, tak radšej, aby dačo od nás nechytil. Kúpila som mu v lekárni nejaký Flavin a B17 vitamín. Stále naňho myslím, volám mu často, a ak nie jemu tak bratovi alebo mame. Verím, že to bude dobré ... 18.12. má ďalšiu ... ďakujem vám žienky za rady 😉

yukki
28. nov 2012

@mobilka tak supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer!

mobilka
28. nov 2012

@yukki som rada, že aj ty sa máš už lepšie, že už môžeš aspoň niečo zjesť. Ach aby ste už všetci boli zdraví a aby sme už všetci nikdy nemuseli mať takéto starosti 😔

drabantovazuzana
autor
29. nov 2012

@mobilka To sú fakt dobré správy, teším sa s vami 🙂 🙂 🙂 Budem držať palce, aby všetko prebiehalo hladko, a aby výsledky stáli za to 🙂 🙂 🙂

mahulenka87
29. nov 2012

@drabantovazuzana moja teta je na tom podobne. Mala tumor na vaječníku, po operácii z hystológie vyšlo, že je tam pár zlých buniek a tak musela ísť na chemo a teraz má aj radioterapiu. Sú to iba polovičné dávky, aby sa predišlo rozšíreniu zlých buniek. ☹ Žiaľ, treba len tých x dní prežiť ako sa dá, a bude dobre. 😉 Nech si pýta od Dr. a sestričiek niečo, aby sa jej aspon trošku uľavilo. Mojej tete dali. Držím palce 😉

cat
29. nov 2012

@mobilka nedá mi to, musím ťa nato upozorniť: v tabletkách je toho vitamínu B17 strašne málo, to je zas len biznis farmaceutov 😒 a ešte sú aj hrozne drahé. Treba kúpiť priamo horké marhulové jadrá, dostať ich v bioobchodoch, ja napr. kupujem odtialto:
http://www.slnecnica.sk/produkt/jadierka-marhul...
😉 Beriem ich už od júna a verím tomu, že aj to mi pomohlo...

renatka100
29. nov 2012

@cat v ziadnom pripade pre chorych nejest marhulove jadierka su velmi tazko spracovatelne na pecen a zatazuju ju. Cista forma vitaminu b 17 tzv. Amigdalin sa da kupit a objednat z mexika je to jedina firma na svete ktora to vyraba ( ceska firma co to predava na slovensku to je milion krat slabsi preparat a totalna chemikalia). Na svete je to velmi pouzivane prirodne chemoterapeutikum vyliecilo alebo aspon pomohlo vela ludom len na slovensku o tom malokto vie. Skuste pozriet stranku badatel.sk su tam vsetky info .

cat
29. nov 2012

@renatka100 no mne ich odporučila MUDr. Fulová, ak poznáš to meno. Pomohla tisíckam onko-chorých ludí.. Ja som tie jadierka jedla počas celej choroby a hneď prvé kontrolné CT ukázalo,že mi zmizlo všetko,čo bolo zhubné, doktor čumel ako puk..pečeňové testy mám ok. Ale to o tom Mexiku som počula, vraj ide o nejaké injekcie.. tú stránku si mrknem, diky 😎

renatka100
29. nov 2012

@cat moja mama sa lieci na rakovinu pomocou gersonovej terapie a tam su vsetky jadierka zakazane lebo pecen sa nevie potom cistit inba spracuva tazko rozlozitelne latky. Moja mama uzivala aj tabletky aj injekcie amigdalinu b 17. Teraz ma vysledky fakt dobre. Nepopieram ak clovek nema ine moznosti tak jadierka su lepsie ako nic ale preto niekomu nezaberu lebo pecen uz nestiha aj spracovavat aj odburavat toxiny.

mobilka
29. nov 2012

lekárnička mi spomínala tie jadierka, že najlepšie je, keď sa kombinujú jadierka + ten vitamín B17 - ale tak sme sa zakecali, že som ich zabudla kúpiť. Ale teraz neviem, či hej či nie ... 😨

yukki
29. nov 2012

@renatka100 ja som mala-aj mám-priamo z mexika. Bolo ju treba začať brať veľmi pomaly.....mala som riadne ťažkosti, je to šupa.

yukki
29. nov 2012

a teraz ich ani neberiem bo aj bez toho som z tej chemo total neschopná...od včera večera mám koliku jak kôň, už som myslela, že budem volať veterinára k sebe. Zvrchu grcám, zdola nič.....
ale nabehnem poprípade kontinuálne po chemo na ten B17.... len tam sú tiež úplne presné protokoly, to nie tak že..ta kedy vezmem kedy nie, raz toľko potom toľko....

mobilka
29. nov 2012

@yukki och už nech ťa netrápia tie nežiaduce účinky tej hnusnej chemo 😢

renatka100
29. nov 2012

@yukki ano je to supa aj mamina mala s tabletkami problemy ale ked jej davali tie injekcie tak jej nic nebolo

renatka100
29. nov 2012

@yukki citam celu diskusiu a docitala som sa ze pijete po chemo nutridrinky. V ziadnom pripade by som ich nepila ziadne mliecne vyrobky sa chorym na rakovinu neodporucaju. Moja mamina ma dietu ziadne maso, sol, mliecne vyrobky, cukor, bielu muku v podstate je iba bio zeleninu, bio ovocie, kusok razneho celozrnneho chleba bez soli a kvasku a celozrnnu ryzu iba malu lyzicku denne, popri tom este velke mnozstvo liekov. Ak aspon trochu viete vydrzat na tekejto diete tak vam ju skutocne odporucam. Zakladom pri rakovine je nechat vyhladovat rakovinove bunky t.j nedodavat im to po com bazia a to je cukor a mliecne bielkoviny (z masa a mliecnych vyrobkov).

cat
29. nov 2012

@renatka100 tak to máme s tvojou maminou dosť podobnú diétu..žiadny biely cukor, mlieko a mliečne výrobky, mäso.. vyše pol roka som bez toho ale cítim sa super. a kravské mlieko som už zatrhla aj mojím deťom, pijú miesto toho rastlinné mlieka z bioobchodu, pohánkové, ryžové, z orechov...vela je tých druhov.

macocha
29. nov 2012

@renatka100 rakovinové bunky si dokážu metabolizovať aj iné veci, napríklad aj fruktózu, ak nedostanú svoj cukor...
Diéta je OK, ale nefandime si, že možno vyhladovať rakovinu. 😔 Aspoň nie bez toho, aby ste nevyhladovali aj ostatné bunky.

renatka100
30. nov 2012

@macocha mas pravdu dokazu ale je dokazane ze clovek nepotrebuje k prezitiu jest maso ani mliecne vyrobky napr taky slon je cicavec, nikdy nejedol maso ani nepil mlieko (iba mm) a konstrukciu tela ma teda riadnu.

yukki
30. nov 2012

@renatka100 😀 môj tráviaci systém je kus kratší ako slonov.... teraz potrebujem prežiť chemo, už dnes mám len 44 kíl nechcem aby mi to zožralo aj všetky svaly, po chemo sa vrátim k delenej strave bez cukru...ale s mliečnymi výrobkami. Bez bryndze ja nebudem 😀

renatka100
30. nov 2012

@yukki citim s tebou aj moja mamina je kost a koza

macocha
1. dec 2012

@renatka100 áno, s tým súhlasím, že prežiť sa dá aj bez mäsa a mlieka. Ale zas nie som si istá, či je to ozaj výhoda pre každého, najmä prudká zmena stravovacích návykov v období, keď začala chemoterapia.
Chorý slon proste zdochne a tak vidíme prirodzeným výberom len tie zdravé a silné.

Mamine držím palce.

drabantovazuzana
autor
2. dec 2012

@yukki koľko si už schudla od začiatku chemo??? Lebo podľa fotky vyzeráš byť také tintítko... Len tak ma to zaujíma, lebo ja sa celý svoj dospelácky život držím na 44 kg 🙂 Teda - okrem tehotenstiev... A - je ti už o niečo lepšie?
PS: baby, našu Betku začínajú chytať riadne depky... už pol roka je takmer bez kontaktu s vonkajším svetom - ja viem, že pre jej imunitu je to možno dobré, ale čo jej duša??? Ako to vysvetliť jej mame bez toho, aby som narobila peklo v rodine??? Beriem každú radu.... ☹
@renatka100
@macocha
@mobilka
@cat
@mahulenka87

typa
2. dec 2012

http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceutika_vo_vy...
vraj toto korenie trochu zmensuje.nadory a tak. Snad je to pravda 🙂

cat
2. dec 2012

@drabantovazuzana obávam sa že tu neviem poradiť pretože mame/rodičom sa niekedy isté veci vysvetliť nedajú.. ak Betka býva s rodičmi čo asi býva... ale podla mňa nie je dobré sa separovať od sveta, prejaví sa to na psychike skôr či neskôr..a imunita? Pozri, ja mám 2 malé decká, každú chvílu mi donesú domov nejakú chorobu, zo školy či zo školky, nemala som šancu a ani som nechcela sa od nich odseparovať a nič sa mi nestalo, nebola som od nich chorá ani raz, až na pár dňovú menšiu virózu niekedy v septembri...všetci čo sme po chemo máme oslabenú imunitu,ale tak..musíme žiť podla možnosti čo najnormálnejšie.. keď odíde psychika, je to šanca pre chorobu 😖 ☹ 😒

drabantovazuzana
autor
2. dec 2012

@cat veď práve... predvčerom bola u mňa a prvýkrát v živote som ju videla na dne, totálne zdeprimovanú, plakala predo mnou.... Jej mama sa počas jej choroby stala totálnou paranoičkou, zakazuje jej akékoľvek nielen súčasné, ale aj v budúcnosti plánované aktivity, neznáša, keď chodí k nám, pretože u nás vždy strávi celý deň, nedovolí jej návštevy (okrem tých, ktoré jej vyhovujú 😒 ) Ja už neviem, to dievča síce telesne kvitne, ale ani to nebude mať dlhé trvanie, ak jej všetko zakáže a nebude sa mať na čo tešiť.... Neviem, či chápeš, ale ja mám svoju rodinu a moje záujmy už idú iným smerom, ako jej, ktorá má 21 rokov a žije pre kamarátov, žúry... a zo všetkého bola naraz vytrhnutá 😒 😒 😒 😒 Môžem sa snažiť ako chcem, pozývať ju na kávu, na pizzu, do kina - ale to už sú aktivity prispôsobené mojim deťom... Je mi z toho do plaču...

yukki
2. dec 2012

@drabantovazuzana normálne okolo 50, chemo som už začínala na 47...štvrtý deň ma skrúca v kŕčoch žalúdka, včera na pohotovosti ma napichali, tak aspoň jedno poobedie bolo trošinku lepšie, ale noc už opäť...ja už to nevydržím, v takých kŕčoch by nik ani zviera nenechal tak dlho trpieť...

cat
2. dec 2012

@yukki Zuzi to mi je lúto..máš Novalgin? Ja som ho dosť pojedla počas chemo,ale od bolestí pomohol. Ja mám dnes tiež hrozné bolesti, presne po 3 mesiacoch som znova dostala krámy 😝 Oni sa stratili po 3-tej chemo úplne.. a dnes že aké prekvapko 😝 nikdy ma nebolelo z toho brucho až teraz..na skapanie.

cat
2. dec 2012

@drabantovazuzana možno by nebolo odveci keby sa Betka mame postavila na odpor, veď je plnoletá, dospelá žena, ktorá by o sebe mala rozhodovať sama...ona keď tú maminu kontrolu nad sebou včas nestopne, tak ju može mama -nechcem napísať že komandovať- ale chápeš, kontrolovať a obmedzovať ešte riadne dlho... ja mám podobnú mamu, myslí to tiež len dobre,ale je to ťažké..no ja mám 35r. a už dokážem mamu hneď stopnúť keď zachádza priďaleko...tiež bývame spolu v rámci dvojdomu..tiež sa jej nepáčilo že sme po mojej 1. chemo šli na dovolenku, podla nej by bolo lepšie keby som sedela doma na zadku, aby sa na mňa nááhodou dakde nenalepil bacil 😠 Nuž vypočujem si jej názor,ale spravím si po svojom..ona ako zdravý človek nechápe,ako velmi ja chcem žiť, naplno žiť, nielen prežívať..