icon

Zmiernenie nežiadúcich účinkov chemoterapie

drabantovazuzana
24. júl 2012

Dobrý deň, v mene mne veľmi blízkej osoby chcem poprosiť Vás všetkých, ktorí ste sa stretli s liečbou chemoterapiou - existuje nejaký prípravok, alebo trebárs nápoj, potravina - jednoducho čokoľvek, čo uľahčí nežiadúce účinky chemoterapie??? Od včerajšieho dňa ju prijíma člen našej rodiny a už po prvej dávke to bolo dosť zlé, takže sa veľmi obávame, čo bude neskôr, keď bude telo zoslabnuté... Samozrejme, nehovorím o následkoch, ktoré zrejme nevyhnutne prídu (napr. vypadanie vlasov), skôr by ma zaujímalo, čo je možno dobré doma mať na samotné nežiadúce účinky, akými sú zvracanie, nechutenstvo... U nás to bude najbližšieho pol roka tak, že 5 dní bude trvať podávanie liekov v infúziách, potom príde 2-týždňová prestávka a zase 5-dňové podávanie liekov... Možno môj text vyznie chaoticky, ale zatiaľ som sa akosi nedokázala celkom preniesť nad problém a momentálne sa mi ani veľmi nedarí uvažovať nad tým, čo chcem vlastne napísať - snáď mi budete rozumieť ☹ Ďakujem za každú jednu radu, aj keď viem, že univerzálna odpoveď neexistuje.

yukki
12. jan 2013

@cat tak mne tie čierne vypadávajú, a tie sivé rastú ďalej, budem mať strieborné číro, už len nejaký Harley zohnať a hijó po Slovensku...
po tejto tretej j ja už mám žilu OK, ale po prvých dvoch to bol boj....
Tak a ja nejaké aeróbne aktivity absolútne nezvládam...že hore kopcom abo čo vyjsť....takže hore kopcom sa vozím na vleku a dolu mi to na lyžiach už ide bez námahy.... 😝
No neviem, ako bude po kontrole, lebo u mňa nevedia určiť ani štádium kôli endometrióze, mala som totiž aj v bruchu zväčšené uzliny ale tam sa nevie...či to nie je z tej endometriózy len zápalové....alebo sú/boli z lymfómu...a netuším, ako dlho budem na tú PETscan čakať, keďže nijaké známosti tam nemám, pôjdem vari do Bystrice, to mám najbližšie-a asi až na základe výsledkov bude pokračovať chemoška alebo nebude....ale na Mabtheru že budem musieť ešte chodiť eeeeeeeeeeeeeeeeeee 🙄 😝

cat
12. jan 2013

@yukki ja som tiež po poslednej chemo ešte musela na 4 Mabthery,ale tomu lieku ja verím, ten je šikovný, naviaže sa len na choré bunky, zdravým dá pokoj..už počas týchto Mabther mi začalo rásť háro, ale okrem čiernej som aj riadne ošedivela, asi celkovo z tej prežitej hrôzy...človek si to nepripúšťa, ale aj tak ... Inak PETku je možná spraviť najskôr 2 mesiace po poslednej chemo, cca tolko som aj ja čakala..známosť/neznámosť- tam si oni určia termín..

yukki
12. jan 2013

@cat čooooooooooooooo....čiže....hm.....zaujímavé....no toto....do prdele ja mám v apríli nastúpiť do roboty....dva mesiace......no nič,no.

yukki
12. jan 2013

@cat a v Mabthere sa pokračuje akože naďalej v 3 týždňových intervaloch? Bez ohľadu na výsledky? Teda...mne ak ju objedná až pri poslednej, a zas mi ju schvália až o 6 týždňov ako naposledy, tak asi v trojtýždňovom nie...... 😒

cat
12. jan 2013

@yukki bez ohladu, ono je to totiž aj čosi ako zaisťovacia liečba, aby sa tá k..rva nevrátila. Presne po 3 týždňoch som ju ešte brala..ale iba z nej nič neni, len únava jak sviňa, ja som napr. rovno po Mabthere šla do školy na rodičko..a pod.

yukki
12. jan 2013

@cat tak ak to neobjednala p.doktorka, tak o tri týžden po poslednej to určite nebude, lebo objednávak -schvaľovanie-trvalo 6 týždňov. no jo. Dík za info.

yukki
24. jan 2013

@drabantovazuzana
@mobilka
baby, ako? Ja v utorok idem zas na tú otrovu na krysy...a potom nejaké tie vyšetrenia mi porobia že čo ďalej....

mobilka
24. jan 2013

@yukki drž sa, to už máš konečne poslednú? Náš dedko je zas v nemocnici, ale vraj v pondelok by mal ísť na ďalšiu "dafku" ... tak držte palce, budem aj ja 🙂

yukki
25. jan 2013

@mobilka palce držať budem, jasné....a či ja na poslednú? Hm-po vyšetreniach sa ukáže. buďto ešte 2-4, alebo to bude najozaj posledná

drabantovazuzana
autor
29. jan 2013

@yukki ahoj, ako sa ti darí? Dlho som sa neozvala, tak teda napravujem chybu... Betka včera dostala oficiálne poslednú dávku chemo... Nakoľko jej odišli žily, tak jej pod kľúčnu kosť pred dvoma týždňami zaviedli kanylu, kadiaľ jej to púšťali, brali krv a pod. Telo jej to odmietalo, tak dva týždne ležala v teplotách a miestami bolo tak, že si myslela, že jej odbila posledná hodinka... Dnes mi to všetko rozprávala - už je totiž dobre, Betuľa sa má k svetu. Rastú jej také "kačiatkovské" vlásky, chytá dobrú farbu... Dúfajme, že posledné vyšetrenia v BB dopadnú dobre a tá uzlinka, ktorú jej objavili, bude len nejaká hlúposť... Dievča sa nám konečne stavia na nohy aj po psychickej stránke, lebo to s ňou posledné týždne šlo dolu vodou. Dúfajme, že tú k*rvu porazila už raz a navždy!!! 🙂

yukki
29. jan 2013

@drabantovazuzana ahoj Zuzi no....dnes som sa dozvedela, že to nebola posledná chemo. Napriek tomu, čo vravela dr posledný krát, dnes zmenila názor, žiadne vyšetrenia, rovno ďfalšia chemo. Vraj 4 je málo. Vraj minimálne 6. A že sa vyšetrenia robia vtedy po 4., keď si nie sú istí, či chemo zabrala. A že u mňa zrejme zabrala-čomu sa teda teším-ale že sa ide ďalej. A že to bude najbližšie bez Mabthery, lebo tú poisťovňa schvaľuje 30 dní, čiže len chemo - @cat - divné, nie? Ja som z toho debil. Raz tak, raz tak. Ako vedia, že mi zaberá? Z krvi? či z čoho? hm...som zmetená. mala som v marci-apríli nastúpiť nazad do roboty...ta teraz čo. nastúpim-a každú chvíľu budem na maródke? či ako...čo teraz...

cat
29. jan 2013

@yukki Zuzi, tá doktorka riadne trepe!! v BA štandartne robia vyšetrenia po 4 chemo, kua, ja som chodila do Národného onkol. ústavu, takže tieto veci viem, mám ich prežité, moj dr. sa so mnou vždy aj dlho rozprával, jednoducho pri lymfómoch sa ide na CT po 4 CHT. Normálne mnou lomcuje zlosť, lebo keď mne všetko po 4 zmizlo, možnože aj tebe zmizlo a zbytočne ti budú do žíl púšťať ten jed. Nemožu vedieť, či ti chemo zaberá, to sa z krvi nedá, ja som mala ukážkový krvný obraz v čase zistenia choroby, ako aj počas liečby.. To ukáže len CT a PETka. Niektorí lekári a lekárky sú fakt kreténi 😠 a človek nemože nič robiť.. jo a Mabtheru možeš dobrať aj neskôr a aj po skončení chemo sa ešte berie, ja som vybrala ešte 4 dávky, ako zaisťovačku.

slunce3
30. jan 2013

ahoj, neviem či už to niekto písala ale zázvor je dobrý po chemo ked ti je zle na grcanie a pod. stačí malinký kúsok požuť a malo by to fungovať skoro okamžite, ono to nefunguje len pri chemo ale celkovo.

yukki
30. jan 2013

@slunce3 hej, potvrdzujem...ja pijem čaj z čerstvého zázvoru teraz a myslím, že pomáha.

slunce3
30. jan 2013

zázvor je super, ja ho milujem aj v jedle ale aj kamošky a ľudia z okolia sa divia že prečo im dávam kúsok zázvoru ked im je zle a do 2 minút začnú chápať.
@yukki

drabantovazuzana
autor
8. feb 2013

@mobilka
@cat
@yukki
@danciana
@michaela.g
@moncicip
@trish31
@zdraviezprirody
@maznacik007
@dejka77
@maco
@adriana7
@emkab
Ahojte všetci, nemám sa kedy rozpisovať, lebo môj malý Lukáško má laryngitídu a horúčkujeme už tretí deň, chcem sa len podeliť o fantasickú novinku: BETKA TO ZVLÁDLA A JE V PORIADKU!!!!!!!!! 😀 😀 😀 😀 😀 V utorok absolvovala záverečné testy a vyšetrenia na onkológii a gynekológii v BB a tam jej povedali, že to má za sebou!!!!!! Samozrejme, čakajú ju teraz pravidelné kontroly a nemá vraj zaspať na vavrínoch, rpetože to svinstvo môže niekde v tele podriemkavať a čakať na vhodnú príležitosť, ale nateraz je to zažehnané!!!!! Chcem sa vám všetkým poďakovať za dobre mienené rady, nápady a povzbudenia a hrozne si prajem, aby táto téma nezanikla.... Nie z toho dôvodu, že čakám, kto Ďalší sa ozve, že je tiež "v tom" aj keď samozrejme, život je taký a rakovina si nevyberá.... Práve naopak - budem šťastná, ak tí, čo bojujete, budete môcť nás ostatných potešiť tiež takouto skvelou správou - že rakovina je zažehnaná.... A pre tých, ktorí sa s ňou budú musieť popasovať, nech je táto téma povzbudením, že občas môže aj jedna ťažká kapitola v živote priniesť niečo dobré - nové priateľstvá, slová povzbudenia a dobrý koniec 🙂 🙂 🙂
Všetkým Vám zo srdca ĎAKUJEM nielen za seba, ale hlavne za Betku a za každú myšlienku, či modlitbu, ktorú ste jej venovali....

cat
8. feb 2013

@drabantovazuzana vďaka Zuzi za perfektnú správu !!!!!! Teším sa s tebou, nech je už Betka iba zdravá, svoj podiel smoly si už v tomto živote vyčerpala, už bude len dobre 😎 😎 😎

trish31
8. feb 2013

@drabantovazuzana moc sa tesim a prajem vsetko dobre 🙂

danciana
8. feb 2013

Neskutocna radost!!!! Parada!!!!🙂)))))) Vsetko len a len to naj prajem!!!! 😉

yukki
8. feb 2013

@drabantovazuzana No, super. tak to má byť. 😉 🙂

zdraviezprirody
8. feb 2013

@drabantovazuzana takéto správy dodajú odvahu a silu všetkým, ktorí bojujú. Teším sa s vami a prajem Betke len to najlepšie! Nech je jedlo jej liekom, nech tie šťavičky pije ďalej, aby mala silnú imunitu, ktorá vie bojovať 😉

mobilka
8. feb 2013

@drabantovazuzana paráááááda 🙂 veľmi sa s vami teším, nech už nikdy takým niečim nemusí prejsť. 😵

adriana7
11. feb 2013

@drabantovazuzana , veľa síl a chuti do života, a nech si Betka nikdy od nikoho nedá rozhodovať o svojom živote a zdraví.... 😉

drabantovazuzana
autor
4. apr 2013

@yukki ahoj, ako sa ti darí? Často na teba myslím a posielam ti pozitívnu energiu...

yukki
4. apr 2013

@drabantovazuzana ahooooj ahooj..akurát som dorazila z lesa, bola som na lyžiach...musela som nejako nastúpiť už do roboty, tak ak vládzem, som v teréne, prekysličujem...ale pravdupovediac tak slabá som hádam v živote nebola. Je mi jasné, že chcemoterapia asi v histórii ešte nikomu silu nedodala, no.No, v minulý utorok som bola ešte na 6. chemoterapii, sa odkladala, lebo som dostala pásový opar-ci brehy, ta to bolesť- po piatej a potom chrípku, keď sa mi upravila krv tak mi šupli tú 6. a teraz dva mesiace idem čakať na vyšetrenia....
A Betka ako?

drabantovazuzana
autor
5. apr 2013

@yukki ty si proste žena činu... ja to nechápem - tak máš za sebou 6 chemoterapií, robíš a beháš na lyžiach a čuduješ sa, že nevládzeš??? 😀 😀 😀 Ty si teda pekné číslo 😀 Ak by si sa už ty nevyliečila, tak potom neviem 😀 😀 😀 Betka sa má super, vlasiská jej rastú ostodušu, má už krásne husté asi 2 cm háro peknej orieškovej farby, krásne obočie a mihalnice, no radosť pozrieť. Inak aj výsledky má relatívne dobré, až na to, že jej zase v krvi objavili nejakého bacila, ale vraj to vôbec nie je nič čudné. Lebo chemoška jej totálne oslabila imunitu, tak je teraz náchylná na každú pliagu... Inak je plná energie, chystá sa na prijímačky na VŠ, behá s priateľmi a proste si užíva života presne tak, ako by to malo byť... Tak sa držkaj, budem na teba myslieť - a prosím ťa, trošku sa šetri - ja viem, že sa musíš hýbať, ale tak zase maratón na leto ešte cvičiť nemusíš 😀 😀 😀 Pekný dník.

yukki
5. apr 2013

@drabantovazuzana no to behám je mimoriadne silné slovo....skôr len tak prešľapávam na skialpoch...a po pár krokoch postojím..a šlapkám ďalej...veru som zoslabnutá, riadne. Snáď s jarou prídu aj sily nazad! 😉

drabantovazuzana
autor
6. apr 2013

@yukki hm, snáď sa tej jari toho roku aj dočkáme 🙂 U nás je ešte 60 cm snehu, tak teda u vás to musí byť tri razy toľko 😀

raffaela
15. apr 2013

@yukki za akukolvek cenu zas preco.. hlavne nekupovat predrazene, ked sa da lacnejsie. nemusi byt drahy - pozrite http://www.pilulka24.sk/biobran-1000-30-vreciek - kto nepozna biobran, je tam dole na stranke aj vela informacii

raffaela
15. apr 2013

@latvia Biobran neni lacny, ale hlavne nekupovat predrazene, ked sa da lacnejsie. pozrite http://www.pilulka24.sk/biobran-1000-30-vreciek - kto nepozna biobran, je tam dole na stranke aj vela informacii, posobi to dost doveryhodne (aj ked za zaklad by som osobne povazovala urcite radikalnu upravu celkovej zivotospravy a stravy)