Znaky mierneho autizmu u dospelej
Ahojte, myslim si ze moja kamaratka (30r) ma autizmus aj ked nikdy nebola diagnostikovana. Lebo ked my sme boli deti tak sa take veci neriesili. Citala som aj, ze zeny sa vedia dobre naucit skryvat znaky autizmu kedze sa naucia ako sa clovek ma spravat v roznych situaciach. Opisem vam ju sem v odrazkach a kto chce a mate skusenosti s tym, kludne sa vyjadrite:
- má normalnu pracu v korporate, urobi to co jej sef povie vynikajuco, vela vlastnej iniciativy tam nie je. Proste zamestnanec ktoreho chce kazda firma. V skole nemala nikdy problem s ucenim. Poctivy student aj zamestnanec.
- ked som jej povedala napriklad ako sa citim po hadke s priatelom, ja zdevastovana a ona usmev na tvari a poznamka: neboj to bude dobré, také bez emocii ako keby nechapala moje pocity a to sa stalo viac krat aj pri inych situaciach
- nevie sa vzit do koze druheho, cize v roznych situaciach robí nie to ako to citi ale ako sa to “má robit”
- emocionalne nedostupna aj ked ma priatela, nikdy sa nevyjadrila ze ho lubi/miluje ja pochybujem ze je toho schopna?… aspon tak vyzera
- ma psa, ked ho hladka to vidis ze to nie je z lásky k zvieratu ale znovu: lebo to sa robí (aspon mi to tak pripada)
- objatia su neprijemne pre nu
- v konverzaciach sa nepozera do oci, ale vsade naokolo
- cvici
- na prvy pohlad ale uplne normalna holka…. Ale????
Ďakujem za nazor
@jana_eyre_2 ja dieťa s aspergerom mám , a dufam , že o 10 rokov tu nikto nezaloží diskusiu , či moje dieťa má alebo nemá pas . Osobne nepotrebujem vedieť , či má daný človek pas alebo nemá , pokial to nie je moj manzel alebo dieťa .
@kleopatra114 to chápem, ale nerozumiem čo je na tom také poburujúce ak je pre niekoho vysvetlenie PAS - prečo jeho kamarát odpoveda iným štýlom ako býva bežné.. veď aj diagnostika je práve preto aby človeka s PAS vedelo lepšie pochopiť okolie a on sám.
mňa viac zaráža to, že ešte stále sa presadzuje mýtus že ľudia s PAS sa nevedia zaradiť do bežného života a neberie sa to normálne ako súčasť osobnosti..
Mne príde ze ju sleduješ na každom kroku co robí, hovorí aby si ju potom mohla ohovárať. Nech si robí čo chce je to jej život. A hľadať diagnózy je pre mňa choré..
tak aj ja som autistka... :DD pre mna zeny co sa rozrevu pri klebetach o frajeroch, alebo neviem com, robia hystericke smutne akoze "empaticke" vylevy ohladom neviem, hadky kamaratky s partnerom pridu ako herecky a nic viac. POviem, ze to bude dobre, alebo to dobre nebude je to hlupak a viac neriesim. Detto neznasam ked ma kde kto objima a chyta. AJ ked mam partnera, nemam potrebu kdekomu hovorit o svojich pocitoch a nebodaj prezentvoat nejake lubim ho ako kona atd... ;) Toto co opisujes podla mna je len povaha a nie autizmus ;)
A to s hladkanim psa je asi vtip :DDDD
To že cvičí je jeden z príznakov autizmu ? 🤦
@ariannazara Ani ja by som to neriešila, niektorí ľudia sú spontannejší, iní menej, niektorí majú niečo z PAS (napr. neznášajú vône, svetlá, davy ľudí a iné), tak si prispôsobia život svojím potrebám, ale to je už ich vec. Tí "normální", by ich nemali ohovárať a riešiť.
@bimbambom nie povedala som ze ju opisem.
Skús sa zamerať na seba a nie psychologicky profil kamarátky🙂to s tým psom srandujes nie?a ako sa hladka pes z lásky a ako naučeno?
Ja som citlivá a empatická, ale tak isto nehovorím mužovi ako ho ľúbim, dieťaťu áno, neznášam cmukacky a objimania od druhých ludi, Do oči pozerám, ale sú ľudia čo im to je nepríjemné, introverti, soc.fobia.Co Ti mala povedať na hádku s priateľom?Je to taká naučená fráza bude to dobre...nie každý by vyzvedal, ľutoval, objímal a rozprával hodinu o ničom.
Nevie sa vžiť do kože druhého ..a prečo by mala?chráni si svoju energiu, veď ona nie je psychológ, aby každému sa snažila porozumieť.
Môj muž detto racionálny typ, nerozobera všetko, ja tiež.. možno aj preto sme spolu roky rokúce.
Ale, keď sme s dcérou choré 2 dní nespi, ale navonok nevie dať city najavo nepolutuje skôr sa utiahne a "trpí"
To, čo si napísala by sedelo na xy ľudí.a, keby aj bola asperger k čomu Ti to pomôže?budeš k nej pristupovať inak?
@jana_eyre_2 nechcela som aby to vyznelo poburujúco, prepáč . Len má úprimne zaujímalo , prečo potrebuje autorka vedieť , ci jej kamoska má Pas- Či ju bude inak vnímať alebo čo . Lebo kľudne môže mat inú diagnozu a osobne si myslím , že to sú veci , ktoré sa nemusia zdieľať s verejnosťou, pokial nejako nezasahujú do zivota oboch .
@kleopatra114 nie urcite to nemusia zdieľať s verejnosťou.. ale podľa mňa to chce vedieť preto lebo ju chce pochopiť a nebrať si osobne nejake rozhovory čo asi spolu viedli.. ja som túto diskusiu práveže vôbec nepochopila ako nejaké ohováranie, ale skôr ako snahu pochopiť kamarátku.. môžem sa mýliť samozrejme..

No napríklad mne sa zdá, že moja generácia a aj tie pred nami sú tak vychované, tzv. ,,studený odchov", rodičia nám nehovorili, že nás lubia, neobjali nás... Tiež to neznášam, keď sa ma dotýka niekto iný ako moj muž, ani medzi kamoškami sa obijmat neznášam napr. na privítanie, nemám rada keď mi niekto uprene hľadí do očí...nedokážem povedať rodičom, že ich mám rada aj keď mám... Ale pripisujem to tomu, že sme to sami nezazili... Prirodzene je mi to povedať len našim deťom tam to ide ľahko, mužovi už menej ale ide ;) nemyslím si, že som kôli tomu asperger :D