Je šanca, že u dieťaťa vymiznú znaky autizmu?

fionahope
31. júl 2018

Viem, že diskusií o autizme je tu viac, mňa ale zaujíma, či je šanca že sa momentálny nepriaznivý stav na dobre obrátil a či znaky autizmu časom vymyzli. Povedzme že dieťa má 3 roky a má také znaky, boli ste v podobnom stave a skončilo sa to dobre? Ďakujem mamičky za odpovede.

deti95060810
31. júl 2018

neviem o takom prípade...

prevenar
31. júl 2018

..autizmus nie je nejake rovnake - jasne ochorenie . jedna o spektrum rozdielov od "normalu" a kazde jedno dieta je niekde inde. tym padom ked dieta nie je prilis "daleko" je mozny navrat spat.

dolezite je chapat problem a pracovat na nom tolko , kolko to ide. v mojom okoli casto vidim velmi nerozumnu reakciu a to popieranie ochorenie dietata. dieta je jasne autisticke a rodic tvrdi , ze je "uplne v poriadku" , LEN nevie poriadne rozpravat a tvrdosijne ho nosi k logopedovi, akoby to bol jeho jediny problem.

k maximalnej moznej naprave su potrebne hlavne 2 veci .

1 - specialne cvicenia na rozvoj mentalnych schopnosti, sport, pobyt v prirode ..vo vode a pod.
2 - zmena stravy. kriticke je vynechat mlieko a mliecne vyrobky. moze zavazit aj vynechanie lepku ..popripade prechod na rastlinnu stravu.

samozrejme , ak to stav dovoluje ..nie kazdemu to zaberie, ale je tam dobra sanca na pozitivny vyvoj.

nezaskodi doplnat B12 , D3 , Omega 3 ..kedze ich nedostatok ovplyvnuje mentalny vyvoj, nezaskodi si byt isty, ze dieta nema nedostatok tychto vitaminov.

dobre su aj dalsie metody , ako hyperbaricka komora, kryokomora a pod. ..znovu, ak to dieta psychicky zvlada .

osobne nepoznam ziadne , ktoremu by sa stav zlepsil , ale zas viem ,ze s nimi take nerobia.

hlavne necakaj na zazrak a studuj o tom co najviac.

skus si prejst youtube na tuto temu , urcite narazis na nieco co ta mozno inspiruje .

zuz02
31. júl 2018

Ide o to, či už je jasne, ze dieťa má autizmus. Ak ho ma diagnostikovany, tak potom treba počítať s tým, že z auti-dieťaťa vyrastie auti-dospelý. Autizmus nezmizne, len sa zmenia prejavy atď. A aj u dieťaťa su vždy lepšie fázy, ktoré sa striedajú s tými horšími.

narayan
31. júl 2018

Napr. vyvinova dysfazia moze zamotat hlavu aj odbornikom, okolo 2-3rokov moze mat vela spolocnych znakov ako prave PAS, no nastupom reci a porozumenia, tieto znaky zanikaju....sama psychologicka Janosikova, ktora je u nas asi top odbornik na autizmus, hovori ze dysfazia a pas mozu mat rovnaku startovaciu ciaru, no zatial co dysfatik do ciela dobehne, aj ked pomalsie ako "normo" dieta, ale dobehne, zatial co autista zial nie...a teda je aj xy poruch/syndromov ktore mozu vykazovat nejake auti znaky, napr. DMO, rozne metabolicke, psychicke, geneticke poruchy...

ebi88
31. júl 2018

@prevenar ja pamatam jednu pani co jej toez povedali ze dietatko zaostava, nechape atd. Tiez v tom zmysle autistickom zrejme, pre mna laika.. ak som dobre pochopila.
A vypiplala ho tak, kadejake hry mu vymyslala, obrazky, hadanky a velky pokrok.
Ma tu aj album, az dojemne je to ako sa na to dala a vytrvala.
AleNienson psycholog, neviem co sa da a co nie, len vravim..

prevenar
31. júl 2018

@ebi88 ..osobne na tom nic divne nevidim. ked clovek do toho vlozi vlastnu namahu , tak nejaky pozitivny vysledok sa dostavy - vacsi , alebo mensi ..ale vzdy bude na tom lepsie, ako niekto kto caka na zazrak od lekarov a tabletiek .

moncs28
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ebi88
31. júl 2018

@prevenar ja nepisem nikde ze je to divne, ja reagujem na to ze osobne nikoho nepoznas komu by sa zlepsil stav.
Osobne sice ani ja ale poukazujem na priklad tuto na konovi. Zaroven davam podnet zakladatelke nech skusi pripadne pani najst.

kluska
1. aug 2018

ano moze sa to zlepsit a moze vyrast z neho normalne dieta, ked ma len nejake tie auti crty. Je este malicky a kazde dieta sa vyvija vlastnym tempom a v com teraz zaostava, moze kludne neskor dobehnut. Dolezity je tiez zensky ci materinsky instinkt, su deti co sa javia ako auti a staci im dat len cas a priestor a potom to vsetko mozu dobehnut, genetika je tiez dolezita. Si deti co sa jacia ako pomale, lenive a velmi hrave a mozu dostat taku nalepku kludne. dnes sa vsetko toci len okolo diagnoz

prevenar
1. aug 2018

@moncs28 podla mna to nekonecne cakanie je velkou castou problemu. priznaky ,ze nieco nie je OK moze byt vidno uz od 6 mesiacov . od roka by uz rodicom malo by byt jasne ,ze nieco urcite nie je v poriadky a mali by pre istotu zacat zvysene pracovat s dietatom uz v tomto veku. do veku 3ch rokov prebieha najburlivejsi vyvoj schopnosti / nervovej sustavy a prave vtedy sa da napravit najviac. cakat na nejaku diagnozu 3 roky a nic nerobit by malo byt trestne.

zial toto tu prevlada, ze maju byt zaclenene medzi zdrave deti, co je podla mna dalsie katastrofa. tieto deti potrebuju specialny pristup poskytnuty vyskolenymi odbornikmi na dany problem a to denno denne , nie 1x do tyzdna ci este redsie. je to velmi podobne, ako by si dieta, ktore nevie vyslovit R "liecila" tak ,ze ho das medzi ostatne deti a neposkytnes mu logopeda. ved nauci sa same od ostatnych deti. tieto deti potrebuju denne cielene pracovat ..zaclenenie medzi zdrave deti nic nevyriesi , bezne ucitelky nevedia co s nimi a ani nemaju priestor na to sa venovat jednemu dietatu ked maju na starosti celu triedu. vnikaju z toho len nezmyselne konflikty a stres pre kazdeho.

toto a podobne veci su presne dovody toho preco su take slabe vysledky v naprave tychto deti.

samozrejme , dobry diel na vsetkom ma aj nase "povinne" ockovanie , ktore vie velmi "kvalitne" prispiet k takymto porucham.

ako som pisal , dalsim problemom su nekriticky rodicia , ktori proste toto ochorenie nechcu vidiet stoj co stoj.

netvrdim, ze sa da zachranit 100% takto postihnutych deti , ale urcite by stuplo % deti, ktorych stav by sa podarilo zvratit, alebo vyrazne vylepsit.

xxxkatka
1. aug 2018

vo veku 3 rokov nie je mozne jednoznacne diagnostikovat autizmus, pretoze ma vela spolocnych symptomov s inymi "ochoreniami", najmä suvisiacimi s komunikaciou (NKS, vyvinova dysfazia, OVR...). Takze odpoved na tvoju otazku je ano aj nie. Ano, priznaky mozu vymyznut ak sa s dietatom pracuje a diagnoza nie je PAS (co je bezne v tomto veku vzhladom k velmi podobnym prejavom). A nie, dieta ktore ma naozaj PAS, ma naozaj PAS a priznaky nevymyznu stravou, podavanim beciek atd. Taketo dieta potrebuje specialnu intervenciu co najskor a v co najväcsej miere, idealne v speci triede v MŠ.

elizuzka
1. aug 2018

za predpokladu, ze ide o autizmus.. "mame doma" "klasicky" detsky autizmus.. pri "rediagnostike" v ceskom NAUTISe, pred nástupom do ZS, nas pripad Dr.Thorova posudila ako 10perc. autistov, ktory pri "konstelacii" okolnosti (skore podchytenie, "spravne" terapie, vyziva, doplnky, ... a vraj je vacsi podiel v tych 10perc. aj to, ze ide o zenske pohlavie..) dosiahnu takyto pokrok.. pripadny regres je vsak stale mozny, mam to ako obrovsky vykricnik v hlave kazdy jeden den... kto nase dieta pozna minimalne/malo, nema podozrenie na "mentalnu" diagnozu, a uz vobec nie na PAS... kto s nou denne zije, vie svoje, bez najmensich pochybnosti - hoci ano, prave rodic by bol najradsej, keby diagnoza nebola ta co je, idealne ziadna.
@prevenar pise dobre, vidiet, ze vie, o com pise.
velmi drzim palce, vsetkym, co riesia..

moncs28
2. aug 2018

@prevenar áno všetko o čom píšeš je pravda aj s Tebou súhlasím no skulsenosti bohužiaľ hovoria o opaku. Špeciálne triedy v MŠ sú, ale skutoční problém nastane až pri nástupe do ZŠ nezostane nič iné len integrácia načo ttreba to dieťa aj pripraviť a to viem o čom hovorím...

bosorkabb
2. aug 2018

Ono autizmus nieje len jeden. Je ich viac druhov. Ja mam doma atypického autistu a ten má trochu iné prejavy ako klasický autista. Už má 17 rokov a niektoré prejavy zmizli, iné sa objavili. Ide to vekom, hlavne nástup puberty to mení.

ondrejkovamaminka
2. aug 2018

@narayan presne tak! Aj my sme si tým prešli, u pani Dr. Jánošíkovej a teda tá vylúčila PAS, potvrdila Dysfáziu a teraz máme doma chalana, čo sa mu "pusa" nezastaví :D Všetko dobehol a dobieha

prevenar
2. aug 2018

@moncs28 ..no to je castou problemu . "integracia" neexistuje ..tieto deti by mali pokracovat v specialnych skolach, aby sa zvysila sanca na ich realnu integraciu a teda - co najblizsi navrat k normalu. tym nemyslim v sucastnosti existujuce skoly ..myslim novu triedu zariadeni urcenych vylucne na vyucbu deti s autizmom / adhd . tieto deti nemaju co robit v beznych skolach , je to nevhodne ako pre nich samotnych , tak pre ostatnych ziakov / ucitelov. v sucasnosti su v podstate zbavene sance na realne zlepsenie ich stavu.

moncs28
2. aug 2018

@prevenar áno len bohužiaľ rodičia tlačia- aby ich dieťa bolo v bežnej škole...

prevenar
2. aug 2018

@moncs28 ..to mi je jasne podla hesla "mojmu dietatu NIC nie je ! len je trosku "zivsie" " ..je to tragedia. z mojho pohladu je neposkytnutie specialnej starostlivosti / vyuky takemuto dietatu zanedbanie starostlivosti o dieta. malo by to byt trestne , kedze taketo dieta je v podstate odsudene do uplnej katastrofy, z ktorej by sa mozno dalo zachranit specialnym - denno dennym pristupom zo strany specializovaneho / skoleneho teamu odbornikov.

tak ..kazdy je strojcom svojho stastia ...ci opacne. ^^

aniele
2. aug 2018

Jozef Bednár blogoval o svojom synovi, autistovi, vydal aj knihu. Každodennou vytrvalou prácou dosiahli naozaj úžasné pokroky. To neznamená, že chlapec nie je autistom. Je, ale vie fungovať medzi ostatnými ľuďmi. Je to dobré a užitočné čítanie.

prevenar
2. aug 2018

@aniele fantasticka inspiracia ! podla mna sa ludom proste nechce nic riesit ..preto sa vyhovaraju ,ze "cakaju" na nejaku diagnozu a pod. max daju "tabletky" , dieta sa snazia strcit do beznej skoly, aby mali pokoj.

videl som to osobne v inom pripade a to potravinove alergie ..z celej skolky sme boli jedini, kto nosil dietatu vlastnu stravu ..zvysok "fical" na steroidoch a antihistaminikach. samozrejme , ovela pohodlnejsie "riesenie" . ^^

nika898
2. aug 2018

@fionahope ahoj nas 2 rocny syncek ma podozrenie na autizmus. Boli sme aj u dr. Janosikovej ktora to zatial nechala otvorene kvoli nizkemu veku. Nasadili sme GFCF dietu cize bez lepku a bez mliecnej bielkoviny (mlieko a mliecne vyrobky sme nahradili vyrobkami od ALPRO) berie ryby tuk eye q, vigantol a karnosin, dalej sme ho zaradili do skolky aby bol co najviac s detmi. Vidime obrovske pokroky a uz sa skoro vobec nesprava ako autisticke dieta. Udrzuje ocny kontakt, zacina nas a brata vnimat, zacina ziarlit na brata, snazi sa a chce rozpravat, viac sa k nam tuli a chce sa s nami hrat. Prestal krutit kolieskami a ukladat veci do radu. Moj nazor aj nazor niektorych lekarov ze znaky autizmu mozu vymyznut. Ak ti mozem poradit necitaj a nepozeraj pribehy inych deti len ta to viac zdepta. Sustred sa nasvoje dieta a davaj mu vela lasky a spravaj sa k nemu ako ku zdravemu. To im pomaha najviac. Drzim palce.

elizuzka
2. aug 2018

@fionahope @nika898 ak je dieta naozaj autisticke, nemyslim si, ze je v jeho zaujme, spravat sa k nemu ako ku zdravemu. Ako pozname my dr. Janosikovu, nie je to jej nazor. Prave tato dr. je podpisana pod diagnózou aj "rediagnostikou" nasho dietata. autisticke príznaky u konkrétneho jedinca sa v case mozu menit. nikomu, samozrejme, nepomoze, ak sa rodic kvoli akemukolvek problemu "ruca". Nikto, ani odborníci, rovnako nemoze ocakavat, ze rodic pri zdravotných obtiazach dietata bude "nad vecou", v pohode. nam sa osvedcilo nastudovat co najviac info, vyhladat odbornikov, vyskusat a skombinovat terapie a prisposobit a zintenzivnit nas rodicovsky pristup k dietatu, lebo - kazde dieta je ine, kazdy autista je iny, rodic pozna svoje dieta najlepsie a zaroven, len a len rodic ma pravo a povinnost rozhodnut a konat tak, ako je presvedceny, ze je v najlepsom zaujme jeho dietata. ps. nam sa citanie a pocuvanie pribehov iných osvedcilo - ani sme sa z nich nerucali, ani "nevytesovali" - niektore su vynikajuci zdroj info a skusenosti, pricom vopred sa to vediet/odhadnut neda..

nika898
2. aug 2018

@elizuzka samozrejme je to pripad od pripadu a tym ze maju k nemu pristupovat ako ku zdravemu som myslela z ludskeho hladiska aby dieta nepocitovalo ze je ine. Nam zase citanie nepomohlo len sme boli s manzelom na tom horsie a syncek to citil ze nie sme ok a bolo to vidiet aj na jeho spravani. Teraz uz pocuvame "len" rady lekarov a svoje pocity. Ja ako matka citim ze syncek nema tak vaznu diagnozu akou je autizmus.

elizuzka
2. aug 2018

@nika898 dovolila som si vychadzat z predpokladu, ze podla mna neexistuje matka, ktora by mala akukolvek pochybnost, ze jej dieta, zdrave ci nie zdrave, potrebuje vela lasky, resp. vsetku jej lasku, lasku mamy k jej dietatu. ak dieta je "ine", "iny", spravny a cieleny pristup je v jeho zaujme... z uvodnej otazky @fionahope je podla mna zrejme, ze autorku skusenosti/pribehy druhych praveze zaujimaju... zaroven, otazka je polozena tak, ze evokuje ocakavanie "dobrych koncov"... a samozrejme, je pravom konkrétneho rodica, aky "pocit" z vlastného dietata sa rozhodne mat.

nika898
2. aug 2018

@elizuzka ver mi ze zial existuju take matky ☹

zlotazla
2. aug 2018

@ebi88 asi myslime tu istu 🙂 @charlie1980

elizuzka
2. aug 2018

@nika898 uz "len" kvoli polozenej otazke zo strany autorky, z jej zaujmu o hladanie info k "problemu", neverim, ze na tej "urovni" by bol nedostatok v tom smere..

nika898
2. aug 2018

@elizuzka ani som nemyslela na autorku. Myslela som to vseobecne. Vidim ze autorka miluje svoje dieta a snazi sa mu pomoct najlepsie ako vie.

seahorse27
2. aug 2018

Auti znaky mozu kludne vymiznut, ale len v pripade, ze dieta nema dg. autizmus. Existuju poruchy, napr. vyvinova dysfazia (ma ju aj moj syn), kedy s nastupom porozumenia hovorenej reci auti znaky postupne miznu. Napr. dve 2,5 rocne deti - dysfatik a autista mozu mat rovnake prejavy, ale u dysfatika sa vekom zmiernuju a u autistu pretrvavaju. Zaklad je kvalitna diagnostika (napr. dr. Janosikova) a od toho sa budu odvijat aj ocakavania rodicov, taktiez dalsia praca s diatatom. Dysfatikovi bude spravidla stacit logoped, autistovi bude treba pomoct v sirsom spektre.

pencil
2. aug 2018

@fionahope napisala si strasne malo, takze akakolvek odpoved je vysoko riskantna. Vies, teraz ti napisem, ze ano, znaky vymiznu a budem mat pravdu. Tyka sa to deti napr. s vyvinovou dysfaziou v rannom veku - u nich sa velmi casto spravanie javi ako crty autizmu. Potom su to deti, ktore maju znaky, resp. rysy autizmu sekundarne na zaklade uplne inej primarnej diagnozy. Takze ked nenapises viac o tvojom dietatku, je neobycajne tazke ti nejak poradit.
Zial u deti s autizmom znaky nevymiznu, mozu sa vsak vcasnou (naozaj velmi skorou) a kvalitnou terapiou zmiernit. Tam vsak zalezi na hlbke prejavov a dalsich mnohych inych faktoroch.