Zrnenie, pohybujúce sa "čiarky" a krátkodobé slepé body vo videní
Zdravim, mám 17 rokov a asi pred pol rokom sa mi stalo, že som mal slepý bod vo videní (napr keď som sa niekomu pozrel do tváre, tak som mu nevidel pol tváre) tvalo to asi 20 minut a stalo sa mi to uz asi 5 krát. Neskôr som si všimol zrnenie a čiarky, bodky vo videní, ktoré sa časom zväčšujú. Bol som u očnej a ta mi povedala, že s ocami nič nie je a že to bude skôr niečo s cievami. Tak som isiel na neurologiu a odtiaľ ma poslali na ďalšie vyšetrenia bol som aj na megnetickej rezonancii aj na kardiológii, no nič sa nezistilo. Ma s tým niekto nejaké skúsenosti? Ďakujem!
@ben383 Mne sa to zrnenie stávalo pred migrenickym záchvatom (hrozna bolesť hlavy). Neurologička mi vravela, že veľmi silné reagujem na umelé svetlo a hluk (hypersenzitivita naň) a nepravidelný rezim. Keď sa to skombinovalo, položilo ma to fyzicky a začal záchvat migrény s aurou. Začínala práve tým blikanim, vypadavanim obrazu alebo ako keb som videla pohyb vzduchu.
Tiež sa mi to stalo. Z ničoho nič. Len ja som okrem toho mala aj trpnutie palcov a nevedela som si spomenúť ako na vola nejaká konkrétna vec, napr stôl a následne vysloviť nejaké slovo. Komolila som. Hrozný pocit. Nezistili nič 🤷♂️
Očná migréna.. ja to mavam tiež... Vraj je to predzvesť "normalnej" migreny, ale teda tú som ešte nemala.. vždy len taketo klikihaky, polmesiac, raz som akoby prestala vidiet, teda videla som, ale zaroven nevidela.. ťažko to opísať.. trvalo to cca polhodinu, a potom to prešlo..
@ben383 ahoj, ja to mávam tiež. Keď sa mi to stalo prvýkrát, riadne som sa vydesila… 😱 V zornom poli čiary, ktoré tam reálne neboli. Keď sa mi to deje, vidím niekde v obraze mihotavé alebo vlniace sa výrezy dúhových farieb. Niekedy je to kruh s cik-cakovým okrajom. Alebo ohnutý pásik. Kadečo. Začne to malou zahmlenou bodkou a zväčšuje sa to. A pomaly sa to presúva kade-tade. Trvá to cca pol hodiny. Teraz, keď už viem, čo to je, tak to neriešim. U mňa to spúšťa, zdá sa mi, stres. Tak sa mu snažím vyhýbať.
@lenkakravcova a vyliečilo sa to? Lebo u mna sa to stale zhoršuje. A začalo to v lete minuleho roka
@river_song a vyliecilo sa to ?
@ben383 Nie je to liečiteľné, môže to prejsť až do porážky. Dá sa tomu ale predchádzať - u mňa: nutný pravidelný režim (rovnako vstávať, chodiť spať, približne rovnako jesť, nepresiľovať sa), nezdrziavat sa dlho na hlučných miestach a miestach s umelým osvetlením neonkami (supermarkety a obchodné centrá mi robia dosť zle).
Mne sa to stávalo vždy keď som bola vyčerpaná, takže beriem vitamíny a snažím sa psychicky a fyzicky nevycerpavat.
@lenkakravcova ja mam unavene oci celý den + mam citlivý zrak na svetlo, byť na slnku je premna hrôza a slnecne okuliare nosit nemozem lebo nosim dioptricke. Tie slepe body mam raz za par mesiacov, ale uplne hocikedy. Minule som sa zobudil a mal som to. Dvakrat sa mi to stalo v skole a asi pol hodiny som okolo seba nic nevnímal.
@ben383
@lenkakravcova a uplne najhorsie je na tom to ze sa to zrnenie stale zhorsuje a tie čiarky vo videni sa stale zväčšujú a strasne zle kvoli tomu vidím a najhorsie je to ked som v tmavsom prostredí
@ben383 a zhoršuje sa Ti to v akom zmysle? Mávaš to častejšie? Alebo intenzívnejšie? Dlhšie Ti trvá “záchvat”? Ja si ten stav vysvetľujem tak, že sa vtedy v hlave stiahnu nejaké cievy a to robí ten cik-cakový efekt. A možno sa to stiahnutie mení, preto sa mení aj poloha a veľkosť “obrázku”. Potom ešte môžeš vnímať rôzne machuľky, bodky, miniútvary (hlavne pri pohľade na bielu stenu), ktoré sa ale pri pohybe očí tiež hýbu. Trošku spomalene. To mi vysvetľovala očná, že to je sklovec, ktorý je taký rôsolovitý a to sú jeho súčasti.
@mijunik nooo tie slepe body su viacmenej stale rovnake a za asi 10 mesiacov sa mi to stalo asi 6 krat. Zhoršuje sa mi hlavne to zrnenie ktore vidim 24/7 bez prestavky a takisto aj tie ciarky a rozne tvary vo videni (nie slepe body) ktore su stale vacsie a tiez 24/7. Velmi mi to kazí kvalitu videnia
@ben383 skús ešte iného očného doktora (pre istotu) a určite si daj predpísať a spraviť dioptrické slnečné okuliare. Možno aj také so slabšietmavými sklami aj so silnejšietmavými sklami. Ale nie stmievacie, to musia byť zvlášť normálne a zvlášť slnečné. Hento, čo popisuješ, to mi pripadá ako únava a Tvoj mozog takto reaguje. Každopádne, keď si u neurológa prešiel, u očného si prešiel, bude to zrejme v poriadku. Ešte mi napadlo, že krčná chrbtica dokáže rôzne fičúrstva, skús si ju nechať skontrolovať. Možno to máš z nej.
@mijunik cital som aj ze to moze byt aj zakal sklovca ale to ja fakt povedat neviem https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticle...
Ale ludia... Tie plavajuce haky baky a svetielka su uplne bezna vec.
https://amp.iflscience.com/health-and-medicine/...
Tu je aj videjko
Slepe body a vypadavanie zorneho pola to uz su ine veci, ale to zase ma ine vysvetlenie.
Mne sa to napr zhorsuje pracou s pc, telefonom, únavou, alebo svetlom, kedze som tela a nikdy nemám slnečné okuliare 🤦🏻♀️
@ben383 Objednaj sa na neurologické vyšetrenie. Mne sa to nezhorsuje a i tak som u neurologičky bola.
A čo sa týka zraku, aj na očné by som zašla v tvojom prípade. Môže tam byt súvis s očným tlakom.
@simca06022011 ja mam tie "haky baky" stale väčšie a aj to zrnenie je intenzívnejšie takze si nemyslim ze je to normalne. Statsne mi to zhorsuje kvalitu videnia
@lenkakravcova bol som aj na ocnom a na neurologie odkial ma poslali na ďalších x vyšetrení a ocny tlak mam vporiadku, na ocnom mi oovedali że ocami to nie je ale bude to cievami ale bol som aj na mag. Resonancii a nic sa nezistilo
@simca06022011 a ako si prišla na to, ze sa to zhorsuje kvoli mobilu pc...?
@ben383 samozrejme, aj mne, ale neviem ci to dr riesia. Divim sa, ze ti nevedeli povedat co to je. Oni su vacsie mensie asi podla toho ci su vzadu /vpredu v oku. Skusula by som odychnut oci od vsetkeho mozneho a vitaminy nejake. Ak teda nic nenašli lekari.
Ja sa chystám k novej ocnej s tym, mam problem hlavne za šera, plus klasika okuliare musím mat aj ked s mojimi dioptriami som ich vobec nemusela nosit.

Začínajúce migrény alebo nízky tlak napr..