Zub múdrosti - vytrhnúť či nechať narásť?

lizzygrant
12. jan 2024

Prosím Vás, prednedávnom, keď som sa učila na skúšky mi ako najust začal rásť pravý dolný zub múdrosti. Bolelo to tak silno že som s tým šla k zubárovi, ktorý mi ho vytrhol, už trčal pomerne dosť takže klasická extrakcia, nebolo treba ani šiť ani stehy ani nič, len vytrhnutie, lenže momentálne som v rovnakých bolestiach po extrakcii ako aj predtým. Teraz som zistila, že mi začína rásť aj na ľavej spodnej strane, takže chcem len Váš názor, či si ho mám potom keď bude rásť a bude znovu (predpokladám) bolieť, nechať vytrhnúť alebo nechať narásť, keďže oboje bolí rovnako.

Ďakujem

janka_266
12. jan 2024

@lizzygrant na by som nechala rast a potom dala zapečatiť. Tak som spravila s mojimi. Jediná chyba bola dať hornú 8cku vytrhnúť, lebo doktorka tvrdila, že veľký kaz má a že to bude lepšie. Pritom tam bol mini kaz a bol pekný rovný ako z učebnice. Len jej sa ho nechcelo opravovať.

lizzygrant
autor
12. jan 2024

@janka_266 čo je to zapečatiť?

svokrinjazykmonika
12. jan 2024

@janka_266 pripínam sa, ako zapečatiť?

sofinka1301
12. jan 2024

@lizzygrant ja uz nemam ani jeden. Ja som mala to stastie ze som necitila ako rastu 😊 a az zubarka mi oznamila ze mam vsetky tieto zuby vonku 😁sama som bola prekvapena pretoze fakt nebolelo ked rastli 😊no museli ist von kedze potom zacali rychlo robit zlotu a mali kaz.

lizzygrant
autor
12. jan 2024

@sofinka1301 no a ako prebiehalo hojenie rany po vytrhnutí? pretože mňa bolí celá pravá sánka, bolí ma pri prehĺtaní, bolí ma to jednoducho stále a neskutočne. bez flectoru by som neprežila.

sofinka1301
12. jan 2024

@lizzygrant mne trhali 3 zuby na chirurgii v CZ ( zila som tam) tie tri boli a su fajn, mala som korene nastastie vsetky dobre uložené takze nemuseli tiez sit, dali mi atb..boliet to boli kedze je to vacsia rana.. Ten stvrty co mi trhali tu na Slovensku tak obcas citim aj dnes a to je uz nejaky tem druhy treti rok co mi ho trhali. Tiez ziadne sitie. Ale nedali mi ani atb. Mozno by som zajtra na tvojom mieste zasla k zubárke aby to pozreli.

lizzygrant
autor
12. jan 2024

@sofinka1301 včera mi ten zub trhali, a povedali mi že to bude bolieť dva týždne, takže zajtra tam určite nepôjdem, lebo ma hneď pošlú domov že čo tu chcem, bohužiaľ, Slovensko...

wewuliatko174
12. jan 2024

@lizzygrant mne prvy trhali aj s prerezavanim a šitim tak sa hojilo dlhšie ale lepšie,bala som sa strašne ale bolelo to prišerne ked rastol trvalo to roky.. ďalší mi len trhali a bolo to rýchlejšie hojenie..

lizzygrant
autor
12. jan 2024

@wewuliatko174 koľko trvalo hojenie keď ti ho len trhali?

wewuliatko174
13. jan 2024

@lizzygrant vieš čo bolo to dávnejšie ale.asi aj dva tyždne bola som aj na kontrole to viem,tam mi to narezavali tak to bolo horšie..na kontrole micto skontrolovali co a ako

kp7333
13. jan 2024

@lizzygrant treba spravit rontgen a zubar posudi, ci zub treba vytrhnut. Mnohe osmicky su v takej pozicii, ze sa nikdy neprerezu a tlacia na okolite zuby ci sposobuju zapaly. Sama som s tym bojovala roky, kym som sa odhodlala na chirurgicku extrakciu. Ale uz mam vsetky osmicky prec a je po problemoch.

janka_266
13. jan 2024

@lizzygrant
@svokrinjazykmonika
To zvyknú, teda aspoň moja zvykne, na tie zadné zuby, od štvoriek tuším. Niečim to potrie, akoby ochranný lak alebo take niečo, aby dlhšie vydržali odolné voči zubného kazu. Neviem to lepšie vysvetlit, mne to robila automaticky na všetky tie zadné zuby 😃

lizzygrant
autor
16. jan 2024

tak, už ma nič nebolelo, lenže včera ma začal bolieť zub pred osmičkou, teda sedmička, stolička... ako dlho to ešte bude trvať?