icon

Zväčšená pečeň až o 19 cm

hanka1978
26. dec 2013

Ahojte !
Prosím poraďte mi.Od januára sa to so mnou zdravotne ťahá,stále sa nevie kde je problém,cítim sa slabá....atď...Mala som kopec vyšetrení,okrem iného asi 4 CT.na poslednom zase okrem iného,sa zistilo,že pečeň zväčšená o 19 cm.Skoro som odpadla,keď som si to prečítala.Otázka na Kramároch bola:pijete alkohol?Ja,čo si nedám ani kvapku za rok.Už teraz viem,prečo bola tá otázka.Mám strašné bolesti žalúdka už asi 2 mesiace,idem sa zblázniť už niekedy a neviem čo zo sebou.prešla som rôznymi vyšetreniami,a táto pečeň,to je posledný nález.myslíte,že tie bolesti môžu byť kôli tej zväčšenej pečeni?Ako je možné,že sono to neukázalo?A to som bola asi 3-4 krát u rôznych lekárov.Dokonca na tej pečeni mám asi 5-6 cýst.Ak máte nejaké skúsenosti,dajte mi prosím vedieť.Ďakujem.

Strana
z3
womankc
27. dec 2013

No ja sa tiež liečim s problémami s pečeňou , ale už dlho a doteraz nikto neprišiel na to prečo mám problém, moja lekárka zvažuje už odber vzoriek priamo z pečene a to na hepatológii v Martine. pochodila som gastro, kolono.... štítnu žľazu a nikde nič sa nezistilo, len mierna disfunkcia žalúdka, ale teda tiež mávam bolesti brucha až záchvatové, pridružuje sa mi do toho aj chrbtica a teda pečeňové testy mám zvýšené stále akonáhle neberiem liečbu , je to beh na dlhú trať a teda ja si idem absolvovať aj testy v alergolog centre v bratislave komplexné , idem skúsiť aj alternatívnu liečbu na báze prírodných preparátov a podľa výsledkov z bratislavy zvážim asi aj súkromné gastro centrum v Brne , pretože ja sa snažím už dlho prísť na problém a posledné 2 roky mávam takéto nepríjemné stavy ako aj ty popisuješ a je to veľmi obmedzujúce a únavne

tamilenka
27. dec 2013

Nechce sa mi veriť , že lekár , ktorý robí USG by nevidel až takú zvačšenú pečeň, je to veľká diskpreancia medzi sono a CT nálezom, to poprvé , v prípade tak zvačšenej pečene si ju je schopný aj laik nahmatať / pod pravým rebrovým oblúkom / ak tak je a ak je pečen naozaj zvačšená to by ti mohlo spôsobovať bolesti ale len v tej lokalizácii eventuálne prichádzajú do uvahy aj traviacie ťažkosti ak je zvačšený ľavý lalok a tlačí na žalúdok ale to v CT náleze nie je . Boli tu už spomínané príčiny , tých je naozaj veľa ... infekčné vírusové , EBV / infekčná mononukleoza /, CMV vírus, v sono obraze môže byť pečeň zvačšená v CT tiež , keby to bola steatoza heparu alebo stukovatenie určite by to bolo popísané v danných vyšetreniach - okrem toho by pri tomto náleze malo byť doplnené vyšetrenie tukov , keďže pečenové testy môžu byť normálne v prípade , že sa nejedná o zápal , dalej prichádzajú do úvahy metabolické ochorenia / hemochromatoza , Wilsonova choroba ale tie sú raritnejšie ich výskyt nie je až taký častý /, už spomínaný Gilbertov syndrom je benigne ochorenie , charakterizované poruchou jedného enzýmu ktorý sa prejavuje zvýšenou hladinou bilirubínu v záťažových situáciach čo sa klinicky prejaví sfarebením očných bielkov do žlta opakujem je to benígna záležitosť . V závere CT vyšetrenia boli popisované hypodenzné lézie - predpokladám že to budú hemangiomy / taktiež benigna záležitosť / i keď takto sa to s istotou nedá povedať , / na sone niekedy prehliadnuteľné i ked dobrý sonografista vidí aj tie / ja by si sa na tvojom mieste dožadovala opatovného sono vyšetrenia a CT taktiež nezdá sa mi tá veľkosť pečene ! a predsa CT by malo dať odpoveď čo za ložiská sú to , viem, že to pre teba musí byť ťažké byť v takejto neistote obzvlášť ked sa nemáš dobre, ale verím , že to všetko dobre dopadne , všeobecný lekár by mal kompletizovať výsledky a pátrať ďalej , ak to presahuje nad rámec jeho kompetencii posiela pacienta ďalej hepatolog resp. gastroeneterolog . A ešte zatiaľ by som počkala aj s tým detoxom .

martinano
27. dec 2013

@hanka1978 podla tych rozmerov je to ok.treba vylucit vred na zaludku zapal zaludka.tak ako kocky pisali preto hepatolog nic neriesi.lebo z tohto ich hladiska je to v poriadku.okrem toho treba sono zlcnika pankreasu.mohol sa mini kamienok uvolnit a potom to robi taketo priserne bolesti.viem o com hovorim.vela stastie zelam, dufam, ze to dnes poriesia

martinano
27. dec 2013

@womankc poznam mam to za sebou.vedu to ako nezistenu chorobu pecene.teraz ma caka operacia zlcnika spravili sa mi kamene tym ako to nefunguje vsetko ako ma.lebo dietu mam prisnu.pricina ochorenia neznama...

womankc
27. dec 2013

@martinano no mne práve teraz povedali , že mi to spôsobuje to , že ten žlčník nemám operovali ma po prvom pôrode tam som dostala hepatopatiu a veru ledva ledva som to ustála a odvtedy mi tie pečeňovky blbli, 9 mesiacov na to mi vyberali žlčník no a nikdy to nebolo OK , a teraz posledne dva roky ma to teda začalo riadne trápiť a na gastre mi povedali, že prísna diéta do konca života a preliečili a viac ich netrápi. ale ja si myslím, že tam musí byť nejaký hlúpy problém, jasné všetko so sebou súvisí , ale to sú podľa mňa len následky a problém nik nevie určiť a už ma to riadne unavuje, lebo jednak mám bolesti každodenné , jednak som moc unavená a psychicky ma to dosť umára, že neviem si pomôcť a bojím sa aj cestovať , lebo teda zažila som ten záchvať na dovolenke , kde som si dávala pozor na stravu, že som tam 5 kg schudla a aj tak ma to tak chytilo a ešte sa nám aj auto / nové / pokazilo takže som strávila 20 hodín bolestí ................. tento rok som si povedala , že urobím všetko preto , aby som zistila , čo je vo veci a j keby ma to neviem čo malo stáť času či financií a som odhodlaná aj do zahraničia ísť ak tu nebudú schopní mi pomôcť a samozrejme mením úplne spôsob stravovania a a podobne

something
27. dec 2013

@hanka1978 Hlavne neskusaj nic na vlastnu past. Rady typu urob to alebo ono na zaklade par viet co si napisala..ved to nie je normalne radit niekomu co ma robit ked podrobne nepozna tvoj stav

kiki68
27. dec 2013

@hanka1978 to HBSAG je jedno z tych najdolezitejsich,dava to obrazok o tom o co moze ist. No vidim,ze teda dobry bordel tam maju..
To,ze mas bolest zaludka moze suvisiet s pecenou,zalezi na akom mieste je ta bolest,no toto patri do ruk hepatologa a mozno aj gastroenerologa...neboj ja Ta uplne chapem, ja som behom dna skoncila pred rokmi na JISke...a nevedeli co so mnou,nasim hovorili aj take,ze to mozno neprezijem, mne sa rozpadavali aj krvinky...nakoniec som to dala...

este ma napadla jedna vec, pri poruche pecene je vraj uplne bleda do zlta alebo do farby bielej kavy sfarbena stolica, ja som to sice vtedy takto vobec nemala,ale to je to,co si spominam. Inak keby je to fakt 19cm,tak si tu pecen v lahu nahmatas,ze je zvacsena a dost vyrazne oproti druhej strane,najma ak nie si zrovna nejaka tazsia vaha,ale utla zienka.

martinano
27. dec 2013

@womankc no pani.vidis mne teraz prave zlcnik robi problemy je tam 2cm kamen.ale je to dosledok ochorenia vraj.ano su vraj pooperacne zachvaty presne ako ty popisujes.no ja uz velmi na vyber nemam.po 10 tich rokoch problemov a liecby fungujem bez liekov klop,klop,klop.tak dufam, ze to tak zostane.ochoreni pecene je mnozstvo a v mnohych pripadoch sazial nezisti problem.

aelinka
27. dec 2013

pečeň je továreň, ktorá spracuváva všetky toxíny, ktoré sa dostali do krvi - ak je dlhodobo preťažovaná / nehovorím o alkohole/ odrazí sa to na funkčnom stave aj stavbe pečene. Teda detoxikácia je veľmi prospešná, výborná rastlina na detox a regeneráciu pečeňovej bunky je Ostropestrec mariánsky a Jalovec. Ja ich používam v prírodných produktoch, s ktorými mám výborné skúsenosti...viac na http://www.okg-fit.cz/zdravieapriroda

hanka1978
autor
27. dec 2013

Takže dnešok takýto.Pani docentka v BA my dokonca urobila aj ďaľšie sono,kde sa vyjadrila,že ona nevidí že by nejak bola tá pečeň veľmi zväčšená.A teraz tá čerešňa na torte:napísala mi na dnešný nález,že rozmer pečene je 14,5 cm.tak ako mi mohli napísať do CT,že pečeň zväčšená o 19 cm?To je fakt choré.Povedala,že tie hemangiomy,alebo ako sa to volá,že to nieje nič vážne,má to veľa ľudí,a s tým neurobím jednoducho nič,vraj nikdy nezmiznú,ale nemali by mi ani nejak škodiť.Vraj čo mám tie príšerné bolesti žalúdka,vôbec s tým nesúvisia.Je to všetko len a len moja psychika,ktorá viem,že nieje úplne v poriadku.takže v januári navštevujem psychologickú poradňu. 🙂
Všetkým Vám pekne ďakujem za reakcie,a prajem aj Vám veľa zdravia.

tamilenka
28. dec 2013

@hanka1978 takže vidíš , sonograficky sa jedná o v podstate o normálnu veľkosť pečene/ norma do 13 cm/ , takže sú to hemangiomy , ktoré postačí sledovať sonograficky raz za rok , tie ti ale určite ťažkosti nerobia , ešte k tým tvojim ťažkostiam - došetriť žlčník , žlčové cesty a pankreas , po vylúčení organickej príčiny možno uvažovať o psychosomatickom pôvode ochorenia , na diaľku sa ťažko radí , obzvlášť ked ťa nemožno vyšetriť, nevieme labáky atd ak by si mala nejaké otázky napíš do IP , vyznám sa v problematike skúsili by sme niečo vymyslieť

maznacik007
28. dec 2013

@tamilenka vies poradit aj mne mam podla utz steatozu pecene, zvacsenu pecen rozmer v CC 185 mm, moja obvodacka mi k tomu odkazala ze mam drzat dietu ... len po sestre lebo mala vela pacientov

co by bolo vhodne .. teda a dietu asi myslela pecenovu ? obvodacku som zmenila k novemu lekarovi idem po novom roku ...

martinano
28. dec 2013

@hanka1978 drzim palce, vstko bude dobre, uvidis.

martinano
28. dec 2013

@maznacik007 dieta obmedzenie tukov, pecen sa potrebuje odlahcit, zo zaciatku je to obrovska maturita, pretoe vo vsetkom co kupis je obrovske mnozstvo tuku.mne hrozylo zlyhanie pecene, takze to bolo fakt pirsne, v obycajnych suchych keksoch je priserne mnozstvo tuku.takze vela vela ovocia, zeleniny, masko na vode, vseto teda na vode dusit, ziaden alhokol, ani pripitok,keby cosi pytaj sa

maznacik007
28. dec 2013

@martinano no ja mam tiez dost traviace problemy ... takze musim ist na to zostra ... to je asi potom ta dieta co je po inf. mononukleoze u nas to mali vsetci okrem mna ... uff no nic ... pojdem na to ... nejako ma dost casto prehana a zvykne ma boliet zaludok ... 😖

hanka1978
autor
28. dec 2013

@tamilenka Ďakujem krásne za pomoc.Organická príčina je vylúčená aj na papieri od spomínanej pani docentky.Určite sa ozvem,ako náhle budem mať viac času.pekný deň

hanka1978
autor
28. dec 2013

@martinano Ďakujem za podporu.

boka79
29. dec 2013

ahoj, necitala som vsetko, len tvoju otazku, ked chces, napis mi IP, sama som lekarka, mozme pokecat

patkaza
22. okt 2015
Používateľ patkaza je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od patkaza.

čaj na detoxikáciu pečene vám určite pomôže http://akoapreco.com/caj-na-detoxikaciu-pecene/ ... a v podstate v dnešnej dobe zabúdame na bylinky a čaje sú vhodné na všetko 🙂

michaela025
14. jún 2016

Ahojte tento prispevok je uz stary mam tak isto problemy zo zaludkom ,bola som na gastre a tam mi nasli na zaludku helikobakter lenze moje bolesti su uz take silne ze som musela ist na pohotovost, tam mi zobrali krvny obraz a sono .Dostala som horucky triasku a napriek mi robili sono kde bolo vsetko ok.V krvy mi zistili ze mam vela tuku nechapem ale tam mi to povedali pred 4r mi vybrali zlcnik kde sa mi to teraz v peceny uklada 5r. Berem sntikoncepciu musela som ju vysadit pred pol rokom som mala vysledky krvy dobree az teraz vzdy som si myslela ze takto bolesti su zo zaludku ale ako citam vase prispevky tak to bude pecen som dost unavena tvar mam dost flakatu

michaela025
15. jún 2016

@boka79 pisala som ti IP spravu

mirip
28. júl 2016

ahojte tak sa pridávam k vám, dnes som absolvovala rutinné sono vyšetrenie a dr mi povedal že mám stukovatenú zväčšené pečeň, a to som si aj to sono doslova "vyboxovala" aby ma nan niekto poslal na kontrolu z iného dôvodu a toto zistenie ma zarazilo, alkohol nepijem v 2014 som schudla vyše 20 kíl /vtedy bola pečeň vporiadku/ odvtedy som síce nabrala spať ale len 4kilá viac nie....ako riešiť ďalej a za kým ísť netuším, len známa v lekárni mi hovorila nech mi aspon všeobecná urobí pečeňové testy......a čo potom ďalej neviem dieta? ísť k nejakému odborníkovi? fakt neviem len som doslova pokakaná z toho lebo problém pečeň a zdravtné problémy s pečeňou sú u nás dosť háklivá téma, lebo pár ludí z rodiny riešilo problém s pečeňou ale tam bol viac menej alkohol u mna nie..............tak fakt neviem čo ďalej a či niekam ísť alebo len dietovať a dať si urobiť pečeňové testy alebo niečo iné

mirip
28. júl 2016

konkrétne mám napísané rozmer 165,5mm norma do 160mm, myslíte že stačí len pečeňové testy urobiť na tie idem zajtra a dieta alebo zháňať odborníka?

ruzenka65
Odpoveď bola odstránená
lucia1974
23. máj 2018

@mirip ahoj ako si na tom teraz? Ja mam krvné testy ôk ale na Sone stukovita pečeň. Mam aj nadváhu. Máš niečo nové? Tip ako to dat do poriadku? Ďakujem

mirip
23. máj 2018

@lucia1974 ahoj bola som na kontrole po roku ako mi zistili zvačšenú pečeň a už bola normálna žiadna stukovatená ako mi hovoril Dr. vtedy

lucia1974
24. máj 2018

@mirip a co si zmenila? Dik za odpoveď. Je mi jasné že musím aj schudnúť. Sono mi ukázalo nezvacsenu ale stukovita. Chcem sa dat do poriadku

mirip
24. máj 2018

@lucia1974 neschudla som práve naopak cca dve kilá hore ale je prevda že som jedla viac zeleniny a menej sladkého nič viac a možno aj atb zohrali rolu ked mi vyšlo toto s pečeňou lebo predtým som bola 3 týždne K.O. teda aspon mi to vtedy prezentoval tak Dr. či atb zohráva v tomto rolu neviem

leameleg
21. júl 2021

@hanka1978 ahoj mozem sukromnu spravu ??? :( mam nieco podobne a som z toho na nervy

leameleg
22. júl 2021

@hanka1978 ahoj ako si dopadla ?? Ja mam ten isty momentalne problem ako ty . :(

Strana
z3