Zväčšené uzliny na krku

erikaoli
23. feb 2024

Ahojte chcem sa spýtať mám zväčšene uzliny na krku ktoré nebolia.Ak by to bolo po prekonaní choroby,tak do akého času po prekonaní by sa mali zmenšiť?

bibg
23. feb 2024

@erikaoli ahoj, ja som bola chora počas Vianoc. Hneď nato v januári mi prišli nato že mám zlatého stafylokoka v hrdle. Mala som 3 antibiotiká a uzliny mám stále opuchnuté. Mna ale akoby aj stále ta jedna boli alebo pichá. Bola som 2x na sone vraj ta čo má boli má 1,45 cm Cize ani neni nejaká veľká. A ževraj sa môžu sťahovať aj niekoľko mesiacov. Odporúčam ti ísť k dr a objednať sa na sono alebo si zaplať ako samoplatca cca 20€

erikaoli
autor
23. feb 2024

@bibg a tá druhá čo neboli ma koľko CM.a na sono si čakala ako dlho mňa nebolia to je horšie

erikaoli
autor
23. feb 2024

@erikaoli a to ti tam povedali že sa môžu sťahovať niekoľko mesiacov?

bibg
23. feb 2024

@erikaoli ta druha má 1,33 cm. Áno na 2 rôznych sonach mi dr povedali že to môže trvať aj niekoľko mesiacov. A že niektoré sa nemusia stiahnuť vôbec. Takze určite je lepšie si dať skontrolovať. Na jedno sono som čakala 2 dni a nato ďalšie dlhsie ale to som spojila aj so sonom prsníkov a musela som počkať cca týždeň. Kým bude MS v plnom prúde.

bibg
23. feb 2024

@erikaoli úprimne aj ja som z toho stále vystrašená lebo takúto som ju nemala asi nikdy. Ja si ju cítim ked otocim hlavu na stranu a úplne taký akoby opuch. 4. Marca idem na hematologiu kvôli iným veciam tak im to tam spomeniem. Zase na druhej strane už dlhsie má boli zub. Budúci týždeň idem aj zubarovi a vraj uzliny môžu byt opuchnuté aj keď je v zube kaz. Tak ja neviem. Najbližšie 2 týždeň budem vidieť. Ale mám za sebou 2 sona tak snáď to neni nič hrozné.

erikaoli
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bibg
23. feb 2024

@erikaoli aj moja na dotyk posoby ako pingpongová loptička. Aké nieje. Dokonca na jednom sone mala ta ktorá má boli iba 1,3. Nebolia ta zuby alebo v rodine ste nemali žiadnu chorobu?

erikaoli
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erikaoli
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erikaoli
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erikaoli
autor
23. feb 2024

@bibg prosím ťa odfotis mi tu tvoju uzliny ako vyzerá?

bibg
23. feb 2024

@erikaoli pokúšala som sa ale neni to vôbec vidieť. Ale je na tejto strane a cítim ju len keď dám takto hlavu. Proste cítim si pod prstami taky opuch. Tak viem že tam ich môže byt viac a môžeš ich mat vedľa seba viac zväčšených a tvoria taký zhluk akoby. Ja to mam blízko svalu a vraj sa dostala akoby trosku viac pod kozu preto ju cítim viac. Iné uzliny si nenahmatám. Napríklad pri uchu alebo pod sankou vôbec netuším kde sú. Ja som sa zľakla pretože tiež mi to pôsobilo že je to obrovske a pritom to len tak s tou kožou svalom a tukom pôsobilo ako že je to veľké a v skutočnosti je mala. Inak. Ja som to svrbenie tiež mala. Myslela som ze vvyskocim z koze a nakoniec proste to bolo psychické. Dr mi dala na ukľudnenie lexaurin. Dala som si ho iba raz. A fakt ako som si ho dala, ukludnila som sa a zároveň má prestalo svrbiet telo. Inak ja som si tiež myslela že ja mám brutálne mastnú pokožku, vôbec má nemôže svrbiet telo a tak. Ale dermatologicka hovorila že každé telo je suché. A treba premastovat. Skus si dať Zodac od svrbenia a natriet sa niečim a uvidis. Počas Vianoc som tiež inak stresovala kvôli tomu svrbeniu a uzline. Dnes už nič nevybavis ale počkaj do pondelka a hneď volaj na sono niekde alebo chod k dr a úkaz to. Ja mám teda aspoň v tomto taký kľud že to videli 2 nezávisle sona a dr a povedali že je to v poriadku a malé. Ale ja som mala aj neindentifikovatelnu chorobu počas Vianoc. Opuchli mi prsty na rukách a nohách. Nikto nevedel čo to je. Robili mi všemožne testy a na nič neprišli a nato som si našla tu uzliny a z testov vyšiel pozitívny masívne rozšírený stafylokok. Keď som prišla na sono dr hneď medzi dverami že či si to chytám. Hovorím že áno. A že vôbec si to nesmiem chytať ani hladkať nič. Nechať to tak. Piť veľa vody vitamín D, C. Možno si len prekonala niečo ani nevies. Lebo sak teraz bolo toho veľa. Počkaj do pondelka a volaj na sono. To máš jedinu možnosť. Ja beriem teraz ešte 3 antibiotiká. A teda idem k zubarovi další týždeň a čakám na 4. Marca na hematologiu. Ale riešiť to treba. Ale zas na nete sa len vystrašiš takze, ukludni sa počkaj do pondelka a rieš.

erikaoli
autor
23. feb 2024

@bibg no ja som brala zodak ale nič nepomohol to svrbenie si mala ako dlho ?takže tu uzliny nechytat? Ja ju mám pod bradou

erikaoli
autor
23. feb 2024

@bibg a kde ťa svrbelo telo? Mňa svrby úplne všetko aj tvar dlane chodidlá v ušiach prsti proste úplne všade .skús si spomenúť ako dlho ťa svrbelo.a mala si to prvý krát to svrbenie?

erikaoli
autor
23. feb 2024

@bibg a tu masť máš od koznej čí obvodnej

erikaoli
autor
23. feb 2024

@erikaoli jaj lexaurin je na uskladnenie jaze to je masť tak to mne asi nepomôže na pokožku si si nič nedávala?

erikaoli
autor
23. feb 2024

@bibg a boli ťa na dotyk?

bibg
23. feb 2024

@erikaoli na pokožku som dávala zodac a premastovala som laroche posay. Mne to začalo na jeseň. Ale vraj to býva keďže sa vysušuje pokožka na jeseň a tak teraz to bolo cez zimu lepšie a ako sa začína otepľovať zase to cítim + som bola v strese kvôli práci, dotoho teda choroba a tak. Takze u mna to bolo to. Mna hlavne ruky, nohy, tvar a hlava. Chod k dr v pondelok. Tu toho moc nevyriešiš len sa vystresujes ešte viac. A teda stres zväčšuje uzliny tiež.

drahomirrra
23. feb 2024

@erikaoli Uzliny sa mozu zmensovat aj par tyzdnov, zalezi, aky bol infekt.
Ak mas nebolestive zvacsene uzliny a k tomu svrbenie tela, je nutne ist k lekarovi na sirsie vysetrenia. Zacni u obvodaka.

erikaoli
autor
23. feb 2024

@bibg takže u teba je to svrbenie v podstate dlhodobejšie .a svrbenie mavas počas celého dňa? Či iba niekedy ťa svrby ťa pokožka

bibg
23. feb 2024

@erikaoli áno dlhodobejšie. Niekedy svrbí a niekedy nie. Ale veľmi záleží od stresu. Odsledovala som si to. Že akonáhle som niekde s ľudmi, v práci, s deťmi alebo robím niečo a nemyslím nato nesvrbi má nič. Keď sa začnem sústrediť na svrbenie tak má svrbí všetko.