Zváštne správanie dospelej dievčinky
Ide o velmi blizku osobu a chcem jej pomoct. Ma 20rokov a ma zvlastne spravanie. Ked pocuva pesnicky robi kruhy po miestnosti. Ked sedi casto sa tak akoby hojda, ze bucha chrbatom o stenu. Z nicoho nic vybehne a prebehne po byte. Ked si cisty zuby beha hore dole. Robi zvlsatne grimasy, ked sa hneva a divne pohyby hlavou ked ide po ulici. Rukami prechadza po zabradli mosta a hlavu sklana nabok. Neskutocne a prehnane stiska ludi, co ma rada. Znicohonic sa zacne smiat.. Ked jej niekto nieco hovori casto nevnima a prikyvuje hlavou alebo na nieco prikyvne a potom zrazu zmeni nazor.Ked ju niekto pri niecom vyrusi strasne s ahneva a nevie potom v tom pokracovat. Byva casto agresivna vtedy. A vie aj udriet. Co ju potom hned omrzi a hneva sa potom este viac za to co urobila. Mnoho veci jej vobec nejde a robi ich nemotorne. Napriklad jedno oko na kreslenej postavicky je mensie druhe vacsie a pod. Svojim priatelom vyraba rozne vankuse a ine darceky, ktore zasadne vyraba vlastnymi rukami. Tie darceky su take vsakovake nemotorne. Casto hovori o jej dvoch kamaratoch, ktori sa podla nej lubia najviac na svete a ze ona patri k nim a vymysla rozne pribehy o nich a sebe. .Napsoledy mi hovorila, ze ona bola v kome po zrazke autom a oni sa o nu starali. Spava s plysakom, ktoreho casto styska a berie ho takmer vsade so sebou. Castokrat nema chut do jedla a ma velmi zly spanok. Isty cas sa dokonca kazdy den hojdala na hojdacke. Ma take obdobia ze pri vysloveni nejakeho mena a mesta sa tak strhne a zamysli alebo usmeje.. To meno sa cas od casu meni-( Mala obdobie ked sa strhala pri mene Adela, akoby ho nechcela pocut a bala sa. To trvalo mozno rok a prislo nove meno. teraz to zase robi pri inom mene). .....Zaujimaju ju take zvlastne veci, napriklad ze ake babo sa narodilo vlasate a ake bolo blondate. Proste veci, ktore by bezneho cloveka ani nenapadli. Vo veciah hlada vzory. Tych zvlastnosti je vela, momentalne si uz na ziadne nespomeniem. alebo ich neviem vysvetlit, to by ste museli vidiet. Co to moze byt? preco sa tak sprava? Mohla prezit nejaku traumu v detstve? ako jej mam pomoct?
@magdalenka4 ahoj, ako dlho poznas tuto mladu zenu?ak od detstva, bola ina?mne to znie skor ako nejaka psychoza s nejakym preexistujucim problemom, preto sa pytam aka bola ked bola mala.., moze to byt dedicne ale aj ziskane,psych.trauma.Ale samozrejme na diagnostiku je psychiater.urcite aj bola diagnostikovana,neverim,zeby to rodicia nechali nepovsminute.....Ako jej pomoct?Tazko, ked nevies o co ide,ak este nevyhladala odbornu pomoc, mozno tym smerom ist.. ale hlavne by som na nu davala pozor, vyzera ,ze ma svoj svet, v ktorom sniva a sa zabuda.moze sa stat,ze takto zasnena pride k nejakemu urazu,alebo sa nahle strhne do reality a ju to vystrasi alebo rozhneva..nad tymito aspektami sa musis zamyslat..a hlavne empatia..nepokusala by som sa jje vyvratit jej bludy, na to tu je lekar...
@veriiii poznam ju od narodenia.a vzdy bola taka. Ja som napisala vsetky zvlastnosti co robi a dala som to psychiatrovi, ku ktoremu chodi... Uvidime co bude dalej.
moze to byt nejaky typ autizmu, alebo nejaka psychoza. Neviem ale preco to nepodchytili uz skor, napr. na zakladnej skole,tam sa autizmus prejavi hned. To vidite,ze to dieta nie je v poriadku.
Jedna moja byvala kamoska mala podobny stav" videla niekoho,kto neexistoval,ale ona sa ho bala. Tiez mala imaginarneho cloveka, o ktorom si vymyslala rozne pribehy, dokonca take,ze umrel pri autonehode a preto ma s nim uz nikdy nezoznami,tiez bol az prilis dokonaly. Od jej rodicov som vedela,ze to nie je pravda. Tiez mavala take chvile,ze bola mimo,alebo nebola schopna nic robit,lebo ona akoze nemoze ist von,jej imaginarny priatel ci ten nepriatel jej to prikazal. Tam sa z toho vyklubala schizofrenia. V zachvatoch si vedela ublizovat,takze ked bola u mna na navsteve vsetko ostre som radsej schovala,ako keby mam doma na chvilu sipkovu ruzenku. Jej rodicia to dlho podcenovali, boli rozvedeni a vinu hadzali jeden na druheho, ze ten moze za to aka je,ale ani jeden to dlho neriesil. Az potom,ked to bolo neunosne. Drzat ju v zachvate nebola vobec sranda, ako udrzala som ju sama,ale za cenu modrin a skoro som jej nechtiac zlomila ruku.
Ta dievcina ma 20 rokov,to zije samostatny zivot?
@magdalenka4 Veľmi podobné správanie má aj môj syn, korý má 18 rokov, a tiež má veľmi rád, keď mu poviem - mám ťa rada, na neho láskanie lepšie zaberie ako všetky iné tvrdšie prostriedky a aj on rád prejavuje náklonnosť, ak mu je niekto obľúbený, aj mne, viac ako zdravé deti. Tiež rozpráva a on napr. dlho asi do 10 rokov hovoril, že on sa volá inak a opakoval si to meno. Má dg. detský autizmus, niektorí ps&ychológovia si potvrdzujú túto dg. v Andrease, Bratislava.
@kiki68 postarane o nu je. .. Ona chodievala ako mala aj k psychiatrovi, ale nikdy na nic neprisli... Uvidime co povie psychiater na to, co som mu napisala. Imag. kamarat sa volal Elvis a kazde rano a kazdy vecer ho chodievala cakat na balkon - ako byval v nebi😀
Co sa tyka rodicov, ti nie su schopni nieco riesit. ...
@magdalenka4 Mam na teba par otazok, dokazes verejne narovinu odpovedat?:
-aky je tvoj presny vztah k tejto dievcine? formalne (co si jej ty, resp. jej rodicom, pribuzna, suseda, niekto koho vobec nepoznaju a len sa prizera z povzdialia) aj nefomalne (ako moc si ochotna jej pripadne pomoct okrem presmerovnia do odbornejsej starostlivosti, si prip. ochotna jej pomahat ako kamaradka, podporovatlka, radkyna? ake su tvoje motivy a ambicie) s tym suvisi dalsia otazka:
-aky je vztah tohto dievcata k tebe - vie vobec o tvojom zaujme o nu? chce/la (by) pripadne tvoju pomoc, prijala by ju, rozpravas sa s nou, alebo ju len pozorujes?
-pises ze chodi k psychiatrovi, kto ju tam prihlasil? on nepozna jej prejavy, resp. si myslis ze nedostocne ked to jemu - psychiatrovi, chces ty este teraz spisovat? Ma nejaku konkretnu diagnozu stanovenu, alebo preco/ s cim k nemu chodi?
- v com spociva neschopnost jej rodicov s nou nieco riesit? - zije u rodicov hadam?, zivena tam hadam je, ma skoncenu SS, teraz je hadam nezamestnana? pises ze si tazko najde pracu, aj s takymito prejavmi sa to da, dokonca by mohol mat pripadny zamestnavatel na nu aj ulavy..
Bolo by dobre keby si vylozila karty na stol, viacere otazky dievcat co sa ta tu pytaju podobne veci neodpovedas, resp. vyhybavo, akoby si mala co skryvat, resp. nemozme si byt iste tvojimi cetsnymi umyslami, vies ako to je ze cesty do pekla byvaju casto dlazdene prave nimi. Nieco mi totiz nesedi, poznas ju od detstva a zjavne az teraz si si umienila zacat nieco ohladne nej robit, dumam co bolo pre teba spustacom...zjavne aj ked uz uz dlho poznas si sa s nou bud nevedela alebo ani nechcela zblizit viac. Nerozumies jej v podstate. Jej prejavy pozorujes neodborne a zjavne ta niecim drazdia.
V takejto chulostivej veci by bolo treba ozaj cloveka co ma srdce na pravom mieste. A viac nez odborna pomoc v takychto pripadoch je pomoc ci uz rodiny alebo kludne aj cudzich ale nezistne a skutocne lubiacich ludi, ktori viac nez strohost a diagnozy, budu davat ludsku podporu a lasku. Maly by si teda o takuto poziciu vobec zaujem?

Tiež si myslím, že je to kombinácia porúch autistického spektra, určite treba vyhľadať odbornú pomoc napr. Andreas v Bratislave, určite pomôžu...ale čo so snou robili doteraz???Podľa mna mala byť už dávno v rukách neakého odborníka. 😖