Zvýšený LDL cholesterol

22. máj 2023

Ahojte,

mám zvýšený LDL cholesterol hodnota je 4,25 . Je to zlé? Dr. povedal, že je zvýšený a na základe toho, že to máme dedičné mi dal aj lieky Atoris 20, na 3 mesiace, potom kontrola krvi.

Ako ho znížiť? Čo v strave obmedziť?

Ďakujem

eikenella
22. máj 2023

Ahoj, hodnota LDL je prilis vysoká, to je len na celoživotnú medikamentóznu liečbu. zdravá strava bude len plus, ale nevylieči. takého zvýšené hodnoty LDL bývajú pri vrodených poruchách metabolizmu tukov. veľa človek nenavymýšla, treba brať lieky, aby sa neupchávali cievy.

stellarstar
22. máj 2023

Ja som mala dlhodobo zvýšené hodnoty ( nad 8 ) zmenila som stravovanie a par veci ale nepomohlo. Ja to mám z jednej str dedičné a z druhej str užívam jeden liek kv ktr je tiež vysoký. Ca pol roka som na tbl ale aj to potrvalo keďže prvé 2 mi nesadli. Teraz čo užívam je ok v júni mám KO

ivkaui
22. máj 2023

Ahoj, manzel ma este viac zvyseny, ale lieky nechcel, tak sme sa s dr dohodli, ze skusime stravou a plus doplnok volno predajny na znizenie cholesterolu, o 3 mesiace kontrola a bolo to lepsie. Strava dusena, varena, max pecena v rure, uplne bez oleja, masti, ci masla. Maso chude hovadzie, kuracie, ryby. Ovocie, vela zeleniny. A mliecne vyrobky s co najnizsim tukom. Na kazdej potravine som pozerala tuky. A ver mi su skoro vsade. Takze ak mal chut na sladke dal si obycajne hrozienka alebo arizonky, ak na slane tak su take pohankove keksiky. Bolo to tazke pre neho, ale ked nechce lieky ktore mu budu devastovat pecen tak mu nic ine neostava.

mogaa
22. máj 2023

drvený pestrec....pri strave obmedziť tuky v akejkoľvek forme + pozor na sladkosti, aj obyčajná makovka alebo lekvárová buchta obsahujú skryté tuky a to dosť veľa....takže nie je to len tlsté mäso, pozor si treba dať hlavne na tie skryté tuky....+ veľa hrubozrnnej vlákniny....75% cholesterolu si vytvára pečeň , zbytok je zo stravy.....drvený pestrec regeneruje pečeň a zároveň je to hrubozrnná vláknina......