Odkiaľ čerpáte informácie o nosení?

ckatka
1. dec 2023

Odkiaľ sa novopečená mamička môže dozvedieť, že niečo ako nosenie v šatke a nosiči existuje?
Odkiaľ môže zistiť, že existuje rozdiel medzi klokankami a ergonomickými nosičmi?
Viete, že existujú na sociálnych sieťach regionálne skupiny o nosení, a že ako existuje laktačná poradkyňa, tak existuje aj poradkyňa nosenia? Stačí do vyhľadávača zadať napríklad "nosenie/nosíme a názov vašeho mesta alebo okresu", pripadne "škola nosenia" a viete sa dopracovať k zoznamu poradkýň pre jednotlivé mestá. Rovnako tak k zoznamu akcií a stretnutí, kde môžte napríklad testovať satky a nosiče rôznych výrobcov.
Viete, že ako existuje občianske združenie Mamila, ktoré sa zameriava na dojčenie, tak existuje občianske združenie Škola nosenia, ktoré robí osvetu, vzdeláva rodičov aj poradkyne?
Aké máte skúsenosti?
Je na Slovensku informácií dostatok? Alebo vám niečo chýba?

jj298
1. dec 2023

Myslim ze ak ma mamicka o nieco zaujem (podpora kojenia, nosenie, vanickovanie…) je vela skupin, clankov, knih kde sa moze dozvediet vsetko potrebne.
Pred porodom som ani o nejakej mamile netusila. Ale staci sa tomu trochu povenovat a zdrojov je neurekom

diewcatqoo
1. dec 2023

Pokial ma niekto zaujem o ergonimicke nosenie, dokaze si taketo informacie bez problemov dohladat. Ja som si pred tehotenstvom nemyslela, ze budem nosit, takze som si vopred o tomto nic nezistovala. Ale ked sa ma to zacalo tykat, dokazala som si bez problemov dohladat rozne clanky o tom, ako spravne nosit, aj rozne skupiny v okoli, kde boli zeny, ktore nemali problem ukazat ako, pripadne pozicat nositko/satku na skusku.
Tych skupin je naozaj vela, aj na podporu dojcenia, aj na podporu nosenia. Ale v kazdej skupinke treba tie informacie filtrovat, lebo vsade sa najdu zeny, ktore to prezivaju podla mna az moc a zenu ci uz nosenie, alebo kojenie do extremov a obcas tym svojim postojom vyvijaju na ine mamicky trochu akoby natlak.

basulaak
1. dec 2023

@ckatka laktacne poradkyne rady poskytnu info k tymto veciam. Od jednej som aj mala pozicany nosic kym som si kupila vlastny. Aj v materskych centrach byva podpora nosenia a maminky tam chodia si skusat a ucia sa nosit, rozdiely a skusaju co im bajviac vyhovuje. Aspon tu v PK v MC take je.

majlo1234
1. dec 2023

Ako cerstva mamicka som absolutne netusila, ze to existuje. Laktacnu som vyhladala cez internet, ked som mala problem dojcit, dovtedy som netusila, ze niekto taky existuje. Ta mi poradila aj s nosenim, neskor som nasla aj podpornu skupinu u nas