icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

wewe22
16. aug 2012

@luciferkax ja teda ergo nemam ale asi by som ani nekupila mne to stale evokuje klokanku co sa tyka tych popruhou starsiu som zopar krat na vyletoch mala v klokanke (este som o ergo a satkach nepocula) a strasne ma bolel chrbat mozno keby som mala moznost vyskusat bolo by to ine
ale zato mei tai mam strasne rada

luciferkax
16. aug 2012

@wewe22 Prečo? ved ergo a manduca majú podobné popruhy. ja som mala mandcucu, kým bol drobec menší, áno, na menšie babatko bola lepšia, ale teraz má 18 mesiacov, ergo som náhodne skúsila a sadlo mi omnoho viac 😉 aj ked ssom si dovtedy myslela, že manduca je naj :D

wewe22
16. aug 2012

@luciferkax ja som si mei tai usila a nemam popruhy ale vlastne stuhy taky som nasla navod na nete tak mozno starsie typy boli so stuhami

luciferkax
16. aug 2012

@wewe22 a n´tie stuhy potom nerežú?

eicul82
16. aug 2012

Holky, jak se přesně jmenují ty návleky na nožičky a kde se dají sehnat? Nebo pletete samy? 😉

wewe22
16. aug 2012

@luciferkax nie je to v podstate ako ked mas uviazanu satku ja teda s tym robim vsetko vysavam umyvam chodime von a nezavadzia mi to

luciferkax
16. aug 2012

@wewe22 no hej, aj šatku som skúšala, ale zas, je predsalen je hrubšia a iný materiál 🙂 🙂 ja som mala mei-tai kupovaný, tu cez MK, ale kupovaný v UK, a bol fajn 🙂 🙂 len tá "neistota" 🙂

luciferkax
16. aug 2012

@eicul82 ku manduce som dostala zadarmo, volali sa Design socks, ale boli obyčajné tenké, ja som si hrubšie vyrobila z môjho starého hrubého roláku, odstrihla rukávy, obšila to a boli super hrubé návleky 😉 😉 😉

wewe22
17. aug 2012

@luciferkax ono kazdemu vyhovuje nieco ine, nikdy nieje nic univerzelne

wewe22
17. aug 2012

@eicul82 navleky najdes v obchodoch s latkovkami a satkami, viem ze niektore si ich robia aj z podkolienok, mne ale pridu tie original jemnejsie, dam aj zopar linkov
http://www.ekoplienky.sk/uvod/nosenie/?pageNo=1&
http://www.noseniedeti.sk/oblecenie-pre-deti/na...

romcovaklarka
25. aug 2012

Ahoj holky, mám nosítko ergo a přemýšlím pořídit si na druhé mimino elastický šátek s tím, že až na to bude mít věk, tak ho přendám do erga. A teď bych potřebovala poradit, protože jsem se dočetla, že každá značka je jinak elastická a čím pružnější, tím méně vhodný na těžší mimi. Ale nevím, co konkrétně si pod tím představit. Do jaké například váhy lze unosit mimčo v kterém elastickém šátku? Chtěla bych na jednu stranu co nejpružnější, aby se mi s ním co nejjednodušeji vázalo (na prvního jsem měla ze začátku pevný a nějak jsem se s ním úplně nesžila ☹) a na druhou stranu aby mi vydržel do doby, než bude mimčo moci jít do erga - čili počítám tak 4 měsíce...? Díky za tipy.

katren
27. aug 2012

Ahojte kocky....tak idem dat infosky, co som zistila a nakoniec kupila.....
Rozhodovala som sa medzi Manducou a Liliputi....boli sme ich vyskusat, samozrejme Manduca oooooooovela lepsia, volnejsia, povolnejsia a prisposobivejsia....pri Liliputi bol Misko total natlaceny na mm a uz viac sa povolit nedalo, Dominiku by neodniesol....v Manduce sa pacilo Miskovi aj Dominike, boli tam velice spokojni.....
mm nakoniec este nasiel na nete Ergo Performance, tak sme samozrejme boli vyskusat aj ten....bolo to podobne ako Liliputi, ale viac prislusenstva a to sa mm pacilo podla obrazkov....no kedze sa tam Dominicka moc dobre necitila, asi tak ako Misko v Liliputi, tak sme zavrhli......a aby nam nebolo malo, tak nam dali vyskusat aj KIBI, tu cesku novinku.....paradny nosic, no kedze sa bude skor vyuzivat pri Miskovi a este drobcekovi v brusku, tak sme viac prihliadali na to.....Kibi odporucame podla odskusania pre vacsie deticky /Dominicke sadol ako "rit na serbel", nie pre novorodeniatka....
Takze sme nakoniec kupili Manducu v piatok a poviem vam, normalne lutujem, ze sme nekupili skor.....v sobotu vzal mm maleho rano do manducy, Dominicka este spala a ja som nemusela vstavat k Miskovi, tak som spala s nou.....a vcera sme mali hody, takze navstevy a tak a bolo treba trosku obsluzit, tak sme Michala suchli do manducy a obsluhovali...keby sme ju nemali, tak musi jeden stale davat na neho pozor.....toto bola paradicka 😉
Takze som velice spokojna a DAKUJEM za vsetky rady, ktore ste mi dali 😉
Dufam, ze aj ja som niecim teraz pomohla 😉

tea333
29. aug 2012

@katren pri tak malych detickach bola podla mna Manduca urcite dobra volba 😉 nas starsi uz sa nosit nechce, a je dost velky takze som neriesila nosenie oboch. ale Manducu sme pekne vyuzili, a ostava aj pre mladsieho.
len ma strasne trhalo kupit novy model v nejakej peknej farbe, ale sama som si buchla po prstoch a ostala som pri mojej nudnej starej hnedej verzii 😀

katren
29. aug 2012

@tea333 😀 my sme nemali, ale kupila som tiez v hnedom prevedeni...aj surodenecky kocik mame hnedy, takze bude ladit 😉

ivanka.7
29. aug 2012

@tea333
@katren my mame "nudnu" petrolejovu, ale drzim usta a krok, lebo ju pouziva len manzel (ja satkujem) a jemu sa paci :D tak som ticho a tesim sa, ze si nosenie uziva :D

katren
29. aug 2012

@ivanka.7 no ja som povodne tiez chcela nieco veselsie, ale teraz najviac nosi mm, Misko sa rad nosi zoci-voci a mne sa to teraz kvoli brusku neda, tak som "povolila" a nechala sa ukecat na nieco nevyraznejsie 😉

ivanka.7
29. aug 2012

@katren ja som si satku aj manducu vyberala v 21. tyzdni a vtedy som o noseni vlastne nic nevedela a v podstate mi aj bolo jedno, aku farbu tie veci maju 🙂 mozno by som si dnes vybrala inak, ale aj petrolejova manduca aj strieborna didymoska su ok 🙂

katren
29. aug 2012

@ivanka.7 no moja Dominika sa nechcela nosit, takze pri nej som to neriesila....ale Misko je taka liska pritulna, takze ten sa rad mojka stale a nechodi este, takze mi to vyhovuje takto velmi 😉....a teda lahky uz tiez nie je....pri nom som najskor kupila satku tu na bazare a ked som videla, ze sa mu tam paci, ale mm neobciahne ani ta najdlhsia 😅 tak sme museli riesit inak, aby aj on mohol nosit a hlavne teraz..... 😉

katpetdo
30. aug 2012

AHojte,
potrebujem poradit. Maly ma takmer 7m a 7,7kg. DO 6m som ho nosila v Moby satke. UZ takmer mesiac mam doma Manducu a nejak mam pocit,ze ju neviem dobre nastavit. Skusam povolovat/dotahovat, ale stale mam pocit, ze krpec ma chrbat uplne vystrety, v satke bol viac zaobleny. Navyse sa mi v MAnduce neustale zaklana dozadu a stale mam pocit, ze mi vypadne.

veronika1610
30. aug 2012

@katpetdo neviem odkiaľ si, ale v ba by ti poradili v predajni látkovky. podľa mňa skús viac zatiahnuť tú pracku vzadu na chrbte, ktorá spája tie popruhy na pleciach

katpetdo
31. aug 2012

@veronika1610 vidis,to ma nenapadlo.Od nich som to kupovala. Tak, ked budem najblizsie v BA, skocim tam.

ivula7
31. aug 2012

@katpetdo Nakoľko sa Tvoj drobček zakláňa, skúšala si odzipsovať ten prídavný panel, ktorým sa dá Manduca do výšky predĺžiť? Ak nie, možno by to pomohlo. Pri takomto predĺžení by som skúsila nastaviť všetky prídavné pracky (aj dĺžku ramenných popruhov, ono je to dosť dôležité). Neviem, či nosíš ešte na bruchu alebo aj na chrbte, ale mne sa stalo, že keď nemám správne nastavený nosič pri tých ramenných popruhoch, na bruchu sa mi veľmi zle nosí, pritom pri tom istom nastavení je to nosenie na chrbte absolútne pohodlné. Ideálne by bolo, keby Ti niekto pomohol nastaviť v praxi, tak ako píše @veronika1610.

zuzka213
2. sep 2012

dievcata, zacinam sa v tom noseni zamotavat....najprv som bola rozhodnuta, ze si zabostaram ergo s novorodenekou vlozkou, ale nejak zacinam pochybovat, ci nie je lepsie nosit zo zaiatku v satke....a tiez mam chaos v tych znackach, ktore sa oplati...termin mam v oktobri, tak tiez netusim, ci by som to v zime vonku vedela pouzit.....mamicky, ktore s tym mate skusenosti, prosim poradte....dakujem

ivula7
3. sep 2012

@zuzka213 Ak chceš nosiť bábo od začiatku, odporúčam skôr šatku. Zo všetkých nosítok je najvariabilnejšia, dá sa bezpečne nosiť vodorovne, aj zvislo, aj pri dojčení... Aj keď sú mnohé prídavné doplnky pri ergonomických nosičoch, aby mohli byť aj malé miminká nosené v týchto nosičoch, predsa len šatka je pohodlnejšia pre malé bábo (a obaja nosiaci v rodine máme skúsenosť, že šatka nám je komfortnejšia ako nosič, ale to je náš subjektívny pocit). Zároveň sama si odpovedz na otázku, ako dlho chceš nosiť, či si ochotná investovať len do jedného nosiča/šatky na celé nosiace obdobie alebo by si možno mala aj viaceré nosiče. Podľa toho je veľký výber medzi elastickou šatkou, tkanou šatkou, či ergonomickým nosičom (a následne aj mnoho značiek na výber)... Ak na celé obdobie, je vhodná tkaná šatka, ak chceš nosiť len na začiatku a kombinovať neskôr s nosičom, pre miminká sú príjemné elastické šatky.... Je veľa variácií. A čo sa týka nosenia v zime, malé bábo hravo schováš pod nejakú väčšiu bundu... Ale sú aj iné možnosti, ale každopádne nosenie nie je len sezónna záležitosť a nosiť sa dá celý rok ;)

ivanka.7
3. sep 2012

@zuzka213 my mame kombinaciu pevna satka + manduca a sme maximalne spokojni. Ja nosim v satke, manzel v manduce, mala je spokojna u oboch a prechadzky ci vylety mame vyriesene 🙂

tea333
3. sep 2012

Baby vyuzivate niekto specialne oblecenie na nosenie deti? ak ano - ako sa vam osvedcilo? mam namysli napriklad body outlast alebo ine veci zo specialnych materialov, aby sa babo nepotilo

veronika1610
3. sep 2012

@zuzka213 ja som nosila jedno októbrové a jedno novembrové v šatke, pod manželovou bundou a bolo to super, lebo som nemusela veľmi obliekať, to čo mali na doma + jeden tenší overal https://www.modrykonik.sk/bazar/body-dupacky-ov... + čapica a hotovo. teraz už viac využívam nosič, lebo je to rýchlejšie, praktickejšie ako vonku viazať šatku

zuzka213
3. sep 2012

@ivula7, @ivanka.7, @veronika1610 dakujem pekne za rady 🙂 ....zacinam sa tiez priklanat k satke, aspon zo zaciatku....mate aj nejaku overenu znacku a dlzku??? kedze vidim ze aj v tomto sa satky lisia....bala som sa toho viazania, no nejako to odkukam z netu....

ivanka.7
3. sep 2012

@zuzka213 Ja mam dydimos indio, gramaz tusim 175g/m2 a som s nou velmi spokojna. Ale ine znacky som neskusala 🙂 Velkost sa zvycajne odporuca 6 (4,7m), ja mam velkost 5 (4,2m), tu mi odporucili v obchode a uviazem s nou vsetko v pohode - ale som dost stihla, konfekcnu mam 36-38.

ivula7
4. sep 2012

@zuzka213 Osobne síce nemám odskúšané, ale z tkaných šatiek určite nič nepokazíš, ak si jednu vyberieš spomedzi nasledujúcich: Didymos, Storchenwiege, Hoppediz, Ellevill Zara či Natibaby. Ak kupuješ prvú šatku, odporúčam skôr bavlnenú šatku, hoci existujú rôzne prímesové šatky, ale bavlna je jednoduchá na údržbu, príjemná pre bábätko aj pre nosiaceho, je pevná a nosná.
Čo sa týka dĺžky šatky, u šatiek rôznych začiek nie všade platí rovnaké číslovanie, tak je potrebné sa orientovať skôr podľa metráže a samozrejme konfekčnej veľkosti (a voliť aj podľa toho, či náhodou nebude nosiť niekto iný ako manžel, babka... človek nikdy nevie 😉 ) Posielam linku na veľkostnú tabuľku pre orientáciu: http://www.noseniedeti.sk/menu/ve-kostna-tabu-ka