icon

Ako zvládate tragédie, keď veríte v Božiu vôľu?

Dnes o 16:33

Otázka na veriacich.

Ak sa vám stane nejaká tragédia. Poviete si, že to je božia vôľa a idete ďalej ?

Strana
z2
martinmmartin
Dnes o 16:39

Jasneee hlavne na detskych onkologiach je to velmi popularne

anonym_b9686b
Dnes o 16:46
@martinmmartin

Jasneee hlavne na detskych onkologiach je to velmi popularne

@martinmmartin ty si sa kedy stal veriacim? to nemáš ani štipku slušnosti už v sebe? nevidím že by sa tu veriaci húfmi vyjadrovali v témach kde niekto napíše "prosím kresťania neodpovedajte". Ja si často hryziem do jazyka (resp. ovládam si prsty), keď vidím témy o rozvodoch, potratoch, rôznych nemorálnostiach, atď. mohol by si aj ty skúsiť trochu empatie a dávať rady tam, kde o ne stoja.

a autorka, ísť ďalej sa nedá. Sme predsa ľudia s emóciami a putami k druhým ľuďom. Je v poriadku sa aj hnevať, aj žialiť... Mne zomrel milovaný dedko pred pár rokmi a tiež sme to znášali všetci v rodine dosť zle. Niekto horšie, niekto lepšie. Doteraz si za ním občas poplačem, že neuvidí nikdy moje deti, že sa z nich nebude môcť potešiť. Ísť ďalej môžeš kvôli sebe, lebo v žiali sa dá ľahko utopiť. A ak si aj ty veriaca, tak potom sa obráť na Boha. Tragédia sa stala, smútok a hnev sú prítomné a to je dobrá príležitosť na upevnenie vzťahu s Bohom. Je veľa ľudí, ktorých viera sa naozaj prehĺbila v časoch súženia. Volaj na Pána, on je vždy blízko. Božia vôľa je iná ako naša... kiežby boli rovnaké, však? 🙂 Držím ti palce, modlím sa.

anonym_423e46
Dnes o 16:51

Božia vôľa nie je aby sa nám stávali tragédie ale ani nás boh zázračne nechráni pred všetkým zlom čo sa deje na zemi.
Boh však má v pláne odstrániť zlo aj zlých ľudí aby sa v plnej miere konala božia vôľa podľa jeho pôvodného plánu, aký bol na začiatku stvorenia.
Ak sa obraciaš na boha dá ti silu aby si vedela zniesť ťažkosti a bolesti ktoré teraz zažívame. Božia vôľa ani nebola aby ľudia chorľaveli a zomierali, zaručuje nám že choroby a smrť odstráni, má na to moc a chuť to urobiť.

anonym_8cf550
Dnes o 16:53

Veriaca nie som ale mám veriacu rodinu, vrátane manžela. Nepovedia si, že je to božia vôľa. Akurát som sa včera manžela pýtala, aj keď to nie je príklad vyslovene tragédie, ale dlhšie sa mi nedarí otehotnieť, či to berie ako boží plán tak mi odvetil, že nie. Podľa neho neriadi každý detail nášho života Boh, máme aj slobodnú vôľu, existujú náhody, neštastia. Ale úprimne, trochu závidím ľuďom, ktorí si vedia ťažké situácie týmto sposôbom zľahčiť. I keď je to pre mňa naivné, tak zrejme dobre pre nich. Ja si môžem akurát tak hlavu trieskať a trápiť sa, že prečo práve ja

patrike
Dnes o 17:00

Zlozita otazka, na ktoru su zlozite odpovede teologov. Aj v ramci krestantstva mas rozne nazorove prudy.
Ine viery, ako napriklad hinduimus maju zase koncept prevtelovania dusi a karmy. Budhisti hovoria o ceste k osvieteniu, napokon sam Budha zacal rozmyslat o svete prave vtedy, ked videl smrt a utrpenie.

martinmmartin
Dnes o 17:04
@anonym_423e46

Božia vôľa nie je aby sa nám stávali tragédie ale ani nás boh zázračne nechráni pred všetkým zlom čo sa deje na zemi.
Boh však má v pláne odstrániť zlo aj zlých ľudí aby sa v plnej miere konala božia vôľa podľa jeho pôvodného plánu, aký bol na začiatku stvorenia.
Ak sa obraciaš na boha dá ti silu aby si vedela zniesť ťažkosti a bolesti ktoré teraz zažívame. Božia vôľa ani nebola aby ľudia chorľaveli a zomierali, zaručuje nám že choroby a smrť odstráni, má na to moc a chuť to urobiť.

@anonym_423e46 Presne tak , hajzlikov na detskych onkologiach treba odstranovat efektivne a dosledne inak sa nikam nedostaneme....knazi co obtazuju ministrantov mozu dozit vo vysokej starobe no problem

klarissa25
Dnes o 17:06

Nuz neviem veru ako to ten “boh” moze dopustit, tolke tragedie ktore sa stali odkedy ludia existuju…

anonym_3d1674
Dnes o 17:07
@anonym_423e46

@anonym_423e46 nejako sa mu to nedari.

martinmmartin
Dnes o 17:10
@anonym_3d1674

@anonym_423e46 nejako sa mu to nedari.

@anonym_3d1674 alebo nechce

anonym_8766a1
Dnes o 17:18
@anonym_b9686b

@martinmmartin ty si sa kedy stal veriacim? to nemáš ani štipku slušnosti už v sebe? nevidím že by sa tu veriaci húfmi vyjadrovali v témach kde niekto napíše "prosím kresťania neodpovedajte". Ja si často hryziem do jazyka (resp. ovládam si prsty), keď vidím témy o rozvodoch, potratoch, rôznych nemorálnostiach, atď. mohol by si aj ty skúsiť trochu empatie a dávať rady tam, kde o ne stoja.

a autorka, ísť ďalej sa nedá. Sme predsa ľudia s emóciami a putami k druhým ľuďom. Je v poriadku sa aj hnevať, aj žialiť... Mne zomrel milovaný dedko pred pár rokmi a tiež sme to znášali všetci v rodine dosť zle. Niekto horšie, niekto lepšie. Doteraz si za ním občas poplačem, že neuvidí nikdy moje deti, že sa z nich nebude môcť potešiť. Ísť ďalej môžeš kvôli sebe, lebo v žiali sa dá ľahko utopiť. A ak si aj ty veriaca, tak potom sa obráť na Boha. Tragédia sa stala, smútok a hnev sú prítomné a to je dobrá príležitosť na upevnenie vzťahu s Bohom. Je veľa ľudí, ktorých viera sa naozaj prehĺbila v časoch súženia. Volaj na Pána, on je vždy blízko. Božia vôľa je iná ako naša... kiežby boli rovnaké, však? 🙂 Držím ti palce, modlím sa.

@anonym_b9686b dedko, ale niekomu umrelo dieta ci muz. nevies co je bolest

anonym_8766a1
Dnes o 17:19

@anonym_autor neviem aka je vola bozia, ked dopusti, ze zomre mlady clovek ci dieta. a chuligana co droguje, pije fajci necha zit

anonym_b323d4
Dnes o 17:27
@klarissa25

Nuz neviem veru ako to ten “boh” moze dopustit, tolke tragedie ktore sa stali odkedy ludia existuju…

@klarissa25 ludia maju slobodnu volu a za tie tragedie si mozu sami.

evienmk
Dnes o 17:28

Ahoj, myslím, že každý v živote zažíva lepšie i ťažšie chvíle. A prečo príde smrť blízkeho, rozpad vzťahu, choroba, či nezamestnanosť to nevieme, niektoré veci sú jednoducho tajomstvom.
Pomôže čítať Písmo a nejaké duchovné knihy.
Napr. v knihe Nebo nie je výmysel, v ktorej je príbeh malého chlapčeka Coltona, ktorý počas operácie sa ocitol na pár minút mimo svojho tela, dostal sa do neba. Tam stretol svoju sestru, ktorá zomrela ešte v mamkinom brušku...ale tam bola živá a zdravá.
Jednoducho niektoré veci tu na zemi nepochopíme. Ale musíme ísť ďalej.

anonym_c4b458
Dnes o 17:33

Znakom veriaceho človeka je trpezlivosť a dôvera. Je ľahké veriť keď je všetko v poriadku a je ľahké obviniť Boha keď sa dejú také veci. Boh dal každému slobodu. Môžete si robiť čo len chcete ale samozrejme s následkami. Čo vidím okolo seba? Vidím šťastné deti. Vidím odhodlaných ľudí. Z okna pozerám na mesto kde som túžila vždy žiť. Vidím úspechy ľudí vystupujúcich zo svojej komfortnej zóny. Vidím božie požehnania a Božiu krásu všade okolo mňa... Každý vidí Boha a svet okolo seba optikou toho čo nosí v sebe vnútri. Keď je človek plný hnusu a nespravodlivosti bude vidieť takto aj Boha

euka210
Dnes o 17:35

@anonym_autor Boh urcite nechce, aby sa dialo zlo a tragedie. Ludia maju slobodnu volu a tam "moc" Boha konci. Za niektore veci si ludia mozu sami, niektore su nahody a niektore veci a udalosti nepochopime.
Asi len nejaky mnich vie brat tragedie v klude ako Bozu volu.
Vacsinu ludi to zasiahne emociami, ktore su prirodzene a normalne a casto aj zdrave, aby sa postupne clovek s udalostami vedel vysporiadat.
Ja vnimam vieru a Boha ako pomoc na ceste zivotom. Vela veci tak vie veriaci clovek lahsie uniest. Ale salámisti možu byt fakt len nejaki mnisi, reholnici...

martinmmartin
Dnes o 17:41
@evienmk

Ahoj, myslím, že každý v živote zažíva lepšie i ťažšie chvíle. A prečo príde smrť blízkeho, rozpad vzťahu, choroba, či nezamestnanosť to nevieme, niektoré veci sú jednoducho tajomstvom.
Pomôže čítať Písmo a nejaké duchovné knihy.
Napr. v knihe Nebo nie je výmysel, v ktorej je príbeh malého chlapčeka Coltona, ktorý počas operácie sa ocitol na pár minút mimo svojho tela, dostal sa do neba. Tam stretol svoju sestru, ktorá zomrela ešte v mamkinom brušku...ale tam bola živá a zdravá.
Jednoducho niektoré veci tu na zemi nepochopíme. Ale musíme ísť ďalej.

@evienmk ako ju tam spoznal? Vsak plod vyzera ako mala korytnacka a nevies ako vyzera ked dospeje. Nieje to vymyslena blbost nech sa to pekne cita?

hiro
Dnes o 17:41

Nuž možno preto že kresťanská viera nie je naša pôvodná slovanská ale importovaná progresívcami z Izraela. Ako v minulosti aj dnes novodobé veci sú ľahko prijímané a na tradičné sa zabúda. Môj názor 😊

evienmk
Dnes o 17:45
@martinmmartin

@evienmk ako ju tam spoznal? Vsak plod vyzera ako mala korytnacka a nevies ako vyzera ked dospeje. Nieje to vymyslena blbost nech sa to pekne cita?

@martinmmartin Prečítaj si knihu alebo pozri film Heaven is for real. Nebudem prezrádzať viac 🙂

martinmmartin
Dnes o 17:47
@evienmk

@martinmmartin Prečítaj si knihu alebo pozri film Heaven is for real. Nebudem prezrádzať viac 🙂

@evienmk Ako sa da overit ze to nieje vymyslena blbost? Ako si to overovala ty? To ze ti nieco sadne do kramu este neznamena ze to je pravda

anonym_423e46
Dnes o 18:32
@anonym_b323d4

@klarissa25 ludia maju slobodnu volu a za tie tragedie si mozu sami.

@anonym_b323d4 nie za všetko môžeme sami

jazdíš autom rýchlo, zákony fyziky platia na každého spôsobíš haváriu, môžeš si za to sama

opitý Dedeček sa rozhodne šoférovať, zomrie 5 nevinných mladých ľudí, boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a zomreli kvôli zlému rozhodnutiu iného

nepoctivý stavbár nedodrží postup, skorumpovaný úradník povolí stavbu, zrúti sa železničná stanica v Srbsku zabije nevinných ľudí, zrúti sa strecha v Komárne zabije nevinného človeka
boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a zomreli kvôli zlému rozhodnutiu iného

môžeš sa zdravo stravovať a cvičiť aj tak dostaneš chorobu a zomrieš, trpíme následkom zdedeného hriechu, nie sme dokonalý a naše telo sa už neobnovuje na 100%

ničíme našu planétu, prírodu a potom trpíme pri extrémoch počasia

keď bol Ježiš pokúšaný diablom, jedna ponuka bola že dostane všetky vlády a kráľovstvá na zemi, mohol sa stať celosvetovým vládcom ak sa pokloní diablovi, mohol by mu to ponúknuť keby nad kráľmi nevládol a nemal moc samotný diabol?
momentálne nad zemou prostredníctvom politikov vládne on a jeho činnosť ľuďom neprináša nič dobré, trpíme aj kvôli jeho vláde

autor
Dnes o 18:43
@anonym_423e46

@anonym_b323d4 nie za všetko môžeme sami

jazdíš autom rýchlo, zákony fyziky platia na každého spôsobíš haváriu, môžeš si za to sama

opitý Dedeček sa rozhodne šoférovať, zomrie 5 nevinných mladých ľudí, boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a zomreli kvôli zlému rozhodnutiu iného

nepoctivý stavbár nedodrží postup, skorumpovaný úradník povolí stavbu, zrúti sa železničná stanica v Srbsku zabije nevinných ľudí, zrúti sa strecha v Komárne zabije nevinného človeka
boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a zomreli kvôli zlému rozhodnutiu iného

môžeš sa zdravo stravovať a cvičiť aj tak dostaneš chorobu a zomrieš, trpíme následkom zdedeného hriechu, nie sme dokonalý a naše telo sa už neobnovuje na 100%

ničíme našu planétu, prírodu a potom trpíme pri extrémoch počasia

keď bol Ježiš pokúšaný diablom, jedna ponuka bola že dostane všetky vlády a kráľovstvá na zemi, mohol sa stať celosvetovým vládcom ak sa pokloní diablovi, mohol by mu to ponúknuť keby nad kráľmi nevládol a nemal moc samotný diabol?
momentálne nad zemou prostredníctvom politikov vládne on a jeho činnosť ľuďom neprináša nič dobré, trpíme aj kvôli jeho vláde

@anonym_423e46 skúste mi vysvetliť. Keď zomrie malé bábätko po pôrode, ktoré ešte nikomu nič zlé nestihlo urobiť. Toto má byť pre rodičov skúška viery od boha alebo ako to máme chápať. Ďakujem

lucia147852
Dnes o 18:43

Nie, nevnimame to tak a tazke veci su tazke aj pre veriaceho cloveka. Boh je ta pomoc, aby sa clovek v tychto veciach necitil sam. Tiez sa pytame preco a musime si veci pretrpiet a prijat. Boh neriadi kazdy ludsky krok. Ludia trpia, lebo na svete je zlo. Ini ludia mozu trpiet pre moje zle rozhodnutia, ja mozem trpiet pre rozhodnutia inych. Keby boli vsetci dobri a dokonali, zili by sme v raji.

thirstymonk
Dnes o 18:45

@anonym_autor Čo myslíš pod pojmom "tragédia"? Pokiaľ myslíš smrť, tak to pre pápeženca nie je žiadna tragédia, ale vykúpenie. Pokiaľ myslíš okolnosti smrti (nešťastná nehoda, smrteľný úraz a tak)... poteš sa knihou múdrosti, tuto od verša 7: https://svatepismo.sk/kniha-mudrosti-4

V živote som pochoval vyše 300 ľudí. Od nenarodených detí až po storočných dedkov... Matky rodín, snúbencov, pubertiakov. Obete rakoviny, obete vrahov. Čo myslíš, ako sa po toľkých pohreboch na to dívam?

Do pamäte sa mi vryla presne jedna takáto tragická smrť... Týpek 88 ročný, šiel si kúpiť pivo, zatiahol ho kamion a bolo po ňom. Toto má byť tragédia? VeĎ to bola hotová spása, určite lepšie, než keby mal 7 rokov zomierať na hadičkách a zaživa hniť v dajakej našej zázračnej nemocnici.

Ber to tak - tvoje utrpenie môže spôsobiť milosť na inom mieste, kde to možno ani nečakáš. O tomto som sa presvedčil už neraz. ;)

thirstymonk
Dnes o 18:50
@anonym_autor

@anonym_423e46 skúste mi vysvetliť. Keď zomrie malé bábätko po pôrode, ktoré ešte nikomu nič zlé nestihlo urobiť. Toto má byť pre rodičov skúška viery od boha alebo ako to máme chápať. Ďakujem

@anonym_autor Aha, to si mala povedať hneď, že ti zomrelo bábätko. Prijmi úprimnú sústrasť :(

Ako sa na to dívať - dívaš sa na smrť ako na trest za zlo. To je v určitom pohľade aj pravda, smrť je trest za prvotný (dedičný) hriech. Ale inak je tento prístup starozákonný - hebrejský. Hebreji verili, že Boh dobrých odmeňuje (na tomto svete) a zlých trestá (na tomto svete). Čiže odmenou za hriech je smrť, odmenou za vernosť Bohu je zdar. Patriarchovia - Abrahám, Jakub, Jozef a jeho synovia - to všetko boli ľudia verní Bohu, ktorí za svoju vernosť mali veľké majetky, zdravie, dlhý vek. Dávid, Šalamún to isté.
Keď zomreli, verili, že sa dostanú v Šeol - nejaké podsvetie, kde sú všetky mrtve duše dokopy, bez ohľadu na to ako žili. Aspekt neba, pekla a očistca sa začína vyskytovať v judaizme postupne (cca od Babylonského zajatia).

Ale naše kresťanské vnímanie je iné. Áno, tvoje dieťa nespôsobilo nič zlé, ale malo dedičný hriech - dôvod smrti.

Ako by som sa teda díval, keby sa niečo také stalo mne? Díval by som sa na to tak, že mám v nebi orodovníka - svätca, ktorým je moje dieťa a vôbec si to nezaslúžim.

kati1414
Dnes o 18:51

@anonym_autor Tragédie nespôsobuje Boh, takže nie. Ale spolu s Bohom sa dá aj tragédia ľahšie zniesť. Máme vieru, že každá bolesť raz pominie. Boh vie veci, ktoré my nevieme. Jeho zmýšľanie nie je naše zmýšľanie.

kati1414
Dnes o 18:55
@anonym_autor

@anonym_autor na všetko nemáme odpovede.. sú veci, ktoré nám zostávajú záhadou.. skúška viery to je, ale nepovedala by som, že od Boha. Mám známu, ktorá potratila tesne pred pôrodom, nikto nevie prečo, tiež veriaca, o ani nie 2 roky na to majú zdravé dieťa .. s niektorými vecami sa človek musí zmieriť, aj keď veľmi bolia, a nie na všetko dostaneme na tomto svete odpovede, ale jedno je iste, Božia vôľa nie je, aby deti umierali ..

anonym_bb165e
Dnes o 18:56

Sme veriaci rodičia. Máme postihnuté dieťa. Vieme že je to Božia vôľa. Máme aj zdravé deti ktoré sú pomerne úspešné. Často rozmýšľam kde som urobila chybu, čím som sa previnila, komu som až tak ublížila že ma takto Boh potrestal.

thirstymonk
Dnes o 18:59
@anonym_bb165e

Sme veriaci rodičia. Máme postihnuté dieťa. Vieme že je to Božia vôľa. Máme aj zdravé deti ktoré sú pomerne úspešné. Často rozmýšľam kde som urobila chybu, čím som sa previnila, komu som až tak ublížila že ma takto Boh potrestal.

@anonym_bb165e No vidíš a pritom stačí prečítať Evanjelium: Táto choroba nie je na smrť, ale na božie oslávenie 🙂

kati1414
Dnes o 19:01
@anonym_bb165e

@anonym_bb165e vôbec to Božia vôľa byť nemusí, a vôbec to nemusí byť následok tvojho konania .. to je skôr take starozákonné premýšľanie, pokiaľ si skutočne veriaca, tak musíš veriť, že Ježiš za tvoje hriechy už zaplatil.. a že ty následky za svoje hriechy niesť nemusíš (to neznamená zámerne hrešiť), znamená to, že aj keď spravíš chybu, je za tvoje hriechy už zaplatené raz a navždy.. ale to tiež neznamená, že si Boh chorobu vášho dieťaťa nepoužije.. môžete byť príkladom pre ostatných rodičov napríklad, ako vďaka viere môžete ľahšie znášať ťažkosti, a podobne.

hiro
Dnes o 19:06

Ja by som nepodceňoval iných bohov, prečo by kresťanský boh mal mat väčšiu moc spôsobovať tragédie ako bohovia iných náboženstiev napríklad krišna. Kto nám dáva právo aby sme jedného nadradzovali že je silnejší ako iní? Táto polemika ktorý má väčšiu moc nad našimi životmi neprináša nič dobré.

Strana
z2