Je nutné investovať milióny do cirkevných sôch?
Táto vec už mi lieta hlavou dlhšie a tak by som rada počula váš názor. Neveriacich prosím komentovať bez hanobenia našej viery. V roku 2010 bola odhalená socha Krista Kráľa, stála vyše 1,3 milióna eur, teraz nová gigantická socha Panny Márie za 23 miliónov. A ja sa pýtam, je to nutné? Nepríde vám to už ako modlárstvo? Veď predsa modliť sa dá aj pri drevenom kríži, načo je nám 55 metrová socha za 23 miliónov? Áno, je prekrásna, určite je zážitok ju vidieť a pomodliť sa ale nepomohlo by tých 23 miliónov viac chudobným ľuďom? Predsa sa píše: „Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ Nemalo by väčší význam pomôcť tými peniazmi druhým ľuďom? Vieru máme mať v srdci a Boha možno hľadať všade. Mám rada staré bohato zdobené kostoly a chrámy ale nijaká výška nás k Bohu neprivedie bližšie než schody, ktoré si v sebe sami vystaviame.
ta je taka pekna 🙂
verim ze pritiahne vela ludi, stretnutia, rodinne vylety, nove zazitky, priatelstva, vela modlitieb ludi, ktorí sa stretli v tom istom case na tom istom mieste...
.. postoj chvila, si taka krasna
@anonym_autor kazdy z nas predsa moze prispiet na chudobnych, chorych, ludi bez domova, misie, siroty vo svete, stavbu nemocnic, skol v chudobnych krajinach... stavba sochy ti v tom predsa nebrani... naopak mozno ta socha niekomu v tazkej chvili pripomenie, ze je tu Niekto vacsi, kto je vzdy s nami.
je vela overenych organizacii, ktore mozes podporit prave takymto sposobom. ak sa ta mozem spytat, podporujes niektoru z takychto organizacii? pripadne niekoho nudzneho priamo vo svojom okoli? ci to by mal robit "niekto druhy" namiesto tej sochy (na ktoru si predpokladam takisto neprispela). ono to tak byva, ze najviac reci o tom, co vsetko by sa dalo robit za tie peniaze maju prave ludia, ktori sami ani eurom nepodporia chudobnych (a ano, pravidelne podporujem viacere overene organizacie pomahajuce nudznym a vediem k tomu aj deti, takze to nie je tak, ze vodu kazem, vino pijem).
no vies, tvoj pristup nie je ani originalny, pise sa o podobnom pribehu uz v Evanjeliu sv. Jana (Jn 12,3-6):
Mária vzala libru pravého vzácneho nardového oleja, pomazala ním Ježišove nohy a poutierala mu ich svojimi vlasmi; a dom sa naplnil vôňou oleja. Tu jeden z jeho učeníkov, Judáš Iškariotský, ktorý ho mal zradiť, povedal: "Prečo nepredali tento olej za tristo denárov a nerozdali ich chudobným?" Lenže to nepovedal preto, že mu šlo o chudobných, ale že bol zlodej. Mal mešec a nosil to, čo doň vkladali.
...nenasla si sa v niektorej z tych spominanych postav?
@anonym_b6eaff A moje dane idú na XYZ (čokoľvek, čo sa mi nepáči), a čo má byť?
Však voľ nejakú stranu, čo má v programe toto zmeniť, akurát takých moc nie je, lebo hlasy veriacich chce každý...
@hefo alw ja som pisala tej janinah ktorej s anwoaxili ze orispieva na divadlo,ze bohuzial musi prispievat tak ako ja zasa peispievam na kostol.Skus to jej adresovat
@almia z tvojich podprahovo nenávistných názorov proti Ukrajine vidieť, že si skvelá veriaca. 😁 Nezabudaj, že veľmi veľa vojen vyprovokovala cirkev na uzurpovanie si moci a ovládanie ľudí. Stáročia zabíjali ľudí v mene boha. Takže tú božiu slávu si nechaj pre seba.
@anonym_4bd345 pozabudla si na získavanie majetkov, miliardy...
@anonym_4bd345 pozabudla si na získavanie majetkov, miliardy...
ak ma niekto tolke miliony na "rozhadzovanie" iste to niesu ciste peniaze... ak si tak chce ziskat ludi,vykupenie z hriechov alebo sa len chvastat -je to kazdopadne hriech .. no nic s tym nik nespravi-jeho peniaze -jeho rozhodnutie.. ano je to marnotratnost .. viac by sa hodili investovat ich -vytvorit pracovne podmienky pre ludi a tak nakrmit hladne rodiny ... ale- kazdy zmyslame inak .. a co je ci nieje po smrti -uvidime az tam budeme
@marci9 pre zvierata rozhodne nie,je dost ludi vo trpia a tu bude niekto minat peniaze na psy,to radsej tu sochu.
@anonym_b6eaff ludia si svoje utrpenie vytvorili svojou hlupostou,nenazranostou,zavistou .. choroby a choduba,nicenie planety - ich volba..ale zvierata si nevybrali byt poprekrizovane,mucene a zit v zajati -o hlade a bitke.. a prave tie rovnako ako planeta si zasluzia najviac byt chranene ...
@anonym_autor Tak toto je zaujímavá úvaha. Možno máš v niečom pravdu. Skutočne by možno nebolo zlé vrátiť sa k takej jednoduchosti. Tiež mám pocit, že sa v tomto smere preháňa. Nemalo by to slúžiť len na podporu ekonomiky a podporu cestovného ruchu. Alebo čisto ako kultúrna či umelecká tvorba. Vytráca sa s toho tá duchovná podstata.
@anonym_b6eaff ludia si svoje utrpenie vytvorili svojou hlupostou,nenazranostou,zavistou .. choroby a choduba,nicenie planety - ich volba..ale zvierata si nevybrali byt poprekrizovane,mucene a zit v zajati -o hlade a bitke.. a prave tie rovnako ako planeta si zasluzia najviac byt chranene ...
@anonym_181da1 ano ale ty ich mozes zachranit aj tym ze budes vegetarian,nezasluzia si byt zozrane tvojim psom alebo tebou.Takisto aj mlieko a vyrobky z mlieka uz nebudes jest.
ak ma niekto tolke miliony na "rozhadzovanie" iste to niesu ciste peniaze... ak si tak chce ziskat ludi,vykupenie z hriechov alebo sa len chvastat -je to kazdopadne hriech .. no nic s tym nik nespravi-jeho peniaze -jeho rozhodnutie.. ano je to marnotratnost .. viac by sa hodili investovat ich -vytvorit pracovne podmienky pre ludi a tak nakrmit hladne rodiny ... ale- kazdy zmyslame inak .. a co je ci nieje po smrti -uvidime az tam budeme
@anonym_181da1
@bloger kto sa vyjadril v zmysle " nedaruj rybu ale nauč človeka loviť" ? vytvoriť pracovné podmienky, podpora bývania a cestovania/dopravy, zdravotnej starostlivosti a pomôže sa tisícom ľudí, aj viac generáciám. žiť a prežiť, dôstojne a nie žobrať, liečiť sa a netrpieť
@anonym_181da1
@anonym_181da1
@bloger kto sa vyjadril v zmysle " nedaruj rybu ale nauč človeka loviť" ? vytvoriť pracovné podmienky, podpora bývania a cestovania/dopravy, zdravotnej starostlivosti a pomôže sa tisícom ľudí, aj viac generáciám. žiť a prežiť, dôstojne a nie žobrať, liečiť sa a netrpieť
@anonym_181da1
@cacianka nerozumiem čo mi tým chceš povedať.

Koľko útulkov pre opustené a týrané zvieratká mohlo byť za tie peniaze. Načo zbytočné sochy za toľké milióny?
@marci9 pre zvierata rozhodne nie,je dost ludi vo trpia a tu bude niekto minat peniaze na psy,to radsej tu sochu.