icon

Kto boli najznámejší egyptskí bohovia a ich úlohy?

lenuskalenuska22
30. jan 2026

Ahojte všetci, zaujímalo by ma, či mi môžete vysvetliť, kto boli najznámejší egyptskí bohovia a aké boli ich úlohy v staroegyptskej mytológii? Počul som o niektorých menách, ale neviem, čo presne predstavovali a ako ovplyvňovali životy ľudí v starom Egypte. Vďaka za odpovede!

anonym_54267e
30. jan 2026

@lenuskalenuska22 nefunguje google?

anonym_50970c
30. jan 2026

chat gpt, google .. rozne ine ai aplikacie....

viestta
30. jan 2026
rozculena
30. jan 2026

To ti máme robiť domácu úlohu?

soniakowac
30. jan 2026
@rozculena

To ti máme robiť domácu úlohu?

@lenuskalenuska22 "Staroveký Egypt mal veľmi bohatú a symbolickú mytológiu. Medzi najznámejších egyptských bohov patril napríklad Ra, boh slnka a stvorenia, ktorý bol považovaný za zdroj života a poriadku. Osiris zosobňoval smrť, znovuzrodenie a posmrtný život, zatiaľ čo jeho manželka Isis bola bohyňou mágie, ochrany a materstva. Významnú úlohu mal aj Horus, boh neba, často zobrazovaný ako sokol, ktorý symbolizoval kráľovskú moc a ochranu faraónov. Anubis bol sprievodcom duší a bohom balzamovania, spojeným s pohrebnými rituálmi. Títo bohovia neboli len náboženskými postavami, ale ovplyvňovali každodenný život, morálku aj predstavy o smrti a posmrtnom svete. Podrobnejší prehľad a význam jednotlivých bohov nájdeš aj tu:
https://www.vestenie24.sk/nabozenstvo-a-mytolog...

anonym_967f0c
30. jan 2026
crazy_cat_lady
30. jan 2026

Google ma dnes vypadok?

anathol
30. jan 2026

Anubis bejby

marci9
30. jan 2026

Kľudne napíš do domácej úlohy, že žiadni egyptskí bohovia neexistovali.

svetlonos
30. jan 2026
@marci9

Kľudne napíš do domácej úlohy, že žiadni egyptskí bohovia neexistovali.

@marci9
len ci sa to pano ucitrlke bude páčit, ked takto odpovie 😁. Ja som raz na zš odpovedala na dejepise, ze aj tak to bolo cele uplne inak ako je to nspisane. Ucitelka nadsena nebola 😆.

ivanaks
Včera o 08:23

Zájdi do knižnice a požičaj si knihu Vojtecha Zamarovského Bohovia a králi starého Egypta.

moonlight1210
Včera o 11:01

Ich ulohy a pole posobnosti sa casom menili. Casto v roznych oblastiach rise prelinali. Ved ta risa trvala 5000 rokov.

V mnohych oblastiach lokalni bohovia boli dolezitejsi, ako hlavni. A este aj tam sa to posuvalo. K tomu sa menili aj tvary ich mien.

Achnaton skusil na egyptske pomery velky prevrat (pokus o monoteizmus), ale nakoniec “prevratili” jeho. Ani vsetok bozsky povod ho nespasil pred nastvanymi knazmi a ludmi.

A ako kazde jedno nabozenstvo, aj toto zaniklo spolu s narodom, co ho vytvoril a vyznaval. (To caka kazde jedno nabozenstvo, je uplne jedno, ako dlho trva.)

To sa neda popisat uplne jednoducho. Takze len googlit a citat. Alebo kniznica.