Ktorý kňaz schváli používanie kondómu v manželstve?
Máme už dostatočný počet detí, na ktorých sme sa spolu dohodli a viac detí už nechceme.
Viem, že niekde tu na MK viacero užívateliek spomínalo, že počas spovede dostali od kňaza povolenie, aby mohli s mužom používať kondóm.
Poznáte niektorá takého kňaza?
Píšte kľudne anonymne.
a čo kňaza do toho, č použije kondóm? Veď to by som mu ani nekvačkala na nos.
@anonym_autor to ako pojdes za nejakym konkretnym knazom na druhy koniec republiky, aby ti udelil povolenie pouzivat antikoncepciu? Chore toto uz fakt
Toto akoze fakt zije niekto stale v stredoveku?
Ja veriaca nie som ale manžel je. Berie to, že najvyššia autorita je Boh a nie kňaz. Boh vie, že nie sme dokonalí. Preto s mužom konáme čo najlepšie podľa svojho svedomia a to nám hovorí, že 2 mesiace po sekcii je určite menšie zlo použiť kondóm ako opäť otehotnieť. A že je určite menšie zlo mať napríklad 3 deti a následne sa chrániť, než sa o deti nevedieť postarať, mať ich 10 a zoberie mi ich sociálka. Lebo neexistuje aby som uživila 10 detí. Prirodzené metódy fungovať nemusia. Takže manžel z toho nemá žiadne výčitky, nepotrebuje žiadne povolenie od farára, lebo je pre neho najvyššia autorita Boh a ten to určite chápe ak existuje. Lebo nemusí a vtedy čo si narobím 10 detí bez rozumu zbytočne miesto toho aby som použila kondóm?
Boh ani sväté písmo nezakazuje používať antikoncepciu pri ktorej zabrániš počatiu a nezabiješ už počatý život.
S tým učením prišla katolícka cirkev dávno po smrti apoštolov v roku 401 n.l. vymyslel to Augustín že údajne antikoncepcia je horší hriech ako nevera.
Zaujímavé že o takom podľa Augustína "veľkom hriechu" sa nezmieňuje ani mojžišovský zákon ani Ježiš ani apoštoli kresťanom.
@anonym_autor poviem to na rovinu. Najväčší hriech by bolo mať počet detí, ktorý nevieš uživiť. Nech si vraví kto chce, čo chce. Podstatné je mať poriadne morálne hodnoty a viesť k tomu deti, ktoré máš. Amen. Boh ti odpustí.
V zivote som sa nespovedala z toho, ze pouzivam atikoncepciu. Necitim sa preto vinna, preto by to bolo pokrytectvo a neplatna spoved. Celkovo zakaz antikoncepcie nema ziadnu opru ani v Biblii ani v uceni Jezisa Krista a tiez som sa stretla s tymto nazorom u niektorych knazov.
Rovnako je podla mna pokrytecke schvalovat metodu plodných a neplodych dni, ale kondom, HAK a prerusovana suloz je hriech! Preco? Umysel je rovnaky, ci mam sex umyselne v dni, ked viem, ze k tehotenstvu nepride alebo hocikedy len s fyzickou barierou, aby k tehotenstvu nedoslo... Nevidim v tom rozdiel.
@anonym_autor Mozno tento 🙂
https://www.topky.sk/cl/13/9332869/Duchovni-su-...
@anonym_autor ved je to jednoduche plodne neolodne dni a mas to.
@anonym_autor ja som sa osobne stretla, ale islo o to, ze v obdobi po porode, kedy sa pouzivanie metody STM obmedzi na sledovanie nastupu plodnosti pri zmenach na krcku a nastupe hlienu, sme radsej preventivne zvolili abstinenciu, co bolo asi 7_8 m a bolo to narocne _ pri spovedi mi knaz nepovolil priamo pouzitie kondomu, v zmysle ze to.hriech nie je, ale povedal, ze sex patri manzelom a ze 6.prikazanie sa precenuje voci inym a ze spovednica je na vyznanie hriechov a teda, ked sa stane, ze abatinencia bude neunosna, tak nam rozhresenie od hriechu pouzitia kondomu da. Takze chapem to tak, ze ma upozornil na to, aby sme neboli prilis uzkostni v zalezitostiach hriechu okolo sexuality a zaroven hresili voci sebe a voci druhym inymi hriechmi, ktire nam nepridu vazne. Zaroven chcem Ta poczbudit urobit si s manzelom dobry kurz napr. Creighton model alebo STM. Tie metody chcu disciplinu, ale su spolahlive, ked sa ich clovek nauci pouzivat a konzultuje s lektormi. Chapem vsetky pocity a dilemy. Kazdopadne myslim ze toto forum nie je uplne priestor na diskusiu o tychto intimnych rozhodnutiach, skuste s manzelom poradnu Liga par paru alebo ine zdruzenie. Ja osobne som musela prijat fakt, ze ako ppr, ani kondom ani antikoncepcia nie je bez rizika, a ze jednoducho zaklad je disciplina, poznanie seba, a prosit o mudrost.
Povolenie na kondom...ufff. A takto si tu zijeme...
@anonym_584281 preto máte všetci nasekanych po 7 deti?
V zivote som sa nespovedala z toho, ze pouzivam atikoncepciu. Necitim sa preto vinna, preto by to bolo pokrytectvo a neplatna spoved. Celkovo zakaz antikoncepcie nema ziadnu opru ani v Biblii ani v uceni Jezisa Krista a tiez som sa stretla s tymto nazorom u niektorych knazov.
Rovnako je podla mna pokrytecke schvalovat metodu plodných a neplodych dni, ale kondom, HAK a prerusovana suloz je hriech! Preco? Umysel je rovnaky, ci mam sex umyselne v dni, ked viem, ze k tehotenstvu nepride alebo hocikedy len s fyzickou barierou, aby k tehotenstvu nedoslo... Nevidim v tom rozdiel.
@titla tak ak si taka krestanka ktorá sa zúčastňuje spovede a omši a celého cirkusu tak je ti svatokradez. Cirkev vyslovene odsudzuje antikoncepciu, prerušovanu súlož aj kondóm. Všetko, čo zabraňuje počatiu. Plodné neplodné dní sú o inom - nesexujes keď môžeš otehotnieť.
Toto nám bolo prízvukovane milión krat
A budem ešte citovať pána farára- ,,sex slúži na splodenie deti, nie na rozkos"! Takze máš sexovať len ak tie deti chceš, nie si uzivat👌🫶
Žeby sa za 10r toho toľko zmenilo, ze sa uz majú veci inak???
Autorka - ak naozaj potrebuješ v tejto veci povolenie kňaza, tak potom nemôžeš byt svojpravna. Vrat obciansky
bozemoj, a kde zostal zdravy rozum?to ste si nevsimli ze nie je rok 1500?
najmodernejsi mobil mate v rukach, a pytate sa ci mozete pouzit kondom....uuuuu
@anonym_autor Mozno tento 🙂
https://www.topky.sk/cl/13/9332869/Duchovni-su-...
@beata_k Ale ja chcem reálneho, nie nejakú AI.
@anonym_584281 A keď nefunguju, čo radíš?
skor odporucam psychológa, nech zacnes konecne zit a neverit hlupostiam
Mne vzdy prisne smiesne, ze kdesi nejaky Boh striehne na ludi, ze ci sexuju s kondomom, s tabletkami, alebo maju prerusovany sex...vsak to je uplne bizarne😃
skor odporucam psychológa, nech zacnes konecne zit a neverit hlupostiam
@anonym_35aff0 psychológa len za to, že verí v Boha? Veď si nejde naflákať 10 detí bez rozumu. Potom psychológa odporúčam aj ľuďom, ktorí nie sú schopní poňať, že existujú ľudia s iným názorom
Je to podla toho, ako sa vyjadril knaz a nie jeden prispustne napr ked je zena kratko po porode, napr po cisarskom, ma problemy a tehu by mohlo znamenat ohrozenie celej rodiny ako takej. Ako da sa z toho vyspovedat
@titla treba ti ešte veľa prečítať a vypočuť, kým to pochopiš. A mozno nepochopis...
@anonym_autor ahoj, pokojne mi napíš súkromnú správu. Rada ti na všetko odpoviem. Tu písať nebudem, lebo sa tu vyjadrujú aj ľudia, ktorí tomu nerozumejú a vždy sa to zvrhne na šikanu kresťanov.
"... vždy sa to zvrhne na šikanu kresťanov" ... Nepodceňuj kresťanov, nie všetci sú bigotní hlupáci.
@anonym_584281 az na to, ze staci nejaky soplik a plodne dni sa posunu, alebo trochu stresu. Metoda plodnych dni je najmenej spolahliva, ak nemas púo ruke USG aby si sledovala vyvoj folikulu a ovulaciu. Metoda plodnych dni ma najvyssie percento zlyhania
ja sa chodím na modrý koník vždy schuti zasmiať na týchto témach, ďakujem ♥️
@anonym_autor ja len dufam ze je to vymyslena tema
Načo to rozprávať farárovi. Ešte dostane chuť. A to som veriaca.
"... vždy sa to zvrhne na šikanu kresťanov" ... Nepodceňuj kresťanov, nie všetci sú bigotní hlupáci.
@ivka225 nerozumiem tvojej odpovedi, prepáč. Ja kresťanov určite nepodceňujem a určite by som o nás nepovedala, že sme bigotní hlupáci. Kto nás podceňuje sú napr. ateisti, ale to je ich smola 🤷♀️ za nás bojuje Boh, za vás náhoda.

Kňaz nemá právomoc udeliť všeobecné povolenie na používanie antikoncepcie v tomto prípade kondómu. Môže sa s manželmi rozprávať o ich situácii, svedomí a zodpovednom rodičovstve, prípadne odporučiť prirodzené metódy plánovania rodičovstva, ale nemôže zmeniť oficiálne učenie Cirkvi.
Ale... zároveň tá istá encyklika v bode 10 hovorí o zodpovednom rodičovstve a uznáva, že manželia môžu mať vážne dôvody na odklad ďalšieho dieťaťa – zdravotné, psychické, ekonomické či sociálne. Ak sa z toho vyspovedáš, každý kňaz to pochopí. Aj Boh to pochopí, ver mi.