Môže byť omša slúžená aj za neveriaceho?
Dobry den, chcela by som sa opytat najma veriacich, ktori sa v tomto vyznaju. Blizi sa vyrocie umrtia blizkeho cloveka a chcela by som zanho dat odsluzit omsu.
On vsak do kostola nechodil a vieru prakticky neriesil. Je mozne dat omsu aj za cloveka, ktory nebol veriaci?
Prosim skor o odpovede od ludi, ktori maju s tymto skusenost alebo poznaju cirkevnu prax.
Nasa babka davala pravidelne sluzit omse za svojho muza, presvedceneho ateistu a zaryteho komunistu, ktory jej roky zakazoval chodit do kostola. Na fare nikto neriesil kedy naposledy bol v kostole a ci vobec niekedy, hlavne, ze prispela na chod farnosti
@anonym_autor Môžeš dať, farárovi je to jedno, komu slúži omšu, keď dáš milodar. Ale ten dotyčný sa asi bude v hrobe obracať.
Ja som ateista a za mna som mojim zakazala, ze si nezelam ziadny cirkevny pohreb ani aby za mna sluzili omse. Inaksie ich budem chodit strasit 😂😂😂😂
mm dáva slúžiť misijné omše. aj to môžeš. Jedna omša stojí tuším 5 e. vybavíš cez net.
@anonym_autor Ano, mozes. Z pohladu veriacich ma kazde telo dusu, ktora by mala byt spasena. Modlitba za jeho dusu mozna je.
@anonym_autor Sv. omša je vzácny dar, ak aj ten blízky človek nebol veriaci, v prípade, že v okamihu smrti uveril, bude mu tá sv. omša na veľký duchovný osoh. Uľaví mu v očistcových plameňoch. Ak v Boha neuveril a nepokoril sa pred ním ani v okamihu smrti, milosti už neobsiahne… Ale to my nevieme… Preto môžeš dať slúžiť sv. omšu, lebo existuje aspoň malá nádej, že jeho duša túto službu lásky ocení…
mm dáva slúžiť misijné omše. aj to môžeš. Jedna omša stojí tuším 5 e. vybavíš cez net.
@anonym_c10e57 vies prosim na akej stranke? pozeram net a je tam viacero, dakujem
manž. nie je doma, opýtam sa ráno. Alebo sú tu maminky ktoré to poznajú napr. skús Janinah.
Nasa babka davala pravidelne sluzit omse za svojho muza, presvedceneho ateistu a zaryteho komunistu, ktory jej roky zakazoval chodit do kostola. Na fare nikto neriesil kedy naposledy bol v kostole a ci vobec niekedy, hlavne, ze prispela na chod farnosti
@anonym_9c5cc7 sa mu mstila, ked sa uz nemohol branit 🙂 🙂
manž. nie je doma, opýtam sa ráno. Alebo sú tu maminky ktoré to poznajú napr. skús Janinah.
@anonym_c10e57 dakujem
Čau, ty môžeš dať teoreticky odslúžiť omšu aj za Hitlera, alebo Napoleona, alebo kohokoľvek.
V oficiálnych pohrebých obradoch katolíckej cirkvi je obrad s názvom "Pohreb človeka, ktorý nepraktizoval vieru". Ten je zameraný skôr na útechu pozostalých, než na modlitbu za dušu zosnulého.
Takže áno, dá sa to, aj v našej praxi sú časte úmysly za "Dar viery pre Joža, Petra"... čiže pre neveriaceho. Úplne v pohode je to možné.
@anonym_autor Sv. omša je vzácny dar, ak aj ten blízky človek nebol veriaci, v prípade, že v okamihu smrti uveril, bude mu tá sv. omša na veľký duchovný osoh. Uľaví mu v očistcových plameňoch. Ak v Boha neuveril a nepokoril sa pred ním ani v okamihu smrti, milosti už neobsiahne… Ale to my nevieme… Preto môžeš dať slúžiť sv. omšu, lebo existuje aspoň malá nádej, že jeho duša túto službu lásky ocení…
@maja22 Prosim ? Ake plamene ? To mas nejaky stary manual, toto strasenie sa uz nenosi, pouzivaju sa jemnejsie formulacie.
@anonym_c10e57 vies prosim na akej stranke? pozeram net a je tam viacero, dakujem
@anonym_078350 Misijné diela: https://misijnediela.sk/produkt/omsovy-milodar/
@anonym_078350 Misijné diela: https://misijnediela.sk/produkt/omsovy-milodar/
@majka2959 dakujem
@maja22 Prosim ? Ake plamene ? To mas nejaky stary manual, toto strasenie sa uz nenosi, pouzivaju sa jemnejsie formulacie.
@patrike Je to spaľujúca túžba po Bohu, je to utrpenie lásky. Bol si už niekedy tak zamilovaný, že si doslova rátal minúty, kedy sa so svojou láskou stretneš? Ak áno, tak si miliônkrát vynásob, to je očistcový plameň… Nemáš za čo 😉
@patrike Je to spaľujúca túžba po Bohu, je to utrpenie lásky. Bol si už niekedy tak zamilovaný, že si doslova rátal minúty, kedy sa so svojou láskou stretneš? Ak áno, tak si miliônkrát vynásob, to je očistcový plameň… Nemáš za čo 😉
@maja22 Daj si tabletky, dnes si ešte asi nemala...
@anonym_afded8 Načo chodíš do takýchto tém? Ja tbl nepotrebujem, ale ty si si potrebovala rypnúť. Je ti lepšie?
@maja22 Je. A ani očistec a jeho plamene k tomu nepotrebujem.

Ano, jasne ze je.