icon

Podmienky krstu a financie u adventistov

ada77794
6. feb 2026

Ahojte chcem sa spýtať kto patrí do tejto cirkvi? Aké sú podmienky krstu? Je pravda, že sa musia po krste odvádzať desiatky alebo ako sa to chápe? Ďakujem za skúsenosti.

anonym_def02b
6. aug 2026

Môže mi prosím niekto vysvetliť co znamena "odvádzať desiatky"?

anonym_958d3d
6. aug 2026
@anonym_def02b

@anonym_def02b Židia pod mojžišovským zákonom odvádzali desatinu z úrody a desatinu z dobytku potomkom Léviho, ktorí nemali majetok ani dedičstvo nemali pôdu ktorú by obrábali. Oni sa starali o chrám a duchovné veci. Niektoré desiatky mali dávať cudzincom, sirotám, vdovám.

Nm 18,20-21 Pán hovoril Áronovi: "Ty nebudeš mať v ich krajine nijaký dedičný majetok a nedostaneš nijaký podiel medzi nimi. Ja som tvoj podiel a tvoje dedičstvo medzi Izraelitmi.
Synom Léviho týmto dávam všetky desiatky v Izraeli ako dedičný majetok na odmenu za ich služby, ktoré vykonávajú, za službu pri stánku zjavenia.

Dt 14,22-23 Oddeľ desiatu čiastku zo všetkých svojich plodín, ktoré každoročne rodí zem, a jedz to pred tvárou Pána, svojho Boha, na mieste, ktoré si vyvolí, aby sa na ňom vzývalo jeho meno - teda desiatu čiastku zo svojho obilia, muštu a oleja a prvorodené zo svojho dobytka a zo svojich oviec, aby si sa naučil báť sa Pána, svojho Boha, v každý čas.

Dt 14,28-29 Každý tretí rok oddelíš inú desiatu časť zo všetkej úrody toho času a necháš ju vo svojom bydlisku.
Potom príde levita, ktorý nemá podiel ani dedičstvo ako ty, cudzinec, sirota a vdova, ktorí sú v tvojom bydlisku, nech sa najedia a nasýtia, aby ťa Pán, tvoj Boh, požehnal v každej práci tvojich rúk, ktorú budeš konať.

Dt 26,12-13 Keď už budeš v treťom roku desiatkov hotový s desiatkami všetkých plodín a keď ich už odovzdáš aj levitovi, cudzincovi, sirote a vdove, aby sa najedli a nasýtili v tvojom bydlisku, povieš pred Pánom, svojím Bohom: “Vzal som zo svojho domu, čo bolo posvätené, a dal som to levitovi, cudzincovi, sirote a vdove, ako si mi prikázal, neprestúpil som tvoje prikázania, ani som nezabudol na tvoje nariadenie.

anonym_def02b
6. aug 2026
@anonym_958d3d

@anonym_def02b Židia pod mojžišovským zákonom odvádzali desatinu z úrody a desatinu z dobytku potomkom Léviho, ktorí nemali majetok ani dedičstvo nemali pôdu ktorú by obrábali. Oni sa starali o chrám a duchovné veci. Niektoré desiatky mali dávať cudzincom, sirotám, vdovám.

Nm 18,20-21 Pán hovoril Áronovi: "Ty nebudeš mať v ich krajine nijaký dedičný majetok a nedostaneš nijaký podiel medzi nimi. Ja som tvoj podiel a tvoje dedičstvo medzi Izraelitmi.
Synom Léviho týmto dávam všetky desiatky v Izraeli ako dedičný majetok na odmenu za ich služby, ktoré vykonávajú, za službu pri stánku zjavenia.

Dt 14,22-23 Oddeľ desiatu čiastku zo všetkých svojich plodín, ktoré každoročne rodí zem, a jedz to pred tvárou Pána, svojho Boha, na mieste, ktoré si vyvolí, aby sa na ňom vzývalo jeho meno - teda desiatu čiastku zo svojho obilia, muštu a oleja a prvorodené zo svojho dobytka a zo svojich oviec, aby si sa naučil báť sa Pána, svojho Boha, v každý čas.

Dt 14,28-29 Každý tretí rok oddelíš inú desiatu časť zo všetkej úrody toho času a necháš ju vo svojom bydlisku.
Potom príde levita, ktorý nemá podiel ani dedičstvo ako ty, cudzinec, sirota a vdova, ktorí sú v tvojom bydlisku, nech sa najedia a nasýtia, aby ťa Pán, tvoj Boh, požehnal v každej práci tvojich rúk, ktorú budeš konať.

Dt 26,12-13 Keď už budeš v treťom roku desiatkov hotový s desiatkami všetkých plodín a keď ich už odovzdáš aj levitovi, cudzincovi, sirote a vdove, aby sa najedli a nasýtili v tvojom bydlisku, povieš pred Pánom, svojím Bohom: “Vzal som zo svojho domu, čo bolo posvätené, a dal som to levitovi, cudzincovi, sirote a vdove, ako si mi prikázal, neprestúpil som tvoje prikázania, ani som nezabudol na tvoje nariadenie.

@anonym_958d3d fú no trocha komplikovane, neviem ci som pochopila, čiže ľudia majú dávať 10% svojho príjmu do tejto cirkvi? Každý mesiac? Áno?

anonym_958d3d
6. aug 2026
@anonym_def02b

@anonym_958d3d fú no trocha komplikovane, neviem ci som pochopila, čiže ľudia majú dávať 10% svojho príjmu do tejto cirkvi? Každý mesiac? Áno?

@anonym_def02b Ježiš ani apoštoli neprikázali kresťanom dávať desiatky. Kresťania nie sú pod mojžišovským zákonom. Nemajú povinnosť predkladať zvieracie obete za hriech, ani dávať desiatky, ani muži podstupovať obriezku.

ada77794
autor
6. aug 2026
@anonym_def02b

@anonym_def02b ja to beriem tak že sa dáva toľko koľko človek uzná a koľko má,nikto to nekontroluje ... Dávali sme aj v Rkc vždy na zvonček, košík, omšu, za sviatosti...

anonym_d4efef
6. aug 2026

Prepáč, ale darmo ti tu bude niekto niečo vysvetľovať, ked uz máš mozog vymytý. Ako adventisti tak i Jehovisti sú sektou, kde sa točia neskutočné peniaze a ty si na úplnom dne pyramídy, ďalšia prispievajúca ovca na ich luxusný život.
Tí tvoji mierotvorcovia a jediní spravodliví investujú do zbrojenia a parazitujú na všetkých vojnách a konfliktoch.

anonym_def02b
6. aug 2026
@anonym_d4efef

Prepáč, ale darmo ti tu bude niekto niečo vysvetľovať, ked uz máš mozog vymytý. Ako adventisti tak i Jehovisti sú sektou, kde sa točia neskutočné peniaze a ty si na úplnom dne pyramídy, ďalšia prispievajúca ovca na ich luxusný život.
Tí tvoji mierotvorcovia a jediní spravodliví investujú do zbrojenia a parazitujú na všetkých vojnách a konfliktoch.

@anonym_d4efef presne. Toto je pravda.
Ja som dala otázku vyššie, ale nikto mi priamo odpoveď nedal. Takže je to sekta.

ada77794
autor
6. aug 2026
@anonym_d4efef

@anonym_d4efef nie ty prepáč mne ale ja som nikomu nič neprispela...tuto konverzáciu som založila presne na túto tému aby mi vedeli na to odpovedať ľudia ktorých sa to týka...a to bolo aj ich odpovede...nikto ich na nič nenútil a nikto nič neprikazoval, nekontroloval....svedkovia Jehovovi sú takí ale adventisti nie... Ide len o prispieva nie tak ako v každej cirkvi čo viem...je nejaká kde sa neberie žiadny zvonček? Ja neviem.... Ak niečo zisťujem tak to vždy porovnávam aj s ostatným...nezameriavam sa len na jednu konkrétnu vec

ada77794
autor
6. aug 2026
@anonym_def02b

@anonym_d4efef presne. Toto je pravda.
Ja som dala otázku vyššie, ale nikto mi priamo odpoveď nedal. Takže je to sekta.

@anonym_def02b ja som vám dala odpoveď a aj vyššie v začiatku komentároch sme to riešili pretožeto bol dôvod založenia tejto témy 🙂

anonym_def02b
6. aug 2026
@ada77794

@anonym_def02b ja som vám dala odpoveď a aj vyššie v začiatku komentároch sme to riešili pretožeto bol dôvod založenia tejto témy 🙂

@ada77794 dobre, tak ako je to presne s tými desiatkami? Dáva, alebo sa nedáva? Lebo ani jedna z týchto odpovedí nie je jasná. Len samé vysvetľovania okolo toho. Ale jasná odpoveď tu nezaznela.

ada77794
autor
6. aug 2026
@anonym_def02b

@ada77794 dobre, tak ako je to presne s tými desiatkami? Dáva, alebo sa nedáva? Lebo ani jedna z týchto odpovedí nie je jasná. Len samé vysvetľovania okolo toho. Ale jasná odpoveď tu nezaznela.

@anonym_def02b oficiálne sa to volá desiatok ale nikto nekontroluje koľko kto dá a či dá

pasi7
6. aug 2026

O čom sa to tu dohadujete a čo si to tu vymýšľate? Ja som bol adventista. Desiatky sa zapisujú, evidujú !!! Je na to zvolený pokladník. V každom zbore. Ak si tu niekto chce odobryť svoj názor, kľudne , každý má slobodnú vôľu. Desiatky sa potom delia a posúvajú ďalej, časť z nich končí v Amerike , kde je táto sekta registrovaná ako korporácia, ktorá s nimi môže , a aj podniká. Ale aby sme povedali aj B, alebo skôr toto je A, oficiálne sa najprv dozviete, že sa požijú na misiu a službu napr. cez ADRU. Nemá zmysel to celé vysvetľovať. Jednoducho navonok sa ľudia dozvedia to, čo sa dozvedieť majú a to ostatné im povedať netreba - že z vyzbieraných peňazí sa v Amerike podniká.
Je to podobne ako Jehovisti, veď majú spoločné základy.

pasi7
6. aug 2026
@anonym_def02b

@anonym_def02b znamená to oddeliť z výplaty, zárobku desatinu a každý mesiac to dať do cirkvi.

anonym_dd78de
6. aug 2026

Ak niekomu nestačí, tu sú oficiálne fakty:
Hodnota celkového majetku korporácie Cirkev adventistov siedmeho dňa (CASD) v Severnej Amerike sa odhaduje na 15 až 22 miliárd USD.
Finančná štruktúra cirkvi je decentralizovaná a rozdelená medzi samotné cirkevné entity a s nimi prepojené obrie inštitúcie.
Z globálneho hľadiska patrí CASD s celosvetovým inštitucionálnym majetkom na úrovni približne 15 miliárd USD (mimo započítania plnej trhovej hodnoty všetkých autonómnych nemocníc) medzi top 5 najbohatších náboženských organizácií sveta, hneď za katolícku cirkev či mormónov (LDS). Drvivá väčšina tohto bohatstva je však koncentrovaná práve na území Spojených štátov.

anonym_def02b
6. aug 2026
@pasi7

@anonym_def02b znamená to oddeliť z výplaty, zárobku desatinu a každý mesiac to dať do cirkvi.

@pasi7 no konečne niekto, kto jasne a zreteľne odpovedal.
Lebo doteraz pisali len samé omáčky okolo toho.
Takže predsa je to sekta.

anonym_dd78de
6. aug 2026
@anonym_dd78de

Ak niekomu nestačí, tu sú oficiálne fakty:
Hodnota celkového majetku korporácie Cirkev adventistov siedmeho dňa (CASD) v Severnej Amerike sa odhaduje na 15 až 22 miliárd USD.
Finančná štruktúra cirkvi je decentralizovaná a rozdelená medzi samotné cirkevné entity a s nimi prepojené obrie inštitúcie.
Z globálneho hľadiska patrí CASD s celosvetovým inštitucionálnym majetkom na úrovni približne 15 miliárd USD (mimo započítania plnej trhovej hodnoty všetkých autonómnych nemocníc) medzi top 5 najbohatších náboženských organizácií sveta, hneď za katolícku cirkev či mormónov (LDS). Drvivá väčšina tohto bohatstva je však koncentrovaná práve na území Spojených štátov.

@anonym_dd78de „Neberte si na cestu nič: ani palicu, ani kapsu, ani chlieb, ani peniaze, ani dvoje šiat nemajte.“ (Lk 9, 3) - neznie ako 15 miliardový biznis...

pasi7
6. aug 2026

9. bod krstu:
Uznávate cirkevnú organizáciu? Je vaším úmyslom podporovať cirkev svojimi desiatkami a darmi, svojím úsilím a vplyvom?

13. bod krstu:
Veríte, že Cirkev adventistov siedmeho dňa je cirkvou ostatkov biblického proroctva i že ľudia zo všetkých národov, kmeňov a jazykov sú pozvaní a prijímaní do jej spoločenstva? Túžite sa stať členom tohto miestneho zboru celosvetovej cirkvi?

preložené do reči neadventistu to znamená, že :

(nasledujúci text je oficiálny výsledok, ktorý odpovedala AI na otázku
Mechanizmus manipulácie vo výklade Písma a teológii adventizmu)

Seba samých definujú ako biblický „ostatok svätých“, teda jedinú pravú cirkev, ktorá má ako jediná na svete „prorockého ducha“ (spisy Whiteovej) a zachováva Božie prikázania (najmä sobotu).
Dopad: Všetky ostatné kresťanské cirkvi sú v ich výklade označené za odpadnuté (Babylon), ktoré nakoniec prijmú „znamenie šelmy“ (nedeľu). To vytvára silnú psychologickú bariéru voči vonkajšiemu svetu a izoluje veriacich od rodiny či priateľov mimo sekty.

Ak by ani to nestačilo, tak polopate povedané považujú seba za exkluzívny klub, ktorý jediný na tomto svete pozná pravdu Písma a bude spasený !
...samozrejme aj s tými, ktorý sa k nim pridajú v ich falošných učeniach, výkladoch, proroctvách ich falošnej prorokyne, a samozrejme budú platiť desiatky.
O tomto sa ale nikdy nebudú baviť , kým nie je človek pokrstený, iba ak v "upravenej - odľahčenej verzii".

A neverte mi, pretože ja som tam roky bol a keď som odišiel, nikdy som tam odvtedy nikoho neviedol. I keď som študoval aj potom s ľuďmi Písmo, viedol som ich ku Kristovi ale nie do cirkvi, pardón sekty... alebo žeby naopak? Už som z toho jeleň ... veď sú predsa oficiálne štátom registrovaný, ale koho zo štátnych úradníkov zaujíma, či hovoria pravdu alebo klamú?
A ak tam dáte svoje peniaze, je to Vaše rozhodnutie... .
🙂
snáď to už bude jasné, či len jasnejšie ?
😉

ada77794
autor
6. aug 2026
@pasi7

9. bod krstu:
Uznávate cirkevnú organizáciu? Je vaším úmyslom podporovať cirkev svojimi desiatkami a darmi, svojím úsilím a vplyvom?

13. bod krstu:
Veríte, že Cirkev adventistov siedmeho dňa je cirkvou ostatkov biblického proroctva i že ľudia zo všetkých národov, kmeňov a jazykov sú pozvaní a prijímaní do jej spoločenstva? Túžite sa stať členom tohto miestneho zboru celosvetovej cirkvi?

preložené do reči neadventistu to znamená, že :

(nasledujúci text je oficiálny výsledok, ktorý odpovedala AI na otázku
Mechanizmus manipulácie vo výklade Písma a teológii adventizmu)

Seba samých definujú ako biblický „ostatok svätých“, teda jedinú pravú cirkev, ktorá má ako jediná na svete „prorockého ducha“ (spisy Whiteovej) a zachováva Božie prikázania (najmä sobotu).
Dopad: Všetky ostatné kresťanské cirkvi sú v ich výklade označené za odpadnuté (Babylon), ktoré nakoniec prijmú „znamenie šelmy“ (nedeľu). To vytvára silnú psychologickú bariéru voči vonkajšiemu svetu a izoluje veriacich od rodiny či priateľov mimo sekty.

Ak by ani to nestačilo, tak polopate povedané považujú seba za exkluzívny klub, ktorý jediný na tomto svete pozná pravdu Písma a bude spasený !
...samozrejme aj s tými, ktorý sa k nim pridajú v ich falošných učeniach, výkladoch, proroctvách ich falošnej prorokyne, a samozrejme budú platiť desiatky.
O tomto sa ale nikdy nebudú baviť , kým nie je človek pokrstený, iba ak v "upravenej - odľahčenej verzii".

A neverte mi, pretože ja som tam roky bol a keď som odišiel, nikdy som tam odvtedy nikoho neviedol. I keď som študoval aj potom s ľuďmi Písmo, viedol som ich ku Kristovi ale nie do cirkvi, pardón sekty... alebo žeby naopak? Už som z toho jeleň ... veď sú predsa oficiálne štátom registrovaný, ale koho zo štátnych úradníkov zaujíma, či hovoria pravdu alebo klamú?
A ak tam dáte svoje peniaze, je to Vaše rozhodnutie... .
🙂
snáď to už bude jasné, či len jasnejšie ?
😉

@pasi7 presne na túto tematiku hovoril kazateľ v jednej prednáške že oni sa nepovažujú za cirkev ostatku ale až v posledných časoch má byť taká cirkev ktorá bude pozostávať zo všetkých veriacich zo všetkých cirkvi...to má byť ten ostatok... Nie len adventisti 🙂 no a vy ste odvádzal ako desiatok presne tých 10%? Sledoval to niekto? Takže vy sa nehlasite už k žiadnej cirkvi? A vyucujete ľudí že 10 prikázaní je už neplatných? 🙂

pasi7
6. aug 2026

Dobre, už som to raz napísal ale evidentne máte problém to pochopiť.
Tak ešte raz.
Desiatky zapisuje pokladník do pokladničnej knihy.
Takže ich je možno spätne skontrolovať.
Dokonca je možno vydať potvrdenie o tom, aby si to mohli odčítať z daní.
Nikto Vás nemôže donútiť dávať desiatky, ALE bolo "normálne",
že sa prišli "taktne" opýtať prečo ich nedávate.. aby zistili akože, či nemáte problémy a pod.
Už Vám to dochádza aká je to manipulácia?
Potrebuje to zažiť na vlastnej koži? potrebujete si prežiť tú bolesť, keď jedného dňa zistíte krutú pravdu?
Keď zistíte že je to sekta, čo sa na cirkev hrá, že je to exkluzívny klub, ktorý je židovskejší než židia, čo ukrižovali Ježiša Krista?
Že veria, že len oni môžu byť spasený !!!
Netvrdím, že všetci sú tam rovnakí, mnohí tomu úprimne veria, ale sú oklamaní
tak ako u Jehovistov.
A ano, keď som bol mladý a hlúpy a nevedel že je to celé jeden veľký podvod,
aj ja som dával desiatky
a áno bolo to 10%, z tísic je to 100 SK. Vtedy boli Koruny.
nemáte ani poňatia aké je ťažké odísť, priznať, že bol človek oklamaný, o trhaní vzťahov s ľuďmi, ktorých má človek rád. Nehovoriac o tom, že ak tam človek "vojde", platí "už je náš"! Ak teraz nevidíte, potom budete slepá úplne.

Odpovedˇna otázku: Nie nepotrebujem sa "hlásiť" k cirkvi.
A znovu.
už som to tu uviedol, nájdite si to, sú tam aj odkazy na texty Písma.
Desatoro bolo dané Izraelitom, nie ostatným národom!
Pán Ježiš potvrdil, že morálne zákony z desatora sú platné ďalej ,
ale sobota nie je morálnym zákonom.
Potvrdil to, keď odpovedal bohatému mladíkovi, čo má robiť aby mal večný život.
Pán Ježiš vymenuje LEN morálne zákony!
A Ježiš riekol: Nezabiješ, nezcudzoložíš, neukradneš, nepovieš falošného svedoctva,
cti svojho otca i svoju mať a budeš milovať svojho blížneho jako samého seba.
NEPOVEDAL dodržiavaj sobotu, prečo?
Lebo o pár dní prestala tá stará zmluva platiť, lebo bola zmluvou, ktorú Boh uzavrel s ich Otcami na Sinaji a On Ježiš prišiel tú zmluvu obnoviť svojou smrťou, uzavrieť Novú zmluvu, preto, že ju rozšíril aj na všetky ostatné národy sveta.
Preto sa to volá stará a nová zmluva !
Sobota platila do Jeho smrti na kríži pre Izrealský národ. To nie je môj názor. Pozrite sa do histórie sveta. Množstvo cirkví, milióny ľudí počas 20 tich storočí to jasne pochopilo.
Neprišiel som zrušiť zákon ale naplniť.
To nehovoril Ježiš o desatore ale o zákone, ktorý dostal židovský národ. O tom zákone, ktorý mali dodržiavať, ktorého súčasťou bolo desatoro. A on ho naplnil tým, že zomrel na kríži. Pretože súčasťou bol plán, že baránok Boží zomrie na kríži, že on preleje krv, ktorou budeme očistený od hriechov.
A poslal som Vám aj dva linky, asi ste si ich nepozrela.
Pozreli ste si list Židom, alebo si v hlave točíte dokolečka, čo Vám tam naočkovalo adventistické vyučovanie?
Alebo počarovanie, ktoré u Vás už funguje je už tak silné, že Vám blokuje schopnosť racionálne premýšľať a to píšem vážne, bez urážky. Prešiel som si tým.

Od čias smrti Ježiša Krista na kríži už nie sme pod zákonom, nie je podmienkou spasenia dodržiavanie desatora ale poslušnosť Jemu.
Jemu - Ježišovi Kristovi, Božiemu Synovi a tomu, čo nás učil a učí vo svojom Slove.
... ale kto nie je poslušný Synovi neuzrie život, ale hnev Boží zostáva na ňom. Ján 3,36

V novom zákone - v novej zmluve, ktorú uzatvoril Boží Syn, nie je nič o zachovávaní desatora ako podmienka večného života.

Ak chcete dodržiavať desatoro, musíte dodržiavať celý zákon, včetne obriezky, musíte dodržiavať sobotu tak ako je to zapísané v Písme a to sa nedá.
Určite ani neviete ako sa sobota dodržiavala.
Pretože adventisti ju NEDODRŽUJÚ podľa Písma ale podľa Whiteovej alebo svojich interných predpisov !!!
To jasne dokazuje, že sa nedržia Písma, vytvorili si vlastné pravidlá !!!
V sobotu by ste si nesmeli zapnúť sporák, svetlo a pod.
A ak si urobíte vlastné pravidlá ako ju zachovávať, tak ako adventisti, tak ju zbytočne budete zachovávať alebo svätiť.
Kolosenským 2:16  Tedy nech vás nikto nesúdi pre pokrm alebo nápoj alebo pre nejaký sviatok alebo novmesiac alebo pre soboty, čo všetko je tôňou budúcich vecí, ale telo je Kristovo.

ada77794
autor
6. aug 2026
@pasi7

Dobre, už som to raz napísal ale evidentne máte problém to pochopiť.
Tak ešte raz.
Desiatky zapisuje pokladník do pokladničnej knihy.
Takže ich je možno spätne skontrolovať.
Dokonca je možno vydať potvrdenie o tom, aby si to mohli odčítať z daní.
Nikto Vás nemôže donútiť dávať desiatky, ALE bolo "normálne",
že sa prišli "taktne" opýtať prečo ich nedávate.. aby zistili akože, či nemáte problémy a pod.
Už Vám to dochádza aká je to manipulácia?
Potrebuje to zažiť na vlastnej koži? potrebujete si prežiť tú bolesť, keď jedného dňa zistíte krutú pravdu?
Keď zistíte že je to sekta, čo sa na cirkev hrá, že je to exkluzívny klub, ktorý je židovskejší než židia, čo ukrižovali Ježiša Krista?
Že veria, že len oni môžu byť spasený !!!
Netvrdím, že všetci sú tam rovnakí, mnohí tomu úprimne veria, ale sú oklamaní
tak ako u Jehovistov.
A ano, keď som bol mladý a hlúpy a nevedel že je to celé jeden veľký podvod,
aj ja som dával desiatky
a áno bolo to 10%, z tísic je to 100 SK. Vtedy boli Koruny.
nemáte ani poňatia aké je ťažké odísť, priznať, že bol človek oklamaný, o trhaní vzťahov s ľuďmi, ktorých má človek rád. Nehovoriac o tom, že ak tam človek "vojde", platí "už je náš"! Ak teraz nevidíte, potom budete slepá úplne.

Odpovedˇna otázku: Nie nepotrebujem sa "hlásiť" k cirkvi.
A znovu.
už som to tu uviedol, nájdite si to, sú tam aj odkazy na texty Písma.
Desatoro bolo dané Izraelitom, nie ostatným národom!
Pán Ježiš potvrdil, že morálne zákony z desatora sú platné ďalej ,
ale sobota nie je morálnym zákonom.
Potvrdil to, keď odpovedal bohatému mladíkovi, čo má robiť aby mal večný život.
Pán Ježiš vymenuje LEN morálne zákony!
A Ježiš riekol: Nezabiješ, nezcudzoložíš, neukradneš, nepovieš falošného svedoctva,
cti svojho otca i svoju mať a budeš milovať svojho blížneho jako samého seba.
NEPOVEDAL dodržiavaj sobotu, prečo?
Lebo o pár dní prestala tá stará zmluva platiť, lebo bola zmluvou, ktorú Boh uzavrel s ich Otcami na Sinaji a On Ježiš prišiel tú zmluvu obnoviť svojou smrťou, uzavrieť Novú zmluvu, preto, že ju rozšíril aj na všetky ostatné národy sveta.
Preto sa to volá stará a nová zmluva !
Sobota platila do Jeho smrti na kríži pre Izrealský národ. To nie je môj názor. Pozrite sa do histórie sveta. Množstvo cirkví, milióny ľudí počas 20 tich storočí to jasne pochopilo.
Neprišiel som zrušiť zákon ale naplniť.
To nehovoril Ježiš o desatore ale o zákone, ktorý dostal židovský národ. O tom zákone, ktorý mali dodržiavať, ktorého súčasťou bolo desatoro. A on ho naplnil tým, že zomrel na kríži. Pretože súčasťou bol plán, že baránok Boží zomrie na kríži, že on preleje krv, ktorou budeme očistený od hriechov.
A poslal som Vám aj dva linky, asi ste si ich nepozrela.
Pozreli ste si list Židom, alebo si v hlave točíte dokolečka, čo Vám tam naočkovalo adventistické vyučovanie?
Alebo počarovanie, ktoré u Vás už funguje je už tak silné, že Vám blokuje schopnosť racionálne premýšľať a to píšem vážne, bez urážky. Prešiel som si tým.

Od čias smrti Ježiša Krista na kríži už nie sme pod zákonom, nie je podmienkou spasenia dodržiavanie desatora ale poslušnosť Jemu.
Jemu - Ježišovi Kristovi, Božiemu Synovi a tomu, čo nás učil a učí vo svojom Slove.
... ale kto nie je poslušný Synovi neuzrie život, ale hnev Boží zostáva na ňom. Ján 3,36

V novom zákone - v novej zmluve, ktorú uzatvoril Boží Syn, nie je nič o zachovávaní desatora ako podmienka večného života.

Ak chcete dodržiavať desatoro, musíte dodržiavať celý zákon, včetne obriezky, musíte dodržiavať sobotu tak ako je to zapísané v Písme a to sa nedá.
Určite ani neviete ako sa sobota dodržiavala.
Pretože adventisti ju NEDODRŽUJÚ podľa Písma ale podľa Whiteovej alebo svojich interných predpisov !!!
To jasne dokazuje, že sa nedržia Písma, vytvorili si vlastné pravidlá !!!
V sobotu by ste si nesmeli zapnúť sporák, svetlo a pod.
A ak si urobíte vlastné pravidlá ako ju zachovávať, tak ako adventisti, tak ju zbytočne budete zachovávať alebo svätiť.
Kolosenským 2:16  Tedy nech vás nikto nesúdi pre pokrm alebo nápoj alebo pre nejaký sviatok alebo novmesiac alebo pre soboty, čo všetko je tôňou budúcich vecí, ale telo je Kristovo.

@pasi7 To s tým zákonom s vami nesúhlasím.
Matúš 5:17–19, kde Ježiš povedal: „Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov; neprišiel som zrušiť, ale naplniť.“ A dodáva, že ani jedno písmeno zo zákona nepominie, kým sa všetko nesplní.
Ján 14:15 – „Ak ma milujete, zachovávajte moje prikázania.“
Zjavenie 14:12 opisuje Boží ľud ako tých, „ktorí zachovávajú Božie prikázania a vieru v Ježiša.“
Mnohí biblickí vykladači preto rozlišujú medzi:
obradným (ceremoniálnym) zákonom Izraela (obete, chrámové predpisy, rituálna čistota), ktorý podľa nich Kristus naplnil,
a morálnym zákonom, vyjadreným napríklad v Desatore, ktorý považujú za trvalo platný. Je to norma ktorá určuje čo znamená hriech ak sa zákon poruší..ako by sme vedeli čo je zlé a čo je dobré ak by zákon nebol? To nie je podmienkou spasenia ho dodržiavať, ale ak milujem Boha tak ho z lásky dodržím....nie zo strachu ale z lásky... Nebudem proste hresit. Ježiš varoval židov že sobota bola ustanovená pre človeka a nie človek pre sobotu. Takže nemá byť otrokom soboty. Má si len odpočinúť od každodenných povinností...presne tak sa berie aj nedeľa v dnednej dobe.. u nás na dedine keby ste začali kosiť alebo kalat drevo tak by ste boli ohovoreni na kilometre.... A keby ste to robili v sobotu je všetko v poriadku....

pasi7
7. aug 2026

komu neni rady, tomu neni pomoci

jennky13
7. aug 2026
@ada77794

@pasi7 To s tým zákonom s vami nesúhlasím.
Matúš 5:17–19, kde Ježiš povedal: „Nemyslite si, že som prišiel zrušiť Zákon alebo Prorokov; neprišiel som zrušiť, ale naplniť.“ A dodáva, že ani jedno písmeno zo zákona nepominie, kým sa všetko nesplní.
Ján 14:15 – „Ak ma milujete, zachovávajte moje prikázania.“
Zjavenie 14:12 opisuje Boží ľud ako tých, „ktorí zachovávajú Božie prikázania a vieru v Ježiša.“
Mnohí biblickí vykladači preto rozlišujú medzi:
obradným (ceremoniálnym) zákonom Izraela (obete, chrámové predpisy, rituálna čistota), ktorý podľa nich Kristus naplnil,
a morálnym zákonom, vyjadreným napríklad v Desatore, ktorý považujú za trvalo platný. Je to norma ktorá určuje čo znamená hriech ak sa zákon poruší..ako by sme vedeli čo je zlé a čo je dobré ak by zákon nebol? To nie je podmienkou spasenia ho dodržiavať, ale ak milujem Boha tak ho z lásky dodržím....nie zo strachu ale z lásky... Nebudem proste hresit. Ježiš varoval židov že sobota bola ustanovená pre človeka a nie človek pre sobotu. Takže nemá byť otrokom soboty. Má si len odpočinúť od každodenných povinností...presne tak sa berie aj nedeľa v dnednej dobe.. u nás na dedine keby ste začali kosiť alebo kalat drevo tak by ste boli ohovoreni na kilometre.... A keby ste to robili v sobotu je všetko v poriadku....

@ada77794 zamyslela si niekedy preco Jezis uzdravoval aj v sobotu ? Skus nad tym dlhsie porozmyslat, vedel, ze zakonikom a farizejom to robi problem, vedel, ze mame milovat ludi a on ich miloval a napriek tomu uzdravoval v sobotu - preco ?

ada77794
autor
7. aug 2026
@jennky13

@ada77794 zamyslela si niekedy preco Jezis uzdravoval aj v sobotu ? Skus nad tym dlhsie porozmyslat, vedel, ze zakonikom a farizejom to robi problem, vedel, ze mame milovat ludi a on ich miloval a napriek tomu uzdravoval v sobotu - preco ?

@jennky13
Ježiš uzdravoval v sobotu preto, aby ukázal skutočný zmysel soboty a Božieho zákona.
V evanjeliách sa viackrát stretol s výčitkou, že uzdravuje v sobotu. Jeho odpoveď bola v podstate takáto:
Sobota bola daná pre človeka, nie človek pre sobotu (Mk 2,27).
Dobré skutky a záchrana človeka nie sú v rozpore so sobotou. Ježiš sa pýtal: „Je dovolené v sobotu robiť dobre, alebo robiť zle, zachrániť život, alebo zničiť?“ (Mk 3,4).
Uzdravením ukázal, že Božie milosrdenstvo má prednosť pred formalizmom.
Zároveň tým poukazoval na svoju autoritu: „Syn človeka je pánom aj nad sobotou“ (Mk 2,28).
Napríklad v Lukášovi 13,10–17 Ježiš v sobotu uzdravil ženu, ktorá bola osemnásť rokov zhrbená. Keď ho predstavený synagógy kritizoval, Ježiš vysvetlil, že ak človek v sobotu môže odviesť zviera k vode, tým skôr má byť človek oslobodený od svojho utrpenia.
Takže Ježiš sobotu nezrušil ako deň odpočinku; skôr ukázal, že jej podstatou nie je slepé dodržiavanie pravidiel, ale odpočinok, dobro, milosrdenstvo a vzťah s Bohom.

anonym_d4efef
7. aug 2026

Si presvedčená o svojej pravde, darmo by si tu niekto aj prsty na klávesnici zodral, ty si si vsugerovala, že nás musíš osvietiť a normálne sa vytešuješ ak ti niekto protirečí, samozrejme iba tam, kde vieš použiť vypichnuté state z biblie, na pragmatické otázky, reálne skúsenosti, zdravý rozum NEREAGUJEŠ.
Ja osobne jehovistom zatváram dvere pred nosom s oznámením, že my sme katolíci, nemám čas ani trpezlivost, vypočuť si čo i len jednu súvislú vetu od nich.
Ked vidím, že niekoho "zverbovali" , pýtam sa, v akom psychickom rozpoložení musel byť človek, ktorý si s akoukoľvek sektou , vobec niečo začne, teda dovolí im, vôbec ho oslovit.
V mojej predstave musí byť človek v danom momente neistý, smutný, osamelý, sklamaný, deprimovaný, ktorý sa potrebuje niekomu vyrozprávať, posťažovat ...
alebo trpiaci nejakou neliečenou psychickou poruchou, trpiaci utkvelou predstavou, aký je svt k nemu nespravodlivý, je mu ubližované, nikto mu nerozumie, cielene začne vyhladavat informacie, ktore jemu vyhovuju...
Každopadne je to manipulacia s ľudskými životmi.
🙂 šíriš osvetu medzi nevercami, cítiš sa byť jednou zo spravodlivých, vyvolených ... skúsila si sa už doma rodičom, starým rodičom, krstným rodičom zdôveriť?

ada77794
autor
7. aug 2026
@anonym_d4efef

Si presvedčená o svojej pravde, darmo by si tu niekto aj prsty na klávesnici zodral, ty si si vsugerovala, že nás musíš osvietiť a normálne sa vytešuješ ak ti niekto protirečí, samozrejme iba tam, kde vieš použiť vypichnuté state z biblie, na pragmatické otázky, reálne skúsenosti, zdravý rozum NEREAGUJEŠ.
Ja osobne jehovistom zatváram dvere pred nosom s oznámením, že my sme katolíci, nemám čas ani trpezlivost, vypočuť si čo i len jednu súvislú vetu od nich.
Ked vidím, že niekoho "zverbovali" , pýtam sa, v akom psychickom rozpoložení musel byť človek, ktorý si s akoukoľvek sektou , vobec niečo začne, teda dovolí im, vôbec ho oslovit.
V mojej predstave musí byť človek v danom momente neistý, smutný, osamelý, sklamaný, deprimovaný, ktorý sa potrebuje niekomu vyrozprávať, posťažovat ...
alebo trpiaci nejakou neliečenou psychickou poruchou, trpiaci utkvelou predstavou, aký je svt k nemu nespravodlivý, je mu ubližované, nikto mu nerozumie, cielene začne vyhladavat informacie, ktore jemu vyhovuju...
Každopadne je to manipulacia s ľudskými životmi.
🙂 šíriš osvetu medzi nevercami, cítiš sa byť jednou zo spravodlivých, vyvolených ... skúsila si sa už doma rodičom, starým rodičom, krstným rodičom zdôveriť?

@anonym_d4efef je mi ľúto že to takto vôbec vnímaš ...a žiaľ nemáš pravdu v ničom... Jedine biblia mi otvorila oči...áno aj ja som katolícka a vždy som bola silno veriacia ale keď si porovnám učenie ktoré dávajú oni že je úplne mimo biblie tak ma to troška zarazilo...áno bola som vychovaná v tradícii takže viera sa takpovediac dedí lebo človek prijíma to čo ho naučia, nemá dôvod si to skúmať...ale ak raz tu knihu otvoris už sa ti nestane že sa vrátis k tomu čo ťa učili ľudia...lebo to je mimo proste...aj ja som si myslela že katolícka cirkev je tá pravá, a nechápala som ako môžu vznikať ine cirkvi keď pravdu má ona... A nemusím predsa hľadať boha len keď som smutná psychicky chorá a podobné veci čo ste napísala... Ja ho beriem ako súčasť života aj keď je dobre aj keď je zle... Prečo by som ho mala skúmať len vtedy keď sa mi nedarí.... Nemám potrebu niekoho presviedčať lebo ho nemám ho nemám o čom.... Na všetko človek príde sám, keď hľadá nájde...a je smutné že keď aj sem pridám citácie z biblie nikto neverí.... Ale to je v poriadku...ja nikoho nepresviedcam..túto tému som založila na základe info o tejto cirkvi kontretnej aby mi odpovedali ľudia ktorí s tým majú aj reálne skúsenosti a nie len takí komentátori ktorí si myslia že majú pravdu... Ak raz už niečo komentujem musím mať prehľad čo píše biblia ..lebo to je základ ..a darmo budem niekoho presviedčať o niečom čo sa tam píše keď si ju daný človek nikdy nepozrie...áno katolícka cirkev zmenila prikázania, zmenila sobotu na nedeľu ako na siedmy deň týždňa aj keď bola prvým, zmenila učenie o smrti, pekle, pridala očistec, obetujú Ježiša nonstop na omši akoby jeho obeť raz nestačila, pridávajú si všelijakých svätých, pričom v biblii sa píše že mŕtvy nevedia nič len spia.... A spasenie z milosti sa neučí vôbec, každý si spasenie musí zaslúžiť dodržiavaním prikázaní, účasťou na omši, kde môžu dostať plnomocne odpustky ( ale odpustené už bolo na kríži) tak na čo je toto? A papezstvo tiež vzniklo len spojením cirkevnej a štátnej moci, pápeži prenasledovali kresťanov.... A napriek tomu sa mu dnes všetci klaňajú akoby bol samotný Boh.... To nie je správne... A ak nájdete jediný spochybnený údaj v biblii na to čo som vám napísala, tak môžeme konverzovat ďalej....ale pokiaľ človek len je vo viere kde si sám skutočne nezistí históriu a neporovnava tak sa nemôže dozvedieť nič...🙂

pasi7
7. aug 2026

30 rokov študujem Bibliu, netvrdím, že úplne všetkému rozumiem, za život som mal mnoho , mnoho debát s množstvom rôzne veriacich, protestantov, katolíkov, aj včetne Jehovistov, mormonov, letničných, aj takých čo sú v sektách a veria napr. že neexistuje Otec a Syn Ježiš, že to je len jedna osoba a mnoho iných rôznych hlúpostí...

Bol som u adventistov, pretože som predtým Písmo nepoznal, bol som satanov novic, mal som nadprirodzené schopnosti ako mladý.
Áno ja sám som veril, že treba sobotu zachovať, keď som bol mladý a hlúpy.
Aj keď som si to vtedy o sebe nemyslel, vďaka adventistickému vyučovaniu som sa cítil múdry ako mnoho tých, čo začnú čítať Písmo a myslia si že už všetkému rozumejú !

Dnes mám šediny. A viem z Písma dokázať, že adventizmus je v rozpore s Písmom.
Naučil som sa za tých 30 rokov rozpoznávať medzi tým, čo je naozaj napísané a medzi tým čo nie alebo ak chcete, čo si ľudia prispôsobili alebo upravili.
🙂
Ale aj pre inoveriacich, žiaľ väčšina cirkví sa na 100% nedrží Písma,
prakticky všade je niečo, čo je v učení nie preto, že je to v Písme, ale preto že je to ako súčasť tradície tej ktorej cirkvi, alebo je to aspoň upravené, prispôsobené.
Čím dlhšie cirkev existuje, tým viac nepresností alebo úprav.

To, čo chcem napísať, že každý má možnosť myslieť si čo chce, problém je keď sa niekto odvoláva na Písmo, a tvrdí, že to je učenie Biblie.

V Písme je jasne napísané:
Ján 5:18  Preto ho Židia ešte viacej hľadali zabiť, že nie len že rušil sobotu, ale že aj Boha volal svojím Otcom robiac sa rovným Bohu.

Ján tu jasne potvrdzuje, že Ježiš RUŠIL sobotu !!!

Ale vieme, že Ježiš nikdy nezhrešil.
Z toho vyplýva, že porušenie soboty, nebolo hriechom!
Ak by bolo, potom by mal hriech aj Ježiš.
Preto jednoducho nemôže ani dnes platiť, že zachovanie soboty je podmienka spasenia.
A ak by niekto spochybnil, že Ján si to nemyslel, ... že to len židia si to mysleli,
čítajte ďalej.

To, že Ján bol stotožnený s faktom, že Ježiš ruší a mení starozákonné inštitúcie (vrátane soboty), sa dá priamo z textu jeho evanjelia doložiť tromi hlavnými biblickými dôkazmi.
1. Použitie autorského komentára (Jn 5, 18)
Najsilnejším dôkazom je samotná gramatická štruktúra textu, o ktorom hovoríme. Ján nenapísal: „Židia ho chceli zabiť, lebo hovorili, že porušuje sobotu.“ Ján to napísal ako fakt z pozície rozprávača:

„...lebo nielenže porušoval sobotu, ale aj Boha nazýval svojím Otcom...“

V biblickej exegéze platí, že ak evanjelista v autorskom komentári nevloží tvrdenie do úst oponentov (ako to robí na iných miestach, napr. v Jn 9, 16: „Niektorí farizeji hovorili: ‚Tento človek nie je od Boha, lebo nezachováva sobotu‘“), tak danú vetu konštatuje ako fakt, s ktorým pracuje a súhlasí. Pre Jána bolo pravdou, že Ježiš sobotu rušil.
2. Jánov prológ – nahradenie Mojžišovho zákona (Jn 1, 16-17)
Ján hneď v úvode svojho evanjelia jasne deklaruje svoj osobný teologický postoj k Mojžišovmu zákonu (kam patrila aj sobota) a k tomu, čo prináša Ježiš:

„Z jeho plnosti sme my všetci dostali, a to milosť za milosťou. Lebo zákon bol daný skrze Mojžiša, milosť a pravda prišli skrze Ježiša Krista.“

Ján týmto hovorí, že Ježiš prináša niečo, čo Mojžišov zákon presahuje a nahrádza.
Pre Jána preto nie je problém konštatovať, že Ježiš ruší sobotu, pretože v jeho očiach Ježiš prináša novú éru, (Novú zmluvu) kde staré predpisy strácajú svoju absolútnu platnosť.
3. Svedectvo o ďalšom uzdravení v sobotu (Jn 9, 4-5.14)
Keď Ježiš v 9. kapitole uzdravuje slepého od narodenia, Ján opäť v autorskom komentári podotýka: „A v ten deň, keď Ježiš urobil blato a otvoril mu oči, bola sobota“ (Jn 9, 14). Ján tu zámerne spomína detaily, ktoré boli podľa Tóry v sobotu zakázané (robenie blata bola zakázaná práca/remeslo).
Ján hneď predtým cituje Ježišove slová, s ktorými sa ako autor stotožňuje: „Musíme konať skutky toho, ktorý ma poslal, dokiaľ je deň... Kým som na svete, som svetlo sveta“ (Jn 9, 4-5). Ján tým dokazuje, že pre neho bolo Ježišovo „rušenie soboty“ legitímnym prejavom toho, že Ježiš prináša svetlo a vykonáva Božie dielo, ktoré má prednosť pred sobotným pokojom.
🙂
snáď to stálo za ten čas, písať tento príspevok... a bude to mať nejaký úžitok

antoniatonka
Autor odpoveď zmazal
ada77794
autor
7. aug 2026

@pasi7 Ježiš sobotu vždy zachovalal, modlil sa v chráme, vyučoval písmo.. on poukazoval na to že židia si zo soboty spravili strašiaka....mali dané koľko krokov majú spraviť za deň a podobne...preto on povedal že sobota má byť pánom pre človeka nie naopak... Tým je stále myslený oddych a nič zlé.... Boh siedmy deň tiež odpočíval.... Ak vy neberiete desatoro vážne že sú platné aj dnes tak je to ťažko vysvetliť.... V zjavení Jána čítate že „Tu je trpezlivosť svätých, ktorí zachovávajú Božie prikázania a vieru v Ježiša.“ ...ak by to bolo neplatné protirečil by si...a v biblii niečo také ako protirečenie nepoznáme.... Ak ste si prešiel nauakmi zo všetkých cirkvi je možné že ste si zobrali len to čo sa vám zapáčilo z každej z nich ... A vytvorili ste si svoju teóriu...je rozdiel celý mojžišov zákon a desatoro ktoré určujú vzťah k Bohu a k blížnemu človeku...a to aj Ježiš vravel miluj blížneho svojho ako seba samého... A v tom si zákon taktiež neprotirecil... Stále je dobrom pre človeka a meritkom hriechu... Vieš kedy si zhresil...ak by nebol ako by si to vedel? 🙂

pasi7
7. aug 2026

🙊🙉🙈

ada77794
autor
Včera o 08:08

@pasi7 zas mi ani na toto nevieš dať inú odpoveď... Vieš môžeš písmo študovať aj 50 rokov ale stačí že nepočúvaš Ducha svätého a veľmi rýchlo obides pravdu...treba ho študovať s pokorou, zachovávať božie prikázania (Lebo ak ma milujete, budete zachovávať moje prikázania) a počúvať svedectvo Ježiša Krista... každý prorok vykladal písmo tak aby ho pomohol pochopiť lepšie a vždy sa približoval len k pismu...a každý prorok podporoval a študoval prorokov pred ním... Satan si dáva maximálnu námahu s tými ktorý sa k pravde aj dostanú (pretože oni môžu o nej hovoriť ďalej a to by sa mu nepáčilo) ale ak šíri nepravdivé informácie, tak je spokojný...