icon

Podmienky krstu a financie u adventistov

ada77794
6. feb 2026

Ahojte chcem sa spýtať kto patrí do tejto cirkvi? Aké sú podmienky krstu? Je pravda, že sa musia po krste odvádzať desiatky alebo ako sa to chápe? Ďakujem za skúsenosti.

Strana
z2
ada77794
autor
3. mar 2026
@jennky13

@ada77794 tato cirkev nie je jedina, ktora uci podla pisma, ona tak velmi podla pisma neuci, ale viac berie svoju prorokynu ako pismo. Ale nato musis prist sama.

@jennky13 to si nemyslím lebo som nemala taký pocit nikdy a aspoň ja mám písmo na prvom mieste ale ako píšem ak čo som čítala jej knihy všetko sa cituje z písma 🙂 no toto je jediná ktorá reálne zachováva sobotu (ostatné nie). A už je naozaj jedno v akej je človek cirkvi ak študuje písmo a pozná pravdu. Len ide o to že aj komunita je dôležitá na zdieľanie Božieho slova.

jennky13
3. mar 2026
@ada77794

@jennky13 to si nemyslím lebo som nemala taký pocit nikdy a aspoň ja mám písmo na prvom mieste ale ako píšem ak čo som čítala jej knihy všetko sa cituje z písma 🙂 no toto je jediná ktorá reálne zachováva sobotu (ostatné nie). A už je naozaj jedno v akej je človek cirkvi ak študuje písmo a pozná pravdu. Len ide o to že aj komunita je dôležitá na zdieľanie Božieho slova.

@ada77794 dobre, tak mi napis, co vyucuju adventisti o krste Duchom svatym, o dare jazykov ?
Kto je pre nich Duch Svaty?

ada77794
autor
3. mar 2026
@jennky13

@ada77794 dobre, tak mi napis, co vyucuju adventisti o krste Duchom svatym, o dare jazykov ?
Kto je pre nich Duch Svaty?

@jennky13 duch svätý je boží duch, ktorý pôsobí v každom z nás (teda ak mu to dovolíme), vedie nás v živote, jeho "hlas" je to naše svedomie ktorým rozlišujeme dobrý skutok od zlého, pomáha nám vo viere, poznaní pravdy... Krstom potvrdzujem svoju vieru a ak myslíš dary jazykov tak tie mali len apoštoly... Viem že Milosť (cirkev) to rieši aj v dnešnej dobe ale oni nie🙂

pasi7
3. aug 2026

@ada77794 Bol som adventista, je to sekta, ktorá je na Slovensku registrovaná ako cirkev. Je v Amerike registrovaná ako korporácia a peniaze tam tečú z celého sveta, ale to nevedia ani niektorí členovia na Slovensku. Ani niektorí kazatelia nevedia to čo všetko viem ja. Keby to členovia vedeli, tá cirkev by sa na Slovensku možno aj rozpadla.

pasi7
3. aug 2026
@tini27

Neviem, či už chodievaš na bohoslužby k adventistom, asi by ti to pomohlo zodpovedať mnohé otázky 🙂. Prípadne sa nakontaktovať na farára a prebrať všetko s ním. Čo sa týka desiatkov áno, mali by sa platiť. Nikdy som sa nestretla s vyšetrovaním či platíš/ koľko platíš/… Na druhej strane, ak s niečim máš problém, nemáš v tom jasno- desiatky, alkohol, bravčové, sobota,… to je jedno- treba sa pýtať, hľadať, uvažovať a diskutovať. A nerobiť nič s čím nie si “o.k.” , no ideálne si to za mňa “vydiskutovať” vopred 🙂.
Ešte by som dodala- je to cirkev, spoločenstvo ako každé iné- všade nájdeš skvelých ľudí, aj takých, čo ti nesadnú či budú “všelijakí”… treba sa rozhodovať podľa seba 🙂

@tini27 Je to sekta, ktorá je na Slovensku registrovaná ako cirkev. Vznikli ako sekta a fungujú ako "hybrid" v Amerike majú vedenie a tam sú registrovaný ako korporácia ! a peniaze tam tečú z celého sveta, aj zo Slovenska. A to je len promile, bol som adventista a dá sa povedať že veľmi oddaný kým som zistil že som bol oklamaný !

ada77794
autor
3. aug 2026
@pasi7

@tini27 Je to sekta, ktorá je na Slovensku registrovaná ako cirkev. Vznikli ako sekta a fungujú ako "hybrid" v Amerike majú vedenie a tam sú registrovaný ako korporácia ! a peniaze tam tečú z celého sveta, aj zo Slovenska. A to je len promile, bol som adventista a dá sa povedať že veľmi oddaný kým som zistil že som bol oklamaný !

@pasi7 a prosím čo ste zistil a ako?

pasi7
4. aug 2026
@ada77794

@pasi7 a prosím čo ste zistil a ako?

@ada77794 Že je to celé podvod od začiatku od vzniku. Ako? Hľadal som a našiel. 30 rokov to však trvalo. Je to celé vymyslené tak, že v Amerike je to registrovaná korporácia, a u nás alebo v iných krajinách registrované ako cirkev. Peniaze z desiatkov tečú do Ameriky zo všetkých cirkví sveta. Vierouka je postavená na tzv. videniach EGW, čo bol celé podvod. Čital a citoval som z jej spisov viac ako 25 rokov. Bol som presvedčený, že bolo prorokyňa Božia. Dnes viem že nielenže to bol podvod, ale ten podvod bol mnohokrát znovu a znovu"obhajovaný" vedením. Napr. za čias keď s tým vyšiel W. Rea, ktorý bol adv. kazateľom. Napísal knihu Biea lož. White - meno ich falošnej prorokyne. Je toho na mnoho kníh. Jedna dostala názov Kult adventizmu. Nik na Slovensku nevie toľko čo ja, ani kazatelia, pretože za tie roku vypracovali "ochranný" systém, ktorý nedovolí aby boli skompromitovaný, aby sa ľudia dozvedeli pravdu v ich vlastných radoch. Majú na to spracované knihy - preventívne. Ešte stále mám jednu v knižnici. Ak by sa niekto začal pýtať, sú pripravené odpovede, podobne ako u Jehovistov. Alebo sú podané tie odpovede ešte skôr, počas vyučovania nových členov. Je to sofistikovaný podvod, tak aby mohol fungovať po celom svete, omnoho sofistikovanejší ako Jehovizmus. Sám som vyučoval. To však nie je o ľuďoch ale o systéme. Bežný adventista nemá poňatia o podvodoch, ktoré som našiel. Je presvedčený z celého srdca, že je to jediná Božia cirkev na svete, že treba zachovávať sobotu, že Whiteová bola Božia prorokyňa atď. Mám už šediny, ale ak chcete odpíšem.

pasi7
4. aug 2026

@ada77794 Odpovedám na prvé otázky. Podmienky krstu sú, že človek musí veriť tomu, čo ho vyučia, za mojich čias (pred 30 rokmi) to bolo okrem iného veriť Biblii (ale podľa ich výkladu, resp. podľa výkladu EGW) veriť, že ona je Duchom prorockým, čo znamená že bola Božou prorokyňou a tiež, že bude človek svojimi desiatkami podporovať cirkev. To sľubuje pred krstom v krstnom sľube, ktorý bol aj v písomnej forme. Sám som vyučoval, kázal. Navonok sa o "vnútorných" veciach nehovorí, to je len pre "našich"... za tých čias.
Dávať desiatky je považované za svätú povinnosť, za niečo, čo je samozrejmé, pretože nový sú vyučovaný, že to nedávajú ľuďom ale Bohu. Realita je však taká, že končia v korporácii, v Amerike, ktorá je tam registrovaná ako firma, s tými miliardovými financiami podniká ! a v minulosti dokonca aj v zbrojárskom priemysle, proti čomu sa nakoniec ohradili bežný členovia, keď sa to dostalo von. Inak povedané z celého sveta tam tečú peniaze. Bežný členovia väčšinou nevedia... Ak od nich niekto odíde, je považovaný za odpadlíka, majú strach sa s ním baviť, to nie je ohovárka ale realita, ktorú som prežil.

ada77794
autor
4. aug 2026
@pasi7

@ada77794 Odpovedám na prvé otázky. Podmienky krstu sú, že človek musí veriť tomu, čo ho vyučia, za mojich čias (pred 30 rokmi) to bolo okrem iného veriť Biblii (ale podľa ich výkladu, resp. podľa výkladu EGW) veriť, že ona je Duchom prorockým, čo znamená že bola Božou prorokyňou a tiež, že bude človek svojimi desiatkami podporovať cirkev. To sľubuje pred krstom v krstnom sľube, ktorý bol aj v písomnej forme. Sám som vyučoval, kázal. Navonok sa o "vnútorných" veciach nehovorí, to je len pre "našich"... za tých čias.
Dávať desiatky je považované za svätú povinnosť, za niečo, čo je samozrejmé, pretože nový sú vyučovaný, že to nedávajú ľuďom ale Bohu. Realita je však taká, že končia v korporácii, v Amerike, ktorá je tam registrovaná ako firma, s tými miliardovými financiami podniká ! a v minulosti dokonca aj v zbrojárskom priemysle, proti čomu sa nakoniec ohradili bežný členovia, keď sa to dostalo von. Inak povedané z celého sveta tam tečú peniaze. Bežný členovia väčšinou nevedia... Ak od nich niekto odíde, je považovaný za odpadlíka, majú strach sa s ním baviť, to nie je ohovárka ale realita, ktorú som prežil.

@pasi7 ďakujem za odpoveď. Len viete zatiaľ aj čo som čítala knihy od Ellen všetko sa stotožnovalo s bibliou, celé učenie dokonca aj to čo predpovedala napr o mikroorganizmch, nikotíne (o ktorom sa v jej dobe nevedelo veľa) sa potvrdilo...asi žiadna cirkev nie je úplne dokonalá každý si spraví svoj systém...to je už ľudské ale. Je to jediná cirkev ktorá sobotu podľa biblie zachováva a v biblii sa aj píše že podľa ovocia spoznáme čo je správne učenie a musím povedať že mňa to isto len k lepšiemu zmenilo...nič horšie.... A čo sa týka tých desiatkou tak rozumiem tomu len nechápem odkiaľ máte také dôverne info ako to chodí v Amerike? Len podľa toho jedného autora? Alebo aj iných zdrojov....ja sa online vyucujem na krst ale mi napríklad vadí len to že už sme aj všetky témy prebrali ale mám malé deti a málinko sa mi dá chodiť do zboru a to bolo také že asi to nestačí že tam tu účasť asi vyžadujú....

pasi7
4. aug 2026
@ada77794

@pasi7 ďakujem za odpoveď. Len viete zatiaľ aj čo som čítala knihy od Ellen všetko sa stotožnovalo s bibliou, celé učenie dokonca aj to čo predpovedala napr o mikroorganizmch, nikotíne (o ktorom sa v jej dobe nevedelo veľa) sa potvrdilo...asi žiadna cirkev nie je úplne dokonalá každý si spraví svoj systém...to je už ľudské ale. Je to jediná cirkev ktorá sobotu podľa biblie zachováva a v biblii sa aj píše že podľa ovocia spoznáme čo je správne učenie a musím povedať že mňa to isto len k lepšiemu zmenilo...nič horšie.... A čo sa týka tých desiatkou tak rozumiem tomu len nechápem odkiaľ máte také dôverne info ako to chodí v Amerike? Len podľa toho jedného autora? Alebo aj iných zdrojov....ja sa online vyucujem na krst ale mi napríklad vadí len to že už sme aj všetky témy prebrali ale mám malé deti a málinko sa mi dá chodiť do zboru a to bolo také že asi to nestačí že tam tu účasť asi vyžadujú....

@ada77794 Informácie nemám od jedného autora. Prečítal som všetky Whiteovej dostupné knihy v SK a CZ, a nie je to v súlade s Písmom. Poznám jej celú históriu, všetky tie jej klamstvá a podvody. Všetko to opisovala od iných autorov a pridávala k tomu, že jej to ukázal Boha alebo anjel .. atď.
Ak nepoznáte Bibliu tak veľmi ľahko ich vyučovanie človeka "dopletie". Jej knihy sú tak úspešné preto, lebo sú to kompilácie tých najlepších krestanských autorov, ktorý dovtedy publikovali. Ona to kradla z ich diel a vydávala s úpravami ako že videnia...
A odkiaľ to mám?
30 rokov som čítal, študoval. Vyučoval Písmo. W. Rea Biela lož, Dale Ratzlaff (1936 – 2024) bol americký teológ, spisovateľ a bývalý kazateľ 4-tej generácie Cirkvi adventistov sedmého dňa (CASD). Vo svojich knihách podrobne analyzoval a kritizoval teologické základy adventizmu, predovšetkým náuku o vyšetrovacom súde a povinnosť zachovávania soboty.
To sú len dvaja. Ale kľudne si dajte do googlu alebo hľadajte na YT.
Ak má adventizmus fungovať efektívne, musí mať čo ľuďom ponúknuť, inak by ľudí nepritiahol.
Či je to v zákryte s Písmom a aké praktiky - podvody pri tom od čias Whiteovej až dodnes používajú je zase iná vec.
A k sobote.
To že zachovávajú sobotu, nie je dôkaz, že majú pravdu práve naopak. Sobota bola daná Izraelitom, nie iným národom. To čo robia adventisti, je že manipulujú s textom Písma. Sám som ako mladý, nepoznajúci Písmo tomu uveril, že desatoro,včetne soboty musíme zachovávať. Aj som zachovával, asi cez 20 rokov, kým som z toho nevytriezvel, nezobral Bibliu a nepreveril si aká je to manipulácia.
Ale to nie je na pár viet.
Doslova stovky linkov, odkazov na informácie k tejto problematike, stačí si to vyhľadať a začať čítať. Vo svete sú to stovky adventistov, ktorý utekajú z adventizmu, keď zistia pravdu. Sú stránky, ktoré sa venujú všetkým tým podvodom, ktoré za tie roky zdokumentovali. Keďže som mal jej knihy doma, stačilo si ich otvoriť a mal som dôkazy o nesplnených proroctvách- čo ju diskvalifikovalo ako prorokyňu, o nezmysloch , ktoré napísala, a tiež o tom, že fakticky celú svoju tvorbu opísala - ukradla.
Na to Vám budú dnes zas len klamať, že vtedy neexistoval copiryght alebo že to vyhrali súdne. Ohľadne jednej z jej kníh. Veľký spor vekov je opísaný od 88 autorov.
Boží prorok nepotrebuje kradnúť diela iných, klamať, že mu to nadiktoval Boh a potom po jeho smrti obhajobu právnikov, že "mohol" kradnúť... lebo vtedy ešte nebola prax za to niekoho žalovať.
Nechcem sa vnucovať, ak chcete dávam sem dva linky

https://www.youtube.com/watch?v=hZiwRUPHvcw

https://www.youtube.com/watch?v=JY46htDf4uM

Ak klamala ich prorokyňa,
AK klamali ohľadne jej diela,
ak klamú dodnes? ...
Ježiš neklamal, nekradol.
Varoval nás pred falošnými prorokmi, čo E. Whitevá dokázateľne je, a adventizmus detto.

ada77794
autor
4. aug 2026
@pasi7

@ada77794 Informácie nemám od jedného autora. Prečítal som všetky Whiteovej dostupné knihy v SK a CZ, a nie je to v súlade s Písmom. Poznám jej celú históriu, všetky tie jej klamstvá a podvody. Všetko to opisovala od iných autorov a pridávala k tomu, že jej to ukázal Boha alebo anjel .. atď.
Ak nepoznáte Bibliu tak veľmi ľahko ich vyučovanie človeka "dopletie". Jej knihy sú tak úspešné preto, lebo sú to kompilácie tých najlepších krestanských autorov, ktorý dovtedy publikovali. Ona to kradla z ich diel a vydávala s úpravami ako že videnia...
A odkiaľ to mám?
30 rokov som čítal, študoval. Vyučoval Písmo. W. Rea Biela lož, Dale Ratzlaff (1936 – 2024) bol americký teológ, spisovateľ a bývalý kazateľ 4-tej generácie Cirkvi adventistov sedmého dňa (CASD). Vo svojich knihách podrobne analyzoval a kritizoval teologické základy adventizmu, predovšetkým náuku o vyšetrovacom súde a povinnosť zachovávania soboty.
To sú len dvaja. Ale kľudne si dajte do googlu alebo hľadajte na YT.
Ak má adventizmus fungovať efektívne, musí mať čo ľuďom ponúknuť, inak by ľudí nepritiahol.
Či je to v zákryte s Písmom a aké praktiky - podvody pri tom od čias Whiteovej až dodnes používajú je zase iná vec.
A k sobote.
To že zachovávajú sobotu, nie je dôkaz, že majú pravdu práve naopak. Sobota bola daná Izraelitom, nie iným národom. To čo robia adventisti, je že manipulujú s textom Písma. Sám som ako mladý, nepoznajúci Písmo tomu uveril, že desatoro,včetne soboty musíme zachovávať. Aj som zachovával, asi cez 20 rokov, kým som z toho nevytriezvel, nezobral Bibliu a nepreveril si aká je to manipulácia.
Ale to nie je na pár viet.
Doslova stovky linkov, odkazov na informácie k tejto problematike, stačí si to vyhľadať a začať čítať. Vo svete sú to stovky adventistov, ktorý utekajú z adventizmu, keď zistia pravdu. Sú stránky, ktoré sa venujú všetkým tým podvodom, ktoré za tie roky zdokumentovali. Keďže som mal jej knihy doma, stačilo si ich otvoriť a mal som dôkazy o nesplnených proroctvách- čo ju diskvalifikovalo ako prorokyňu, o nezmysloch , ktoré napísala, a tiež o tom, že fakticky celú svoju tvorbu opísala - ukradla.
Na to Vám budú dnes zas len klamať, že vtedy neexistoval copiryght alebo že to vyhrali súdne. Ohľadne jednej z jej kníh. Veľký spor vekov je opísaný od 88 autorov.
Boží prorok nepotrebuje kradnúť diela iných, klamať, že mu to nadiktoval Boh a potom po jeho smrti obhajobu právnikov, že "mohol" kradnúť... lebo vtedy ešte nebola prax za to niekoho žalovať.
Nechcem sa vnucovať, ak chcete dávam sem dva linky

Ak klamala ich prorokyňa,
AK klamali ohľadne jej diela,
ak klamú dodnes? ...
Ježiš neklamal, nekradol.
Varoval nás pred falošnými prorokmi, čo E. Whitevá dokázateľne je, a adventizmus detto.

@pasi7 čo sa týka prikázaní a o sobote je jednoznačne tá pravá na svätenie... Veď bola daná už pri stvorení sveta keď Boh siedmy deň odpočíval...a Ježiš vravel že neprišiel zrušiť zákon ani prorokov, zákon nepominje kým zem nepominie. Ja to zachovanie mám proste tak že ak si Boha ctím tak to spravím veď v ňom nie je nič čo by mne škodilo práve naopak.... 🙂 áno skúsila som si nájsť info o p. Rea a našla som že aj napriek tomu adventistom ostal a zachoval sobotu, aj náuku o smrti a podobne ako je písané v biblii 🙂 veľký spor vekov je písaný na odkazy lebo tam je všetka história preto je to zhrnuté v jednej knihe a to aspoň v dnešnom vydaní je aj citované čo odkiaľ odpísala...cirkev adventistov vznikla až po jej smrti, ona sa k nim nikdy neradila... Stále bola baptistka oficiálne, až kým ju odtiaľ neposlali preč...aj ked sú tie knihy s citáciami alebo okopirovane....jedno viem a to mi nedá že nič zle neučí, mne jej knihy priniesli dobro do života, nič zle...bibliu mám prečítanu a nenašla som jednu nezhodu... To ovocie zle nie je.... Ani odporúčania stravy neprinesú človeku zle... Určite si to pozriem ale naozaj podľa seba nevnímam že je to niečo zle ... 🙂

pasi7
4. aug 2026
@ada77794

@pasi7 čo sa týka prikázaní a o sobote je jednoznačne tá pravá na svätenie... Veď bola daná už pri stvorení sveta keď Boh siedmy deň odpočíval...a Ježiš vravel že neprišiel zrušiť zákon ani prorokov, zákon nepominje kým zem nepominie. Ja to zachovanie mám proste tak že ak si Boha ctím tak to spravím veď v ňom nie je nič čo by mne škodilo práve naopak.... 🙂 áno skúsila som si nájsť info o p. Rea a našla som že aj napriek tomu adventistom ostal a zachoval sobotu, aj náuku o smrti a podobne ako je písané v biblii 🙂 veľký spor vekov je písaný na odkazy lebo tam je všetka história preto je to zhrnuté v jednej knihe a to aspoň v dnešnom vydaní je aj citované čo odkiaľ odpísala...cirkev adventistov vznikla až po jej smrti, ona sa k nim nikdy neradila... Stále bola baptistka oficiálne, až kým ju odtiaľ neposlali preč...aj ked sú tie knihy s citáciami alebo okopirovane....jedno viem a to mi nedá že nič zle neučí, mne jej knihy priniesli dobro do života, nič zle...bibliu mám prečítanu a nenašla som jednu nezhodu... To ovocie zle nie je.... Ani odporúčania stravy neprinesú človeku zle... Určite si to pozriem ale naozaj podľa seba nevnímam že je to niečo zle ... 🙂

@ada77794 Stalo sa Vám presne, to čo sa stane ľuďom, ktorých začnú vyučovať, už máte v hlave ich vierouku, ich názory. Vidíte Bibliu ich očami, cez ich výklad.
ZA tie roky dostali viac ako 18 miliónov ľudí, a vy si myslíte, že vy tomu rozumiete?
A hlavne neviete nič o adv. histórii. Adventisti nevznikli až po jej smrti. Ona s mužom boli tí, ktorí to celé do určitej doby "dirigovali". I keď Muller priznal, že sa mýlil, a stiahol sa, oni nie, boli to oni, ktorý chceli ísť ďalej v tom omyle a bola to ona, ktorá "vyrábala" dalšie videnia...ktoré to udržiavali.
Film, ktorý o nej natočili adventisti je manipulácia, rozprávka, návnada na chytanie nových rybičiek...
Neviem kde ste našli také info, ale to, čo píšete nie je pravda,
Rea úplne opustil základné piliere adventizmu. Vo svojej knihe prirovnal slepú poslušnosť členov k tragickému kultu v Jonestowne atď.
Je možné, že čerpáte z adv. zdrojov a to by som sa ani nečudoval, pretože na všetkých vypracovali adv. materiály, ktoré vykresľujú alebo kompromitujú tých ľudí od čias Whiteovej dodnes.
To, čo ste napísali vnímam ako obhajobu. Vidím to ako stratu času tu niečo písať, ak si neviete uvedomiť, že mám viac ako 30 ročnú skúsenosť . žil som roky medzi adventistami a zachovával sobotu. Keď som zistil pravdu o všetkých tých podvodoch, že som bol oklamaný, podvedený, tri noci som nespal, Doslova. Jej knihy som nielen čítal ale často citoval jej výroky !!! počas tých rokov som dokonca obhajoval Whiteovú, ešte sa niekde nájdu na internete moje obhajoby !
Ratzlaf bol kazateľ, 4. generácia adventistov, viete čo to znamená? jeho rodičia aj prarodičia boli adventisti a nielen to , boli vo vedení cirkvi na GK a keď zistil pravdu odišiel aj so ženou. A takých je veľa, ale to nemá zmysel sem vypisovať.

Ja som ju študoval, vyučoval ľudí a trvalo mi to skoro 30 rokov, keď som zistil že som bol oklamaný sektou. Ratzlaf bol 13 rokov učiteľom Biblie ako kazateľ. Rea tiež. ...

Ak Vám to nestačí, rešpektujem, ale načo potom kladiete otázky, ak máte pripravenú obhajobu vopred? Prečítali ste si ste si Bibliu a myslíte si, že jej rozumiete, lebo Vám ju adventisti vysvetlili podľa falošnej prorokyne ?

Je ľahšie človeka oklamať, ako mu ukázať, že bol oklamaný !
Je mi z toho smutno, pretože podľa toho, čo ste napísala, už ste rozhodnutá...

ada77794
autor
4. aug 2026
@pasi7

@ada77794 Stalo sa Vám presne, to čo sa stane ľuďom, ktorých začnú vyučovať, už máte v hlave ich vierouku, ich názory. Vidíte Bibliu ich očami, cez ich výklad.
ZA tie roky dostali viac ako 18 miliónov ľudí, a vy si myslíte, že vy tomu rozumiete?
A hlavne neviete nič o adv. histórii. Adventisti nevznikli až po jej smrti. Ona s mužom boli tí, ktorí to celé do určitej doby "dirigovali". I keď Muller priznal, že sa mýlil, a stiahol sa, oni nie, boli to oni, ktorý chceli ísť ďalej v tom omyle a bola to ona, ktorá "vyrábala" dalšie videnia...ktoré to udržiavali.
Film, ktorý o nej natočili adventisti je manipulácia, rozprávka, návnada na chytanie nových rybičiek...
Neviem kde ste našli také info, ale to, čo píšete nie je pravda,
Rea úplne opustil základné piliere adventizmu. Vo svojej knihe prirovnal slepú poslušnosť členov k tragickému kultu v Jonestowne atď.
Je možné, že čerpáte z adv. zdrojov a to by som sa ani nečudoval, pretože na všetkých vypracovali adv. materiály, ktoré vykresľujú alebo kompromitujú tých ľudí od čias Whiteovej dodnes.
To, čo ste napísali vnímam ako obhajobu. Vidím to ako stratu času tu niečo písať, ak si neviete uvedomiť, že mám viac ako 30 ročnú skúsenosť . žil som roky medzi adventistami a zachovával sobotu. Keď som zistil pravdu o všetkých tých podvodoch, že som bol oklamaný, podvedený, tri noci som nespal, Doslova. Jej knihy som nielen čítal ale často citoval jej výroky !!! počas tých rokov som dokonca obhajoval Whiteovú, ešte sa niekde nájdu na internete moje obhajoby !
Ratzlaf bol kazateľ, 4. generácia adventistov, viete čo to znamená? jeho rodičia aj prarodičia boli adventisti a nielen to , boli vo vedení cirkvi na GK a keď zistil pravdu odišiel aj so ženou. A takých je veľa, ale to nemá zmysel sem vypisovať.

Ja som ju študoval, vyučoval ľudí a trvalo mi to skoro 30 rokov, keď som zistil že som bol oklamaný sektou. Ratzlaf bol 13 rokov učiteľom Biblie ako kazateľ. Rea tiež. ...

Ak Vám to nestačí, rešpektujem, ale načo potom kladiete otázky, ak máte pripravenú obhajobu vopred? Prečítali ste si ste si Bibliu a myslíte si, že jej rozumiete, lebo Vám ju adventisti vysvetlili podľa falošnej prorokyne ?

Je ľahšie človeka oklamať, ako mu ukázať, že bol oklamaný !
Je mi z toho smutno, pretože podľa toho, čo ste napísala, už ste rozhodnutá...

@pasi7 Nie nemam dopredu pripravené nejaké odpovede. Viete ja som rodena katolíčka (vy ste možno adventista) a naše učenia sú úplne odlišné. Bibliu som začala študovať lebo som chcela byť bližšie k Bohu keďže som dhšie nebola v kostole. A zrazu som sa dočítala o úplne odlišnom učení. A to nemyslím len sobota, smrť a vlastne základ ale to najdôležitejšie a to je spasenie z milosti a nie z dodržiavania prikázaní ako nás to učia. Až o pár rokov neskôr som sa oficiálne stretla s niekým z cirkvi adventistov. A musím povedať, že ten kazateľ je veľmi milý, online sme preberali vela tém a s učením súhlasím lebo som to isté prečítala v biblii...čierne na bielom a to nie je výklad naptíklad textu z biblie ktorý mi dakto potrebuje vysvetlit ale je tam tak aj napísaný. Ja som rada za váš nazor, určite si pozriem aj linky ktoré ste mi poslal. Info o tom kazateľovi som našla v chate gpt to bola prvá vec, ktorú mi vyhodila.....viem že cirkev nie je dokonalá nikde a všade sa nájdu rôzny ludia.. či sú to katolíci, evanjelici, adventisti...ktokolvek ... ale ona nežila za čias adventizmu, ako takého ktoré pozname dnes...preberali mullerove hnutie, viem, že jej aj zomrelo už teraz neviem či jedno alebo dve deti,,a od viery ju to neodradilo..myslím si že už len takato skusenost je velkou skúškou viery a málokto by to obstal...vlastne ešte šíriť evanjelium...ja osobne písmo študujem denne stále, priblížilo ma to k viere omnoho viac ako ked som bola katolíčka a chodila som do kostola, na katollicku školu...a prosím po vašom zistení keď ste odišiel z cirkvi, navštevujete inú? alebo máte vieru stále rovnakú? alebo ste si ju prehlbil? 🙂

pasi7
Včera o 06:45

To že je niekto milý, ešte neznamená, že nemôže byť sám oklamaný. Milý ľudia sú všade aj u Jehovistov alebo Mormonov. Ale to nie je dôkaz, že učia pravdu Písma.
Ani to, že niekomu zomrie dieťa nie je dôkaz, že je pravdivý.
Nenarodil som sa ako adventista. V mladosti som mal nadprirodzené schopnosti a hľadal som pravdu, tak som sa dostal k adventistom. časom som zistil, že je medzi nimi veľa ezoteriky alebo okultizmu. Ja som z neho "vyšiel" a oni, čo proti nemu "kážu" ho "tolerujú" ?
Nie, neverím už v to čo učia adventisti podľa EGW. - napr. sobotu, vyšetrujúci súd a podobné výmysly Whiteovej ako napr. výklad Daniela.
A to, som to sám viac ako 15-20 rokov vyučoval !
Desatoro bolo dané Izraelu ak súčasť zmluvy, ktorú uzavrel Boh na Sinaji z Izraelitmi. A priamo je tam napísané, "že sobotu majú svätiť, PRETO, že boli otrokmi v Egypte". To však žiadny adventista neprečíta, keď vyučuje!
Z toho jasne vyplýva, že sa to nevzťahuje na iné národy. Okrem toho je jasne napísané, že sobota bola daná ako súčasť zmluvy, ktorú s nimi uzavrel. Napr. Dt 4,13 Oznámil Vám svoju zmluvu... desať slov a napísal ich na kamenné dosky. Alebo Dt 9.9 .. kamenné dosky zmluvy.
V NZ nie je jeden jediný verš, ktorý by prikazoval všetkým národom svätiť sobotu. Práve naopak.
Adventisti zoberú desatoro, povedia, že je to boží zákon, pridajú že Boh sa nemení a preto sa nemôže meniť ani desatoro a preto treba dodržiavať desatoro aj dnes.
To je manipulácia.
A keď k tomu pridajú že RKC zmenila svätenie soboty na nedeľu, podvedome "nútia" človeka vybrať si ... jednu z dvoch možností.
V NZ nie je jediný verš, ktorý by tvrdil, že vôbec musíme svätiť nejaký deň, aby sme boli spasený. To je zákoníctvo!
Spasený sme z milosti, vďaka obeti Ježiša Krista na kríži a už nie je potrebné zachovávať kvôli tomu žiadny deň, ani nedeľu ani sobotu ! ani stredu alebo pondelok.
Adventisti učia mix, zobrali spasenie z milosti a pridali k nemu SZ nariadenia, ktoré si vybrali, pridali falošné výklady od Whiteovej a tvrdia, že oni učia len Písmo. To je lož!

Z NZ jasne vyplýva že Ježiš slovom zákon neoznačoval len desatoro, ale celý zákon, ktorý dostal Izrael. Ak by sme teda mali dodržiavať celý zákon, boli by sme dodnes pod zákonom, museli, by sa všetci aj napr. obrezávať a pod.
Sobota nie je moralnym zákonom.
To je ďalšia manipulácia.
Morálne zákony z desatora platia dodnes a presne to potvrdil aj Ježiš v NZ. Pozrite si čo odpovedal bohatému mladíkovy, na otázku, čo má robiť by bol spasený. P. Ježiš cituje len morálne zákony, nie sobotu !!! V tom prípade to bud´nevedel, čo asi nie, alebo prehliadol, zanedbal, to asi tiež nie, alebo klamal? dúfam, že tomu nik z veriacich neverí. Pretože On bol pravdivý, vždy hovoril pravdu.
Ale oni manipulatívne povedia : môžeme kradnúť, smilniť? Nie, tak musíme dodržiavať všetky prikázania desatora, aj sobotu.
Postavia to do roviny, že k nedodržiava človek celé desatoro, tak hreší a citujú pritom Písmo.
Ale to, že to platilo pre Izrael do vykúpenia na kríži už nepovedia !!!
Žil som medzi nim a viem, že nedodržiavajú - pretože to sa nedá, pretože tie kritéria boli dané v SZ a my žijeme v čase NZ, v čase NOVEJ ZMLUVY, ktorá nahradila tú starú zmluvu, ktorú Boh uzavrel s Izraelitmi (židmi). prečítajte si list Židom.

18 storočí nechal Boh celý svet v nevedomosti, až kým neprišla chorá Whiteová, ktorej Boh povedal, že musíme svätiť sobotu ? Takže tie milióny dovtedy, nechal Boh v nevedomosti? a bez spasenia?
Mohol by som pokračovať, ale obávam sa že ste si už vybrali, a Vaša myseľ je už spracovaná... ich vplyvom, ich výkladom.

A áno, vďaka tomu, že som odhodil všetky tie falošné knihy Whiteovej, a s tým aj ich bludné výklady Písma, som nielen začal vidieť všetko to, čo som dovtedy nevidel, ale začal som chápať aj to, ako je ich výuka zmanipulovaná, a moja viera sa prehĺbila a porástla.

pasi7
Včera o 07:43

Hľadal som info a napadlo ma dať otázku pre AI,
tu je odpoveď nezaujatého stroja.

Manipulácia vo výklade a teológii Adventistov siedmeho dňa (Cirkvi adventistov siedmeho dňa - CASD), spočíva v presne definovaných mechanizmoch, ktoré menia význam Biblie v prospech autority ich zakladateľky Ellen G. Whiteovej (Elen Vajtovej) a ich organizačnej štruktúry.

Najvýznamnejšie manipulatívne prvky vo výklade zahŕňajú tieto štyri oblasti:

1. Filter spisov Ellen G. Whiteovej (Dvojitá inšpirácia)
Hoci adventisti oficiálne deklarujú princíp Sola Scriptura (jedine Písmo), v praxi fungujú spisy E. G. Whiteovej ako jediný neomylný interpretačný filter.

Mechanizmus: Biblia sa nesmie vysvetľovať slobodne, ale len tak, ako ju vo svojich knihách vyložila „prorokyňa“.
Dopad: Ak má niekto v cirkvi iný teologický názor založený na Biblii, ktorý však odporuje jej spisom, je označený za kacíra alebo vzbúrenca proti Bohu.

2. Náuka o svätyni a vyšetrujúcom súde (Teologické krytie omylu)
Táto náuka vznikla ako núdzové riešenie po Veľkom sklamaní v roku 1844, kedy William Miller a prví adventisti mylne predpovedali viditeľný druhý príchod Ježiša Krista.

Mechanizmus: Aby nemuseli priznať klamstvo a zlyhanie, E. G. Whiteová vyhlásila, že proroctvo sa splnilo, ale neviditeľne. Ježiš vraj v roku 1844 nevstúpil na Zem, ale prešiel do druhej časti nebeskej svätyne, kde začal „vyšetrujúci súd“.
Dopad: Tento výklad priamo popiera Kristovo dokonané dielo na kríži (kde zvolal „Dokonané je!“). Veriacich drží v neistote spasenia a strachu, pretože učí, že Ježiš teraz detailne skúma ich hriechy a životy, či sú hodní záchrany.

3. Exkluzivizmus a syndróm „Ostatku“
Adventistický výklad Knihy Zjavenia Jána vytvára elitársky sebecký naratív.

Mechanizmus: Seba samých definujú ako biblický „ostatok svätých“, teda jedinú pravú cirkev, ktorá má ako jediná na svete „prorockého ducha“ (spisy Whiteovej) a zachováva Božie prikázania (najmä sobotu).
Dopad: Všetky ostatné kresťanské cirkvi sú v ich výklade označené za odpadnuté (Babylon), ktoré nakoniec prijmú „prijatie šelmy“ (nedeľu). To vytvára silnú psychologickú bariéru voči vonkajšiemu svetu a izoluje veriacich od rodiny či priateľov mimo sekty.

4. Sobota ako pečať spasenia a nástroj strachu
Hoci Nová zmluva učí, že pečaťou veriacich je Duch Svätý (Efezanom 1:13) a spasenie je len z milosti skrze vieru, adventistický výklad to mení.

Mechanizmus: Zachovávanie soboty povýšili na hlavné kritérium vernosti Bohu v čase konca.
Dopad: Vytvára to legálnu (zákonnícku) formu viery, kde človek podvedome verí, že jeho spasenie závisí od dodržania dňa odpočinku, čím sa opäť vytráca sloboda a milosť v Kristovi.

ada77794
autor
Včera o 08:56
@pasi7

Hľadal som info a napadlo ma dať otázku pre AI,
tu je odpoveď nezaujatého stroja.

Manipulácia vo výklade a teológii Adventistov siedmeho dňa (Cirkvi adventistov siedmeho dňa - CASD), spočíva v presne definovaných mechanizmoch, ktoré menia význam Biblie v prospech autority ich zakladateľky Ellen G. Whiteovej (Elen Vajtovej) a ich organizačnej štruktúry.

Najvýznamnejšie manipulatívne prvky vo výklade zahŕňajú tieto štyri oblasti:

1. Filter spisov Ellen G. Whiteovej (Dvojitá inšpirácia)
Hoci adventisti oficiálne deklarujú princíp Sola Scriptura (jedine Písmo), v praxi fungujú spisy E. G. Whiteovej ako jediný neomylný interpretačný filter.

Mechanizmus: Biblia sa nesmie vysvetľovať slobodne, ale len tak, ako ju vo svojich knihách vyložila „prorokyňa“.
Dopad: Ak má niekto v cirkvi iný teologický názor založený na Biblii, ktorý však odporuje jej spisom, je označený za kacíra alebo vzbúrenca proti Bohu.

2. Náuka o svätyni a vyšetrujúcom súde (Teologické krytie omylu)
Táto náuka vznikla ako núdzové riešenie po Veľkom sklamaní v roku 1844, kedy William Miller a prví adventisti mylne predpovedali viditeľný druhý príchod Ježiša Krista.

Mechanizmus: Aby nemuseli priznať klamstvo a zlyhanie, E. G. Whiteová vyhlásila, že proroctvo sa splnilo, ale neviditeľne. Ježiš vraj v roku 1844 nevstúpil na Zem, ale prešiel do druhej časti nebeskej svätyne, kde začal „vyšetrujúci súd“.
Dopad: Tento výklad priamo popiera Kristovo dokonané dielo na kríži (kde zvolal „Dokonané je!“). Veriacich drží v neistote spasenia a strachu, pretože učí, že Ježiš teraz detailne skúma ich hriechy a životy, či sú hodní záchrany.

3. Exkluzivizmus a syndróm „Ostatku“
Adventistický výklad Knihy Zjavenia Jána vytvára elitársky sebecký naratív.

Mechanizmus: Seba samých definujú ako biblický „ostatok svätých“, teda jedinú pravú cirkev, ktorá má ako jediná na svete „prorockého ducha“ (spisy Whiteovej) a zachováva Božie prikázania (najmä sobotu).
Dopad: Všetky ostatné kresťanské cirkvi sú v ich výklade označené za odpadnuté (Babylon), ktoré nakoniec prijmú „prijatie šelmy“ (nedeľu). To vytvára silnú psychologickú bariéru voči vonkajšiemu svetu a izoluje veriacich od rodiny či priateľov mimo sekty.

4. Sobota ako pečať spasenia a nástroj strachu
Hoci Nová zmluva učí, že pečaťou veriacich je Duch Svätý (Efezanom 1:13) a spasenie je len z milosti skrze vieru, adventistický výklad to mení.

Mechanizmus: Zachovávanie soboty povýšili na hlavné kritérium vernosti Bohu v čase konca.
Dopad: Vytvára to legálnu (zákonnícku) formu viery, kde človek podvedome verí, že jeho spasenie závisí od dodržania dňa odpočinku, čím sa opäť vytráca sloboda a milosť v Kristovi.

@pasi7 10 prikázaní nie je na ťarchu pre ľudí, je to norma podľa ktorej keby sa aj dnešní ľudia držali tak nie sú žiadne nechcené tehotenstvá,interrupcie, nekradli by sa, nezabijalo....ak by sa každý tým riadil viete si predstaviť aký by bol svet lepší? To nie je len zákon pre Izrael ale pre všetok ľud, na nich nie je nič čo by človeku uškodilo...no a sobota mala byť znamenim medzi bohom a človekom už v raji... V ktorej dobe ak nie dnes potrebuje človek vypnúť od celotydenného stresu... Obriezka nahradila krst je to vonkajší prejav viery... Ja neviem vravím vám to z pohľadu ako katolícka... pretože naša náuka je prioritne katechizmus a naozaj viete si dohľadať že oni zmenili sobotu na nedeľu, zmenilo čas kedy deň začína a kedy končí... Ešte desať rokov dozadu keď som chodila na omše si pamätám papezske listy ktoré sa čítali na kázni a už vtedy presadzovali nedeľu ako deň rodiny a deň odpočinku... Prečo potom elen písala o tejto problematike už vtedy že sa to stane...dneska keď si pozriete čo sa uzakonuje v texase tiež je to bližšie k tomu... Ak označili elen za plagiatorku tak prečo sa to všetko deje...ak písala históriu musela mať aj nejaké zdroje o Tom ako čo vznikalo...čo ak videla len útržky ktoré popísala v knihách ale ak mala mať kniha úvod jadro a záver musela skompletizovať viac informácií ktoré dávajú spolu zmysel ... Nemám prečítané tie knihy možno len tri a venujem sa prioritne biblii.... Viete tam nachádzam všetko čo hľadám bez vysvetlenia adventistov alebo iných ...a ezoterikou jasne Boh zakazoval....tomu ja neverím a je to satanova práca...nikto vo vedeni žiadnej cirkvi nie sú dokonalí... Neviem či poznáte woltera veitha ale on tiež poukazoval na nezrovnalostí a taktiež bol ''na koberci'' ale krasnw poukazuje na systém papezstva, jezuitov ako menili dejiny... Boh nám nechce zle pomáha nám v každej dobe, v každej cirkvi má svojich ľudí ale pravdu nájdeme len v biblii a to delí mnoho ľudí lebo nie každý je ochotný sa tomu venovať....

pasi7
Včera o 09:29

veľa štastia.... a ďakujem za výklad

ada77794
autor
Včera o 11:42
@pasi7

veľa štastia.... a ďakujem za výklad

@pasi7 ale ja budem rada ak mi budete vedieť zodpovedať aj na túto otázku nedele, za tie roky vášho štúdia ste možno k niečomu prišiel a mňa to veľmi zaujíma..

tululu
Včera o 11:58
@ada77794

@pasi7 ale ja budem rada ak mi budete vedieť zodpovedať aj na túto otázku nedele, za tie roky vášho štúdia ste možno k niečomu prišiel a mňa to veľmi zaujíma..

@ada77794 Jezis a cele jeho ucenie je o tom, ze veci ako sobota, jedlo, ritualy a podobne su nepodstatne. Ak sa akakolvek cirkev zacyklila v ich presadzovani, odchylila sa od Jezisovho ucenia. Ver mi, su aj ine cirkvy, ktore maju s Bibliou totozne ucenie aj bez takychto odchyliek.Aj tam najdes vselijakych ludi, ale ucenie je "zdrave". Toto, co opisujes nie je v poriadku.

ada77794
autor
Včera o 16:47
@tululu

@ada77794 Jezis a cele jeho ucenie je o tom, ze veci ako sobota, jedlo, ritualy a podobne su nepodstatne. Ak sa akakolvek cirkev zacyklila v ich presadzovani, odchylila sa od Jezisovho ucenia. Ver mi, su aj ine cirkvy, ktore maju s Bibliou totozne ucenie aj bez takychto odchyliek.Aj tam najdes vselijakych ludi, ale ucenie je "zdrave". Toto, co opisujes nie je v poriadku.

@tululu to by sa dala povedať aj nedeľa v katolíckej a teda aj v inej cirkvi, prečo sa spovedá kňazovi za to že som napríklad nebola na omši... Rituály predsa nie sú žiadne .... Jedine učenie je spasenie z milosti 🙂

anonym_a35840
Včera o 16:55
@ada77794

@pr85 zakladateľom bol predsa Muller, to je baptista 🙂 a ono otázka nedele je zložitá..lebo v biblii nájdete len sobotu, Rím.kat cirkev ju zmenila len na nedeľu (čo si aj priznávajú). Tak chcem žiť podľa biblie a nie podľa tradícií :/

@ada77794 áno, židia mali sobotu, a keďže Ježiš vstal z mŕtvych v nedeľu, preto kresťania oslavujú v nedeľu.

ada77794
autor
Včera o 18:00
@anonym_a35840

@ada77794 áno, židia mali sobotu, a keďže Ježiš vstal z mŕtvych v nedeľu, preto kresťania oslavujú v nedeľu.

anonym_dd78de
Včera o 18:38

@ada77794 To video je od adventistov, Samuele Bacchiocchi bol adventista. A kanál John Biblie robí adv. fanantik.

tululu
Včera o 20:05
@ada77794

@tululu to by sa dala povedať aj nedeľa v katolíckej a teda aj v inej cirkvi, prečo sa spovedá kňazovi za to že som napríklad nebola na omši... Rituály predsa nie sú žiadne .... Jedine učenie je spasenie z milosti 🙂

@ada77794 myslis, to tak, ze jedine ucenie u adventistov je spasenie z milosti? cize to o dodrziavani soboty, jedeni masa a podobne su len dobrovolne odporucania?

ada77794
autor
Včera o 20:22
@anonym_dd78de

@ada77794 To video je od adventistov, Samuele Bacchiocchi bol adventista. A kanál John Biblie robí adv. fanantik.

@anonym_dd78de áno je to adventista ale študoval na gregorianskej katolíckej univerzite...

ada77794
autor
Včera o 20:23
@tululu

@ada77794 myslis, to tak, ze jedine ucenie u adventistov je spasenie z milosti? cize to o dodrziavani soboty, jedeni masa a podobne su len dobrovolne odporucania?

@tululu samozrejme že je to len odporúčané.... Kde ste vzali že je to povinnosť ?

tululu
Včera o 22:44
@ada77794

@tululu samozrejme že je to len odporúčané.... Kde ste vzali že je to povinnosť ?

@ada77794 cize mozes ako adventista neslavit sobotu?

Strana
z2