icon

Prečo Veľký piatok nie je sviatkom v Taliansku?

3. apr 2026

Napriek katolíckej tradícii nie je Veľký piatok, známy aj ako Venerdi Santo v Taliansku štátnym sviatkom. Hlavným dôvodom je povaha oslavy. Veľký piatok pripomína ukrižovanie Ježiša Krista a je považovaný skôr za deň smútku než za deň oslavy. Veľký piatok sa neoslavuje, ale skôr sa zamyslí v tichu, čo bráni tomu, aby bol uznaný za občiansky sviatok.

Strana
z3
natalka13
5. apr 2026
@sisaka

@sara07 neviem, či si nechapavá, alebo sa len robíš. Slovensko je krajina s kresťanskými koreňmi, od toho sa odvíjajú tým pádom aj mnohé sviatky. Nikto ti nekáže oslavovať, svätiť, pripomínať si ich atď, ale keďže Slovensko je dosť homogénne, tak veľa ľudí tie sviatky sj naozaj oslavuje a keď nie, tak je aspoň rado, že sú doma a majú to zaplatené. Tebe vadí byť doma v tieto dni je to vyslovene len tvoj problém, že deň voľna nevieš nejak využiť vo svoj prospech.

@sisaka nikto nam nekaze oslavovat, ale platit musime.

sara07
7. apr 2026
@marca12

@sara07 Ty si uplne mimo a vobec si nevazis,ze zijes v civilizovanej krajine. Nemas predstavu,co je to nedostat sa k zdravotnej starostlivosti. A uz vobec nemas predstavu o pravach zien. U nas zeny maju svoje prava. To,ze sa nechaju otlkat,je ina vec. Ale v moslimskych krajinach nemaju zenu za nic a v podstate nema take prava ako muz.

@marca12 tak sa trochu prebudme že krestania su všetci komplet v pohode ohladne práv žien ... ako je možné že nejaký pastor vôbec toto povie
https://dennikn.sk/5242379/jedna-domacnost-sa-r...

mauduska
7. apr 2026
@sara07

@marca12 tak sa trochu prebudme že krestania su všetci komplet v pohode ohladne práv žien ... ako je možné že nejaký pastor vôbec toto povie
https://dennikn.sk/5242379/jedna-domacnost-sa-r...

@sara07 za mňa lepšie zopár extrémistických kresťanov, ktorí by chceli ženám pobrať volebné právo, ako moslimovia s bombami. Zobuď sa ty. To čo je v kresťanstve extrém (viď čo si poslala) je v islame norma.

sara07
7. apr 2026
@mauduska

@sara07 za mňa lepšie zopár extrémistických kresťanov, ktorí by chceli ženám pobrať volebné právo, ako moslimovia s bombami. Zobuď sa ty. To čo je v kresťanstve extrém (viď čo si poslala) je v islame norma.

@mauduska rovnako nebezpeční sú radikalne založení krestania ako moslimovia, aj v židovskom alebo hinduistickom náboženstve su odnože ktoré su radikalnejšie a idu nad rámec
takže nerobme z moslimov bubákov a z krestanov spasitelov .... čo sa mi tu stále snažite natlačiť
ohladne interupcie ste rovnako radikálne založení ako moslimovia ... možno aj viac, keby bolo po vašom su zakazane absolutne.. nechodme daleko ...
a nepočula som jediné vyhlasenie vatikanu ubezpečenie alebo čokolvek ohladne toho čo sa deje v USA ,je ticho , teraz je im to jedno, suhlasia alebo im to vyhovuje ? nesuhlasia, nemusim sa bat tu nič také oni podporovat nebudú ..
ohladne bômb a atenátov tam je uplne iny podklad ako náboženstvo, to ide okrajovo len, nikto sa neodpaluje pre boha ale pre niečo iné, takže nezavadzaj ..

Strana
z3