Ramadan
Aky vplyv ma na organizmus, ak clovek neje a nepije od 6.00 - 18.00, pricom pracuje, aj fyzicky alebo psychicky, a tiez deti vo veku 11- 12 rokov. A potom jedia celu noc, teda nastavia si budik napr.na 4.00 rano. A toto trva mesiac. A neviel si to predstavit, ak je rmadan napr.v juli alebo auguste, bez vody, pricom vtedy je napr. nejedia medzi 4.00- 21.00. Pracujem aj s Moslimami (dospeli aj deti), stale su unaveni, nevyspati, boli ich hlava, obcas zachranka musi prist. Ak mate osobne skusenosti, napr. zdravotnici, ako toto vnimate. Ja nejem 2 hodiny a uz mi je na odpadnutie, skvrka mi v bruchu, neviem sa sustredit...🙈
@anonym_autor niektori ludia to vhanaju do extremov - ide velakrat nie o samotny post, ale ukazat, ze je "este lepsi moslim"- takto drzi vela ludi ramadan, aj ked by nemali a nemuseli.🤷♀️🤷♀️ale k teme, najhorsie su prve 3-4 dni, potom uz je telo zvyknute na "iny rezim" a dospeli to zvladaju lepsie ako deti (ktore vela krat by nemali vobec drzat post, ale to robia, aby sa prekonali...). A niektori zvladaju post a pracu dobre a su ludia, ktori to nezvladaju🤷♀️🤷♀️respektive danu pracu nevedia vykonavat zodpovedne bez postu (a potom to nahradzuju inokedy). Je to velmi individualne a viac menej, vadi mi iba jedno- extrem zo strany veriacich moslimov ako aj extrem zo strany ucitelov (u nas niektori ucitelia bud deti vysmievaju alebo provokuju a vyrabaju este problemy medzi samotnymi detmi v triede..🙄🙄🙄😬😬).
@vevesh tak tak, a este ked k tomu ludia zamiesaju aj kulturu a vela veci, co nemaju byt. Zbytocne si robia vieru a post tazsi, nez je. Moj manzel je Arab a poznam Pakistance, co ozaj aj sliny vypluvaju aj k samotnej modlitbe pripajaju veci, co tam nepatria a modlia sa dlzsie, ako by si mysleli, ze su lepsi, nez ini. A potom sa vela moslimov stazuje, ze ake to je tazke sa postit a modlit, ked vlastne to je uplne jednoduche. Trebars mam zname z pakistanu, co sa modlia druhu modlitbu pol hodiny, ked vlastne Fard su "len" 4 rakah - 5 min. A potom hovoria, ze nemaju cas, lebo to je velmi dlhe.
Znova toľko Mk “lekárok” niektorí ľudia musia jesť 5 až 6 x denne,lebo majú diagnózu ktorá to vyžaduje. Klepnite si radšej po palcoch skôr ako tu budete vypisovať hlúposti.
@anonym_a39c31 tí, čo majú diagnózu vedia ako, kedy a čo majú jesť a tí, čo diagnózu nemajú sa zariadia podľa seba. Načo klepanie po prstoch? Preto, lebo napíšem, že sa hovorí o tom, že by sa malo jesť len 3 krat za deň koli produkcii inzulínu? Však koho to zaujme si niečo o tom prečíta, možno zisti, že niečo na tom je a možno nezistí a ďalej bude jesť každé 2 hodiny. Žiadne klesanie po prstoch nie je potrebné, sme tu všetky dospelé a rozhodujeme sa podľa seba.
@anonym_3acfa2 cize treba jest 3x denne? Ale asi nie je spravne nejest cely den a najest sa az po zapade slnka ako mlslimovia, nie?
@zuzana76 je to strava, tam sa odbornici často nezhodnú, čo platilo včera, dnes už neplatí a zajtra bude zase platiť, ja som o tom počula, logiku to má, osobne podľa toho nejem.
Moslimovia majú Ramadán len určité obdobie v roku, tak aj keď to zdravé nie je, tak to nejak prežijú.
@dahliaa vraj vypluvaji sliny, lebo keby ich prehltli, tak je to vladtne jedlo. No zial ja to pocujem a vidim, ked idem nahodou okolo WC.
@anonym_autor Zajímavé. Tak to slyším poprvé, aby někdo chodil vyplivávat sliny a nějak u toho chrchlal.)) Zní to divně. 😁 Že když třeba dělám očistu a vyplachuji si pusu vodou a potom za sebou třeba 4× tu vodu se slinama musím vyplivnout, protože mám pocit, že tam mám pořád vodu, tak to jo, to se mi stává, ale chodit chrchlat sliny, to si neumím představit. 😁🤷🏻♀️ To bych se spíše bála, že se pozvracím a tím se půst toho dne ruší. 🤷🏻♀️
Ale lidé jsou různí a mají různé zvyky. Z Islámského hlediska ale plivat sliny během půstu opravdu není potřeba.

@dahliaa mam kolegyne - ucitelky moslimky, ktore 6 hodin denne ucia a teda nezda sa mi, ze by sa tesili. Ja ked vela rozpravam v skole, pit jednoducho musim, nie od smadu, ale mam sucho v ustach a kaslem, takto neviem ucit. A bez jedla mi strasne skvrka v zaludku, ale tak, ze to pocut naokolo. Ale to nie je problem, len vsetci kukaju, ze co mi je.🙊 a co ma doslova sokovalo, niektori moslimovia vypluvaju sliny, ked nahodou idem okolo muzskeho WC a pocujem, ako pluju a chrchlia, je mi zle.
@anonym_autor niektori ludia to vhanaju do extremov - ide velakrat nie o samotny post, ale ukazat, ze je "este lepsi moslim"- takto drzi vela ludi ramadan, aj ked by nemali a nemuseli.🤷♀️🤷♀️ale k teme, najhorsie su prve 3-4 dni, potom uz je telo zvyknute na "iny rezim" a dospeli to zvladaju lepsie ako deti (ktore vela krat by nemali vobec drzat post, ale to robia, aby sa prekonali...). A niektori zvladaju post a pracu dobre a su ludia, ktori to nezvladaju🤷♀️🤷♀️respektive danu pracu nevedia vykonavat zodpovedne bez postu (a potom to nahradzuju inokedy). Je to velmi individualne a viac menej, vadi mi iba jedno- extrem zo strany veriacich moslimov ako aj extrem zo strany ucitelov (u nas niektori ucitelia bud deti vysmievaju alebo provokuju a vyrabaju este problemy medzi samotnymi detmi v triede..🙄🙄🙄😬😬).