Skúsenosti s vystúpením z katolíckej cirkvi
Má s tým niekto skúsenosti? Vystúpil niekto oficiálne z katolíckej Cirkvi?
@anonym_autor musis podat ziadost na diecezu kde patris a oni si Ta asi predvolaju, kamos to tak mal, musel kvoli daniam v Nemecku a Rakusku, cize oni sa ho tam este raz pytali, ci chce naozaj vystupit potom uz to bola iba formalita. Dostal potvrdenie, to uradne prelozil a dodal v DE a neskor AT uradom, ze uz je ofiko vystupeny
@anonym_autor neviem,ako to je na Slovensku,ale tu vo Švajciarsku,podas pisomnu ziadost na faru v mieste bydliska a nasledne potvrdenie dorucis na miestny OU a DU.Tu sa plati mesacna cirkevna dan,po vystupeni z cirkvi, neplatis viac nic.
@tundra toto sa tyka iba statov, kde je odluka a cirkevna dan. Na SK mas stat a cirkev v jednej kope a platis jej dan aj keby si ateista. Lebo platis dane a odvody statu a zaroven aj cirkvi.
@kiki68 ale princip vystupenia je asi rovnaky,ci na Slovensku to na fare nevyriesi?
@tundra zial nie, nakolko na fare poda len povodnu ziadost, musia to posunut vyssie. Na SK totiz nemozes vstupovat- vystupovat, napr v AT vystupis, potom chces napr sobas, vstupis a zaplatis dan na min 6 mes a potom zase vystupis. Tu je to raz a hotovo, mozno je nejaka moznost ist ofiko naspat, ale bude to asi zlozite. Totiz kamos pred rokmi poslal nejaky taky papier a zjavne to bolo nic platne, bol v Nemecku na Uni ako zamestnanec a DE si vyziadalo zjavne od SK papier? Ci je ofiko registrovany v cirkvi. Bol samozrejme a tak mu prislo platit tu dan. Volal na faru, ze on posielal papier a oni, ze to sa takto neda ( pritom Bratislava),takze to bolo celkom zdlhave ten proces.
@tundra zial nie, nakolko na fare poda len povodnu ziadost, musia to posunut vyssie. Na SK totiz nemozes vstupovat- vystupovat, napr v AT vystupis, potom chces napr sobas, vstupis a zaplatis dan na min 6 mes a potom zase vystupis. Tu je to raz a hotovo, mozno je nejaka moznost ist ofiko naspat, ale bude to asi zlozite. Totiz kamos pred rokmi poslal nejaky taky papier a zjavne to bolo nic platne, bol v Nemecku na Uni ako zamestnanec a DE si vyziadalo zjavne od SK papier? Ci je ofiko registrovany v cirkvi. Bol samozrejme a tak mu prislo platit tu dan. Volal na faru, ze on posielal papier a oni, ze to sa takto neda ( pritom Bratislava),takze to bolo celkom zdlhave ten proces.
@kiki68 zaujimave...Syn uvazuje,tiez ze vystupi,ale proces je tu taky,ako som opisal.O Slovensku nebola zmienka,ked hladal info.
@anonym_autor musis podat ziadost na diecezu kde patris a oni si Ta asi predvolaju, kamos to tak mal, musel kvoli daniam v Nemecku a Rakusku, cize oni sa ho tam este raz pytali, ci chce naozaj vystupit potom uz to bola iba formalita. Dostal potvrdenie, to uradne prelozil a dodal v DE a neskor AT uradom, ze uz je ofiko vystupeny
@kiki68
Pockaj, to oni Si v AT dohladali, ze je na Sk pokrsteny a tu musela platit dane v AT??
Poskytovanie finančného príspevku cirkvám a náboženským spoločnostiam
https://www.culture.gov.sk/posobnost-ministerst...
@anonym_autor naco? Krst sa zmazat uz neda. A ako pisali, ked inde platis cirkvi dan za to, ze si prislusnik nejakej cirkvi, tak u nas take nie je.
Nechodis do kostola, neprijimas sviatosti, vylucil si sa tym sam.
@anonym_autor naco? Krst sa zmazat uz neda. A ako pisali, ked inde platis cirkvi dan za to, ze si prislusnik nejakej cirkvi, tak u nas take nie je.
@euka210 pri urcitom mnozstve odidenych ludi sa im moze znizit financny prispevok od statu...dnes vystupi jeden, inokedy dalsi a za tych nasledovnych 5 rokov (scitanie sa robi kaxzdych 10 rokov) sa pocet odidenych moze znizit natolko, ze im prispevok znizia...
@tundra toto sa tyka iba statov, kde je odluka a cirkevna dan. Na SK mas stat a cirkev v jednej kope a platis jej dan aj keby si ateista. Lebo platis dane a odvody statu a zaroven aj cirkvi.
@kiki68 ale pri scitani obyvatelstva, co bude v 2031 moze byt pocet odidenych natolko vysoky, ze im prispevok od statu znizia...
@kiki68 zaujimave...Syn uvazuje,tiez ze vystupi,ale proces je tu taky,ako som opisal.O Slovensku nebola zmienka,ked hladal info.
@tundra posles papief...mne ho mapisala ta organizacia,co pomaha vystupeniu z cirkvy, overis na matrike, ti debili ti ho poslu este raz, zase na overenie, posles a potom by sa ti mali vyjadrit...su to hajzli,myslia si, ze tymto procesom ludi odradia, preto to tak dlho trva a musis nieco urobit aj ty
@tundra posles papief...mne ho mapisala ta organizacia,co pomaha vystupeniu z cirkvy, overis na matrike, ti debili ti ho poslu este raz, zase na overenie, posles a potom by sa ti mali vyjadrit...su to hajzli,myslia si, ze tymto procesom ludi odradia, preto to tak dlho trva a musis nieco urobit aj ty
@erikavesela Ty si to absolvovala? Ide mi o proces tu na Slovensku a nie je to kvôli práci Nemecku, Rakúsku alebo vo Švajčiarsku a cirkevnou danou/ príspevkom s tým spojeným.
@erikavesela Ty si to absolvovala? Ide mi o proces tu na Slovensku a nie je to kvôli práci Nemecku, Rakúsku alebo vo Švajčiarsku a cirkevnou danou/ príspevkom s tým spojeným.
@anonym_autor ano, absolvovala tu na sk
Poskytovanie finančného príspevku cirkvám a náboženským spoločnostiam
https://www.culture.gov.sk/posobnost-ministerst...
@anonym_83f142 fasa sa konsolidujeme.
@euka210 ale dá, tam ide o to čim menej bude ludi v cikrvi tym menej dostanu prachov, a dost robia prietahy aby nevystupovali
má zmysel vystupit,
oni beru proste prachy , ano maju na to svedomie aj chrbtovu kost aj za len krstenych čo v živote nepachli do kostola .aleeee je tam krst ,, hotovo vybavené
aj pri sčítaní máš napisane v ich prospech , keby bolo som veriaci praktizujem
alebo mám len krst nepraktizujem čísla by boli totalne ine
@anonym_83f142 fasa sa konsolidujeme.
@anonym_93ab8f tak jasné, však treba vhodne kázne zaplatit
a to dostanu každy rok viac, sa im to pekne valorizuje, stale maju malo prachov stále
aaano, pred par rokmi, nasi ma dali pokrstit kvoli prababke, ktora bola veriaca a to bolo moje jedine stretnutie v zivote s touto cirkvou, preto som nechcela byt zapisana ako ich ovecka - ale teda bojovali riadne kym mi bolo oznamene, ze ma vymazali z nejakej matricnej knihy ci co, vymenili sme si niekolko dopisov 🙂
@euka210 ale dá, tam ide o to čim menej bude ludi v cikrvi tym menej dostanu prachov, a dost robia prietahy aby nevystupovali
má zmysel vystupit,
oni beru proste prachy , ano maju na to svedomie aj chrbtovu kost aj za len krstenych čo v živote nepachli do kostola .aleeee je tam krst ,, hotovo vybavené
aj pri sčítaní máš napisane v ich prospech , keby bolo som veriaci praktizujem
alebo mám len krst nepraktizujem čísla by boli totalne ine
@sara07 RKC nesleduje tvoj duchovný život, nie sme sekta. Takže nejde o to, že Cirkvi sa páči brať peniaze za tých, čo nechodia do kostola - to je ich mínus, že nechodia do kostola. Veď nech sa z Cirkvi vyhlásia keď chcú.
A dovoľ mi pripomenúť ti mnoho katolíckych základných a stredných škôl (vo všeobecnosti s lepším skóre ako štátne školy), katolícku charitu, všetkých rehoľníkov a kňazov pracujúcich v rôznych odvetviach, plno organizácii ktoré sa venujú ženám v núdzi alebo bezdomovcom. Farnosti organizujú výlety, tábory, prednášky, duchovné cvičenia atď. A čo sa financií týka, nezabudni na to, že drvivá väčšina slovenských kostolov sú zároveň historickými pamiatkami, takže akákoľvek rekonštrukcia musí byť schválená úradmi a tým sa príšerne predražuje - štát na ne neprispieva inak, ako týmto rozpočtom. Vďaka tomu máme kostoly v dobrom stave a prístupné verejnosti. Je veľa ľudí, ktorí chodia do kostolov na prehliadky kvôli histórii.
Nie je všetko čierno-biele. Za mňa by mohol vrcholový šport totálne vykapať, nepohla by som brvov - a ľaľa, idú naň moje dane 🤷♀️
@sara07 RKC nesleduje tvoj duchovný život, nie sme sekta. Takže nejde o to, že Cirkvi sa páči brať peniaze za tých, čo nechodia do kostola - to je ich mínus, že nechodia do kostola. Veď nech sa z Cirkvi vyhlásia keď chcú.
A dovoľ mi pripomenúť ti mnoho katolíckych základných a stredných škôl (vo všeobecnosti s lepším skóre ako štátne školy), katolícku charitu, všetkých rehoľníkov a kňazov pracujúcich v rôznych odvetviach, plno organizácii ktoré sa venujú ženám v núdzi alebo bezdomovcom. Farnosti organizujú výlety, tábory, prednášky, duchovné cvičenia atď. A čo sa financií týka, nezabudni na to, že drvivá väčšina slovenských kostolov sú zároveň historickými pamiatkami, takže akákoľvek rekonštrukcia musí byť schválená úradmi a tým sa príšerne predražuje - štát na ne neprispieva inak, ako týmto rozpočtom. Vďaka tomu máme kostoly v dobrom stave a prístupné verejnosti. Je veľa ľudí, ktorí chodia do kostolov na prehliadky kvôli histórii.
Nie je všetko čierno-biele. Za mňa by mohol vrcholový šport totálne vykapať, nepohla by som brvov - a ľaľa, idú naň moje dane 🤷♀️
@mauduska nič nebráni cirkvi aby bola spravodlivá a sa vzdala peňazí za tých čo nechodia do kostola, nahlásia štátu len počet aktívnych veriacich a dostali by peniaze za nich
vieš o tom že školy financuje štát? tak ako štátne školy tak financuje aj cirkevné školy
@mauduska nič nebráni cirkvi aby bola spravodlivá a sa vzdala peňazí za tých čo nechodia do kostola, nahlásia štátu len počet aktívnych veriacich a dostali by peniaze za nich
vieš o tom že školy financuje štát? tak ako štátne školy tak financuje aj cirkevné školy
@anonym_83f142 a ty si reálna myslíš, že my sa v nedeľu zapisujeme alebo niekde nahlasujeme, že sme boli v kostole? 😂 nie sme mormoni ani jehovisti. Ešte raz: katolícka cirkev ľuďom nedýcha na krk, je na každého zidpovednosti a slobodnej voli, či do kostola chodiť bude, alebo nie. Cirkev aj keby chcela, nedokáže vyškrtnúť ľudí, čo do kostola nechodia.
@anonym_83f142 a aha, čo tam po ostatných veciach čo som vymenovala, našla si si, čo si chcela. A vieš v akých budovách sú katolícke školy? V štátnych asi nie..
@mauduska vrcholový šport na slovensku v podstate ani nie je a je hlavne tahany od sponzorov nie od štatu
vrcholový šport o takých prachoch aké dostava cirkev môže len snivat ...
netreba zabudať že cirkev sa vratili všetok jej majetok od poli , budov, historickych budov na namestiach, pozemkov, lesov , obrazov atd
z tohto všetko ma dost slušné prijmy ktore absolutne nezdanuje ani nerieši odvody ..
cirkev žial zasahuje cez politiku do zákonov, necha sa uplacat ako taka prostitutka
cirkevnych škôl je ako šafranu a naštevuju hlavne deti z krestaských rodin, neriešim,
nechápem ako načo ich vôbec vytahuješ , chcete mat také školy tak ich mate a štat na ne prispieva ako na ine, jedine čomu nerozumiem prečo su napr v našom meste v štátnych budovach nie cirkevných ktore prenajimaju ako kancelarie,obchody atd .... keby chceli maju tu dost svojich budov aby v nich urobili školy
napr , v takej bb neviem či si zachytili vyrazili bábkove divadlo z budovy ktoru im vratili , nezajem kde budu, teraz ked pozeram čo tam je ,,,hmmm 😂😂😂 ako .. chápem keby vyrazili nejaky urad obchod ale babkove divadlo pre deti 🙈
Farnosti organizujú výlety, tábory, prednášky, duchovné cvičenia = toto všetko organizuju pre krestanov , nie pre pohanov, čo by tam asi tak robili 😂, taky hokejovy zapas tam su aj krestania pohani, proste všetci aj ked od štatu tam ide zlomok dotacii oproti cirkvi
slovičko všetci a všetci ma trocha rozdielny vyznam ...
neporovnaval by som podvyživeny šport na sk s bohatou cirkvou ktorá rieši hlavne agendu pre seba a pre svoje ciele 😖
charita 😂😂😂 pomoc ženam jasné hlavne aby sledovala svoje ciele , pre nič iné
v podstate by ma zaujimalo tie prijmy čo ma z majetkov vlastne načo využiva ?
vôbec neberiem vypalne čo od vas pýta zvonček, za obrad, za omšu krst a podobne to absolutne neriešim len mi to pride voči vam nefer, platime všetci dane ktore jej idu štedro + majetky a ešte ma tu chrbtovu kost od vas niečo pytat 🙈
fér by bolo reálne priznat kolko ludi chodi do kostolov aspon teda 1x ročne a podla toho si pytat dotacie ked teda nedava to
kostoly , na tie prispieva štat predsa a napriek tomu slušne niektore chátraju ... idu dotacie z eu fondov, aj tak je malo ... že musia byt pod dohladom pamiatkarov , to je predsa normálne , ked je to kulturna pamiatka tak zrekonštruovat ako sa má , teraz si ma fatk pobavila
na vine je štat a chudatenko cirkev 😂😂😂😂
@anonym_83f142 a aha, čo tam po ostatných veciach čo som vymenovala, našla si si, čo si chcela. A vieš v akých budovách sú katolícke školy? V štátnych asi nie..
@mauduska v našom meste je zš v štátnej budove , rok postavenie zaručene bol v 78 r a to cirkev nestavala nič 😂😂
ked vidim tie mega fary u nás , pre jedneho človeka taky byt , dole su priestory pre potreby to plne chapem ale mat 100m pre seba , wou
@anonym_83f142 nechce , mna uplne fascinuje ked vie v akom stave sme , že rodinam pobrali čo sa dalo, driapu prachy a normálne si ešte vypytaju viac ...
nerozumiem
zrovna som čitala že stanica lux nevysiela negativne spravy, čiže skresleny stav o tom ako sa tu máme na sk, čiže taka info že krachuje každu chvilu nejaka fabrika nevadiiiii
Ja som sa pokúsila vystúpiť pred pár rokmi, poslala som žiadosť presne podľa stanovených postupov, ale nevyhoveli mi, poslali taký prazvláštny list, že to mám ešte konzultovať s nejakým duchovným otcom vo farnosti v mieste bydliska, že si to mám rozmyslieť, že to je vážny krok, bla bla - robia problémy - nemala som na to trpezlivosť. Daj potom vedieť, ako si pochodila, tiež by som sa rada odhlásila 😅

@anonym_autor neviem,ako to je na Slovensku,ale tu vo Švajciarsku,podas pisomnu ziadost na faru v mieste bydliska a nasledne potvrdenie dorucis na miestny OU a DU.Tu sa plati mesacna cirkevna dan,po vystupeni z cirkvi, neplatis viac nic.