Vplyv Ramadanu na organizmus aj u detí
Aky vplyv ma na organizmus, ak clovek neje a nepije od 6.00 - 18.00, pricom pracuje, aj fyzicky alebo psychicky, a tiez deti vo veku 11- 12 rokov. A potom jedia celu noc, teda nastavia si budik napr.na 4.00 rano. A toto trva mesiac. A neviel si to predstavit, ak je rmadan napr.v juli alebo auguste, bez vody, pricom vtedy je napr. nejedia medzi 4.00- 21.00. Pracujem aj s Moslimami (dospeli aj deti), stale su unaveni, nevyspati, boli ich hlava, obcas zachranka musi prist. Ak mate osobne skusenosti, napr. zdravotnici, ako toto vnimate. Ja nejem 2 hodiny a uz mi je na odpadnutie, skvrka mi v bruchu, neviem sa sustredit...🙈
@anonym_autor mala som kolegov a veeelmi sme boli koli ním nahnevaní,nevládali pracovať ,boli mrzutí ,v muzovej práci to majú zakázané ,ak chcú dodržiavať ,šéf povedal,že si majú zobrat dovolenku a ostať doma
@anonym_autor moj priatel je moslim, drzi ramadan. Kazdy den od rána do večera fyzicky pracuje, nie je ani nepríjemný ani protivny, ani unaveny. Je uplne v pohode. Takze asi zalezi od človeka
Kolega je moslim, je podráždený, unavený, dokonca žiadal v práci skrátenie prac.času. Nerozumiem, aký zmysel má tento obrátený režim, že cez deň nejem, nepijem. Zapadne slnko a jem. Tiež si rano nastavuje budík ma 4:30 aby sa poriadne najedol. Premňa to nieje žiadny pôst, že cez deň nejem a v noci jem. Bežní ľudia jedia cez deň a v noci nie.
Môj známy celý život drží pôst 1 deň v týždni, ale neje nič, len pije čistú vodu.
@anonym_autor ked sa potrebujes kazde dve hodiny natlacit, lebo inak “umieras od hladu” tak mam pre teba zlu spravu - trpis poruchou prijmu potravy a je cas navstivit odbornika. Dietologa aj psychiatra.
Deti post pocas ramadanu nedrzia, rovnako tak seniori, chori ludia, tehotne atd.
Zas len dalsi troll, co prisiel rozduchat vasne a skusa to takto… ubohe.
Mam dvoch kolegov moslimov, zvladaju to v pohode. Zato ty musis byt oblubena v kolektive, ked kazdu chvilu potrebujes pauzu aby si sa isla najest 🤔
@anonym_autor Bez problémov si dávam hladovky, sú prospešné.
@anonym_db2e5e hladovka a ramadan urcite nie je to iste. Oni po zapadnuti slnka doslova natlacia do seba aj to, co sa davno nezmesti.
Ja som nejaky cas medzi moslimami zila a mne ich zivotny styl prisiel strasne nezdravy. Absolutne sa nevenovali sportom, korenili, solili ako divi, o cukreni radsej ani nehovorim a za mna sa kazdy den prezierali, kazdy den hody. Je ale pravda, ze jedli aj dost ovocia a zeleniny oproti nam. Napriek ich divokenu stravovaniu mama ale pocit, ze boli silni, zdravi, vitalni a ludia z ich krajiny netrpeli civilizacnymi ochoreniami v takej miere ako u nas. Myslim ale, ze nezili v takom strese, ale ze boli obklopeni milujucimi rosinami a priatelmi, to sa u nas už nevidi.
@anonym_autor ked sa potrebujes kazde dve hodiny natlacit, lebo inak “umieras od hladu” tak mam pre teba zlu spravu - trpis poruchou prijmu potravy a je cas navstivit odbornika. Dietologa aj psychiatra.
Deti post pocas ramadanu nedrzia, rovnako tak seniori, chori ludia, tehotne atd.
Mam dvoch kolegov moslimov, zvladaju to v pohode. Zato ty musis byt oblubena v kolektive, ked kazdu chvilu potrebujes pauzu aby si sa isla najest 🤔
@sissy27 netáraj a nepíš bludy. Je veľa ľudí, ktori jedia pravidelne každé 2-3 hodiny v malých dávkach, a nemajú zdravotné problémy. Mám veľa kolegov, čo si dajú jablko, banán, jogurt, nepotrebuju kvôli tomu žiadnu extra prestavku. A neznamená to, že sa musia každé 2 hodiny natlačiť. Ty tiež asi budeš extra obľúbená v kolektíve.
@sissy27 si lekarka? Ja nepotrebujem jest kazde 2 hodiny, mne staci napr. kava alebo ovocie a je to ok. Som ucitelka, tak nemozem mat pauzu kedykolvek. A mam moslimske deti v triede, ktore nejedia a nepiju. Ich rodicia sami vravia, ze deti sa nevedia sustredit, lebo maju post.🙈
@sissy27 si lekarka? Ja nepotrebujem jest kazde 2 hodiny, mne staci napr. kava alebo ovocie a je to ok. Som ucitelka, tak nemozem mat pauzu kedykolvek. A mam moslimske deti v triede, ktore nejedia a nepiju. Ich rodicia sami vravia, ze deti sa nevedia sustredit, lebo maju post.🙈
@anonym_autor A učíš na SR alebo niekde, kde tých moslimov v triede je viac, ako napr. AT?
@anonym_autor A učíš na SR alebo niekde, kde tých moslimov v triede je viac, ako napr. AT?
@pr85 v zahranici.
@anonym_autor
Mala som kolegyňu, robila som čašníčku a iná upratovačku. Počas ramadánu bola hotová, unavená vyčerpaná a veľmi pomalá. Bolela ju hlava, bolo jej zle, pár krát musela ísť preto skôr domov. Proti na nikdy nebola ale keby zamestnával ľudí, pre mňa by taký zamestnanec skončil. Úplne jedno z akého dôvodu, bez ohľadu na vierovyznanie. Taký životný štýl má svoje rizika a jedným z nich je aj strata práce. Treba aj takéto veci prispôsobiť dobe. Ono sa to hladuje, keď je niekto sám doma a nemusí ten mesiac prstom pohnúť len meditovať a modliť sa.
@sissy27 netáraj a nepíš bludy. Je veľa ľudí, ktori jedia pravidelne každé 2-3 hodiny v malých dávkach, a nemajú zdravotné problémy. Mám veľa kolegov, čo si dajú jablko, banán, jogurt, nepotrebuju kvôli tomu žiadnu extra prestavku. A neznamená to, že sa musia každé 2 hodiny natlačiť. Ty tiež asi budeš extra obľúbená v kolektíve.
@nika23t nie je normalne, ani zdrave jest kazde 2-3 hodiny. Ani na travenie, ani na hmotnost. Zaludok potrebuje cas, aby potravu stravil a potrebuje si aj "oddychnut".
@anonym_autor meviem ci nepiju ani vodu hlavne v lete ked su 40tky... Co viem ze deti a tehotne zeny ramadan nemusia dodrziavat
Deti nemajú dodržiavať ramadan ani chorí, tehotné ženy alebo s menštruáciou.
@nika23t ked ODPADAVA OD HLADU po dvoch hodinach nejedenia, tak to nie je normalne ani nahodou. To uz aky pracovny vykon podava osoba, ktora bud potrebuje jest alebo odpadava?
@nika23t nie je normalne, ani zdrave jest kazde 2-3 hodiny. Ani na travenie, ani na hmotnost. Zaludok potrebuje cas, aby potravu stravil a potrebuje si aj "oddychnut".
@anonym_b3b348 toto nie je predmetom diskusie, ale ešte zareagujem. Skopirovana odpoveď na otázku, či je ok jesť v malých dávkach každé 2-3 hodiny
Áno, jesť malé dávky každé 3 hodiny (často označované ako 5-6 jedál denne) je v poriadku a pre mnohých ľudí prospešné, ale nie je to nevyhnutná podmienka pre chudnutie alebo zdravie. Tento štýl stravovania pomáha udržiavať stabilnú hladinu energie a zabraňuje veľkému hladu.
WebMD
WebMD
+3
Tu je podrobný prehľad:
Výhody častého jedenia malých porcií
Kontrola hladu: Zabraňuje návalom vlčieho hladu a prejedaniu sa, pretože telo dostáva energiu pravidelne.
Stabilná energia: Pomáha predchádzať výkyvom krvného cukru, čo znamená stabilnejšiu energiu počas dňa.
Lepšie trávenie: Menšie porcie menej zaťažujú tráviaci trakt, čo môže znížiť pocit nafukovania.
Áno, samozrejme ako všetko, aj toto je individuálne od človeka k človeku. Ale mne to funguje už roky, mám 48 kg. A končím, lebo to nie je k téme.
Po takom dlhom poste nemôže človek do seba nahadzat všetko čo príde pod ruky telo dostane sok. Začína sa jemnými vyvarmi alebo polievkami a pokračuje sa až na ďalší deň niečím "ťažším"., môže držať ramadan ale nie s tým ze v noci sa natrepe s hocičim. Môže jesť ľahšiu stravu a bude v pohode. Ja postit nemôžem. Keď vstávam skoro a moje prvé jedlo je napr obed alebo olovrant zaručene si to odseriem bolesťou hlavy.
@anonym_b3b348 hm, ale ved nie velke porcie,jogurt, ovocie, kavu, tycinku apod. A mam 175 cm a 58 kg, a mam 54 rokov. Ale aj sportujem a v praci ako ucitelka 5- 6 hodin denne som takmer stale v pohybe, a tiez ma to vycerpava aj psychicky.😁

@anonym_autor Bez problémov si dávam hladovky, sú prospešné.