icon

Ramadan

9. mar 2026

Aky vplyv ma na organizmus, ak clovek neje a nepije od 6.00 - 18.00, pricom pracuje, aj fyzicky alebo psychicky, a tiez deti vo veku 11- 12 rokov. A potom jedia celu noc, teda nastavia si budik napr.na 4.00 rano. A toto trva mesiac. A neviel si to predstavit, ak je rmadan napr.v juli alebo auguste, bez vody, pricom vtedy je napr. nejedia medzi 4.00- 21.00. Pracujem aj s Moslimami (dospeli aj deti), stale su unaveni, nevyspati, boli ich hlava, obcas zachranka musi prist. Ak mate osobne skusenosti, napr. zdravotnici, ako toto vnimate. Ja nejem 2 hodiny a uz mi je na odpadnutie, skvrka mi v bruchu, neviem sa sustredit...🙈

Strana
z2
bluka2
Včera o 17:04
@zuzana76

Nejest cely den a natlacit sa akurat v noci vobec nie je zdrave, to je akurat tak na vyvolanie gastritidy, urobit si post raz do tyzdna ok, mat taky ocistny den, ale nejest niekolko dni za sebou ok nie je.

@zuzana76 oni práveže jedia menej a striedmo potom, nie že natlacia sa. Aspoň to je ten zmysel toho a úprimne povedané aj to vidim, keď idem na nejaký ten ich večerný bufet (keďže to je to, čo práve ponúkajú reštaurácie)

lusyyy36
Včera o 18:36

Moj muž aj dcera su moslimovia. Muž dodrzuje ramadan. Je prabda, že v lete je to tazsie, je viac nervoznejsi ale pracuje normalne ako v ine dni. V tieto chladnejsie mesiace je uplne normalny 😃 dcera ma 11 a neposti sa. Tak 1-2x za mesiac. Pred 2 tzydnami sme sa postili spolu, rano sme si Dali ranajky o 4 (ja tak vstavam normalne), dala som si kavu a fungovali sme cely den normalne. Jasne, mala som stale na niečo chut ale hladna ani smadna som nebola a nebolela ma ani hlava. Večer sa nikto nenapchava, ked cely den nejes, tak uz ani vecer nemas velmi chut. Datle, kysle mlieko, voda, trochu polievky a nejaky druhy chod, nie vela a clovek ma dost. Potom jedia zas az rano.
V praci mame tiez niekolko moslimov, ja teda s nimi nemam problem, ze by si nerobili svoju pracu, vzdy vsetko zvladaju ako obvykle.

sissy27
Včera o 19:13
@zuzana76

@sissy27 aj ja jem priblizne kazde 3 hodiny, jem asi 6x denne, ale napr raz ranajky, potom desiata jablko a rozok, potom obed, potom o tretej polievka, alebo nieco lahke, potom asi o piatej a o osmej, podla mna jest 6x denne male porcie je uplne ok

@zuzana76 a odpadavas od hladu ked kazde tri hodiny nieco nezjes? Nepytam sa, ci si nekomfortna, mas chut ci potrebu nieco zjest, pytam sa, ci odpadavas a komplikuje ti to zivot ak 3,5 hodiny nemas nic v ustach ako autorka po 2 hodinach?

zuzana76
Včera o 19:16
@sissy27

@zuzana76 a odpadavas od hladu ked kazde tri hodiny nieco nezjes? Nepytam sa, ci si nekomfortna, mas chut ci potrebu nieco zjest, pytam sa, ci odpadavas a komplikuje ti to zivot ak 3,5 hodiny nemas nic v ustach ako autorka po 2 hodinach?

@sissy27 boli ma velmi zaludok, mam autoimunitnu gastritidu, ak si nedam kazde 3 maximalne 4 hodiny nieco jest, je mi zle, boli ma hlava a zaludok. Tak velmi, ze ked sa potom najem, tak ma boli zaludok este viac.

zuzana76
Včera o 19:17
@sissy27

@sissy27 ano, je mi dost zle, par krat, led som takto nejedla, pracovne sa nedalo, a potom som sa najedla, tak som mala velku tazobu na zaludku a obcas sa mi stane, ze aj zvraciam - mozno 2x do roka.
Ale to bolo, ze som nejedla asi aj 7 hodin, to je uz brutal pre mna.

zuzana76
Včera o 19:19
@sissy27

@sissy27 ale popijam castejsie, takze aj kazde dve hodiny bud pijem (stavu, mineralku, caj, kavu) alebo jem

sissy27
Včera o 19:19
@zuzana76

@sissy27 boli ma velmi zaludok, mam autoimunitnu gastritidu, ak si nedam kazde 3 maximalne 4 hodiny nieco jest, je mi zle, boli ma hlava a zaludok. Tak velmi, ze ked sa potom najem, tak ma boli zaludok este viac.

@zuzana76 no vidis, 4 hodiny bez jedla zvladnes. A to mas este aj ochorenie zaludka. Vazne ma tu nepresviedcajte, ze zivotna potreba jest kazde dve hodiny je v poriadku.

zuzana76
Včera o 19:21
@sissy27

@zuzana76 no vidis, 4 hodiny bez jedla zvladnes. A to mas este aj ochorenie zaludka. Vazne ma tu nepresviedcajte, ze zivotna potreba jest kazde dve hodiny je v poriadku.

@sissy27 ale
Medzitym pijem kavu, alebo caj, cize fakt kazde dve hodiny nieco prijimam.

zuzana76
Včera o 19:22
@sissy27

@sissy27 davam si slabu kavu, lebo silnu nemozem s mliekom, cize to je akoby mlieko a to sa povazuje za potravinu, nie tekutinu.

zuzana76
Včera o 19:23
@sissy27

@sissy27 ok kazde dve hodiny nie, ale kazde tri je ok, jest 5-6 krat male porcie je zdravsie

dahliaa
Včera o 21:31

Jsem muslimka. Půst v Ramadánu držím už několik let. Půst jsem držela i v létě, když bylo horko. Teď jak je chladněji a dny jsou kratší, tak to je docela pohoda. Žízeň skoro nemám, jen občas k večeru. Občas mám hlad. V létě to bylo ze strany žízně náročnější, ale když si člověk uvědomí, že drží půst pro sebe a pro Boha, tak se prostě přemůže a vydrží to. Půst by měli držel pouze zdraví lidé. Manžel také drží půst, pracuje fyzicky a pokaždé je v pohodě. On si nikdy nestěžuje že by už měl hlad nebo žízeň.)) Půst má samozřejmě své výhody. Já za sebe mezi největší výhodu považuji to, že si člověk uvědomí a dokáže se vcítit, jak je lidem, kteří mají nedostatek vody a jídla. A že je potřeba si vážit toho, že máme co jíst a pít. Ramadan není ale jen o jídle a pití - půstu. Je také o duchovním zaměření. Člověk by se měl více věnovat Bohu, modlitbám, studiu Koránu a Islámu celkově. Dělat dobro (jako i jindy) a finančně pomáhat chudým a potřebným lidem. Dávat almužnu...
Jinak ale kdo si myslí, že se po celodenním půstu cpeme celou noc a nezřízeně jíme celou noc, tak je dost mimo. 🙄 Člověk toho po večerním vypití většího množství vody a celodenním půst zase tolik nesní. Kolikrát ani jeden talíř nedojíme a necháváme si čast jídla na další den, protože jsme najedení až až do sytosti. Potom navíc člověk vykonává ještě poměrně dlouhou noční modlitbu.

anonym_a7f705
Včera o 23:19
@anonym_b3b348

@nika23t nie je normalne, ani zdrave jest kazde 2-3 hodiny. Ani na travenie, ani na hmotnost. Zaludok potrebuje cas, aby potravu stravil a potrebuje si aj "oddychnut".

@anonym_b3b348 zdravé je jesť 5x denne, raňajky, desiata, obed, olovrant a večera. Keď vstávaš o 6 a ideš spať o 23, pritom tie 2 hodiny pred by si jesť nemala , tak máš na 5 jedál 15 hodín a matematika zo zakladnej školy nepustí 15:5=3 , takže ješ každé 3 hodiny

anonym_a7f705
Včera o 23:21
@anonym_442caa

Po takom dlhom poste nemôže človek do seba nahadzat všetko čo príde pod ruky telo dostane sok. Začína sa jemnými vyvarmi alebo polievkami a pokračuje sa až na ďalší deň niečím "ťažším"., môže držať ramadan ale nie s tým ze v noci sa natrepe s hocičim. Môže jesť ľahšiu stravu a bude v pohode. Ja postit nemôžem. Keď vstávam skoro a moje prvé jedlo je napr obed alebo olovrant zaručene si to odseriem bolesťou hlavy.

@anonym_442caa odporúčam pozriet si slovenku Lubomiru, co žije s moslimom v Hurghade a uvidíš tie ľahké ,,večere" po západe slnka, polievka, mäso, príloha, šalat, koláče ...

anonym_a7f705
Včera o 23:25
@oslo1

Tiez robim s moslimami, rano si daju vodu/kavu a potom sa najedia vecer po zotmeni. Nikto z nich sa doma nepreziera, maju normalne veceru. Intemitent fasting je velmi zdraviu prospesni. Nemam pocit, ze by boli zdravi, vacsina je po 30 obeznych a teda vela sladia a nezdravo varia.
Nepohybujem sa ale v tychto kruhoch, pacienti normalne jedia.

Mne skro pride chore si kazde dve hodiny nieco do gagora tlacit. Minule sa ma tiez zena pacienta pytala, ze mam prist neskor, lebo muz bude mat snack (desiatu). Som sa jej opytala, co za snack (sladky shite) a ci ma rakovinu, ked musi mat snack. To iste aj o drinku. Zdravy clovek ma vydrzat minimalne 2 hodiny bez vody.

Nikdy, ale naozaj nikdy v historii ludstva ludia nemali medzi hlavnymi jedlami mini jedla. Najedli sa rano, na obed a vecer. Odkedy su tieto s prepacenim zdrave sracky ako snack -tycinky a podobne, odvtedy ludom bachor rastie.
Ovocie sa jedlo iba sezonne a ked nebolo, tak nebolo.

Ked sa jedli kolace/vianocky, tak to bolo kvaskove (kvasok sa udrziaval v chlade) a dalo sa to s cajom alebo bielou kavou a sluzilo to ako hlavne jedlo (ranajky, vecera). Dezerty neboli.

@oslo1 neviem, ako u vás v zahraničí, ale u nás na SR majú ľudia krk , gágor majú husy a tie sa aj štopkaju, bachor majú kravy.
Raňajky, desiata, obed, olovrant a večera. Takto sa učia jesť deti už od škôlky. Mám pomaly 40 rokov a takto som jedla v školke aj ja. Aj môj 50 ročný partner.

zara3
Dnes o 00:02

@dahliaa presne ako si napisala.
A este dodam, ze pocas postu sa clovek velmi zamysla a nauci sa pokory a vdacnosti Bohu za jeho pozehnanie. Clovek si zacne vazit vela veci a osob vokol seba. Ja som vdacna Bohu za zdravie mojich deti a za kazdodenny chlieb a strechu nad hlavou. Ludia, ci uz krestania, alebo moslimovia vedia o com rozpravam. Ateisti to nepochopia, pretoze pre vas by post nemal ziadnu cenu a ozaj by ste boli hladni a smadni. Ja sa z vdaky Bohu postim a modlim sa k nemu za nevinnych, chorych, mojich milovanych a za vsetko, co si ani neuvedomujem a robi pre nna kazdy den. Za Jeho ochranu mojich deti a milovanych.
Moje deti sa postia tiez, ale sme im povedali, ze ked im bude zle, naj sa napiju a najedia. Som proti, aby sa 7 rocne deti postili. Moje zacali od 11 rokov a to tiez len pol dna mali dovolene a oni by aj pokracovali, len ja som bola prisna, ze nie. Mam o nich samozrejme strach a zalezi mi na tom, aby im nebolo zle v skole a aby sa sustredili.
Prosim tych, ktory vedia o moslimskom postu, len z knizok, alebo od videnia, aby sa zdrzali nenavisti a ponizovaniu moslimov a ostanych, ktori sa postia pre Boha. Nerozumiete, neohovarajte. Prajem pekny vecer.

anonym_06fa6b
Dnes o 00:26

Ten kto rozumie tomu prečo sa ide postiť, tak to zariadi tak že jeho okolie sa o tom ani nedozvie. hoci celý deň o hlade, privíta vás s úsmevom, a na otázku ako sa má odpovie "veľmi dobre".

bluka2
Dnes o 00:27
@anonym_06fa6b

Ten kto rozumie tomu prečo sa ide postiť, tak to zariadi tak že jeho okolie sa o tom ani nedozvie. hoci celý deň o hlade, privíta vás s úsmevom, a na otázku ako sa má odpovie "veľmi dobre".

@anonym_06fa6b no tak to si ľahko všimneš, kto napríklad zrazu nerobi obedovú pauzu

autor
Dnes o 06:43
@lusyyy36

Moj muž aj dcera su moslimovia. Muž dodrzuje ramadan. Je prabda, že v lete je to tazsie, je viac nervoznejsi ale pracuje normalne ako v ine dni. V tieto chladnejsie mesiace je uplne normalny 😃 dcera ma 11 a neposti sa. Tak 1-2x za mesiac. Pred 2 tzydnami sme sa postili spolu, rano sme si Dali ranajky o 4 (ja tak vstavam normalne), dala som si kavu a fungovali sme cely den normalne. Jasne, mala som stale na niečo chut ale hladna ani smadna som nebola a nebolela ma ani hlava. Večer sa nikto nenapchava, ked cely den nejes, tak uz ani vecer nemas velmi chut. Datle, kysle mlieko, voda, trochu polievky a nejaky druhy chod, nie vela a clovek ma dost. Potom jedia zas az rano.
V praci mame tiez niekolko moslimov, ja teda s nimi nemam problem, ze by si nerobili svoju pracu, vzdy vsetko zvladaju ako obvykle.

@lusyyy36
Kde pracujes ked vstavas o 4?

Strana
z2