icon

Žiadosť o sviatosti po rozvode: Máte skúsenosti?

Dnes o 15:25

Má nejaká katolíčka skúsenosti so žiadosťou o pristupovanie k sviatostiam po rozvode?

Našla som len tento vzor: https://modrykostol.fara.sk/data/uploads/ziados...

Napísali ste niečo podobné alebo niečo iného?

anonym_1ed12c
Dnes o 15:27

@anonym_autor nemám skúsenosť, ale moja teta áno. Rozviedla sa, ale nemôže pristupovať k sviatostiam. Raz sa rozvedieš tak máš smolu, pred bohom ste stále manželia. Ak vás “nedozvedie” cirkev

anonym_bcc5dd
Dnes o 15:39
@anonym_1ed12c

@anonym_autor nemám skúsenosť, ale moja teta áno. Rozviedla sa, ale nemôže pristupovať k sviatostiam. Raz sa rozvedieš tak máš smolu, pred bohom ste stále manželia. Ak vás “nedozvedie” cirkev

@anonym_1ed12c zas to až taká pravda nebude že 😉.
Predseda KDH je asi výnimka.

guiseppinka
Dnes o 16:01
@anonym_1ed12c

Najlepsie ti poradi knaz na fare. Tak ci tak sa dava ziadost cez neho. On ti presne povie, co potrebujes splnat, vie zhruba povedat, ci je mozne, aby si dostala dispenz alebo nie. Kazdy ma inu situaciu a aj mala "odchylka v pribehu" moze viest k inemu rozhodnutiu.
@anonym_1ed12c je kopec ludi, ktori dispenz od biskupa dostali a aj napriek rozvodj mozu pristupovat k sviatostiam...

sweet20
Dnes o 16:18

Ja mam taku skusenost (nie osobnu ale z rodiny), ze musis nejake papiere vypisat, ze nemas pomer s nikym, ani s nikym nebyvas, ze zijes bez partnera doslova. A tak na zaklade toho mozes chodit na svaitosti. Ale to sa blizsie farara musis spytat

thirstymonk
Dnes o 16:49

Joj keby ste tu netarali blbosti, tetky, lebo splietate jedno s druhym.

1. Cirkevny rozvod neexistuje
2. Existuje Cirkevná rozluka, to je tvoj prípad. Manželstvo sa štátne rozvedie, ale pred Bohom trvá. Cirkev teda dá úľavu, že manželia spolu nemusia bývať a môžu pristupovať k sviatostiam, je tam ale podmienka, že nesmieš žiť s iným mimo manželstva. To je asi prirodzene. Život s iným, zatiaľ čo manželstvo trvá, je ťažký hriech, trvalý, takže nie je možné pristupovať k sviatostiam tak či tak.
3. Existuje anulácia manželstva, teda vyhlásenie, že manželstvo vlastne nikdy ani neexistovalo, sú na to dôvody, tieto veci rieši cirkevný súd, toto je Majerskeho prípad. Nakoľko je jeho prípad autentický, alebo sa tam kotuľali nejaké dukáty, to už nechávam na svedomí cirkevných otcov, ja sa k tomu nevyjadrujem.

Btw, existuje anulácia manželstva aj v štátnom práve, ale väčšinou o nej nikto nevie, jednoduchšie je sa proste rozviesť ako riešiť anuláciu - no bol by som opatrný aj tu. O 30-40 rokov totiž môžeš mať napr. vyživovaciu povinnosť voči svojmu ex-ovi, aj keď ste rozvedení. Ak je možnosť anulovať, vždy by som šiel do anulácie, či v cirkevnom, či v svetskom práve.

Takže tvoj prípad je taký, že pokiaľ s nikym nežiješ (myslí sa tu trvalý hriech konkubinatu, nie že sem tam ťa niekto nahodou štichne -> toto je normalny hriech ako každy iny, vyznáš v spovedi...), tak ideš ku svojmu farkýmu, povieš mu čo je vo veci, on pošle dopis na biskupa a biskup ti pošle dekrét, že môžeš pristupovať k sviatostiam za podmienky, že s nikym nežiješ.
Celá veda. Ak má farky aj biskup náladu, do dvoch týždňoch to máš doma.

hefo
Dnes o 16:58

@thirstymonk "nie že sem tam ťa niekto nahodou štichne"

Ako sa dá prísť k takej náhode?

anonym_bcc5dd
Dnes o 17:27
@thirstymonk

Joj keby ste tu netarali blbosti, tetky, lebo splietate jedno s druhym.

1. Cirkevny rozvod neexistuje
2. Existuje Cirkevná rozluka, to je tvoj prípad. Manželstvo sa štátne rozvedie, ale pred Bohom trvá. Cirkev teda dá úľavu, že manželia spolu nemusia bývať a môžu pristupovať k sviatostiam, je tam ale podmienka, že nesmieš žiť s iným mimo manželstva. To je asi prirodzene. Život s iným, zatiaľ čo manželstvo trvá, je ťažký hriech, trvalý, takže nie je možné pristupovať k sviatostiam tak či tak.
3. Existuje anulácia manželstva, teda vyhlásenie, že manželstvo vlastne nikdy ani neexistovalo, sú na to dôvody, tieto veci rieši cirkevný súd, toto je Majerskeho prípad. Nakoľko je jeho prípad autentický, alebo sa tam kotuľali nejaké dukáty, to už nechávam na svedomí cirkevných otcov, ja sa k tomu nevyjadrujem.

Btw, existuje anulácia manželstva aj v štátnom práve, ale väčšinou o nej nikto nevie, jednoduchšie je sa proste rozviesť ako riešiť anuláciu - no bol by som opatrný aj tu. O 30-40 rokov totiž môžeš mať napr. vyživovaciu povinnosť voči svojmu ex-ovi, aj keď ste rozvedení. Ak je možnosť anulovať, vždy by som šiel do anulácie, či v cirkevnom, či v svetskom práve.

Takže tvoj prípad je taký, že pokiaľ s nikym nežiješ (myslí sa tu trvalý hriech konkubinatu, nie že sem tam ťa niekto nahodou štichne -> toto je normalny hriech ako každy iny, vyznáš v spovedi...), tak ideš ku svojmu farkýmu, povieš mu čo je vo veci, on pošle dopis na biskupa a biskup ti pošle dekrét, že môžeš pristupovať k sviatostiam za podmienky, že s nikym nežiješ.
Celá veda. Ak má farky aj biskup náladu, do dvoch týždňoch to máš doma.

@thirstymonk neexistuje? ako je potom možné že predseda KDH má sobáš druhýkrát v kostole ?

maja22
Dnes o 18:12
@anonym_bcc5dd

@thirstymonk neexistuje? ako je potom možné že predseda KDH má sobáš druhýkrát v kostole ?

@anonym_bcc5dd Lebo jeho sobáš je anulovaný, tzn. manželstvo nikdy nevzniklo. Anulácia nie je to isté, čo rozvod. Na to, aby si platne uzavrela manželstvo, musia byť splnené isté podmienky. Ak tie podmienky splnené nie sú, pred Bohom oficiálne to manželstvo nikdy nevzniklo, aj keď na papieri možno áno. Človek, ktorého manželstvo bolo vyhlásené za neplatne uzavreté, sa berie ako slobodný a bez záväzkov, preto môže mať sobáš v kostole.

maja22
Dnes o 18:12
@hefo

@thirstymonk "nie že sem tam ťa niekto nahodou štichne"

Ako sa dá prísť k takej náhode?

@hefo Veselý Silvester na firemnej párty možno 😂