icon

Ako zaplatiť odmenu, keď omšu slúžia dvaja farári?

18. dec 2025

Zajtra máme omšu v kostole za rod. príslušníka. Viem že sa p. farárovi dáva za omšu zopár e, ale ako je to v prípade ak omšu slúžia dvaja farári? zaplatíte obidvom?

mullerova46
18. dec 2025

My sme stále dávali na potreby farnosti do košíka nie farárovi alebo kňazovi

autor
18. dec 2025
@mullerova46

My sme stále dávali na potreby farnosti do košíka nie farárovi alebo kňazovi

@mullerova46 u nás sa dáva kňazovi

majka2959
18. dec 2025

@anonym_autor Za svätú omšu sa neplatí, ale je možnosť dať milodar - stačí jednému kňazovi. U nás ho kňaz neprijme. Povie, že ak chceme, môžeme dať milodar do pokladničky na potreby kostola.

anonym_5be626
18. dec 2025

@anonym_autor nikomu nič, je to jeho práca. Veď samotný, každý jeden farár až po pápeža šíri a hlása múdra typu skromnosť, pomoc, láska, modlenie za bratov a sestry, sľúbené kráľovstvo nebeské. Tak? Alebo by som im pripomenula dôležitú vatikánsku menu Pánboh zaplať. Presne tak, ako sa vedia odmeniť oni 😀

pr85
19. dec 2025

@anonym_autor Z mojej praxe ministranta viem, že sa platí 10 EUR za odsluzenie omše. Lebo vždy po omši chodili ľudia do sakristie platit za osluzenu omšu. Ako je to v prípade 2 kňazov netuším, skús sa ich popýtať. To bude najlepšie riešenie.

anonym_3baf06
19. dec 2025
@anonym_5be626

@anonym_autor nikomu nič, je to jeho práca. Veď samotný, každý jeden farár až po pápeža šíri a hlása múdra typu skromnosť, pomoc, láska, modlenie za bratov a sestry, sľúbené kráľovstvo nebeské. Tak? Alebo by som im pripomenula dôležitú vatikánsku menu Pánboh zaplať. Presne tak, ako sa vedia odmeniť oni 😀

@majka2959 odo mna tiez nikdy nechcel, pozna nas a povie, ze Vy mate 4 deti, dajte im, ale manzel to vyriesi vzdy tak, ze posle na ucet. Raz sa nam dokonca stalo, ze prisiel nam posvatit byt na novy rok a doniesol obalku, ze manzelovi dakuje za sluzby za cely rok a ani za svt nechcel zobrat naspat. Manzel hrava v kostole na detskych omsiach, tak nam to doniesol ako podakovanie. A otvorime obalku a tam 200 eur. Tak to potom manzel zobral a dal do pokladnicky naspat. Strasne zvlastne nam to prislo.

anonym_d4b0d4
19. dec 2025

@anonym_autor hodnota sv.omše sa vyčísliť nedá.
Peniažky sa dávajú kaplanom alebo farárom ktorí ich použiju podľa vlastného uváženia. Ja keď viem o tejto situácii že budú slúžiť dvaja, dám dvacku jednému a oni si to už poriešia.

majka2959
19. dec 2025
@anonym_3baf06

@majka2959 odo mna tiez nikdy nechcel, pozna nas a povie, ze Vy mate 4 deti, dajte im, ale manzel to vyriesi vzdy tak, ze posle na ucet. Raz sa nam dokonca stalo, ze prisiel nam posvatit byt na novy rok a doniesol obalku, ze manzelovi dakuje za sluzby za cely rok a ani za svt nechcel zobrat naspat. Manzel hrava v kostole na detskych omsiach, tak nam to doniesol ako podakovanie. A otvorime obalku a tam 200 eur. Tak to potom manzel zobral a dal do pokladnicky naspat. Strasne zvlastne nam to prislo.

@anonym_3baf06 Aj mojej mame sa to stávalo. Nemali sme veľa, ale rodičia vedeli šetriť. Vtedajší pán farár tiež vždy mame vrátil jej milodar, lebo poznal našu situáciu.

brontofuz
19. dec 2025

treba im povedat pan boh zaplat a mas to vybavené, vsak to nerobia pre peniaze ci sa mylim?