Antikoncepcia a postoj kňazov
Citlivá téma. Stretli ste sa , ze vas kňaz neodsudil koli užívaniu alebo zavedeniu antikoncepcie ? Prosim o normalne odpovede .
@anonym_f04044 rozumiem ti. Držím palce.. ja to píšem tak, ako to je, ako tomu rozumiem a ako mi to dáva zmysel. To že sa nehody stávajú je fakt, ale na druhej strane, ako katolíčka katolíčke - je to nehoda, ak o tvojom bábätku čo čakáš Boh povedal “nechcem svet bez neho”? 🙂
Ale chápem že máš obavy a veľmi držím palce.
EDIT: a vlastne aj pri iných typoch ochrany je vždy šanca na nehodu, takže čo si budeme 😅🙈
@mauduska podstatne menej a uplne ma fascinujete že tak vzletno viete rozpravat a potom zabijete ako vysledok že .... nehodu ??? 😂
@anonym_autor Je uplne jedno, co ti knaz povie. Z rimskokatolickeho hladiska je antikoncepcia zakazana. Ak ti aj nejaky knaz povie nieco ine, tak ta zavadza a navadza na nedodrziavanie pravidiel. Ak pouzivate akukolvek antikoncepciu okrem sledovania plodnych dni, nemas dostat rozhresenie a chodit na pripanie. To co pisem, ale neznamena, ze mam na to rovnaky nazor.
@anonym_0a0808 veď aj sledovaním plodných a neplodných dní vedome zabraňuješ otehotneniu!
@anonym_0a0808 veď aj sledovaním plodných a neplodných dní vedome zabraňuješ otehotneniu!
@belllinka tiež nerozumiem, aký je rozdiel medzi sledovaním plodných a neplodných dní a kondómom alebo vazektómiou. Jedine ten, že v prvom prípade si nemôžeš užívať, kedy chceš a to sa najmä u katolíkov nehodí, tak musíš trpieť. Choré úplne
@belllinka So mnou to nediskutuj. Napis to na rimsku kuriu, tam urcuju pravidla.
@belllinka tam musíš trpieť - oprava
@anonym_f04044 rozumiem ti. Držím palce.. ja to píšem tak, ako to je, ako tomu rozumiem a ako mi to dáva zmysel. To že sa nehody stávajú je fakt, ale na druhej strane, ako katolíčka katolíčke - je to nehoda, ak o tvojom bábätku čo čakáš Boh povedal “nechcem svet bez neho”? 🙂
Ale chápem že máš obavy a veľmi držím palce.
EDIT: a vlastne aj pri iných typoch ochrany je vždy šanca na nehodu, takže čo si budeme 😅🙈
@mauduska ale ved ja to beriem, ani nie nejak v zlom, len momentalne mam viac strachu ako radosti. Stale myslim na patra Pia a to, co povedal raz jednej zene, ked prisla k nemu na spoved. Verim, a tak sa k tomu aj postavim.
Ja neuzivam HAK a ani nebudem, ale manzel vazne uvazuje o zakroku, lebo na mna staci hodit trenky a hotovo 🫣
@belllinka tak ano, je to urcita forma antikoncepcie, ja som raz citala nazor jedneho knaza a presne to tam rozoberal, ze je to jedno, ci pouzijes tuto "casovu" alebo barierovu, lebo umysel je vyhnut sa tehotenstvu. Potom je tam este nieco o tej zdrzanlivosti a ze tato metoda plodnych a neplodnych dni, uci discipline atd...ale hovorte to rodicom 4 deti, niekedy niet casu, staci, ze pride chripka, jedno, druhe, stvrte dieta, potom ochorie zena, potom je menzes, potom pridu plodne dni a kedy by sa casovo aj dalo, tak sa neda, lebo "nemozeme" a ked mozeme, zas moze do toho daco prist, daka kvasinka napriklad alebo ochorie muz. Zazili sme neraz, ze fakt cely mesiac nic. A bude nam niekto rozpravat o sebaovladani. Akoze fakt? ☹
Nechápem, prečo to niekto vešia kňazovi na nos takéto veci. To fakt mu takéto veci niekto hovorí? Aby neprišlo k nedorozumeniu, tiež som kresťanka, ale odtiaľ potiaľ. Je to len a len moja vec.
jedineco podla cirkvi je spravne je bud mar sex a plodit ,alebo nemat vobec sex- co je zas proti prikazaniu kedze si nebudes plnit manzelske povinnosti a ani masturbacia neprichadza do uvahy .. takze ak uz sexujes,ale deti nechces- uz si aj tak hriesnica- ytal bud aspon rozumna a ber antikoncepciu - aby si nebola ovesana dekami,nemala co do ust ale poctiva krestanka kazdu nedelu v kostole ...
Pre mna je este viac chore ak nejaky muz nuti svoju zenu to svinstvo uzivat aby mu pucka mohla striekat ako chce.
@anonym_610c90 Presne, piluky su absolútny hnus, ktorý je abortívny - zabíja dieťa.
@belllinka tiež nerozumiem, aký je rozdiel medzi sledovaním plodných a neplodných dní a kondómom alebo vazektómiou. Jedine ten, že v prvom prípade si nemôžeš užívať, kedy chceš a to sa najmä u katolíkov nehodí, tak musíš trpieť. Choré úplne
@anonym_5fed24 Vazektómia je mrzačenie mužského tela. Oberá muža o plodnosť - spôsobuje post-vazektomizačny syndróm (PVPS).
mali sme pana farara, mal okolo 70 a bol s tým úplne v poho, bol názorovo v 21 storočí takže tak... ale ani s iným som nemala problém...
@mariaaaaa To akože s čím bol v pohode? S akým typom antikoncepcie? Kňazi ešte veľmi neochotne akceptujú kondóm. Ale neviem si predstaviť, že by akceptovali niečo iného.
@anonym_autor Aký typ antikoncepcie máš na mysli? Metódu PPR - tá je dovolená a nemusíš sa z nej spovedať, lebo to nie je pokladané za antikoncepciu. Antikoncepciu delíme na abortívnu (hormonálna - pilulky, IUD (telieska) - napr. Dana a tabletka po) - to sú všetko metódy, ktoré zabíjajú počaté dieťa - tu sa už nejedná o antikoncepciu, ale vraždu (za ktorú hrozí podobne, ako v prípade interrupcie exkomunikácia latae sententiae, t.j. samotným činom). Tá neabortívna zahŕňa hlavne použitie kondómu, prerušovanú súlož a spermicídnych gelov - tu síce nezabíjaš nový život, ale podľa učenia katolíckej Cirkvi neguješ otvorenosť počatiu nového života.
@anonym_autor mne nie, mojej mame áno, tá mu na to bez rozmyslu - potom sa o tie deti budete starať? Odvtedy pán farár nemal nikdy narážku na antikoncepciu - akúkoľvek (predtým o tom mával aj kázne).
@anonym_ebeba5 tak to bolo ozaj bez rozmyslu. Ešte si potom mama určite aj gratulovala, aká je frajerka a ako to farárovi vysvetlila.....
@mauduska ale ved ja to beriem, ani nie nejak v zlom, len momentalne mam viac strachu ako radosti. Stale myslim na patra Pia a to, co povedal raz jednej zene, ked prisla k nemu na spoved. Verim, a tak sa k tomu aj postavim.
Ja neuzivam HAK a ani nebudem, ale manzel vazne uvazuje o zakroku, lebo na mna staci hodit trenky a hotovo 🫣
@anonym_f04044 Akože o zákroku vazektómie? A je to praktizujúci katolík?
@prasiatko30 len potom nechápem prečo neriešia viac manželov, baby tie si to "vyžieraju" ale chlapovi dohovorit aby bol zdržanlivejší som ešte nepočula
a hlavne kto potom má doma z nadržaným chlapom vydržat , kedže nevestinec bože chrán
@anonym_44e002 ty sexujes nasilu? To je fakt blbé, ja si to užívam.
@anonym_autor Aký typ antikoncepcie máš na mysli? Metódu PPR - tá je dovolená a nemusíš sa z nej spovedať, lebo to nie je pokladané za antikoncepciu. Antikoncepciu delíme na abortívnu (hormonálna - pilulky, IUD (telieska) - napr. Dana a tabletka po) - to sú všetko metódy, ktoré zabíjajú počaté dieťa - tu sa už nejedná o antikoncepciu, ale vraždu (za ktorú hrozí podobne, ako v prípade interrupcie exkomunikácia latae sententiae, t.j. samotným činom). Tá neabortívna zahŕňa hlavne použitie kondómu, prerušovanú súlož a spermicídnych gelov - tu síce nezabíjaš nový život, ale podľa učenia katolíckej Cirkvi neguješ otvorenosť počatiu nového života.
@pr85 Este som zabudol tzv. sterilizáciu - či už podviazanie vaječníkov (u žien) a vazektómiu (u mužov). Ide zákroky, ktoré mrzačia ľudské telo a majú mnoho nežiadúcich účinkov.
Vazektómia - https://www.reddit.com/r/postvasectomypain/ a napr.
https://www.youtube.com/watch?v=rvPwO_1tuV4Podviazanie vaječníkov - Post Tubal Ligation Syndrome -
https://www.youtube.com/watch?v=eEoR93COJzs@anonym_autor som praktizujuca veriaca po 45. Deti nemam ani uz nebudem mat. Antikoncepciu beriem zo zdravotnych dovodov. Riesim to tak, ze chodim sice na kazdu omsu, ale nechodim na prijimanie ani na spoved.
@anonym_autor som praktizujuca veriaca po 45. Deti nemam ani uz nebudem mat. Antikoncepciu beriem zo zdravotnych dovodov. Riesim to tak, ze chodim sice na kazdu omsu, ale nechodim na prijimanie ani na spoved.
@anonym_839b57 Predpokladam, ze s muzom zijete pohlavne, vsak? Keby si zvazila spoved, mohla by si dostat rozhresenie (ak je antikoncepcia zo zdravotných dovodov) a ist na sv. prijimanie.
@anonym_44e002 ty sexujes nasilu? To je fakt blbé, ja si to užívam.
@anonym_21a886 😂 kludne si dalej vytrhavaj z kontextu, 😂 podstatu prekrucaj kolko chceš
@anonym_839b57 Predpokladam, ze s muzom zijete pohlavne, vsak? Keby si zvazila spoved, mohla by si dostat rozhresenie (ak je antikoncepcia zo zdravotných dovodov) a ist na sv. prijimanie.
@anonym_bf1429 chutna vyhovorka že zdravotne problemy
@anonym_610c90 Presne, piluky su absolútny hnus, ktorý je abortívny - zabíja dieťa.
@anonym_bf1429 vidim že z vedou sa nekamaratiš
tak potom predpokladam že ideš stale na bylinkách a lieky fujky a operacia och len to nie
@anonym_bf1429 vidim že z vedou sa nekamaratiš
tak potom predpokladam že ideš stale na bylinkách a lieky fujky a operacia och len to nie
@anonym_44e002 Tak z katolíckeho pohľadu je hormonálna "antikoncepcia" potratová:
Yes, from a Catholic perspective, hormonal contraceptives can be considered abortifacients because they can prevent the implantation of a fertilized egg, which the Church defines as the beginning of human life, making their use morally wrong alongside traditional contraception which separates procreation from the marital act, though some hormonal meds are okay for legitimate medical reasons if not intended to prevent pregnancy. The Catholic Church forbids all artificial contraception as intrinsically evil, promoting Natural Family Planning (NFP) as the moral alternative, emphasizing sex's dual purpose (unity & procreation).
Why it's considered abortifacient:
Preventing Implantation: Some hormonal contraceptives, like the pill, can thin the uterine lining (endometrium), making it difficult for a fertilized egg to implant, effectively causing a very early abortion, which the Church considers the destruction of a human life.
Catholic Teaching on Contraception:
Artificial Contraception is Forbidden: The Church teaches that all artificial contraception (pills, condoms, IUDs) is "intrinsically evil" because it disrupts the natural, unitive, and procreative purpose of the sexual act.
Natural Family Planning (NFP): The Church endorses NFP methods (like tracking fertile windows) as a moral way to space children, as they work with natural fertility rather than against it.
Medical Use Exception (with caveats): Hormonal medications used solely for legitimate medical conditions (e.g., regulating severe periods, treating endometriosis, not preventing pregnancy) may be permissible, provided there's no contraceptive intent or effect, a distinction often debated medically and ethically.
In essence: For the Catholic Church, hormonal birth control isn't just about stopping sperm from meeting egg; if it prevents implantation, it's seen as ending a nascent life, making it morally equivalent to abortion in its effect, even if the intention isn't explicitly to abort.
No mna by zaujimala kombinacia zdrazanie sa pocas plodnych a pocas neplodnych sa poistit kondomom v perimenopauze.. Je to ok? Nejaka zena tu raz pisala ze jej to farar odsuhlasil, lebo mala zdravotne dovody a.perimenopauzu. Ale neviem ci to boli katolici. Inak raz bol taky clanok na Postoji ,ze sv. Jan Pavol II pisal nieco o nejakej teorii postupnosti, ze akoze ten kondom je sice hriech ale nie velky ak su tam dalsie podmienky ako zdravotne dovody atd.. a ze sa clovek ma snazit a uz to ze sa snazi a dodrzuje tie plodne a neplodne dni, len zial sa posti lebo sa boji pre urcite dovody... tak by mal chodit na spoved aj na prijimanie .. ak som to teda spravne pochopil.....
No mna by zaujimala kombinacia zdrazanie sa pocas plodnych a pocas neplodnych sa poistit kondomom v perimenopauze.. Je to ok? Nejaka zena tu raz pisala ze jej to farar odsuhlasil, lebo mala zdravotne dovody a.perimenopauzu. Ale neviem ci to boli katolici. Inak raz bol taky clanok na Postoji ,ze sv. Jan Pavol II pisal nieco o nejakej teorii postupnosti, ze akoze ten kondom je sice hriech ale nie velky ak su tam dalsie podmienky ako zdravotne dovody atd.. a ze sa clovek ma snazit a uz to ze sa snazi a dodrzuje tie plodne a neplodne dni, len zial sa posti lebo sa boji pre urcite dovody... tak by mal chodit na spoved aj na prijimanie .. ak som to teda spravne pochopil.....
@anonym_2600d6 No k tomuto som našiel vyjadrenie od polského dominikána o. Adama Szustaka (
https://www.youtube.com/watch?v=ClhzQETTAaMDostal otázku ohladom vazektómie, ktorú jeden muž urobil a povedal mu, aby sa vyspovedal a povedal mu aj, že keby za ním prisiel skôr, tak by mu vazektómiu zakázal a povolil mu pouzitie kondómu cez neplodné dni.
Ináč aj na Slovensku sa to pred pár rokmi riešilo: muž chcel ísť na vazektómiu, lebo PPR im nefungovala, ale o. Šaškovič mu odporúčil použitie kondómu:
Je všeobecne rozšírená mienka, že používanie jednorazovej mužskej ochrany je menším zlom, resp. menším hriechom než užívanie ženskej hormonálnej antikoncepcie či podstúpenie ireverzibilného chirurgického zákroku.
https://svetkrestanstva.postoj.sk/115153/ked-pr...
Ale ináč je kondóm zakázaný a máš používať PPR, no tak si vyber...
Sex ako sex. Ked veriaca katolicka bude praktizovat oralny, analny sex, aj z toho sa treba spovedat? Ci to je koser - len nedajboh strcit jeden organ do druheho s navlecenym kondomom lebo zabranuje pocatiu?
@mariaaaaa To akože s čím bol v pohode? S akým typom antikoncepcie? Kňazi ešte veľmi neochotne akceptujú kondóm. Ale neviem si predstaviť, že by akceptovali niečo iného.
@anonym_bf1429 tak nie je kňaz ako kňaz... jeden sa ti vyhrozí zhoraním v pekle a iný ti zas povie, že kôli antikonepcii fakt nepadneš do večného zatratenia a je rád, keď sa ukážeš v nedeľu na omši... aj pod vplyvom HAK.. 😊
Nechápem, prečo to niekto vešia kňazovi na nos takéto veci. To fakt mu takéto veci niekto hovorí? Aby neprišlo k nedorozumeniu, tiež som kresťanka, ale odtiaľ potiaľ. Je to len a len moja vec.
@bielasovicka Ja tiež nechápem prečo to niekto hovorí kňazovi. Také veci má žena riešiť s manželom a gynekológom. Ani by ma nenapadlo pri spovedi povedať kňazovi také intímne veci, veď čo ho do toho to sú súkromné veci.
@anonym_autor ach ďalšia žena negatívne ovplyvnená vierou... Je mi ťa ľúto

@anonym_f04044 asi tak, muz bol na vasektomii, vybavene...nie je to ziadna abortivna metoda, uplne v sulade s cirkvou, ale tak my sme evanjelici, katolici su na tom akosi vzdy prisnejsie...
@anonym_6f9565 Aky druh antikoncepcie maju dovoleny evanjelici?