icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

vevesh
14. máj 2021

@eva8 no to je asi jedine, ze bude obcianska vojna a oni si to tam "sami upracu" bez vonkajsej pomoci. Ja akosi stale naivne verim v ten ideal, ze casom tam vedia vybudovat mierovy stat 3 hlavnych nabozenstiev, ak budu tlaceny zdola ludom, pretoze ti takto zit nechcu (na ani jednej strane)....

lenkakravcova
autor
16. máj 2021

@vevesh Si videla to opálenie Al Jazeerskej budovy na palestínskej strane? Vsaj že Izrael dal vopred hodinu vedieť ze odpáli tu 13 poschodovou budovu. Dôvod odpalenia: zničenie Hamasu. Logicky, keď dalo vopred hodinu vedieť, tak aj keby tam nejaký Hamas bol, už dávno by bol v čase od pálenia z budovy von.
Odpálili teda hlavne arabsku televíziu - asi nechcú aby sa správy šírili do sveta.. 🤔

lenkakravcova
autor
16. máj 2021

Práve som čítala jeden rozhovor - so 16 ročným Palestínčanom. Môžete si prečítať (Slovák Marek Janiga to preložil) 🙂
https://blog.postoj.sk/78738/rozhovor-so-studen...
Pre tých, čo nenamjú predplatné pridávam náhľady uzamknutej časti článku

lenkakravcova
autor
16. máj 2021

@eva8
@vevesh
Celkom zaujímavá tabuľka: straty na životoch v tomto spore:

eva8
16. máj 2021

@lenkakravcova pozriem neskor, dakujem
Saudska Arabia vyzvala okolite staty, aby podporili ukoncenie konfliktu

vevesh
16. máj 2021

@lenkakravcova presne toto som povedala pred 2 stranami, ze si ludia maju pozriet a hned vidno, kto je agresor....

eva8
16. máj 2021

@vevesh tu nejde len o agresola, ale aj o zbrane, ochranu

vevesh
16. máj 2021

@eva8 hamas utoci, ak izraeliti nieco prestrelia. Ale hamas jasne vie, ze protivzdusnu obranu izraela neprelomi...to je to iste ako zapas obra s trpaslikmi. Ked obor (izrael) zaslapne do trpaslikov (palestincania), trpaslici zacnu donho strielat, i ked dobre vedia, ze obrovi to nic nespravi a je to akurat tak prejav nevole. Ale zase nebudu ticho a nenechaju robit obra, co sa mu zachce...a ked ho dostatocne naseru, tak im obor posle pekne krasne ostre rakety. Mne sa najviac rataju tie ich vyhovorky- dokazu svojimi systemami odstrelit cigaretu chlapovi z vystupujuceho lietadla a tuho hla, utocia na militantne ciele, kde sa nachadzaju deti, obchody s potravinami, televizia....a este su taki mili, ze im daju dopredu vediet😖😖😖😖a vsetci drzia jazyk za zubami, lebo holokaust, ekonomika a teraz aj pfizer vakcina....

ktochytavzite
16. máj 2021

@vevesh tk nieje to spravne ale silnejsi vyhrava ,ja len nechaoem co palestinu nepodporia tie bohate staty.

eva8
16. máj 2021

napr. v Holandsku bol pochod za Palestinu. V Parizi zakazali, pretoze v Dansku boli vandali. Tesi ma, ze aspon trosku sa zaujaju aj ine staty. Pri BLM to bolo vsade masovejsie, mohutnejsie

adrestia
16. máj 2021

@ktochytavzite Za všetkým je politika. Hamás bol spojencom egyptského Moslimského bratstva. Po vojenskom prevrate v roku 2013 Egypt označil Hamás za teroristov a štáty v Perzskom zálive prestali Hamás podporovať, pretože chceli mať dobré vzťahy s Egyptom. Hamás teraz dostáva zbrane od Iránu a to je pre bohaté arabské štáty nepriateľ č. 1. Preto je Saudom, Kuvajtu, Emirátom atď. jedno, čo robí Izrael s Gazou.

lenkakravcova
autor
17. máj 2021

@ktochytavzite Ja si myslím ze tie bohatšie štáty vedia čo by to znamenalo ak by sa pripojili.
Predstav si to:
- k Palestíne by sa pripojila ako moslimská podpora Saudská Arábia, Kuvajt, Bahrajn. Následne Irak, Irán lebo by nechceli byť za nespolahlivych co nepomôžu bratom v núdzi. Potom Turecko, Kazachstan a tieto štáty.
- Izrael by podporila USA, NATO (čiže aj štáty EÚ)
Následne by sa na opačnú stranu postavilo Rusko (lebo prečo to nevyužiť, že).
A mali by sme tretiu svetovú vojnu.

eva8
17. máj 2021

@lenkakravcova Cina sa viac- menej postavila za Palestincanov. Tie staty, ktore si spominala, sa nespoja, lebo medzi sebou nevychadzaju kvoli uzemiam a aj kvoli rozdielnym vetvam islamu.
Zas keby sa spojili, bola by z toho tretia svetova, teraz aj islam proti zvysku. Lenze Rusko + Cina by sa pripojili ku komu? Spojenci proti usa a eu... Cinania su protioslimom, teda co by robili? A v tych "velstatoch" by nastali vnutorne nepokoje kvoli nabozenstvam.... Zeby 3 velke skupiny proti sebe? Japonsko a Cina sa nemaju b laske. Teda spojenectva otazne....

eva8
17. máj 2021

@lenkakravcova
@dahliaa
Oneskorene, ale predsa 🙂
Prajem stastny koniec Ramadanu 🙂 ☕🍰

lenkakravcova
autor
17. máj 2021

@eva8 Vďaka. ☺️

No. Ostáva nám len dúfať, že sa to nejako vyrieši. Aj keď nevidím to veľmi ružovo.

ktochytavzite
17. máj 2021

@adrestia dakujem za vysvetkenie ty sa dost vyznas,ze?

adrestia
17. máj 2021

@ktochytavzite Ja nie, ale môj drahý áno... 🙂

dahliaa
17. máj 2021

@eva8 Děkuji. 🙂

ktochytavzite
18. máj 2021

@adrestia pozdravuj🙂
Ale tak vidis ze politika a moc je nad vieru a nabozenstva.

eva8
18. máj 2021

@ktochytavzite ... a nabozenstva sa k tomu zneuzivaju...
Zas najde sa, ze niekedy je nabozenstvo nad politikou a mocou (napr hlasky: "nechceme islamizaciu Europy", aj moja "Islam do Europy nepatri" v zmysle nech ma kazdy pravo vyznavat svoje nabozenstvo, aj som vcelku za postavenie klasickej mesity. Ale celkovo sa nieco sa povazuje za trestny cin alebo diskriminaciu a tak bez dodrzovania nasich zakonov by to bolo nemozne. Sme sekularny stat zatial, tak kto vie ako by sa udrzalo vsetko pod kontrolou. V Londyne je opatovne zvoleny starosta s pakistanskymi korenmi (moslim?) a funguje to tam. Ludia sa musia a verim, ze aj budu postupne prisposobovat novovzniknutym situaciam a budu zit vsetky 3 hlavne nabozenstva v mieri vedla seba a "moja hlaska" bude uplne bezpredmetna 🙂 Chce to cas a verim, ze to bude. Vsetci sme v prvom rade ludia a Z patri vsetkym 🙂 Mnohokrat su moslimovia prirodzene dobrosrdecnejsi nez my - nas pohltilo spravanie sa zapadu pod pojmom lkapitalizmus t.j. siroke lakte pod ruskom pojmu konkurencia .. :(

adrestia
18. máj 2021

@ktochytavzite Tak to bolo odjakživa.

ktochytavzite
18. máj 2021

@eva8 ano aj suhlasim s tebou,mozme vsetci spokunazivat pokial sa budu dodrziavat zakony kt su v EU ,hk ziadna diskriminacia zien.
Inak pozerate bez servitky?Su tam dve moslimky narodene na sk a zaujimave je to ze jedna z nich doska v minisukni,a toto je uplne ok,sa oblieka ako chce a nie co jej nakazu.

eva8
18. máj 2021

@ktochytavzite kde a kedy vysielaju Bez servitky?

dahliaa
18. máj 2021

@ktochytavzite
@eva8 Teď jsem se dívala na YouTube a pořad ,,Bez servítky" jsem tam našla, ale které jsou muslimky, vůbec netuším?

eva8
18. máj 2021

@dahliaa
@ktochytavzite
nasla som, dnes o 18.00h na JOJke. Som zvedava 🙂 Aj na menu 🙂

dahliaa
18. máj 2021

@eva8 No jo, našla jsem ukázku. Ta jedna ,,muslimka" , no nevím, soudit nebudu, ale kvůli soutěži se napít i přesto, že je Ramadán a SMÁT SE TOMU? 🤐 Zvláštní chování na muslimku.
Ano, jsou muslimové, kteří z různých důvodů nedodrží půst (litují toho, jsou z toho nešťastní, mrzí je to), ale aby se tomu SMÁLI? To jsem neviděla..

dahliaa
18. máj 2021

@eva8 Tak jsem se podívala v archivu na včerejší díl a nestačím se divit. Ta černovlasá teda měla týdenní pauzu od půstu kvůli MS, kdy teda může jíst a pít, ale obě si vesele pijí alkohol a té blond přijde v pořádku sledovat pánský striptýz... Nevím, co je to zase za komedii. 🙄

eva8
19. máj 2021

@dahliaa nevidela som, ale dnes vecer pozriem, nastavila som si nahravanie

ktochytavzite
19. máj 2021

@dahliaa ano ale nejedia bravcove,prvy den idmieli ze su moslimky,ale hej tak mlade baby no na sk asi v krjine ich otcov by si to nemohli dovolit.

dahliaa
19. máj 2021

@ktochytavzite Mladé nebo staré baby, to je jedno. Pít alkohol, natož v době Ramadánu a mít z toho ještě SRANDU? 🙄 O tom, jak svlékala a kreslila tomu chlapovi na hrudník ani nemluvě. 🤦