Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova čítam postupne - vyhrážky nie od rodičov? Krvné pomsty sa stále dejú :(
@ktochytavzite nemyslím si, že sa Boh zahráva s ľuďmi. Mne to pripadá (opäť zafilozofujem 🙂 ) akoby niekto predpovedal budúcnosť na základe predcádzajúcich civilizácií, aj Bibliu považujem sčasti za historickú knihu a sčasti za "kvázivedeckú" (vznik sveta a pod.)
Ak budes mat cas, pozri si na youtube kanal K podstate veci... zvlast tieto diely : Biblia vas postavi pred fakt, ze jej autorom je Boh.
@ktochytavzite Aiša by podľa mňa nenakreslila toho červíka na hruď, keby nebola podporená alkoholom
@eva8 Tak som to nemyslela, ale keď by o svoju vieru a korene nestála, tak nemusí hovoriť nikde, že je moslimka. Pomýlia si ju s olašskou cigánkou a ona sa k tomu vyjadrovať vôbec nemusí.
@veverickav To bolo pre mňa, či pre niekoho iného?
V biblii sa uvádza: „celé Písmo je inšpirované Bohom.“ (2 Tim 3:16) A tiež sa tam uvádza, že Slovo od Boha bol prorok Ježiš, v tej dobe. Inak Slovo od Boha nebolo zapísané za čias proroka Ježiša. V Koráne sa uvádza, že ten je priamo veršovaným Slovom od Boha - Zákonom, ktorý pretrvá.
@lenkakravcova Rodičia tých dievčat určite nie sú fanatici a zrejme nie sú ani veriaci. Ich širšia rodina z Tunisu, Egypta alebo čo ja viem odkiaľ im na reči v telke nič nepovie, lebo nevedia po slovensky a nikdy ten program nevideli. Keby však prišli k tým dievčatám na návštevu (alebo oni za nimi) a ony povedia, že sa nepovažujú za moslimky alebo neuznávajú niektoré piliere islamu, tak z toho môžu mať veľké problémy.
@lenkakravcova Biblia je zložená z množstva kníh a vznikala celé storočia. Aj Korán je poskladaný z rôznych textov, ktoré si často protirečia.
@adrestia Čo konkrétne si v Koráne protirečí?
Možno máš pravdu s tou reláciu.
Ono vlastne aj tak to je jedno. Ľudia sú rôzni. Boh to spravodlivo posúdi.
@dahliaa
@lenkakravcova Tu si to môžete prečítať. https://wikiislam.net/wiki/Contradictions_in_th...
@lenkakravcova ano, tebe. Najprv si to pozri, potom sa mozeme bavit o Biblii 😉 nie je to dlhe
@adrestia Děkuji, zatím jsem se na to v rychlosti podívala. Ty vybrané verše z Koránu, které si údajně protiřečí a komentáře k nim musel psát někdo, kdo evidentně nezná význam jednotlivých veršů. Evidentně staví na neznalosti čtenářů, u kterých předpokládá, že nebudou studovat výklad jednotlivých veršů. Dám příklad:
Je otázka, zda ,,mluví Alláh přímo s lidmi?"
Odpověď čistě NE není pravdivá, on může hovořit i s lidmi: tady celý verš: 42:51 A není dáno smrtelníku žádnému, aby s ním Bůh rozmlouval, LEDA PROSTŘEDNICTVÍM vnuknutí či zpoza clony anebo tak, že vyšle posla, jenž vnuká lidem z dovolení Jeho to, co On chce a On vznešený je a moudrý.
Dále tam jsou odpovědi ANO: s Muhammadem, Mojžíšem, Adamem - oni byli Proroci, dostalo se jim zjevení, vnuknutí. Dále ANO s obyčejným člověkem: Ano, zpoza clony.
Dále:
,,Jak dlouhé jsou Boží dny?"
Súra 22:47 - 1 000 let: A vyžadují na tobě, abys uspíšil příchod trestu, avšak Bůh slib Svůj nezruší. A jeden den (DEN trestu VE VĚČNÉM ŽIVOTĚ) je věru u Pána tvého jako tisíc let z těch, jež vy počítáte (na tomto světě).
Súra 70:4 - 50 000 let: STOUPAJÍ k němu po nich andělé i duch v den, jehož délka let padesát tisíc měří.
- Porovnává dva verše, který každý hovoří o něčem jiném.
Znovu dále otázka ,, je Alláh vševědoucí?"
ANO: 49:16 Bůh dobře zná vše, co na nebesích je i na zemi? Bůh o každé věci je vševědoucí.“
NE: Alláh vás musí vyzkoušet, aby věděl - To není, ABY VĚDĚL, ale každý člověk je zkoušen, jak silnou víru má a co je z toho, co nám přikázal Bůh ochotný dělat. Tento život je zkouška. Člověk to dělá pro sebe. Bůh ho poté bude podle toho soudit. Bůh je vševědoucí, on ví o všem, co je v našich duších a co děláme. Je na nás, zda zkoušku obstojíme a Bůh nám dá vejít do Ráje nebo ne. Záleží na našich činech, skutcích.
Zvláštní porovnávání dvou veršů, které jsou každý o něčem jiném. Toto se nedá porovnávat, zda si to protiřečí nebo ne.
Snad mi rozumíš. A takovýmto podobným stylem je to psáno celé. Snaží se najít, kde si Korán protiřečí a používá verše, které pojednávají o různých, rozdílných skutečnostech. Nebere v potaz výklad (tafsir). Ten člověk evidentně výklad vůbec nepoužíval. Někdy mám pocit, že ani nebral v potaz celý verš jako celek.
A Bůh ví nejlépe.
@adrestia Fúú, tak to je pekná zmes kadečoho. Ako píše dhalia väčšinou výklad 0 bodov.
Už len pri tých rokoch:
1 deň je u Boha ako 1000 rokov a 1000 rokov ako jeden deň = je to zjavná metafora pojednavajuca o tom, že u Boha čas "beží" inak, pretože Boh je nad časom. Čas stvoril. Čas je mu podriadený tak ako aj priestor atď.
Boh stvoril svet za 6 dní, čo však neznamená, že ho stvoril doslovne za 6000 rokov. Stvoril ho za miliardy rokov nášho vnímania. 1000 = veľa. Nie presne číslo (to by ľudia tej doby nepochopili - nemali ani len poňatie o nejakom Big bangu..).
@veverickav Ktoru časť konkrétne? Pozerám ze majú po 30 minút a sú tam minimálne tri rôzne. Zapla som si tretiu ale tam sa zatiaľ hovoria také veci ako - slobodná vôľa, no proste veci, ktoré viacmenej veríme rovnako.
Pozrela som si aj časť prvú, ale tie argumenty ktoré používa sa dajú použiť aj na Korán. O prorokovi Ježišovi hovorí SZ, o Muhammadovi zase NZ. Boh tvrdí že evanjelia sú ním inšpirované a ze Ježiš je Slovo od Boha. To isté tvrdí predsa ale aj v Korane. Píše ze poslal už predtým prorokov, zoslal časti Zákona, ale ľudia ho nenasleduju. Biblia samu sabe utvrdzuje v tom ze je od Boha. To isté Korán = priamo Boh ce neho hovorí, ze on je jeho tvorcom.
Potom tam ten muž tvrdí, že Ježiš je syn Boží (doslova splodeny) preto lebo konal zázraky. Opäť to Korán nepopiera. Mojžiš tiež konal zázraky. Izaias liečil ľudí, vyliečil slepého, konal zázraky. Veľa prorokov konalo zázraky..
Tie slová o jedinom riešení akk Boh mohol.. Sú dosť obmedzujúce Boha = prečo by nemohol ľuďom len tak odpustiť? Je tam viditeľné poludstovanie Boha. To sa dialo celú dobu.. Od predstav ze musí Boh odpočívať na 7 deň stvorenia až ku takýmto bizardnym predstavám, že je jediné riešenie ako môže Boh postupovať. No, nie je.
Rovnako, nie sú len dve možnosti v pohľade na Ježiša - niektorí sa tak pytaju: Bol Ježiš Boh alebo bol blázon? Nie. Nebol ani jedno. Bol prorok, ktorý prišiel plniť vôľu Boha, ktorý ho poslal.
@lenkakravcova ako sa vysporiadavas so všeobecným vnímaním islamu na Slovensku a s niektorými neprimeranymi reakciami ľudí ktorí sú zvyknutí len na mainstream krestanstvo?
@squ1rrel Zo začiatku som to brala horšie. Bola som z toho smutná, keď mi ľudia nadávali, posielali vyhražné správy len čo si všimli, že obraňujem práve islam.
Časom si na to ale človek zvykne. Šatku dodnes nenosím práve kvôli slovným útokom na ulici.. aby som neohrozila svoje deti (predsa len rôzni opití ľudia s protiislamskymi náladami nie sú práve to, čo chcem riešiť).
Momentálne som dospela do štádia, kedy internetové hejty ignorujem a vyhrážky preposielam štátnej správe a viac to neriešim a k islamu sa priznávam aj verejne. Myslím si, že moslimov je na Slovensku dosť. Mnohí sa len boja vyjsť z ulity. Boja sa, čo ich známi o nich povedia alebo ako im budú robiť napriek (áno, aj také prípady u kamarátov a kamarátiek poznám - hlavne na pracovisku). Keď nás bude verejné vystupovať viac, aj tí ktorí sa boja sa možno časom priznaju k tomu, čomu veria. Bez obáv o stratu zamestnania. Bez obáv o svoje životy.
@roja01 to je kto a co sa o nom pise?
@roja01 Četla jsi ten text na obrázku? Nerozumím tomu, co jsi napsala ,,mozno to Imam Mahdi uz je." Jak jsi to myslela? Jako ten pán na obrázku nebo co?
Tady jsem ten text přeložila:
,,Bude to volání z nebes k národům světa, který všichni uslyší. Volání k lidem každého jazyka, jejich vlastním jazykem, silným, hlubokým a něžným, jdoucí z nebes a ze všech stran. Nebude spících, všichni vstanou, a lidé od toho volání vyjdou ze svých domovů, aby se podívali, co je to za zvěst. Toto volání vyzývá učinit konec nespravedlivosti, nevíře, konfliktům a krveprolití a následovat (jít) za Imámem Al- Mahdi, mír jemu, a nazývat ho jménem a jménem jeho otce!"
@ktochytavzite
@dahliaa dakujem ,som zvedava ci sa to stane.
@ktochytavzite Podľa šiítov je mahdí od roku 941 ukrytý v studni v iránskej dedine Džamkaran a vylezie z nej až príde koniec sveta.
@adrestia aha,to je ako z rozoravky.Nvm az neuveritelne.
@dahliaa Áno textu som rozumela. Preložila som si ho z R.J. Ja som však omylom napísala namiesto tu, slovko to (iba teraz som si to všimla) - opravujem: Možno tu Imam Mahdi už je (tu myslím - tu medzi nami ľuďmi). A pridala som foto pána, ktorý uverejnil myslím, že na vyššie spomínanej konferencii ten Hadís. A v ňom ma najviacej prekvapuje ".......za Imámem Al- Mahdi, mír jemu, a nazývat ho jménem a jménem jeho otce!" A vieme, v ktorých štátoch alebo národoch používajú vedľa svojho mená aj meno otca. Samozrejme najmä na východ od nás. Napríklad Petr Iľjič Čajkovskij, jeho druhé meno je meno otca, ktorý sa volal Ilja.

@lenkakravcova tmavovláske otec umrel. Ona žila v Tunise. Možno najlepšie pre pochopenie "originálnych moslimov" je chvíľu žiť medzi nimi na ich území. Ty chceš praktizovať "čistú vieru" so všetkým všude. Máš šťastie, že žiješ na Sk.