icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

roja01
23. máj 2021

@dahliaa podla mna poprvykrat sa spojili rozni ludia z celeho sveta (vedci, lekari, prekladatelia, ludia z kultury i od vyrobnych strojov) a bez naroku na odmenu pridavaju do plena svoje znalosti a skusenosti, priania i navrhy. Kazdu konferenciu pripravuju cca 2 mesiace ako dobrovolnici.

eva8
23. máj 2021

@dahliaa
@roja01
to bude skor telepaticky, krd kazdy tomu hlasu z neba bude rozumiet

dahliaa
23. máj 2021

@roja01 Ten hadís, co jsi poslala mi přijde v podstatě jasný, událo se tedy toto nebo ne? Odpověz si sama. ,,Bude to volání z nebes k národům světa, který VŠICHNI USLYŠÍ. Volání k lidem každého jazyka, jejich vlastním jazykem, silným, hlubokým a něžným, jdoucí z NEBES A ZE VŠECH STRAN. NEBUDE SPÍCÍCH, VŠICHNI VSTANOU, a lidé od toho volání VYJDOU ZE SVÝCH DOMOVŮ, aby se podívali, co je to za zvěst."
A Bůh ví nejlépe.

roja01
23. máj 2021

@eva8 Prave preto, ze je to prekladane takmer do vsetkych jazykov sveta, tak tomu budu vsetci rozumiet. Aby si sa mohla telepaticky (pocitovo) dorozumievat, tak uz musis byt tu na Zemi duchovna bytost. A na to by sme museli na sebe usilovne pracovat. I o tom sa v ramci odovzdavania znalosti o fungovani materialneho a duchovneho sveta hovori pri relaciach (videach, konferenciach...), ktore su na YouTube.

dahliaa
Autor odpoveď zmazal
roja01
23. máj 2021

@dahliaa Podla mna sa to udialo, len to je tazsie pochopit, nakolko vacsina nepozna suvislosti. Ak by sa ktokolvek chcel dostat k pravde, musel by intenzivne zacat studovat vsetky dostupne informacie z toho zdroja, aby si to mohol poskladat ako skladacku. A vsetko by do seba zapadlo a vedel by, ze ano - je to tak.
Ved napriklad v jednej z relacii je vysvetlene, ze kazdy vyslanec od Boha, ci uz zastupca zo Sambaly, ci priamo Prorok a ci dokonca Syn bozi sa doteraz mohol zjavit na Zemi iba ako clovek, kt sa narodil v beznej rodine. Musel pak prezit v podstate cely zivot az do smrti tu. A preto ma bezne meno a vyzera ako bezny clovek, ale jeho ciny hovoria za vsetko.

dahliaa
23. máj 2021

@eva8 Stranu zpět jsem psala i s odkazem na stránku: V islámu se říká, že Imam Mahdí bude muslimem a že bude potomkem Proroka - bude skrze potomky Prorokovy dcery Fatimy, jejího syna Hasana ibn Aliho.
Allahu alam

Proč je pro muslima důležité mít syna? Jak jsi přišla na to, že je důležité mít syna? Bůh určuje, koho obdaruje synem nebo dcerou. Není podstatné, jestli synové nebo dcery, ale je důležité z nich vychovat správné muslimy/muslimky. 🙂

lenkakravcova
autor
23. máj 2021

@roja01 Ako ja nechávam otvorenú možnosť ze ten Mahdi tu už mohol byť, alebo že tu teraz je. Netuším. Neviem to ale vyvrátiť. Aj toto co píšeš je zaujímavé, aj to co bahajci tvrdia je zaujímavé - tiež je tam hlavný motív mier, jednota, porozumenie, životné prostredie (čo je aktuálna téma).
V tomto som otvorená. Nikdy nevieme ako sa Boh najbližšie prejaví. Ľudia mnohokrát nepochopili písmo, pretože naň pozerali z pohľadu svojho obdobia. Židia napr nepochopili vlastnosti Božie, kresťania celkovo teológiu o Bohu, možno je pravda ze moslimovia zase nepochopili metaforicky opis raja (ja osobne skôr raj s pannami a pani mi beriem ako metaforu plnosti všetkých dobier, niekto to chápe úplne doslovne ako píšeš..).

dahliaa
23. máj 2021

@roja01 ,,dokonca Syn bozi" Jsi si jistá, že studuješ správné zdroje? Zkus začít Koránem. 🙂

lenkakravcova
autor
23. máj 2021

@roja01 Oj toto s tým synom, co si písala to som si všimla až teraz.
To protirečí Koranskemu: "neplodil a nebol splodeny a niet toho, kto by sa Mu vyrovnal". Takže v tomto musím súhlasiť s Dahliou. To je nesprávne vyjadrenie.

dahliaa
23. máj 2021

@eva8 Ano, Prorok Muhammad měl 3 syny, ale všichni v dětství zemřeli. Ibrahim, Abdullah, Qasim.
Já Anglicky moc neumím, čtu výklady v Ruštině, ale tady bys měla najít odpovědi na své otázky ohledně verše 33:40.
https://quranx.com/tafsirs/33.40
A tady v Ruštině: https://quran-online.ru/33:40

roja01
23. máj 2021

@dahliaa Nakolko verim, ze Boh je iba jeden, tak je mi jedno co rozdeluje nabozenstva. Ja myslim len na to, co nas spaja. Viem, ze Moslimovia chapu Jezisa ako Proroka a Krestania ako Syna bozieho. Dolezite je, ze prisiel z duchovneho sveta, narodil sa a vyrastal v beznej rodine a snazil sa otvorit ludom oci, co sa podarilo len u niektorych a este aj ich ucenie bolo casom zahrnute do organizacie s vlastnymi cielami. V inych naboz.instituciach to bolo podobne.

roja01
23. máj 2021

@lenkakravcova Syn bozi pre Krestanov, Prorok pre Moslimov. Je to jedno. Jeho ucenie je to, co je dolezite. Ja som nikdy nepovedala, ze bol splodeny, len ze sa narodil... a ci plodil on neviem i ked, ako pises, je z Koranu zrejme, ze nie.

lenkakravcova
autor
23. máj 2021

@roja01 Ten citat z Koranu je o Bohu. Ze neplodil a nebol splodeny. Tým pádom to popiera splodenie nejakého syna. 🙂
Ale ako píšeš kresťania v to veria - niektorí doslovne, iní metaforicky (to považujem za vhodnejšie).

Ty si inak akého vierovyznania? 🙂

adrestia
23. máj 2021

Zaujímalo by ma, kto je podľa moslimov Ježišovým otcom.

lenkakravcova
autor
23. máj 2021

@adrestia Ježišovym otcom nie je nikto. Boh povedal Buď a stalo sa - Ježiš bol stvorený v lone panny Márie.
Prorok Ježiš nemá biologického otca.

Rovnako tak nemá biologického otca prorok Adam. Taktiež ho Boh stvoril. Dokonca prorok Adam nemá ani biologickú matku.

adrestia
23. máj 2021

@lenkakravcova Ani Eva nemala biologických rodičov?

lenkakravcova
autor
23. máj 2021

@adrestia Eva bola stvorená z Adama, čiže neviem ako tam definovať biológiu. Ale reálne otca ani matku biologickú nemala.

adrestia
23. máj 2021

@lenkakravcova A čo napr. Neandertálci?

lenkakravcova
autor
23. máj 2021

@adrestia Záleží na tom, či ich berieš ako predchodcov človeka alebo ako tu vetvu Adama. 😀 Neviem popravde ako na tom ľudia a potomstvo Adama bolo. Ci boli ako my, alebo boli ako neandrtalci.
To sa tam nikde nespomína.

roja01
23. máj 2021

@lenkakravcova ja verim v jedineho Boha a duchovny svet. Pri scitani som musela konkretne uviest akeho som vyznania, pretoze tam ina moznost nebola, ale ja sa snazim ist vlastnou cestou.

lenkakravcova
autor
23. máj 2021

@roja01 Bola tam možnosť iné. Vyplnala som to jednému rodinnému príslušníkovi. 🙂

adrestia
23. máj 2021

@lenkakravcova Neandertálci boli odlišný druh ako dnešní ľudia, ale mali s nimi spoločných predkov. Keby bol Adam stvorený bez rodičov, potom by jeho potomstvo nemohlo byť príbuzné s neandertálcami. Moderní ľudia sa však krížili s neandertálcami aj s tzv. densiovanmi. Preto museli byť príbuzní. Ledaže by bol Adam Homo erectus.

roja01
23. máj 2021

@lenkakravcova Ak sa bude dat, tak to este raz kuknem. Ale aj tak, co by som napisala - vlastné?

lenkakravcova
autor
23. máj 2021

@adrestia Neviem čo bol Adam zač ako druh. Nejakým spôsobom bol stvorený (kľudne aj tým evolucnym akým popisujes). Evolúcia predsa len popisuje riadené stvorenie.
V momente toho, čo do tohto ešte len "zvieraťa" Boh vydýchol dušu sa z neandrtalci stal tvor rozumný, človek s dušou. Človek so slobodnou vôľou. Matku a otca nemohol mať reálne rovnakých ako bol on sám, keďže oni boli ešte len na urovni zvieraťá a možno žili úplne na inom mieste. Eva mohla byť následne "klon" z Adama.. Netuším. Boh je Všemocny, nejako to zariadil. To co z evolúcie vieme sú asi len záblesky toho ako to celé prebiehalo. Určite to muselo byt zaujímavé. 🙂

@roja01 Ja som písala tomu rodinnému príslušníkovi "iné - viera v Jedineho Boha bez definovania náboženského vyznania"
Take niečo napríklad by sa asi aj tebe hodilo podľa toho čo si napísala. Myslím ze veľa ludi to tak môže mať. ☺️

ktochytavzite
23. máj 2021

@roja01 a s New Age nahodou nemate nic spolocne?

roja01
24. máj 2021

@ktochytavzite Ani som nevedela o co ide. Teraz som si to vygooglila a som prekvapena, ze ta to napadlo, kedze ja som vo svojich prispevkoch naopak pisala o tom, ze Boh je len jeden a o duchovnu, ako o tom podstatnom, comu by sme mali venovat pozornost

ktochytavzite
24. máj 2021

@roja01 no oni tiez spajaju nabozenstva,co vlastne aj ty,veria v energie atd a mne tak oride ze aj ty o tom pises.

ktochytavzite
24. máj 2021

inak s tym plodenim a stvorenim ste tunpisali ze podla koranu Alah nemoze plodit co Adam,toho teda plodil alwbo tvoril?.Pretoze potom uz aj ludia nielenze vedia plodit deti ale aj stvorit,napr umele oplodnenie,tam neplodia ale tvoria tie deti v skumavke. cize ako sa na to pozerate vy?Kebyze to ludia vtedy vedeli ze?Ze sa takto budu tvoeit deti,mozno by to j zahrnuli do svatych knih.

lenkakravcova
autor
24. máj 2021

@ktochytavzite Ježiša aj Adama Boh stvoril.

Umelé oplodnenie je vždy plodenie. Umele ale plodenie. Je tam aj mužská aj ženská pohlavná bunka.
Pri stvorení toto byť pritomné nemuselo.