Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@ktochytavzite
Plodenie = vlastné rozmnožovanie (sám seba, alebo iného človeka z iného človeka, zvieraťa..).
https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-s...
Umelé oplodnenie je špeciálny typ plodenia, kedy dochádza k plodeniu /oplodneniu/ vonku (či už sú to priamo bunky danej ženy + jej muža, alebo darcovské bunky iných ľudí). Tak či tak je to ale plodenie - pointa je to, že sa spojí spermia s vajíčkom.
V prípade stvorenia nehovoríme o spojení vajíčka so spermiou ale o zázraku - teda o vzniknutí jedinca bez potreby spermie.
Čuduj sa koľko chceš, hovoríme o úplne iných veciach.
@lenkakravcova ale vezmi si fakt ze tentokrat pri umelom oplodneni,uz len nazov umele alebo mimotelove nieco napovie su doktori a nie Alah;)takze mozme sa bavit o tom ze teda zivot stvorit nevie len boh ale aj ludia?
A uz ked pises ze Jezis nemoze byt splodeny Bohom preco nie?Ved pre boha nieje nic nemozne cize ani toto nemozes vyvratit,to zw to je v Korane nieje na 100%pravda .Ale ako vy pisete len Boh vie pravdu.
@ktochytavzite Ľudia vedia stvoriť život už zo stvoreného živého.
Alláh dokáže stvoriť život aj z neživého. Dokáže stvoriť život z ničoho. To my ľudia nedokážeme.
Jezis nemoze byt splodeny Bohom, pretože Boh v Koráne hovorí:
37:151. Oni v dôsledku toho, akým spôsobom sú zvedení, hovoria:
152. „Boh splodil“. Veru sú to klamári!
@lenkakravcova no to je mozno otazkou casu kedy budu aj toho ludia schopni.A v Mohamedovych casoch ludia ani sajnu nemali teda ani Mohamed o umelom oplodneni,inak by to iste bolo aj vi svatej knihe zaznacene.
K jezisovi sa uz nebudem vyjadrivat,to je tvoj nazor,dokaz tiez nemas ani ja cize pravdu vie len Boh🙂
@ktochytavzite Islám nebrání medicíně, pokud je použit způsob, který není zakázaný. Vše se děje s vůlí Boží a i to, že je tu možnost umělého oplodnění je z vůle Boží. Ta možnost tu byla vždy, jen ji lidé neuměli/neznali. Když Bůh nebude chtít, tak ani tak žena neotěhotní. Jen On nás obdarovává potomstvem.
@dahliaa no to je vas nazor.Vidite kam to ludia dotiahli a nemyslim ze prestali,stale na ieco nove pridu.A ked ten sposob tu bol,preco ho neobjavili uz za cias Mohameda?Totiz to vtedy o tom nemal ani Mohamed posol bozi len tusenia.Inak by to iste bolo spisane v Korane.
@ktochytavzite
@roja01
aj mne apadlo, ze sa to podoba na New age 🙂
@ktochytavzite Ano, jistě, že lidé na něco nového přišli, přicházejí a budou, dá-li Bůh přicházet, proč by ne? Nechápu, co s tím má společného Prorok Muhammad s.a.w.s. nebo jiní Proroci? On/oni byli Proroci/Poslové Boží a předávali to, co jim sdělil Bůh. Oni nebyli vševědoucí. Vševědoucí je JEN Bůh. Jsou věci, které zná jen Bůh a nikdo jiný. Jsou věci, na které přicházejí lidé postupně s rozvojem. Nemusí být vše napsáno v Koránu. Tam je vše podstatné a důležité pro nynější život, co nám Bůh sdělil. V Koránu je zmíněno, že potomstvem obdarovává Bůh. Umělé oplodnění není zakázané, pokud je v souladu s Šaríou (oplodnění vajíčka spermií manžela...). Naopak, Prorok Muhammad s.a.w.s. říkal, abychom se léčili. Od každé nemoci existuje lék, kromě stáří. Např. ultrazvuky také za doby života Proroků nebyly a spousta dalšího...
Allahu Alam 🙂
@dahliaa tak idute sama pisete ze potomstvom obdaruvaca Boh ,tuto nesuhlasim,pretoze to uz robia aj sami ludia,cize vidite chyba sa nasla aj v Korane.Ale tak to je normalne kedze vtedy ludia netusili o umelom,keby tusili iste by to bolo aj v korane spimenute,aby bol akoze dokonala kniha.
A co s tym ma Mohamed?No ved on posal koran alebo jeho ucenici,lepsie povedane skor idpisovsl alebo doplnal uz z tory alebo biblie.
Keby je od Boha ,myslim si ze raku vaznu vec by Bih nezabudol🙂
@ktochytavzite Máš v tom trochu zmatek. Nejprve si zjisti něco o Koránu.
Pokud půjdu na umělé oplodnění, žádný lékař mi nedá jistotu, že se mi 100% podaří otěhotnět. Proč? Právě proto, že to není ani v jejich, ani v mojí moci. A ano, děje se to s vůlí Boží, protože potomstvem obdarovává POUZE BŮH. A způsob umělého oplodnění nemusí být v Koránu popsaný, ani ho nemusel Prorok Muhammad s.a.w.s. znát. Nic to nemění na tom, že tato možnost zde s pomocí Boží mohla být vždy a až postupem doby na ni lidé přišli. Stejně tak se do dnešní doby možná neví o více věcech, které za 100 let budou běžné. A nezapomeň, lékaři léčí, ale Bůh uzdravuje. 🙂
@dahliaa uz si tykame?🙂
Tk sama si to napisala,ja sim o tom nevedela ani ze to tak mate v Korane ze zivit dava len Boh ,nie nedava kedze v skumavke dochadza k splynutiu momotelovim a kebyze to Boh zaridi tk aby kazdy mohol mat deti tak by ludia m to isto neprisli ako sa da obist priroda,kedze tuzba po detoch je silna.
Aj kedysi v casoch mohameda boli iste ludia neolodni a oreco uz vtedy teda nemali aj tuto moznost?Nieje to ko pises je to o vede! Ale vtedy veda nebola na tom tak ako dnes to vies aj ty,preto samozrejme to nemohlo byt npisane a ani dovolene v Korane,je ta len moznost pomoct co to znamena?Mozno aj v korane je to hriech kedze tiez to tam nemate oresne definivane ci pomoct lebo dat umelo zivot.Pomoct vim?liekmi,bylinkami?Lieky su aj teraz ale nie u kazdeho zaberaju,cize musi ist k dr a umelo sa oplodnit.
Takze tak ,vidis to a ze tam nemate chyby.
Toto je moj pohlad a mozno pohlad vela ludi ale samozrejme ze ty kedze veris v alaha nebudes suhlasit,to ni necakam
@dahliaa a ink j poznam babu kt 8r sa snazila a nic ,zbtoho 7r umele oplodnenia avies co?Nkoniec lekari!zistilúi chybu v imunite dali liek potom az po umelom mala deti,cize lekari a nie vola bozia jej dopomohli,pretoze kebyze boh chcel tak ma dieta nie po 8 umelom ale mozno po 4,nie?
@dahliaa a inak oreco ked teda zivot dava boh sa maju ludia v korane spoliehat aj na medicinu?Neveria dostatocne Alahovi?
@ktochytavzite Já myslela, že na MK si všichni tykají, tak tykám už taky 😁 Ale myslela jsem si, že už dávno.))
Ano, Bůh dal tu možnost, že se dá oplodnit vajíčko i mimo tělo. I toto je způsob oplodnění. I to se děje s vůlí Boží. Kdyby nechtěl, tak to do dnes nejde. V době Proroků toto lidé neznali, neuměli, ano až věda, postupem času se na to přišlo nebo možná ani tu možnost neměli. To ví Bůh. Lidé musí hledat možnosti, které nám ON dává. To stejné s léky. Je potřeba hledat, vynaložit snahu...
Ohledně té paní po 8 umělých oplodněních. Třeba to byla zkouška od Boha, ona vytrvala, nevzdala to a na 8 pokus miminko vyšlo. Lékaři použili jiné léky, jiný způsob třeba. Kde se vzaly léky? Z čeho je vyrábí? Z čeho se vyrábí, kde se berou různé látky? Vše se vyrábí z toho, co je nám přítomno tady na tomto světě, na zemi. Z toho, co nám dal k dispozici Bůh. Kdo dal lidem rozum? Atd. Atd. Měj si na to ale názor samozřejmě jaký chceš. 🙂
Proč se mají lidé spoléhat na medicínu? Protože On nám dal tyto možnosti, léky (lidé je vyrobili, ale z toho, co nám dal k dispozici), lidem rozum. Musíme se také o sebe starat, vynaložit snahu a věřit. On rozhoduje, kdo se vyléčí a kdo ne. To je v Jeho moci.
Allahu alam
@ktochytavzite
To je presne ten prípad, pre ktorý platí:
"Muž, ktorý vlastnil ťavu, sa opýtal proroka Muhammada: "Prorok, mam svoju ťavu priviazať ku stromu keď idem nakupovať, alebo mam veriť v Boha - spoľahnúť sa na neho, že mi ju postráži, aby mi neutiekla a nikto ju neukradol?" Prorok Muhammad mu odpovedal: "ťavu uviaž a potom sa spoľahni na Boha". ☺️
Proste mame sa spoliehať na Boha, ale to neznamená, že nemáme robiť to, čo považujeme za správne. Boh nám pomôcť môže, no mame konať tak, aby to nebolo potrebné.
@lenkakravcova ano len to nemozes bohuzial porovnavat s tvorenim.spoliehat sa mozes ale mozes si vybrat ci budes cakat dlho kym mozno si na teba spomenue Boh alebo sa zveris do ruk doktorom.
@ktochytavzite No však práve, že sa nemáš len spoliehať. Máš využiť možnosti medicíny a zároveň sa spoľahnúť na Boha.
@lenkakravcova alebo ludi,konkretne doktorov🙂
@lenkakravcova inak v tomto konkretne neplodnosti mohol Mohamed cerpat z vlastneho zivota,tiez sa mu nedarilo s 1 zebou mat deti a ani s Aisou,cize asi skor z vlastnej skusenosti cerpal,preto to aj zakonponoval do Koranu,ze teda na Boha sa neda tak uplne spolahnut,dajme n vedu.Neda sa to samozrejme nijako dokazat ale ani nedokazes ze ori umelom oplodneni je oritomny Boh a nie len ludia.
Jiří Grygar: Viacerí veľkí vedci si myslia, že vesmír stvoril boh, a nie náhodou
Čo astronómia zistila včera, dnes neplatí, a aj mňa to už dobieha, hovorí
Čítajte viac: https://kultura.sme.sk/c/22666249/jiri-grygar-r...
V Berlíne položili základný kameň svätyne pre tri náboženstvá
Budova bude postavená na mieste, kde kedysi stál kostol, ktorý zdemolovali počas komunizmu.
Čítajte viac: https://svet.sme.sk/c/22669366/v-berline-polozi...
@eva8 o to znie super. 🙂 som zvedavá ako to bude vyzerať keď to dokončia.
@lenkakravcova smiem sa spytat, nechcem nieco popliest. Ludia knihy, teda krestaniaa zidia sa povazuju za rovnovennych s moslimami podla koranu?
@eva8 zeby ludia takto konecne dokazali existenciu Boha?
@eva8 Súra 2:120 Nebudou s tebou spokojeni ani židé, ani křesťané, pokud nebudeš následovat náboženství jejich. Rci: „Vedení Boží je jediné správné vedení!“ Budeš-li však následovat učení jejich scestná poté, co dostalo se ti vědění, nenalezneš pak proti Bohu ani ochránce, ani pomocníka žádného.
@lenkakravcova chcem sa opytat: Ktorych dalsich pridavaju krestania k Bohu?
@dahliaa
@lenkakravcova
dakujem
@roja01
ludia knihy su spomenuti v korane, snad dievcata by vedeli lepsie odpovedat

@lenkakravcova to nieje plodenie,to je skor robenie deti na poziadanie,ok mozme sa bavit o tom ze umelo pocate deti matka porodi ale splodit nevie,cize sa um vytvori umele prostredie kde lekar a nie matka ho splodi.Cize o tom tiez kedysi nemali ludia ani sajnu a sa cudujem ze to nieje v Korane kedze tam sa opisuje boh ako vsemohuci ,vsetko vie atd,toto nevedel?