icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

adrestia
29. máj 2021

@roja01 Podľa Koránu pridali k Bohu Ježiša a Máriu.

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@roja01 pridávajú k uctievanie popri Bohu: proroka Ježiša a ducha svätého (ti ktorí veria, že Boh je trojica, čo Boh popiera a objasňuje). Proste ak prorok Ježiš bol prorokom a nič viac a duch svaty je niečo iné, nie božská bytosť ale dary Božie resp duch od Boha (každý ktorého pošle), tak kresťania, ktorí uctievajú popri Bohu ("otec") tých dvoch, konajú modlosluzbu.

Ďalšia kapitola jmsu sekty - s jednou takou som sa v Prahe stretla, ti tvrdili, že Boh je matka a ze panna Mária ma v tom určitú úlohu - to je zase uctievanie "Bohorodičky" (samotný ten vyraz je ruhanim sa voči Bohu, ktorý nikdy nevznikol a nikdy nezanikne pretože existuje mimo času, ktorý sám stvoril).

A posledná kapitola kresťanskej modlosluzbu sa vzťahuje len na katolíkov = ktorí oroduju k ľuďom, ktorí sú mŕtvi. Akoby im dávajú vlastnosti Božie (že ich môžu počuť, pričom ich počuje len Boh, nie ľudia) a uberajú vlastnosti Bohu (spoliehajú sa na nejaké postarske služby "orodovania" cudzích osôb, ktoré sa za nich ani nemôžu zaručiť, lebo ich nepoznajú, voči Bohu).

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@roja01
Ľudia knihy je označenie Židov a kresťanov v Korane.
Boh keď hovorí k týmto skupinám prostredníctvom Koranu, tak takto ich oslovuje (je to preto lebo im časť knihy, časť poznania už bola daná)

Napr
171. Ľudia Knihy, neprekračujte medze svojho náboženstva a nehovorte o Bohu iné než pravdu.
Veď Mesiáš, Ježiš, syn Márie, je len poslom Božím a Jeho slovom, ktoré vrhol Márii a duchom od
Neho. Verte teda v Boha a jeho poslov a nehovorte: „Traja“. Prestaňte, je to lepšie pre vás. Veď Boh je len jeden Boh, Je jedinečný na to, aby mal syna. Jemu náleží, čo je v nebesiach a čo je na
zemi. A Boh sám postačí, aby sa na Neho spoľahlo.

Toto je priamo adresované kresťanom, ktorí pridruzuju k Bohu Ježiša a ducha sv. (kvôli nesprávne u ich pochopeniu).

adrestia
29. máj 2021

@lenkakravcova V Koráne sa o Duchu Svätom nič nepíše. K Bohu je priraďovaný Ježiš a Mária. Súra 5, 116.
I keď Boh povie (Boh sa v tento deň ďalej bude Ježiša pýtať): „Ísa (Ježiš), syn Márie,
a či ty si povedal ľuďom: Učiňte mňa i moju matku dvoma bohmi mimo Boha (ty si
prikázal ľuďom - kresťanom, aby si z teba i z tvojej matky urobili dvoch bohov, ktorých by
uctievali a ku ktorým by sa obracali mimo skutočného a jediného Boha alebo ktorých by bez
Boha uctievali)?“ Povie (Ježiš): „Jedinečný si (Bože), nemá sa Ti pripisovať to, čo
nezodpovedá pravde (a je Ti vzdialené všetko to, čo Ti je nepravdivo pripisované),
neprislúcha mi, aby som hovoril niečo, na čo nemám právo. Ak som to povedal, iste by si
o tom vedel (ja som však nič také nepovedal, pretože by som nehovoril pravdu). Poznáš, čo
je vo mne (o čom premýšľam a čo v mojej duši je) a ja nepoznám, čo je v Tebe (ty všetko
vieš a poznáš a ja viem len toľko, koľko si ma naučil a koľko si mi dovolil naučiť sa). Veď
Ty si ten, kto pozná to, čo nie je známe

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@adrestia
Naopak, o duchu svätom sa v Korane píše mnoho..

Napríklad
2:87. I dali sme Mojžišovi Knihu a poslali sme po ňom po sebe prichádzajúcich poslov. A dali sme Ježišovi, synovi Márie jasné dôkazy a podporili sme ho Duchom svätým. A či vždy, keď k vám
príde posol s niečím, čo nie je vaším dušiam po vôli, povyšujete sa, a tak skupinu za luhárov
označíte a skupinu zabijete?

253. Tých poslov sme uprednostnili jedných pred druhými. K niektorým Boh prehovoril
a niektorých pozdvihol o niekoľko stupňov. A dali sme Ísovi, synovi Márie znamenia a podporili
sme ho Duchom svätým. A keby Boh bol chcel, neboli by sa pobili tí, ktorí prišli po nich potom,
ako k nim prišli znamenia; ale oni sa začali sporiť. Niektorí z nich uverili a niektorí odmietli
veriť. A keby Boh bol chcel, neboli by sa pobili, ale Boh robí, čo chce.

171. Ľudia Knihy, neprekračujte medze svojho náboženstva a nehovorte o Bohu iné než pravdu.
Veď Mesiáš, Ísa, syn Márie, je len poslom Božím a Jeho slovom, ktoré vrhol Márii a duchom od
Neho. Verte teda v Boha a jeho poslov a nehovorte: „Traja“. Prestaňte, je to lepšie pre vás. Veď
Boh je len jeden Boh, Je jedinečný na to, aby mal syna. Jemu náleží, čo je v nebesiach I na
zemi. A Boh sám postačí, aby sa na Neho spoľahlo.

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@adrestia
Tu je objasnenie toho, čo je duch svaty.
16: 2. Z príkazu Svojho zosiela dole anjelov s duchom, na koho chce z radov tých Jemu
odovzdaných: „Varujte, že niet boha okrem Mňa, tak sa Mňa bojte.“

85. Pýtajú sa ťa na ducha. Povedz: „Duch je jedna zo záležitostí, poznanie ktorých je u môjho
Pána. Bolo vám dané z poznania len málo“

38. V deň, keď Duch a anjeli budú stáť v rade. Neprehovoria, len ten prehovorí, komu to Ten,
v moci ktorého je milosť, povolil a kto povie niečo správne.

Duch, je Boží služobník. Je podriadený Bohu. Co to vlastne je, nevieme. Ale nie je to žiadna trojica vo vedení (ako tvrdia kresťania). Je jeden Boh, Jediný. A všetko ostatné - duch, anjeli, proroci, ostatní ľudia - to všetko je Mu podriadené.

ktochytavzite
29. máj 2021

@lenkakravcova a preco Mohamed nepokracoval v hkasani Jezisa ale ma odlisnu teologiu(nvm ci sptavny vyraz) Ci v Korane neplati dosnes oko za oko,zub za zub?A jezis hkasa nastav druhe lice.
A celkovo mohamed nasilnejsi ako Jezis preco ked uznavate aj Jezisa nejdete podla jeho hlasania?vyzera to ako ked jeden pise o tom a druhy uplne o inom.@dahlia abi nevedela ze Jezis hlasal o nastaveni druheho lica,

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@ktochytavzite Už sme ti to vysvetľovali.
Uznávame to, čo prorok Ježiš učil o Bohu. To čo je v súlade s Koránom. Biblia sa nezachovala v pôvodnom znení, takže nou sa neriadime.
Ak máš pocit, že ti je kresťanský prístup nastavenia líca bližší, konaj tak. Ja sa v prípade útoku na mňa, mienim "islamský" brániť. Nehodlám sa obetovať a nastavovať druhé líce.
Ale nikomu v tom nebránim.

ktochytavzite
29. máj 2021

@lenkakravcova mne asi nie,polozila som otazku 1x ,a co ma teda Jezis krestansky spolocne s jezisom moslimskym?O tom 2lici sa vo vasej knihe nepise?
Nejde len o to lice ale cele ucenie oboch J aj M su uplne odlisne.Preto je to zvkastne ze jeden hlasa o tom druhy o uplne inom.

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@ktochytavzite Z môjho pohľadu, sú tie dva učenia totožné. Toto o tom líci totiž hovorí o špecifických situáciách (napr to neplatí na deň súdny), pritom stále platí zákon spravodlivosti (Ježiš nič neprišiel zrušiť, iba vysvetľoval, plnil). V islame platí aj oko za oko (v zmysle spravodlivosti - nie pomsty! Tu dávam vykricnik, aby sa to nezamienalo - nesmieme vracať zlý skutok, ale smieme si zadovážiť spravodlivosť), a aj odpustenie (na mnohých miestach v Korane sa píše, že je lepšie odpustiť ak to človek zvládne).

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@ktochytavzite
Ak takéto časti sa v Korane nachádzajú (o odpustení) :
24:22 .... Nech im prepáčia a nech ich nechajú. Či nie
ste aj vy radi, keď vám Boh odpustí? Boh je odpúšťajúci a milostivý.

ktochytavzite
29. máj 2021

@lenkakravcova a aky vyznam ma teda jezis pre moslimov kedze nejdu v jeho odkaze ale skor v Mohamedovom?Toto nechaoem ze naco vam je jezis.A jezis hoviril ze prode po nom Mohamed,to neprorokoval?To by mi davalo zmysel. Ale to je jedno,kebyze sa v tom vyznam ako ty ine by bolo s tebou diskutivat ale takto len to pre mna nedava zmysel,pretoze uz aj katilici a moslimovia torho moc spolocne nemaju,A nehlasal jezis len jednu zenu?Alebo kto povedal co boh spojil clovek nerozdeli?Lebo toto sa zase odporuje s Koranim kedze u vas je bezne mnohozenatvo pkus rozvody.

ktochytavzite
29. máj 2021

@lenkakravcova a eate ma zaujima ako vy berietr dobrovolne potraty a k tomu umelemu,nieje hriech ked sa ostatne embrya vyhodia?Lebo toto v rkc je hriech ore zvysne embrya alebo odkedy vyvuznavate zivot,az narodenim dietata ci aj splynutim buniek?Kedze potom by umele neprichadzalo v uhavu alebo by si to odporovalo kedze v peteiho miske a to vies he viacej zivitov.

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@ktochytavzite
Moslimovia prijímajú proroka Ježiša ako posla Božieho, ako toho, kto priniesol zvesť o Bohu Izraelitom - sám hovoril, že nebol poslaný pre ľudí celého sveta ale iba pre ovce zo stáda Izraelu.
Mt 15,24
Odpovedal im: „Som poslaný iba k ovciam, ktoré sa stratili z domu Izraela.“

Ježiš nevykonal svoju úlohu Mesiáša a preto očakávame jeho druhý príchod, ktorý bude podľa Koranu znamením Posledného Božieho súdu.

Čo sa týka rozvodu, hlásal Ježiš to isté čo Muhammad - a teda že rozvod je povolený v prípade cudzolozstva (v Biblii NZ zákaz rozvodu "okrem prípadu cudzolozstva"). Prorok Muhammad hovoril, že vec, ktorá vec ktorá je síce povolená ale najmenej zo všetkých sa paci Bohu je práve rozvod - aby sme sa mu vystrihali, ak je to možné.
O monogamii prorok Ježiš nehovoril,, vravel len že muž a žena sa odpoja od rodičov a budú spolu (nemenoval tam počet žien, neučil ani dve ani jednu.. On skôr hovoril o tom, aby ľudia nežili viac s rodičmi než so svojimi manzelkami/mi). ☺ Izraeliti za čias proroka Ježiša mali aj viac než štyri ženy. Boh toto potom upravil, na max 4 a na max jednu ak by mal muž pocit ze nedokáže byť už k dvom spravodlivý.

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@ktochytavzite
Interupcie sú v islame povolené do 30.dna bez uvedenia dôvodu, za súhlasu oboch partnerov. Dovtedy zárodok nemá dušu, takže sa to nejako špeciálne nerieši (keď žena do 4-5t po trati, častokrát sa o tom ani nedozvie a mysli si, že to len dostala..).
Medzi 30-120.dnom je Interupcie povolená na základe vážnych dôvodov - ochorenie plodu, matky, znásilnenie, nemožnosť sa o dieťa postarať (toto posledné je velí tenký ľad, veľmi diskutabilné).
Pri ochorení matky ma vždy prednosť život matky pred životom plodu na základe princípu - životaschopné ma prednosť pred nezivotaschopnym. Čiže ak sa niečo stane matke tehotnej a bud by prežilo dieťa alebo matka, tak sa snažia v prvom rade zachrániť matku (ktorá môže mať neskôr ďalšieho potomka).

Embryá pri umelom oplodnení sa majú vyuzit všetky ak je to možné (ak nie, tak sa zničia - keďže ešte nemajú dušu, nerieši sa to nejako veľmi). Nesmú sa darovať z dôvodu toho, že dieťa má poznať svojich genetických rodičov a niesť ich meno (aby sa náhodou v budúcnosti neozenilo/nevydalo za svojho darovaného súrodenca) - čo pri niečom takomto nie je možné.

Antikoncepcia je v islame povolená ak neškodí žene ani mužovi. Sterilizácia je zakázana.

ktochytavzite
29. máj 2021

@lenkakravcova to je aj definivane presne v Korane ze odkesy ma plod dusu?

dahliaa
29. máj 2021

@ktochytavzite Narrated `Abdullah:
Allah's Messenger (ﷺ), the truthful and truly-inspired, said, "Each one of you collected in the womb of his mother for forty days, and then turns into a clot for an equal period (of forty days) and turns into a piece of flesh for a similar period (of forty days) and then Allah sends an angel and orders him to write four things, i.e., his provision, his age, and whether he will be of the wretched or the blessed (in the Hereafter). Then the soul is breathed into him. And by Allah, a person among you (or a man) may do deeds of the people of the Fire till there is only a cubit or an arm-breadth distance between him and the Fire, but then that writing (which Allah has ordered the angel to write) precedes, and he does the deeds of the people of Paradise and enters it; and a man may do the deeds of the people of Paradise till there is only a cubit or two between him and Paradise, and then that writing precedes and he does the deeds of the people of the Fire and enters it."
Sahih al-Bukhari 6594
https://sunnah.com/bukhari:6594

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@ktochytavzite
Tu v tomto pdf je to presne popísané. Sú tam aj odkazy na hadisy ktoré o tom hovoria (a aj Židia to majú rovnako - aj to tam je spomenuté).
Úplne dole rozklikni si to pdf. Nie len tento krátky článok. To pdf v ňom. ☺️
https://www.islamonline.sk/2019/08/islam-a-inte...

adrestia
29. máj 2021

@lenkakravcova Narážala som na to, že sa v Koráne sa Duch svätý nespomína ako tretia božská osoba. Kresťanskú trojicu podľa Koránu tvorí Boh, Ježiš a Mária. To bolo učenie obskúrnych siekt, ktoré pôsobili v Arábii.

adrestia
29. máj 2021

@lenkakravcova Moslimovia môžu mať max. štyri manželky, ale ľubovoľný počet sexuálnych otrokýň.

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@adrestia Sú tam rôzne tvrdenia o trojici. Boh v Korane však nekritizuje len slovo trojica, ale hovorí ze Ježiš bol len poslom Božím, slovom a duchom od Neho a ze nikdy nepohrdal byť Bohu podriadeným. Proste to je v Korane a nedá sa to poprieť.

lenkakravcova
autor
29. máj 2021

@adrestia To druhe čo spomínaš sa vzťahuje len na čas vojny a len na nemuslimky. Muslimka sa nemôže stať otrokynou za žiadnych podmienok. Ak nemuslimky konvertuje k islamu, taktiež nie je možné aby sa stala otrokynou. Otroctvo v islame je ale o niečom inom než napr otroctvo v Amerike.
Treba povedať ze v Korane sa nachádza hromada citácií o tom ako je vhodné nebrať do takého vzťahu ľudí a prepúšťať mužov i ženy ktoré v takomto vzťahu sú. Otrok znamenal vlastníctvo ale i zodpovednosť pána. Ten mu musel zabezpečiť rovnaké bývanie a stravu ako sebe. Taktiež ochranu. Na oplátku pre neho otrok pracoval. Bolo to skôr ako sluzobnictvo za čias feudalizmu, než otroctvo aké poznáme z filmov z cukrových plantazi v USA. Práve tam robili muslimovia a muslimky problémy, lebo žiadali to, čo im ako i ako otrokom malo patriť (dobre bývanie, jedlo, možnosť ženiť a vydávať sa, vzdelávať sa, vyznávať svoju vieru..).

roja01
30. máj 2021

@lenkakravcova ake vydanie Koranu v CZ al SK jazyku je v kvalitnom preklade a kde sa da zohnat?

roja01
30. máj 2021

@lenkakravcova Koran obsahuje vsetky ucenia od Proroka Mohameda? A kolko rokov po jeho smrti boli napisane?

ktochytavzite
30. máj 2021

@lenkakravcova tak ale otroci nemaju mzdu ci maju?Inak oreco len nemoslimky mozu byt otorkyne?To je diskriminacne dost ty pises ako ze je to ok ked mozu byt len nemoalimky,inak to newpomenies,moj pohlad.
A v krestanstve trojica je otec syn a duch svaty ,nie maria,ta sa ako za boha ani nespomina,toto sa tvrdi v Korane?
Inak v Korane je toho dost co nepokladam za spravne aj tie potraty zvkastne,cize krestania to maju tak ze zivit moze vziat len boh kedze ho aj stvoril a v korane aj ludia?
Aj to otroctvo,zaujimave nestaci sa tu obhajivat amerikou ,som citaka sama knihy kde bolo otroci printychto arabkach a zaobchadzanie zle plus presne sexualne obtazovanie. Aj tie 4 manzelky okus sexualne otrokyne-toto vsetko ma byt od Boha?

eva8
30. máj 2021

nieco sa mi mari, ze aj Arabi predavali otrokov do Ameriky

dahliaa
30. máj 2021

@roja01 Ještě je Sunna. Hadísy. Více info o Hadísech nalezneš na www.islamweb.cz a Výroky Proroka (nejde mi sem vložit odkaz). 🙂
Určitě doporučuji Korán s výkladem. 🙂 V Češtině by to měl být myslím tento na fotce

dahliaa
30. máj 2021

@roja01 Korán je to, co Bůh sdělil Proroku Muhammadovi s.a.w.s.

ktochytavzite
30. máj 2021

@eva8 no oni chodilinpo tych otrokov do saudskej,som citala knihu ,kde na cernochiv takto robili hony,vtrhli do dediny ukradli deti,cestou ich poznasilnivali a potom predali do sluzieb saudiek,nebolo to tak davno rok 2000a viacej,jedna tak utirkla z otroctva,kedze si na nu dobolival pan tak jubdali ako otrokynu do europy,k nejakemu moslimskemu diplomatovi a podarilo sa jej utiect.
Skoda ,ze som zabudla na nazov knihy,a dost som bila zdesena co sa robi,hl ze tie deti este poznasilnivali po ceste,a medzi sebou si hovorili ze ake su uzke ,druhy na to ze musia ze su to este deti.

roja01
30. máj 2021

@ktochytavzite nechcem sa sparat v tu nepodstatnych veciach, ale poprosila by som ta o trocha pozornosti pri pisani, aby v textu nebolo velmi vela preklepov. Niekedy je nutne velmi rozmyslat nad tym aky mal byt spravny tvar slova...