icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

eva8
30. máj 2021

@ktochytavzite také nemôžem čítať :(

lenkakravcova
autor
30. máj 2021

@roja01 Tu je Korán v slovenčine:
https://koran.sk/wp-content/uploads/2018/09/Kor...
A tu je aj s výkladom pomedzi text:
https://koran.sk/wp-content/uploads/2018/09/Kor...

Ak by si ho chcela v papierovej forme, tak to je tento:
https://dakanur.sk/product/570/koran-v-slovensk...

lenkakravcova
autor
30. máj 2021

@roja01 Korán vznikol tak, že prorok Muhammad prednášal jeho verše v piatky ľuďom, a tí si tieto verše zapisovali a učili sa ich naspamäť. Po smrti proroka Muhamamda sa doniesli všetky takéto zápisky (na listoch paliem, vyryté do kameňov..) a priviedli sa ľudia, ktorí sa učili verše naspamäť a Korán spísali dohromady. Vyšla z toho kniha "Korán" (korán = písanky, záznamy s poučeniami) ako zákon, ktorý tu ostáva.

Okrem Koránu, ktorý je zložený iba z veršov, kde bola zhoda ľudí na recitácii a význame, tak ako to bolo predané Prorokovi - a od neho ľudu,, tak ešte existujú hádisy (tzv. sunna/h) Tj výroky proroka Muhammada. Tieto výroky sa ale delia na sahih = autentické hádisy, a potom na hádisy, u ktorých autenticita nemusí byť (tie môžu byť vymyslené). Podstatný je pre muslimov Korán a potom autentické sahih hádisy.

lenkakravcova
autor
30. máj 2021

@ktochytavzite
Otroci nemali mzdu. Oni nemali väčšinou kde bývať, čím sa živiť - niektorí takto šli do otroctva dobrovoľne (aby mali pekné bývanie, jedlo, postarané o seba). Niektorí páni im ale mzdu platiť mohli (nie je to zakázané), to záležalo na dohode (niekde som čítala, že im dávali niektorí odmeny keď ich prepúšťali z otroctva - ako na začiatok na osamostatnenie sa).

Už som vyššie spomínala, že osobne som sa stretla so skupinou kresťanov (v Prahe), ktorí uctievali Máriu ako matku Božiu, popri Bohu a Ježišovi. Čiže áno, aj takí kresťania sú - a asi takí pôsobili aj v oblasti Arábie.
Dnes katolíci taktiež orodujú k Márii a taktiež ju nazývajú matkou Božou. Čiže aj u nich je tá modloslužba v tomto podobná.

Nikto ťa do islámu nenúti. Ak to pokladáš za nesprávne, - tvoje rozhodnutie. Podľa môjho názoru tie veci dosť prekrúcaš. Ak Boh dáva k niečomu možnosť, napr aj k interupcii v prípade ohrozenia matky, či chorobe plodu... alebo možnosť mať viac žien u mužov, neznamená to, že to muslim urobiť MUSÍ. Znamená to, že má možnosť voľby, podľa jeho aktuálnych špecifických podmienok.

@eva8 V Saudskej Arábii chytali otrokov? Tak to asi neboli muslimovia, keďže toto je zakázané. Tam nie je ani vojna,, to skôr znie ako obchod s bielym mäsom, ktorý taktiež prekvitá vo Veľkej Británii.

ktochytavzite
30. máj 2021

@lenkakravcova to som pisala ja ,citala som knihy na zaklade skutocnych udalosti deje sa to mozno stale.
Cize nemali mzdu a nemaju ju mozno ani teraz,mozu mat slobodne vierovyznanie?
Je hriech v moslimstve byt tak striedmo obleceny,naorikald bikiny,minisukna ,hlboku dekolt?

Niektori ano,ale s krestanstvom to nema nic spolocne oretoze trojicu tvori Boh +J a DS.
A ked niektori uctievaju aj mariu je to nespravne,podobne ako ked niektori v mene Alaha vrazdia.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
ktochytavzite
30. máj 2021

@lenkakravcova uctievanie,ale nepriradujubju k Bohu,to je rozdiel,inked to uctievanie marie a svatych,ja tiez neschvalujem,aj mozno vdaka tejto diskusii.
Takze hriech je striedme obliekanie ale otroctvo a potraty su ok,zvlastne,nemyslis?Tebe to pripada ze
Otroctvo moze stake prekvitat,jedze na dalexhim vychide su stale nejake vojny,cize nebola by som taka naivna a tvrdila,ze nie.

adrestia
30. máj 2021

@lenkakravcova Prosím ťa, čo to píšeš za nezmysly? Aké služobníctvo. Otroci čo v islamských štátoch veslovali na lodiach alebo pracovali v baniach boli služobníci? Alebo eunusi v háremoch? To ich pán chránil tak, že ich nechal vykastrovať? Mohol by vôbec dobrý Boh povoliť zotročvanie?

adrestia
30. máj 2021

@roja01 Korán je poskladaný z viacerých textov, ktoré vznikali v rôznej dobe. Niektoré už pred narodením Mohameda, iné až po jeho smrti. Oficiálne bol Korán zostavený v roku 651, ale používalo sa niekoľko odlišných verzií. Len 5 % textu bolo vo všetkých verziách totožných. Aktuálny text koránu bol zostavený až v roku 1924 v Káhire. Tuniský profesor Abdelmajid Charfi si dal tú námahu, že so svojimi spolupracovníkmi zhromaždil všetky varianty koránskych textov a urobil ich podrobnú analýzu. V Saudskej Arábii bolo toto kritické vydanie Koránu okamžite zakázané.

dahliaa
30. máj 2021

@adrestia ,,Korán je poskladaný z viacerých textov, ktoré vznikali v rôznej dobe. Niektoré už pred narodením Mohameda" Mohla bys napsat, které ty texty byly napsané před narozením Muhammada? Jak jsi na to přišla? Děkuji.

adrestia
30. máj 2021

@dahliaa Ja som na to neprišla. Môžeš si o tom prečítať napr. tu: https://en.qantara.de/content/critical-koran-ed...

dahliaa
30. máj 2021

@adrestia Přečetla jsem si to. A kde je ta část o tom, které ty texty vznikly ještě před narozením Muhammada? Co je tohle zase za nesmysl...

eva8
31. máj 2021

Mphammed bol scestovany inteligentny clovek. Stretol mnoho ludi, pocul mnoho, dozvedel sa vrla a vsetko zosumarizoval. Taktiez zaviedol prve pravo pre Arabov. Zjednotil ich. Ti, co hp poculi, spisovali jeho slova, lebo vrael noeco nove, bozske, lebo mal zaklady Stareho zakona, pocul o Jezisovi, spojil legendy, historiu dokopy.

dahliaa
31. máj 2021

@eva8 A zázraky konal, protože se mu zachtělo. Chytrý byl natolik, že až dnešní věda potvrzuje za pravdu to, co je už dávno v Koránu...😏
Astagfirullah

eva8
31. máj 2021

@dahliaa ake zazraky konal?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@adrestia
Eunusi = to je protiislamské. Muslim nesmie nikoho vykastrovať. Existuje hádis, ktorý hovorí:

It was narrated from Samurah that the Messenger of Allah said:
"Whoever kills his slave, we will kill him: whoever mutilates (his slave). We will mutilate him, and whoever castrates (his slave), we will castrate him!

Preložiť si to asi budeš vedieť 🙂 Či treba?

Aj mňa by zaujímalo, ktorá časť Koránu vznikla pred narodením proroka Muhammada 🙂 aj nejaký adekvátny zdroj k tomu.. (dúfam, že to nebudú nejaké Hlavné správy). Rovnako tak zdroj k tvreniu: "Aktuálny text koránu bol zostavený až v roku 1924 v Káhire."
- keďže máme toto:
https://dennikn.sk/194624/casti-jedneho-najstar...

lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@eva8 Tu posielam publikáciu, vo forme PDF... myslím, že som ju tu už pár krát dávala v staršej diskusii - sú tam popísané zázraky, ktoré prorok Muhammad urobil, aj s referenciami na hádisy:
https://uloz.to/file/3vsuKUYLQQFM/islam-hlboke-...

Ak by ju niekto si chcel prečítať v papierovej forme - je to táto:
https://dakanur.sk/product/307/islam-hluboke-na...

eva8
31. máj 2021

@lenkakravcova nemozes v strucnosti par napisat? Dakujem

dahliaa
31. máj 2021

@eva8 Myslím, že o nich psala už i dávno Lenka, ale dohledáš o nich na google i celou knihu https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=... .
Jinak tady např. Jeden menší odkaz https://www.whyislam.org/on-faith/miracles-of-p...

lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@eva8 Je tam len pár strán o tom, stiahni si to pdf a prečítaj. Je to na pár minút. Dlhšie by som to tu písala 🙂

lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@eva8 Jednu stránku som ofotila. Napr. toto:
vyliečenie chorých.

eva8
31. máj 2021

@lenkakravcova dakujem

ktochytavzite
31. máj 2021

@lenkakravcova Lenka,nemusis ospravedlnovat otroctvo,hanbis sa za to?
Odkial mas ze dusa uz nieje od zaciatku?Mas dokaz,?Ak nie tak je to len potrat a nic viacej,tiez nemusis prirovnavat k choremu ,jedine ak chces ospravedlnovat tento dost zufaky cin-potrat.

ktochytavzite
31. máj 2021

@dahliaa a ved ste necitala ten clanok co poslala adresia?Ved tam sa opisuje ako vznikol Koran,dokonca to robil vedec z Tuniska ,tiez mozno moslim.
Takze pokial vy nemate dokazy ako bol spravovany Koran,tak netvrdte ze je od Boha.

dahliaa
31. máj 2021

@ktochytavzite Tak jsem asi četla špatně. Mohla byste mi tedy, prosím, vypsat ty verše, které vznikly před narozením Muhammada? Jaksi jsem toto přehlédla a četla to už 2x. Děkuji.
Jinak je to nic nevypovídající článek, bez jakýchkoliv důkazů, odborných odkazů...

ktochytavzite
31. máj 2021

@dahlia
Inak mna nezaujimaju kt vznikli ored ale to co dalej spominala asresia ,preco si stake zakladate na tych versoch kt vznikli pred jeho narodenim
to dalsie vas nezaujima?

dahliaa
31. máj 2021

@ktochytavzite Protože @adrestia psala o verších, textech z Koránu, které vznikly před narozením Muhammada a na mou otázku, které to jsou, poslala tento odkaz. Já tam žádné texty z Koránu nevidím, tak sem s nimi.
Jinak ten článek je v podstatě o ničem. Žádné důkazy, odkazy, nic...

ktochytavzite
31. máj 2021

@dahliaa mate aj totozne verse s bibliouba torou?

dahliaa
31. máj 2021

@ktochytavzite Ptala jsem se na Korán. Odpověď nevidím? Jak bych taky vidět mohla.))