icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

ktochytavzite
31. máj 2021

@dahliaa a ja sa pytam inak,ci neviete?Ak vietw potom poznate aj odpoved.
Ale nic na tom nemeni,dolezite je to ze vznikol tiez az okolo r 699po jeho smrti nie ako vy tvrdite ze pocas jeho zivota.

dahliaa
31. máj 2021

@ktochytavzite Podobnost s Biblí i Tórou v určitých věcech samozřejmě je. Obě Písma i Korán pocházejí od Boha.

dahliaa
31. máj 2021

@ktochytavzite I kdyby PÍSEMNĚ vznikl Korán okolo r. 699. Al-Quran znamená recitace, pár stran zpět jsem psala o tom, že ho lidé znali a učili se z paměti. Tak se dochovává i do dnes. Alhamdulillah ☺

ktochytavzite
31. máj 2021

@dahliaa preco potom v saudsekj toto vydaniebbolo hned zakazane akobpise adresia?Aky mali na to dovod?
Ale teraz k vam kde mate dokaz ze je od boha Koran?;)To sa vam bude asi horsie dokazovat.
Al -Quran? ato ma aku vypovednu lehotu akoze?to ma byt dokaz ci co?Kde jedna babka povie druhej,?Vietw akosba takto siria dezinformacie ?

haley7897
31. máj 2021

@ktochytavzite keby si vážne chcela odpovede ideš po ne ku scholarom, nie na koníka. Som niekde medzi "toto je plytvanie energiou" a absolútnym obdivom voci dievčatám ktoré tu stále trpezlivo reagujú na komentáre ktoré vlastne vôbec nehľadajú odpovede, ale len vyryvaju.
Btw vážne by ma zaujímalo ako podla vás mohol negramotny muž sám spísať quran len tak z dlhej chvíle + keď uvazime že quran ma niečo ako "matematický kľúč" ktorý nieje náhodný a ľudia tej doby by sotva nieco podobne vyprodukovali. A quran sa nesiril len ústnym podaním samozrejme. Prvotné bol spisany do niekoľkých kópií ktoré boli rozoslané na viacero miest aby sa šíril v pôvodnej verzii bez erorru. A keďže bol spisany v dobe keď tak bolo účinené ručne a počítalo sa s tým, že to môže vniesť ľudskú chybu, bolo tak urobene verejne pod kontrolou aby sa tomu zabránilo. Nesiril sa spisovanim niekde na kolene pri sviecke. Ak ta topic naozaj zaujíma, relevantné informácie sú dostupné. Prv sa ale uisti, že chceš aj počúvať, nie len čakať kým druhý dohovorí aby si mohla predniesť svoj argument.

ktochytavzite
31. máj 2021

@haley7897 len ja nektutim nad dokazmi nosom,vies,pre mna toto ostne podanie ma byt akoze dokaz?Ludia su imylni a takymtonpodanim dochadza k chybam a verim ze aj dochadzalo.
No nol negramotny ale v case ked zil on,uz bola znama tora aj biblia a on sa snou stretol kedze v jeho oblasti zili aj zidia aj krestania a ine vierovyznania podobne ci koranu,biblii alebo tore.Nepoviem kebyze zije kdesi v pralese a z cista ,jasna donesie koran,kde by nemal ani sajnu o tom consu to zidia alebo krestania.
Mna zaujima tato diskusia,kebyze citas od zaciatku tak sa docutas ze tuto zasa od opacnej strany boli krestania dost dehonestovani,tak sa necuduj,sa kladiem otazky kt ma zaujimaju,a zaujimaju ma dokazy ,nie ustne podania.A kebyze zaujima aj x moslimov na celim svete ajo to bolo tak povolia viacej vyskumov a ale oni tam skoro nic nechcu povilit.
A teda ty mi ako vysvetlis ,si teda moslimka tiez?Preco je hriech noait zlato u muzov a nosit vyzyvave saty ale otroctvo a potraty su v norme,resp svadby s maloketymi,?
To ozaj nevidite na tom nic zle ,nie este zeby to mal Boh schvalovat?

dahliaa
31. máj 2021

@ktochytavzite Kdo ví, proč bylo zakázané a jestli vůbec. Co to vůbec bylo za zkoumání, jaké používali materiály atd.
Kde mám důkaz, že je Korán od Boha? Ve všem tom, co je v něm řečeno a v Proroku Muhammadovi s.a.w.s. 🙂 To opravdu není na pár řádků na MK ale roky studia a zájmu o Islám.

lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@ktochytavzite
Posielala som tu link v diskusii 2 stránky spätne, dahlia posielala aj priamo hádis, kde je napísané, že Boh posiela dušu do človeka až po 40. dni jeho existencie.
Čítaš skutočne to, čo tu píšeme, alebo sa len pýtaš, bez toho, aby si si odpoveď prečítala?
@dahliaa má pravdu. Zatiaľ tu bolo nejaké konštatovanie,, ale dôkaz žiaden.
Ja som tu dala priamo odkaz na najstarší Korán na svete a ty si ho bez mihnutia oka PRESKOČILA.
Nesnažíš sa čítať s porozumením.
Nikto, ozaj nikto tu neobraňoval ani otroctvo ani potraty - ale písala som, že sú možnosti, kedy oba tieto aspekty sú povolené (nie že sú povolené hala bala bez zákonov ako koľvek ako sa ti zaráči). Rovnako ako odev, modlitba, aj tieto veci majú svoje zákony, a v ich medziach sa majú muslimovia pohybovať.
Ty ak nie si muslimkou a nechceš ňou byť, tak ťa to trápiť celkovo ani veľmi nemusí.
A ten, koho to zaujíma, si to preštuduje (a možno aj porovná s inými náboženskými prúdmi, názormi - nezameria sa len na 1 výklad diskutujúceho ale na všetky 4 islamské školy, na rôzne smery..).

ktochytavzite
31. máj 2021

@lenkakravcova a to je dokaz?Prepac ale toto dokaz nikdy nebude.

Otroctvo mate v korane,cize ho schvalujes,mna nezaujima kolko citacii je sa vyhnut otroctvu,ale fakt ze ho Islam za urcitych okolnoati schvaluje ako aj potraty.

Co znamena najstarsi koran ?Co to dokazuje?Kniha stvorena v istom roku a dalej co?Nwrozumiem co tym chces dokazat.Aj tora aj biblia su tiez spisane este skor a?Prepac tomu nerozymiem kam tym smerujes.Dozviem sa akurat o roku kedy bol spisany ale ani to nemusi byt oravda kedze su udaje aj z roku 600,to je len tvrdenie proti tvrdeniu,

lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@ktochytavzite Otroctvo je aj v Biblii - a čo teraz? Mám s tým otravovať každého kresťana, že to schvaľuje, lebo to má v Biblii?
Napr. Kol 4,1 Páni, dávajte otrokom, čo je spravodlivé a čo si zaslúžia, veď viete, že aj vy máte Pána v nebi.
Kresťanov je viac, tak otravuj tých s tými úvahami 🙂

Áno, v určitých prípadoch pripúšťam aj interupcie. Príde mi lepšie, keď sa choré dieťatko s diagnózami, s ktorými by prežilo pár trýznivých dní, teší radšej v raji, než prežíva peklo na Zemi. Ak niekto súhlasí s týraním ťažko mentálne a fyzicky postihnutých detí tým, že sa musia narodiť a po pár hodinách zomrieť, tak nech si s tým súhlasí. Ja s tým proste nesúhlasím.

Tebe to nedokáže nič, ani dôkazy ti nič nedokážu - ono je to totiž viera (môže byť založena na nejakých dôkazoch, ale pravdu uvidíme až na druhom svete).
Niektorí ľudia ale neuveria ani po predložení zjavných dôkazov. Nenadarmo Boh v Koráne hovorí, sú ľudia, ktorí sú určení pre raj, a sú ľudia, ktorí sú určení pre peklo.

ktochytavzite
31. máj 2021

@lenkakravcova len ty nenapises celu pravdu,aj o tych manzelkach,napises 4 ale nepriznas luboolny pocet mileniek.Alebo tu ibhajujes mohameda a vztah s aisou a v inej diskusii sa pohorsujes ako ini muzi zneuzivaju male deti.Alebo aj otroctvo a potom napises x citacii kde skor nie ako ano,fakt je ze tak jePotraty ale kazdy zivit ma pravo na zivit a nie ze do 40dna nema plod dusu,pritom nemas dokaz. Obcas minorode ze sa hambis za to co je v tom korane,co nepatri uz do dnesnej europy.Ved ok ze veris to je pekne,verim ze si dobra a nejonas zle veci.Ale ty si nikdy nad tym nepremyslala ze to memusi byt spravne,ci len slepo veris?

eva8
31. máj 2021

@haley7897 aky matematicky kluc ma Koran? Ak relevantne info mame hladat inde, obrat sa na autorku s otazkou naco zalozila tuto diskusiu. Nik tu podla mna nevyryva

eva8
31. máj 2021

Ga 3,28
Nie je ani Žid, ani Grék, nie je ani otrok, ani slobodný, nie je muž a žena, lebo všetci ste jedno v Kristovi Ježišovi.

eva8
31. máj 2021

Ga 4,22
Lebo je napísané: Abrahám mal dvoch synov: jedného od otrokyne a druhého od slobodnej.

lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@eva8 A čo s tými citátmi z Biblie? Popierajú vari novozákonné tvrdenia:
"Otroci, vo všetkom poslúchajte pozemských pánov a neslúžte iba naoko ako tí, čo sa chcú zapáčiť ľuďom, ale s úprimným srdcom a v bázni pred Pánom." (Kol 3,22)
? 🙂

Proste aj kresťanstvo, aj islám, majú otroctvo nejakým spôsobom zakomponované v sebe. Nedá sa to poprieť.
Hlavné by v tom malo byť, aby sa otroctvo rušilo, tak ako sa ruší - a aby tam, kde ešte existuje, bolo spravodlivé. Tak ako to učí aj kresťanstvo, aj islám.

ktochytavzite
31. máj 2021

@lenkakravcova len mna by zaujimalo kebyze zasa prepuknu vojny ako priklad dalejy vychod a europa,s tym ze by vyhrali Muslimi ,vtedy by otroctvo zniva prepuklo vo vatsej miere?Bolo by to ospravedlnovane islamom?To neznamena ze ked je teraz relativny mier , ude to tak navzdy.

To hkasal Jezis ten vers co citujes z biblie?

lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@ktochytavzite To by sme videli potom. Hypotézy sú rôzne.

Netuším. Opýtaj sa kresťanov 🙂 V NZ sa to píše, a oni ho uznávajú.

eva8
31. máj 2021

@lenkakravcova preco by mali popierat?

lenkakravcova
autor
31. máj 2021

@eva8 Lebo ktochytavzite sa tak tvári, ako keby tam to nebolo.. pritom je to v tomto ohľade o tom istom.

eva8
31. máj 2021

@lenkakravcova tak potom je dobre precitat si celu 3. kapitolu. Aj v nej sa nachadza zaklad Noveho zakona: Odpustanie, rovnost, laska, poctivost

3. kapitola
1 Ak ste teda boli spolu s Kristom vzkriesení, hľadajte to, čo je hore, kde Kristus sedí po pravici Boha. 2 Myslite na to, čo je hore, nie na to, čo je na zemi. 3 Lebo ste umreli a váš život je skrytý s Kristom v Bohu. 4 Keď sa zjaví Kristus, váš život, vtedy sa aj vy spolu s ním zjavíte v sláve. 5 Umŕtvujte teda to, čo je vo vašich údoch pozemské: smilstvo, nečistotu, vášeň, zlú žiadostivosť a lakomstvo, ktoré je modloslužbou. 6 Pre tieto veci prichádza Boží hnev na neposlušných synov. 7 Kedysi ste sa v tom aj vy pohybovali a žili. 8 Teraz však aj vy zhoďte zo seba všetko: hnev, rozhorčenie, zlobu, rúhanie, necudné reči zo svojich úst. 9 Neluhajte si navzájom, keď ste už vyzliekli starého človeka s jeho skutkami 10 a obliekli ste si nového, ktorý sa obnovuje, aby nadobudol poznanie podľa obrazu toho, ktorý ho stvoril. 11 Potom už nie je ani Grék, ani Žid, ani obriezka, ani neobriezka, ani barbar, ani Skýt, ani otrok, ani slobodný, ale všetko a vo všetkých je Kristus. 12 Ako vyvolení Boží, svätí a milovaní, oblečte si milosrdný súcit, dobrotivosť, pokoru, miernosť, trpezlivosť, 13 navzájom sa znášajte a odpúšťajte si, najmä ak by mal niekto niečo proti niekomu. Ako Pán odpustil vám, tak aj vy odpúšťajte druhým! 14 Nadovšetko sa však odejte láskou, ktorá je zväzkom dokonalosti. 15 A pokoj Kristov nech rozhoduje vo vašich srdciach, veď preň ste boli povolaní v jednom tele. A buďte vďační! 16 Kristovo slovo nech vo vás prebýva bohato: vo všetkej múdrosti sa navzájom učte a napomínajte a vďačne spievajte vo svojich srdciach Bohu žalmy, hymny, duchovné piesne. 17 A všetko, čo konáte slovom alebo skutkom, všetko robte v mene Pána Ježiša a skrze neho ďakujte Bohu Otcovi.
POVINNOSTI V NOVOM ŽIVOTE
18 Ženy, podriaďujte sa svojim mužom, ako sa sluší v Pánovi. 19 Muži, milujte svoje ženy a nesprávajte sa k nim drsne. 20 Deti, vo všetkom poslúchajte svojich rodičov, lebo to sa páči Pánovi. 21 Otcovia, nedráždite svoje deti, aby nezmalomyseľneli. 22 Otroci, vo všetkom poslúchajte pozemských pánov a neslúžte iba naoko ako tí, čo sa chcú zapáčiť ľuďom, ale s úprimným srdcom a v bázni pred Pánom. 23 Čokoľvek robíte, robte z tej duše ako Pánovi, a nie ako ľuďom. 24 Veď viete, že od Pána dostanete za odmenu dedičstvo. Slúžte Pánovi, Kristovi! 25 Lebo každý, kto pácha neprávosť, prijme odplatu za neprávosť. Boh nikoho neuprednostňuje.

adrestia
31. máj 2021

@dahliaa Zrejme si to prečítala zle.

dahliaa
31. máj 2021

@adrestia Proto se také ptám. Které že ty verše/texty z Koránu byly sepsány před narozením Muhammada?

adrestia
31. máj 2021

@lenkakravcova Už sa nemienim stále opakovať. Dala som zdroj o kritickom vydaní koránu od profesora Charfiho. Takisto si môžeš hocikde vyhľadať, že dnes používaný štandardný arabský text koránu bol vydaný až z roku 1924.

adrestia
31. máj 2021

@dahliaa Neviem, ktoré súry vznikli pred Mohamedom, a keďže nie som moslimka, je mi to úplne jedno. Zožeň si knihu profesora Charfiho a tam sa to dozvieš. Je to zbožný moslim a určite by si nevmýšľal.

dahliaa
31. máj 2021

@adrestia Odpověď jsem ani neočekávala. Když nevíš, které vznikly před jeho narozením, tak asi těžko můžeš udávat za fakt, že jsou v Koránu texty/verše, které před jeho narozením vznikly. 🙄 Já ti na to odpovím, pro tvé info, abys měla přehled. Korán byl zjeven Muhammadovi AŽ během jeho života.

ktochytavzite
Autor odpoveď zmazal
haley7897
31. máj 2021

@eva8 Nájdeš k tomu na nete veľa, hľadaj quran mathematics a isto ti to vyhodí rôzne zdroje. Aby si mala aspoň zhruba predsdtavu pozri napríklad toto ⬇️ myslím, se tam majú k tomu viac príspevkov, nepozerala som všetky. Inak majú príspevky k rôznym témam. Osobne ich pozerám rada (sú asi jediný koho mam subscribe) lebo rozoberá veci v kontexte s našou dobou, pohľad je vždy nezaujaty, triezvy.

Watch "Mathematical Miracles in the Quran | Dr. Shabir Ally" on YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=UJ-9Gvzw_-Y

https://www.youtube.com/watch?v=iTFZZtMy0Mg

+ niekto tu ešte riešil concubiny, otroctvo a potraty ak som zahliadla správne. Tu je k tomu aspoň zbežne vyjadrenie z muslim perspektívy ⬇️ samozrejme ze sú aj iné zdroje, tento udávam pretože videa sú krátke, ale obsahujú možné maximum + sú veľmi friendly ak niekto nieje v téme "doma". Čo zahŕňa asi väčšinu ľudí mimo Ummah.

Watch "The Historical Roots of Female Slavery | Dr. Shabir Ally" on YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=5nksGeZ6SMA

https://www.youtube.com/watch?v=WjHB7DZke_c

Abortion

https://www.youtube.com/watch?v=CdwlhPuNDQ0

Watch "Let the Quran Speak" on YouTube
https://youtube.com/c/QuranSpeaks

haley7897
31. máj 2021

@ktochytavzite tak keď už chceme riešiť otroctvo a vojnových zajatcov týmto smerom, tak poďme spomenúť aj to ako zhodou okolností kresťania (predovšetkým v US) doviedli otroctvo na komplet iný level. A zajatci z guantanamo majú tiež príbehov na rozprávanie ktoré nedajú spať. A to hovoríme o dobách nedávnych... 💁🏻‍♀️

eva8
1. jún 2021

@haley7897 mohla by si aspon zhruba napisat o com je rec? Dakujem

eva8
1. jún 2021

mne sa tak lubi, ze ked sa nieco napise, tak ako obhajoba "vsak aj ini" ...