icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

ktochytavzite
1. jún 2021

@haley7897 a preco by sme mali toto?To bolo bolo to zle a ROZDIEL nenakazal to Boh ani neschvalil,robili to ludia,kt za to mozno ponesu zodpovednost v Korane to ale dovoluje Boh.

ktochytavzite
1. jún 2021

@haley7897 a ten mat kluc prosim ta kde si nasla?Ja som to nikde nevygooglila ani na nemeckych strankach.Mas aj nejake slovenske zdroje?

eva8
1. jún 2021

@ktochytavzite v slovencine som nasla toto (divny preklad):
Od roku 1968 Khalifa pomocou počítačov analyzovala frekvenciu písmen a slov v Koráne. Svoje poznatky zverejnil v roku 1973 v knihe Zázrak Koránu: Význam tajomných abeced, v roku 1981 v knihe Počítač hovorí: Božie posolstvo svetu, a v roku 1982 v knihe Korán: Vizuálne predstavenie zázraku.[7] Khalifa tvrdil, že Korán, na rozdiel od Hadísy, bol neporušiteľný, pretože obsahoval matematickú štruktúru založenú na čísle 19. Tvrdil napríklad, že táto matematická štruktúra odmietla apokryfný Koránové verše 9: 128-129.[8] Niektorí moslimovia proti tejto interpretácii namietali.[5][9] Khalifa však veril, že táto matematická štruktúra zabránila falšovaniu Koránu a že to bolo dôkazom jeho božského autorstva.[10]
https://sk.vvikipedla.com/wiki/Rashad_Khalifa

ktochytavzite
1. jún 2021

@eva8 dakujem,ja tomu ale nerozumiem,a nerozumiem co to ma dokazovat.

eva8
1. jún 2021
roja01
1. jún 2021

@lenkakravcova Velmi ma zaujalo tvrdenie, ze Boh posiela dusu do cloveka 40. den po narodeni. Hladala som a nasla som ine tvrdenie. Na Youtube v "www.Kniha ALLATRA.Strany 63-93"
Na strane 78, t.j. v 30.58 minute tvrdia, ze "Duse je zavadena do formujici se energeticke konstrukce cloveka osmy den po narozeni fyzickeho tela (novorozence)". Tak som zacala citat tu knihu AllatRa od zaciatku a su tam dolezite informacie. Na zaciatku knihy je vysvetlene, ako vznikol vesmir a vlastne aj to, ze Duchovny svet je ten prvotny a Materialny druhotny.

dahliaa
1. jún 2021

@roja01 A z jakých textů/zdrojů a od koho oni vycházejí?

haley7897
1. jún 2021

@ktochytavzite
@eva8 veru, snažila som sa nájsť nejaký zdroj v slovenčine, lebo nie každý ovláda anglictinu, ale teda po prvých pokusoch mi "nevyhodilo" nič 😳 možno treba len lepšie hľadať. V nemčine isto nieco bude, ale to je zase reč ktorú neovládam ja. Moja nemčina aj po rokoch v škole konci a začína pri ein zwei drei a hande hoch. 😬
Každopádne je to škoda a som prekvapená, že sa to nikde, alebo aspoň nie dostatočne nespomína. Je to vcelku zaujímavý fenomen. V Quran je kopa zaujímavej symetrie od jednoduchsej až po vcelku zložitú ktorú odhalili až postupne za pomoci výpočtovej techniky. V prvom rade sú to tie spomínané pattern čísla 19 a 7. A tie sa našli až vo veľmi hlbokej štruktúre.
Niektorí idú napríklad do detailov, že číselné hodnoty písmen sú delitelne 19 bez zvyšku a pod. Napríklad ;
74:30
It is overseen by nineteen "keepers"/ Over it are nineteen (angels)

"Bismillah" بسم الله الرحمن الرحيم (Bismillah ir-Rahman ir-Rahim) ma v arabskom jazyku 19 písmen. Numerická hodnota písmen dokopy (v arabcine) je 786. TJ 4 slová, 19 písmen, o hodnote 786. 419786 delitelne 19 ( =22 094) bez zvyšku. Toto je asi ten najjednoduchši príklad, ale bolo tam toho viac a viac do hĺbky, kde sa ja ako matematický hater dobrovoľne strácam. Ale je to zaujímavé.

89:3
and the even and the odd/and by the even (number) and the odd
Tu zlyháva moja schopnosť zjednodušene to v slovenčine popísať ale nasla som video, žiaľ zase v angličtine ale pekne sa vyhrali s grafikou 😁 len ja tam otras preklad, na druhú stranu tam vcelku dobre počuť ruštinu (?) možno niekomu pomôže 😬 minimálne pobaví 💁🏻‍♀️

https://www.youtube.com/watch?v=pJP129w84tk

Ďalej napríklad symetria v tom koľko presne krát sú spomínané určite veci, co robí quran vyvážený.
Život 145x /smrť 145x
Pozemský život 115x /posmrtný život 115x
Anjeli 88x/démoni 88
Muzi 24x / ženy 24x...
Týchto príkladov je tam ďaleko viac, to len ako príklad

Quran hovorí, že je sedem nebies (? V slovenčine) a v tomto znení je to spomenute v Qurane 7x
Atď atď. Je toho veľa a vcelku zaujímavé pozerať co všetko dokázali dat ľudia do súvislosti. Minimálne priveľa na náhodu.
Niektorí tvrdia, že Allah(swt) vložil tento "systém" do quran preto, aby keď sa raz ľudstvo pokúsi nahradiť vieru vedou, ta ho takto privedie naspäť k pravde, k Bohu. ktovie 💁🏻‍♀️

ktochytavzite
1. jún 2021

@haley7897 dakujem a co to dokazuje?
Inak ten jto to nasiel aj chcel aby sa zasa hadisy zrusili alwbo podobne,a ti tradicni moslimovia tuto konceociu neprijali.To som sa docitala v slovencine co nasla evka.
Ajo moze to rak byt ale Mohamed bol asi dobry matematik a je zname ze aj arabi boli dobru matematici,cize to podla mna nebude az taky zazrak,okrem toho aj dnes sa sifruje,koduje tak ten kto ma mat vlohy,prenho to nemusi byt problem.
Nechcem zasa vsetko negovat alebo neprijimat ale mne to nic nehovori.

Podla ma je vatsi zazrak vynajdenie telefonu,internetu a cela dnesna technologia?Lekarska diagnostika a pod

lenkakravcova
autor
1. jún 2021

@eva8
Dobre, však ja som čítala celú kapitolu /čítala som celú Bibliu pár krát/. Ktochytá v žite sa tu ale tvári ako keby kresťanstvo a Biblia otroctvo zakazovalo - ale nie je to tak. Proste len vyzýva k tomu (aj to Kol 3,22) aby otroci slúžili spravodlivo. S úprimným srdcom, nie len na oko.
Nie je to o obhajobe, ale o tom, že ľudia si myslia, že inde sa o tom rovnako nepíše. A pritom všetky tieto témy sú "na jedno kopyto" a spomínajú sa asi v každej náboženskej publikácii rovnakým spôsobom.

@roja01 Tých 40 dní spomína islám a judaizmus, 2 svetové náboženstvá. Prosím pošli mi ešte raz link na ten odkaz, čo si posielala, lebo to nejde otvoriť. Pozriem sa na to.

@haley7897 Nechcela by si spracovať tie veci o číslach do slovenčiny - do nejakého dokumentu? 🙂 Môžem to dať potom ako pdf na stránku (dakanur.sk) do sekcie e-knihy zdarma. Takéto niečo ešte nemáme preložené a určite by to bolo zaujímavé a prospešné. Ja na to ale bohužiaľ popri ostatnom nemám čas. Ak by si si na to ale našla čas a spracovala to (stačí aj na pár stránok), bolo by to úžasné! 🙂

lenkakravcova
autor
1. jún 2021

@ktochytavzite No.. nevedel písať a čítať, bol negramotný ..ale zároveň bol dobrý matematik, ktorý si asi zapisoval počas celého svojho života a kázní - koľko krát vo verši použil nejaké slovo, aby to keď to bude niekto spisovať po jeho smrti dávalo zmysel. 🙂 tie tvoje tvrdenia sú vtipné.

Si myslíš, že si robil doma niekde čiarky na stene, koľko krát použil vo veršoch slovo ženy, koľkokrát slovo muži, posmrtný život, peklo, raj..aby to sedelo, tak ako to sedí?
Uznaj, že to znie pri najmenšom zaujimavo, že to takto matematicky dáva zmysel.

haley7897
1. jún 2021

@ktochytavzite Mno, v prvom rade ja netvrdím ze to nieco dokazuje, nikoho o ničom nepresviečam. Len ďalší fakt o Qurane. Zober si z toho co chceš. A tiež zase úplne zamietnuť teóriu na základe jedného jediného článku, zvaz ci je to dosť objektívne na utvorenie si obrazu. Prečo nenechať otvorenú myseľ, tým skôr ak to poukazuje na fakt, že ste doteraz neprešli všetkým čo s Islamom súvisí...
Samozrejme, teóriou sa zaoberali viacerí a stále zaoberajú, niektorí to preháňali a snažili sa vygenerovať "dôkazy" aj tam kde neboli, našiel sa aj taky ktorý tvrdil, že je ďalší prorok. Na tom nieje nič výnimočné, ludska natura je taka. Treba selektovat, nie však zhodiť kvôli nim všetko zo stola. Minimálne, ak nič iné, je to veľmi zaujímavy fenomén.
Muhammad (pbuh) bol sotva pri všetkej úcte dobrý matematik. Bol illiterate - nevzdelany, negramotny človek. + berme do úvahy že Quran sa spisoval 23 rokov. Udržať extrémne zlozitu štruktúru a pravidelnosť zvlášť počas tak dlhej doby by bol nadludsky výkon aj s dnešnou výpočtovou technikou keď uvazime hĺbku vzorca ktorym je podľa teórii Quran "pretkany".

haley7897
1. jún 2021

@lenkakravcova oh ja a spracovať dokumenty s číslami 🙈 ale tiež mi napadlo, keďže som na moje prekvapenie zistila, že to v slovenčine vôbec nieje pokryté bolo zaujímavé spracovať a sprostredkovať. Asi to ale bude chcieť viac času prejsť viacerými štúdiami a oddeliť "zrno od pliev". Čím nehovorím ze sa hlásim 🤣 ale minimálne skúsim začať hľadať seriózne zdroje

ktochytavzite
1. jún 2021

@lenkakravcova mozne to je,ale ti co to pisali oredsa gramotni boli ,nie?😉
Ano zaujimavobto znie,ved tvrdim ze o Arabich je zname ze boli dobre v matematike,uz toto moze nieco napovedat,nie?;) Mozno to bol len pocuatok dnesneho programovania;)

ktochytavzite
1. jún 2021

@haley7897 nvm,za mna je skor viacej veci v korane proti ajo za,teda skor proti ze to pochadza od Boha ako za.
Ale to ja som taka prisna j voci krestanstvu.

ktochytavzite
1. jún 2021

@lenkakravcova ale ved on bol onchodnik nie,?Musel teda minimalne vediet pocitat,ci?
A tiez nemozes dokazat ze bol negramotny,kto vie co vedel a co nevedel,spekulanti boli a budu.

haley7897
1. jún 2021

@ktochytavzite ale oni zaznamenávali slovo doslova bezo zmeny. Koľko géniov si myslíš ze ho počas celej doby obklopovalo. To zároveň odporuje tvrdeniu, že Quran sa ústnym podaním zmenil z pôvodného znenia vnesenim ľudského erorru. Nie? Treba si vybrať, bud sme A. fanatici ktorý lipnu na každej hlaske proroka Muhammada (pbuh), Alebo B. mame laxny prístup a ústnym podaním si predávame quran ako sa nám hodí a zázračné si zachováva zložitú matematickú štruktúru. Nemôže to byť oboje.
Napoveda, A je správne 🤫

ktochytavzite
1. jún 2021

@haley7897 zalezi comi veris ,ja neverim moc tejto historke,za mna bol Mohamed clovek,kt dobre vedel co hce a jeho cielom bolo hlavne zjednostit ludi pod a to vtedy sa najlepsie robilo cez Boha.Necerim ze Boh by si vybral muza ako nol on ,(jeho zivot)
Pisalo sa o tom tu uz dost zaujimave je pre mna oreco boha v kirane tak zaujima sex pocas ms,ale o raketo nezmysli,Ja koran pokladam skor ako nejaky zakon podla kt mali ludia zit,pravidla a nie slovo od Boha.

A uz tu bola tora biblia,mal z coho cerpat,nezjavilo sa to len tak uplne nezname.Mohol radsej nasledovat ucenie jezisa a jeho zivot potom by to bolo prijatelnejsie

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
dahliaa
1. jún 2021

@ktochytavzite A proč by měl Prorok Muhammad potřebu hovořit o MS...? Bůh je stvořitel a On ví nejlépe, co je pro nás dobré a co ne a určitě jako žena víš, že sex během MS, stejně jako v šestinedělí je nehygienický a hrozí zanesení infekce a třeba i zánět. Mně to za zmínku v Koránu jako nesmysl nepřijde. I tady vidíš jeden z důvodů, proč nám byl Korán seslán. Když to vezmu z tvého pohledu, pochybuji, že by zrovna toto měl obyčejný člověk, který si vymýšlí, potřebu do svého vyprávění zahrnovat. Natož prostý chlap, který v té době neměl zřejmě ani tušení...
Z Koránu vychází Šaría.
Sabr 🙂

eva8
1. jún 2021

@haley7897 Dakujem.
A vystihla si:
Je toho veľa a vcelku zaujímavé pozerať co všetko dokázali dat ľudia do súvislosti.

Ked si vezmeme z coho sa sklada Koran a ako sa vyberali a spisavali hadisy, je celkom mozny ludsky suvis s tou "symetriou opozit"
Koran znamena recitacia. V Arabctine nie su samohlasky, teda jedno pismeno predstavuje slabiku. Ked vezmeme do uvahy "rytmus basni", tak vcelku by to bolo v pohode. To delenie bezozvysku a numericke hodnoty pismen, ako ziskali numericke hodnoty pismen? Poradim v abecede? Rustina sa ozyva v pozadi. Toa presunulo k bukviciam = staroslovanske zaniknute pismo, x ltoreho vychadzala aj rustina. Vo videjkach sa vysvetlovali rozne symboly, znaky, pocnust od grafickeho znaku pismena cez koren slova a odvodenie. Veeeelmi zaujimave. Hovorilo sa aj o symetrii, ako pisany yext vytvara obrazce a podobne. Ak sa clovekdo niecoho zahlbi, vytvara rozne teorie, najde to, co hlada. Dany pan, ktory prisiel s touto teoriou koranu, bol zavrazdeny. Jehovovia svedkovi maju tiez spocitane slova v biblii. Nassim Haraseim, moj oblubenec, vidi vo vsetkom symetriu. Aj podla mna sa vsade da najst symetria. Ked nie vmalom, tak vo velkom kontrxte urcite.
Ale je to zaujimave, co sa spomina ohladom matematiky a Koranu. Dakujem

eva8
1. jún 2021

@dahliaa
@lenkakravcova
Priklad MS . Koran je presny navod ako sa spravat. Clovek nema na vyber, ked ma nalinajkovane, co robit, prestava rozvijat by svoju fantaziu...
Je 5 zakladnych pilierov islamu= treba to robit, dodrziavat a potom sa vsetko najde v korane. V krestanstve je10 bozich prikazani, ktorymi da treba riadit. Novy zakon spravi z teba noveho cloveka.
Dam to do suvisu s otroctvom. V korane je pisane o prepustani otrokov, o tom, ako sa k nim spravat a pod. Ak dodrziavas desatoro, vies, ca a ako robit. Vo videjku, ktore haley pridala bola veta. "Nie je velky rozdiel medzi otrokynou a manzelkou" Bud som zle rozumela, alebo je to na zamyslenie.
Lenka, spominala si otroctvo v korane a otroctvo na americkych plantazach, preto som spomenula tych Arabov - ako doplnok, ze aj oni zotrocovali. A napisala som vers, v ktorom mal Abraham dieta s otrokynou. A vznikli narody.... Bola otrokarsla spolocnost. Ano, obchoduje sa s bielym masom. Zotrocovali sa v sucasnosti Jezidky. Mali stravu a miesto ma spanie... Je velmi smutne, ked sa akekolvek nabozenstvo zneuziva

eva8
1. jún 2021

@ktochytavzite celkovo, ked pozrieme dozadu, vdaka Arabom sa vyvinuli pocitace 🙂 Mohammed ako obcjodnik, ppdla mna matematiku ovladal. To, ze nevedel pisat a citat, neznamena, ze bol hlupy. Mal privela skusenosti, vela cestoval, stretolnohy j ludi, kopec yoho pocul. A uz sme pisali v inej teme, ze tie zapisky inych na to, co bolo po ruke, sa nemuseli zachovat, alebo sa zachpvali nie v povodnom stave. A tak sa zostavoval loran. Ustnym podanim spolu so zapiskami
Hadisy su silne a slabe. Hadisy ukazuju, ako sa text ustnym podanimoze zmenit.

Binlia bola spisana ludmi, ktorych ruku viedol duch svaty. Koran bol zoslany bohom. Vsetko je o viere.... Aj ked sa vyzdvihuje logika koranu

ktochytavzite
1. jún 2021

@dahliaa no da sa aj neaexo at ce ms,nie?Predo to mal potrebu mohamed v Korane rozpisovat,to nechapem.
Rozdiel medzi vasim vnimanim koranu a mojim je ten ze vy verite ze je od Boha ja ze ho napisali ludia.
Cize keby ze je od boha asi tam nebude o tom tolko pisane,nieje to totiz dolezite pre spasu cloveka,kdezto ked to pisali ludia bolo to asi potrebne tam vkozit,ked ze ludia maju rozne chute a niektori maju potrebu to robit aj cez MS.Priklad Jezis nehlasal ako sa ma pocas ms sexovat.

monikamoniak
1. jún 2021

@lenkakravcova V judaizme na 40. deň? Pokiaľ viem, je to (zjednoduším) pri narodení.

dahliaa
1. jún 2021

@ktochytavzite ,,no da sa aj neaexo at ce ms,nie?" Tady vám úplně nerozumím?
Cize keby ze je od boha asi tam nebude o tom tolko pisane,nieje to totiz dolezite pre spasu...- Zřejmě to důležité je.

adrestia
1. jún 2021

@eva8 Netušila som, že aj ty veríš rozprávočkám.

adrestia
1. jún 2021

@haley7897 Toto sú úplné nezmysly. Nezachoval sa žiadny originálny Korán zo 7. storočia. Najstaršie rukopisy neobsahujú všetky súry až do roku 1924 používali moslimovia niekoľko verzií Koránu.

dahliaa
1. jún 2021

@adrestia Co to píšeš za hlouposti? Máš na své tvrzení důkaz nebo opět vlastně ani nevíš?
A nic nevypovídající článek opravdu důkaz není. Mám dojem, že jsi psala, že žiješ s muslimem? Pokud má v rodině hafize nebo staršího člověka, poptej se, jak se učili Korán.

adrestia
Autor odpoveď zmazal