Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@ktochytavzite
Ja ti neviem. Podľa mňa sa to tak nedá povedať, žeby sa to dalo generalizivat podľa náboženstva alebo národnosti..
Napr Nemecko má viac moslimov než Libanon. A teda o Nemcoch si nemyslím, žeby neboli hygienicky. 🙂
V Švajčiarsku je tiež dosť moslimov. Okolo 4%
@lenkakravcova ale ja pisem o narodnosti,ako o germanich je zname ze su pedanti,tie juzanske krajiny skor taki halaburdari,nepresni a tak a napr ani turci a albanci nie su veru cistotni,ja by som to tak zaskatulkovala,aj o slovakoch tiez som nepocula nejake extra chvaly,kazde etnikum ma svoje plusy a minusy,nie nadarmonsa hovori ze niekto je presny ako svajciarske hodinky.Ale samozrejme vynimka potvrdzuje pravidlo.
Mam suseda co napr najradsej pracoval s nemcami,svajciarmi,lebo ak sa na niecom dohodli aj platilo,francuzi a taliani bolo zasa o inom,tam to tak neplatilo a horsie sa robilo,nedosrziavali na com sa dohodli a tez za mba turci dost klamari.
Ale ak je niekto pravy moslim,tak isto vsetko dodrziava,ved aj ty,nie?
@ktochytavzite omg čítať tieto tvoje názory a predsudky na základe "bez dvery neodídem" a podobne perly to človeka až mrazí. Ja sa fakt čudujem, že ti tu stále s kľudom a seriózne odpovedajú.
@haley7897 omg,zasa ty?Ved necitaj ale ja som totizto robila s nimi a viem ze tie ich hyg navyky veru nic moc.A prosim Ta uz sa ku mne nevyhadruj.Bud pridaj nieco k beci alebo nevaimaj si ma.Moze ta mrazit ale asi nikdy nerobila s turkami ani albancami.Nvm koho mas za muza ale isto to nieje slovak,cize mi je jasne ze si musis i obhajit a zaroven rypnut.Tiez mi pride ze mas vo vserkom pravdu a si pupkom sveta.
@ktochytavzite hmm, v skutočnosti som zhodou okolností robila aj s turkami aj albancami. A keď nechceš aby na teba ľudia reagovali prestaň vypisovať blbosti a ešte ich prehlasovat za fakty. Pokusy o informovanú debatu som s tebou už vzdala, to ale neznamená ze ťa nechám bez povšimnutia vypúšťať von takéto absurdity 🙈
@haley7897 to nie su bludy ale zivotna skusenost,bludy mozno pises ty,ale to neznamena ze ta budem oznacovat a vysmievat sa ti.
Inak uprimne z vas 3moslimiek myslim si ze len Lenka sla do toho nezistne.Rozhidka sa na zaklade viery a nie manzelstiev alebo ineho pohnutku u nej sa mi to paci,ze bola taka silna a zmenila zivit od zakladu.
Ale vy moslimky kt ste vhuplibdo vztahu s moslimom,to bude o inom ,vas mi je skor luto.
A teraz uz ozaj nereaguj,lebo to mas zbytocne ;)Zbytocne budes zasa urazat a urazat a to ako dobra moslimka by si nemala!!!!
@ktochytavzite urazas sama seba. Tu sa vôbec snažiť nemusím. A tvoj komentár len dokazuje, že tvoje zmýšľanie je veľmi obmedzené a takmer výhradne riadené tvojim pohľadom na svet. Nedokážes si ani predstaviť, že niekto môže rozmýšľať a konať inak. A hoc ta do toho nič nieje, môj muž je z Ohio - American a revert. Prijal Islam neskôr ako ja 😂 ✌🏼
Vieš nie všetky ženy len nasledujú mužov. Dnes už bežne majú vlastnú myseľ a možnosti konať podľa toho...
@haley7897 tak som sa zmylila,nebadi,a preco si si zvolila islam?
@haley7897 no ja nemam dobru skusenost s turkami,mozno preto ze som robila v restauracii,nikde inde by to aj maloninu uroven,ale priprava jedla a ta hygiena otras,zle.Ako v nejakej krcme,muzi tiez otrasni.
Cize nemam dobru skusenost,inak aj majstri sveta oni najlepsi ,v nemecku vsetko zle atd,hl ze kazdy sa tam drzal,nik nechcel odist do Turecka.Takze moj nazor nieje skreslujuci.Mozno ty mas lepsie spomienky;)
@ktochytavzite no pozri, v prvom rade, nie každý Muslim je praktikujuci Muslim. Stale sú to ľudia ako ktokoľvek ďalší a áno, nájdu sa aj prasce. Moji obidvaja turecký kolegovia napríklad bežne pijú alkohol. To nič ale nemení na fakte že je haram. Islam treba posudzovať podľa Quranu, nie podľa jednotlivcov. Všade sú ľudia a mnohí zlyhávajú. Tak v každom náboženstve. Faktom ale zostáva, že očista a hygiena v islame je prakticky povinná, vždy po toalete je potrebna očista vodou a rovnako ako písali vyššie modlitby a čítanie Quranu bez Wudu je no go. To ze sa nájdu muslimovia ktorý nepraktikuju nedefinuje Islam ani neruší toto pravidlo.
@haley7897 ale bed pisem to iste,to je aj amo s krestanmi alebo inym vierovyznanim,len jeden z 1000 je mozno poriadne veriaci
@ktochytavzite porovnavas neporovnavatelne. U nemcov doma by som nejedla. Su o dost nehygienickejsi ako turci. Ale zasa restika je o inom, kedze nemci neradi platia pokuti a su pedanti na predpisy, tak ich dodrziavaju. Doma je to o inom, tam je to dost nehygienicke Turci to robia naopak- doma mozes jest aj z dlazky a v restike to je jedno🙈🙉🙊. Za mojej osobnej skusenosti, najviac problem mam s "humusnostou" v kuchyni so sri lankou a indami. A celkovo paradoxne s anglicanmi.
@vevesh Ktovie ako by to vôbec bolo na Slovensku s hygienou v gastro, keby toľko nechodila vet.hygiena na kontroly. 😀
@lenkakravcova nechcem ti brat ilúzie, ale zo skúsenosti ti viem povedať, že hygiena na Slovensku je ehm "platený servis". Nie u každého samozrejme, a dúfam ze minimum ale mam minimálne dvoch známych, ktorí vlastnia reštaurácie a kontrola u nich spočíva v tom, že pani hygienicka príde na kávu a po obálku...
@haley7897 velmi tomu neverim, pretoze z hygieny chodia striedavo vzdy ini zamestnanci. To som videla na mieste, kde som robila. Moze byt uplatny jeden, ale nie vsetci. Myslim, ze kazdy prevadzkovatel restauracie vie, ake nasledky moze mat nedodrzanie hygieny pri verejnom stravovani. Ano, ludia su rozni. Aj tu ked vidim komenty v ktorych je kazde druhe slovo s preklepom, vzdy ma napadne, ze ako asi to ma doma s poriadkom. Predpokladam chaos a zmatok. Samozrejme sa moze stat aj gramaticka chyba, nielen preklep, ale tolko?
@roja01 uprimne, neviem ako si to zariadia, ale tento konkrétny človek ktorého som videla kavickovat a dávať úplatok 🤯 máva (asi) tu istú hygienicku. Ako to rieši neviem. Ale pochybujem, alebo skôr dúfam, že to nie bežná prax u všetkých. Doslova zamestnancovi pred nami povedal, že "daj mi vedieť, keď mi príde moja hygienicka a sprav jej zatiaľ kávu kým prídem" my sme sa tam akurát zastavili na kávu keďže sme boli v meste na návšteve. Potom s nou posedel, vypili kávu, odovzdal jej obálku akože veľmi nenápadne 🙄 a odišla. Žiadna kontrola sa reálne nekonala. On potom len skonštatoval, že tak to chodí a úškrnal sa pri tom.
@haley7897 ja ti to verim i ked je mozne, ze si pre nieco odskocila do auta uz po kontrole....
Skoda, ze su taki kontrolori, ktori svoju pracu neberu cestne ako sluzbu pre ludi. Na druhej strane nepochopim tych kontrolorov, ktori hladaju nepodstatne chybicky, len aby sa mohli pred svojim nadriadenym ukazat ako dosledne si plnia povinnosti.
@roja01 vieš čo, my sme tam ešte nejakú chvíľu zostali sedieť a pokecali sme s ním kým nebol čas ísť na letisko. A teda nevyzeral, že by ju ešte čakal. Tak nejak v kútiku duše verim, že to nieje úplne bežná prax všetkých kontrolórov, ale teda moja dôvera v hygienické ratingy je nenávratne preč 😬
@vevesh robila som aj u nemca a za mna pedant,aj operku v de a poriadok vsade.
A ako to je s kontrolou koronapasu v de?Napr Chirvatskych hraniciach to bola fraska,viaceri co poznam ,nik ich nekontroloval.Rakusania kontroluju,aj tu vidno rozdiel.
@roja01 Od gramatiky alebo preklepov by som neodvadzala hygienické návyky. To by museli byť ľudia, ktorí majú problém s písmom, riadni humusaci.. 😀A pritom môžu byť len disgrafici, dislektici. Mali sme takého jedného v triede. Inak veľmi inteligentný a aj čistotny človek.
@lenkakravcova ja som nepisala o hygiene, ale o neporiadku a chaosu vo veciach. Ja si myslim, ze az na vinimky dys.....je to tak. Inak i disgrafik si moze po sebe prispevok precitat a aspon trocha poopravovat. Mala som jedneho doma a v dospelosti si dava velky pozor na svoj pisomny prejav.
Pardon VYNIMKA
Dievčatá, trochu odveci, ale skúsim šťastie aj tu. Nemáte, neskúšali ste niektorá tieto, pripadne iné one piece Ecardin instant hijaby? Pozerám ze ich predávajú v rôznych eshopoch tak možno...
Potrebujem pre dcéru niečo jednoduché do školy... Väčšina co nachádzam pre dievčatá jej doteraz moc nesedela, alebo sú pridlhe.
@vevesh aj by mohli vopred povedat, aby majitel urobil generalny poriadok, ale aj tak by to nasledne mali skontrolovat. Ved kazdy si pod poriadkom a hygienou predstavuje ine. Ale verim, ze tak ako v kazdom obore, v kazdej spolocnosti sa najdu rozni ludia, uplatni aj neuplatni, viacej alebo menej poctivi. Zalezi na tom, ktorych je kde viacej 😞.
@haley7897 Z tohto druhu viem, že písali ženy, že značka Nike má vhodné (také bežecké).
Aj bola prednedávnom na ne nejaká akcia sponzorovaná 🙂 skúsim pozrieť, kde som to videla.
@lenkakravcova vieš čo videla som aj ja, problém je ze v škole nemôžu mať nič s emblemom. Minulý rok poslali domov aj žiaka, čo mal nike (alebo to bol adidas?) logo na rúšku 🤪
Jedine logo môže byť školské na uniforme. Ako aj tieto Ecardin majú napis, ale nie vždy je viditeľné, niekedy je schované pod sakom.

@lenkakravcova tak nvm to zalezi od jednotlivca,v tej knihy bolo toho viacej popisane,ten chlieb ma odradil a zas su tam strikni moslimovia a aj taki vlazni asi ako vsade na svete,a ti teda mozu mat rozne navyky,kazdopadne tie jsmy std tsm mozu aj dodnes existovat,tie krajiny niesu moc vyspele,okrem par moslimskych vyspelsich.Staci sa pozriet na ten bordel len v egypte a to je akoze ta modernejsia krajin.Isto z tychto moslimov alebo narodnosti nebudu ziadni cistotni svajciari;)