icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

eva8
8. sep 2021

@haley7897 teda podla toho, co tu pises, by bolo najjednoduhsie vziat rano toho 9 rocneho suseda s tvojou dcerkou naraz do skoly (ako poprosil o pomoc) a tak by mala 2 rocna dcerka neostavala sama doma, ale s otcom. A v dni, ked chlap-sused nestihne prist z nocnej - ak da dopredu vediet, pomoct, ako som pisala predtym. Je to pravdepodobne len prechodny stav. Kazdy den chodis do mesta vybavovat veci? Si si ista, ze v den, ked siel ich 9 rocny syn sam do skoly, otec nie je doma s malou?

Co je to wudhu?

eva8
8. sep 2021

@lenkakravcova ktora zoznamka je normalna?

eva8
8. sep 2021

Iba mi napadlo - v restauracii kde viem, ze hygiena je o nicom, nedala by som si ani kavu 🙂
Co sa tyka chlapov moslimov zijucich v oblasti, kde su striktne pravidla medzi zenami a muzmi, aj co sa tyka obliekania a stretavania, potom samozrejme, ze ked idu do nejakej inej oblasti, kde su zeny a muzi pomiesani a veju rozpustene vlasy, tak su ti chlapi az nadmieru vzruseni, moze dojst az k znasilneniu, ked sa neudrzia.
Taktiez homosexualne praktiky sa prejavuju (vznikaju?) v armade, vo vazniciach teda tam, kde je dlho pokope jedno pohlavie.
Sirenie islamu zenami ako mierumilovneho nabozenstva, vyberanie a vysvetlovanie toho krasneho je fajn, no co ked pride potom nieco take, ako Taliban? Vyberanie a vysvetlovanie si nie tak krasne?

eva8
8. sep 2021

@habibim prosim, ako si si zapla upozornenia? Mne na mobile ziadne "okienka" neukazuje. Dakujem.

ktochytavzite
8. sep 2021

@haley7897 este by som sa Ta opytala jednu vec.Tvoj muz je z Ameriky a on vyrastal v akej rodine?Boli oba rodicia veriaci,ak ano aku vieru mali?Alebo vyrastal v ateistickej rodine?

eva8
8. sep 2021

@ktochytavzite mne tiez dobre padlo, ked sa nam napr. v elektricke stretli pohlady s nejakym chlapom a usmiali sme sa na seba a to bolo vsetkp 🙂

eva8
8. sep 2021

@haley7897 citala som teraz tvoj posledny prispevok v tom rozhovore. Chcem napisat, ze klobuk dole, ze ti zalezi na susedoch. A ako pises, ked je viac moznosti, doriesite to do zdarneho konca aj vdaka tvojmu "pleteniu sa" do cudzich zalezitosti bez nahlasenia. To nie su cudzie, chranis malicke dieta.

lenkakravcova
autor
8. sep 2021

@ktochytavzite Uhybaju aj muži. Môj hovorí, že musí pozerať do zeme keď ide cez nákupné centrum, lebo samé povyzliekane dámy.. A nechce na to myslieť hneď. Tak nepozerá.
Môj muž je skôr introvert. Myslím ze extroverti môžu byť skôr takí ako popisujes.
A malo tam byt hanblive, nie hanlivé.. 😄 Nevšimla som si preklep.

@haley7897 😀😀😀

@gina17 To je otázka na mňa? 🙂

lenkakravcova
autor
8. sep 2021

@eva8 Musím sa opýtať sestry ona bola na nejakej platenej. Tie zvyknú byť lepšie než tie zdarma.

eva8
8. sep 2021

@lenkakravcova dakujem 🙂

habibim
8. sep 2021

@eva8 ahoj, tu v téme, kde si píšeme, hore v pravom rožku máš okienky vypni a zvonček oreciarknuty, alebo zapni si zvoncekim.. Tak toto som mala na zapnúť a týmpádom sa mi neukazovala táto téma keď niekto prispel

eva8
8. sep 2021

@habibim uz 🙂 Dakujem. Teda mozem cakat na upozornenia na nove prispevky 🙂 Pekny den prajem 🙂

vevesh
8. sep 2021

@roja01 v moslimskej krajine sa na teba co i len pozriet ako europanku dovoli akurat tak iq neobdareny magor, ktory si provokuje o bitku. Alebo sa citi byt isty, ze nedostane na hubu- bohuzial u mna sa casto chlapi precenili, co si (ne)mozu dovolit🙈 a takisto takychto chlap(c)ov, ktori prekracuju hranice, v eu zensky "protiutok" schladi a zacnu sa spravat povacsine normalne.

ktochytavzite
8. sep 2021

@vevesh a potom pridu do eu a su ako odtrhnuti z retaze;)

gina17
8. sep 2021

@lenkakravcova Áno, to je otázka na Teba. Niekde na začiatku si písala, že kresťanstvo nie, pretože Nový Zákon si protirečí. Môžeš povedať v čom?

vevesh
8. sep 2021

@ktochytavzite to ano, ale to je rozpor kultur, ze neverbalne kontakty sa inac vysvetluju. Uz som to tu raz pisala- randenie v europe: cau, ako sa mas? Chces so mnou chodit? Randenie v moslimskych krajinach- odstup 3 metre- dievca sa usmieva a striedavo na chlapca a do zeme, chalan prehadzuje s usmevom ofinu sprava do lava alebo opacne a nikto s tym druhym nehovori... A randenie c cine: tetky si napisu, aby sa dohodol vhodny par a ak si zena odhali zapestie, znamena, ze ma zaujem a pre muza je to najerotickejie gesto v manzelskom vztahu🤪🤪 napr. Sa mi dostala brozurka, kde v nemcine vysvetluju novoprichodzim junakom, ze usmev v eu neznamena, ze zena chce s chlapom chodit, ale priatelskost a ustretovost. Bohuzial, taketo vzorce sa nedaju preorientovat zo dna na den a hlavne by mali v tomto cvicit "pomocnikov", pretoze ti nedostavaju take instrukcie a dokonca o takomto niecom ani drviva vacsina ludi tu nevie....

lenkakravcova
autor
8. sep 2021

@gina17 Jaaj, jasné 🙂

1. Rozpor medzi SZ a NZ:
- v SZ tvrdí Biblia, že niekto videl Božiu tvár:
(1.Genesis 32:31) I pojmenoval Jákob to místo Peníel (to je Tvář Boží), neboť řekl: „Viděl jsem Boha tváří v tvář a byl mi zachován život.“
- v NZ tvrdí Biblia, že nikto z ľudí nevidel Božiu tvár:
(2.1 Timoteovi 6:16) On jediný je nesmrtelný a přebývá v nepřístupném světle; jeho nikdo z lidí neviděl a nemůže uvidět.

2. Rozpor medzi SZ a NZ:
- SZ tvrdí, že človek Eliáš vystúpil na nebesia:
(2. Královská 2:11) Pak šli dál a rozmlouvali. A hle, ohnivý vůz s ohnivými koni je od sebe odloučil a Elijáš vystupoval ve vichru do nebe.
- NZ tvrdí, že nikto nevystúpil na nebesia okrem Ježiša:
(1.Jan 3:13) Nikdo nevstoupil na nebesa, leč ten, který sestoupil z nebes, Syn člověka.

3. Rozpor v NZ navzájom:
- a.) tvrdenie, že Judáš si kúpil za peniaze pole
1.Skutky 1:18 Z odměny za svůj zlý čin si koupil pole, ale pak se střemhlav zřítil, jeho tělo se roztrhlo a všechny vnitřnosti vyhřezly.
- b.) tvrdenie, že Judáš si nič nekúpil ale odhodil peniaze v chráme
2.Matouš 27:5 A on odhodil ty peníze v chrámě a utekl; šel a oběsil se.

4.) Rozpor v NZ navzájom:
- a.) tvrdenie, že videli svetlo a nepočuli nič:
1.Skutky apoštolů 22:9 Moji průvodci viděli sice světlo, ale neslyšeli hlas toho, kdo ke mně mluvil.
- b.) tvrdenie, že počuli hlas a nevideli nič (opis tej istej udalosti tými istými ľuďmi)
2.Skutky apoštolů 9:7 Muži, kteří ho doprovázeli, zůstali stát a nebyli schopni slova; slyšeli sice hlas, ale nespatřili nikoho.

Stačí toľko? 🙂 mám ich asi 40 zapísaných.

gina17
8. sep 2021

@lenkakravcova Úplne stačí 😁 Ale nič z toho má nepresvedčilo, aby som pochybovala o pravdivosti Biblie.

ktochytavzite
8. sep 2021

@gina17 tak preco sa pytas na nejasnosti,ked si vopred presvedcena?

gina17
8. sep 2021

@ktochytavzite Pretože ma to zaujímalo 🙂

ktochytavzite
8. sep 2021

@gina17 a ako krestanka na tie rozpory co povies,ako si to vysvetlujes?

gina17
8. sep 2021

@ktochytavzite Viera je základom toho, v čo dúfame, dôkazom toho, čo nevidíme. Pre mňa tieto rozpory nie sú dôkazom toho, že by Biblia nebola pravdivá.

lenkakravcova
autor
8. sep 2021

@gina17 Biblia nie je celá nepravdivá. Sú v nej časti pravdivé. Časti nepravdivé. Ak by bola celá nepravdivá, neveril by jej nikto. Pravda zmiešaná s lžou je najviac uveriteľná.
Tieto detaily, protirečenka medzi jednotlivými tvrdeniami, poukazujú na to, že nie je dokonalá, teda nie je od Dokonalého. A tým pádom ju nie je možné považovať za knihu od Boha. Aj sami kresťania hovoria, že ich písmo je inšpirované Bohom, nie diktované. Koran oproti tomu je priamym Božím slovom.

gina17
8. sep 2021

@lenkakravcova Biblia je Božie slovo, živé a mocné. Je to slovo vdýchnuté Bohom, dokonalé, nepominuteľné.

lenkakravcova
autor
8. sep 2021

@gina17 Ak v to veríš. Ja nemôžem. Tie protirečenia svedčia o tom, že Biblia nie je Božím slovom. Pretože Boh neklame a ani netvrdí veci, ktoré si odporujú sami sebe navzájom.
Verím, že to musí znieť pre teba strašne. Vidieť ten rozpor, snažiť sa ho nejakým spôsobom ospravedlnit, pretože na tom stojí tvoja viera v Boha. No Boh Bibliu nenapísal. Písali ju ľudia. Preto obsahuje chyby. Nie je dokonalá a nie jeho slovom. Jeho slovom bol na Zemi prorok a Mesiáš Ježiš a jeho slovom je dnes pre nás Korán. Nemusíš mať teda strach priznať to, čo určite i sama vidíš (ale snažíš sa samej sebe poprieť). Skús si prečítať tie rozpory ešte raz. V pokoji. A samej seba sa opýtať: urobil by Všemocný, Vsevediaci Boh takú chybu, žeby diktoval človeku veci, ktoré sa vzájomne anulujú?
Verím, že Boh takéto chyby nerobí. Upevnil Zákon, poslal s nim Tesitela, ktorého ohlasoval prorok Ježiš. Dnes vieme, čo všetko je správne a čo všetko je nesprávne. Náboženstvo pre ľudu bolo dovŕšené.
Náboženstvo, ktoré obsahuje komplet každý segment života človeka. Ktoré zakazuje alkohol, pretože vidíme aký má ten dôsledky. Ktoré zakazuje hazard - to isté. Ktoré upravuje dedičské práva a dokonca aj práva ľudí, ktorí sa sporia ci chcú rozviesť. Boh nám v islame dal komplet návod na život. Je len na nás, či ten návod prijmeme a budeme sa ním inšpirovať a snažiť sa podľa neho žiť. Alebo ci ho odmietneme. To je naša slobodná vôľa. A každý z nás raz bude opýtany na skutky, ktoré konal.

eva8
8. sep 2021

@lenkakravcova zakazuje alkohol na zemi, ale v raji ho ponuka?

eva8
8. sep 2021

@lenkakravcova v prkazaniach je povedane vsetko. V 5 pilieroch islamu nie

gina17
8. sep 2021

@lenkakravcova Nehádžte perly sviniam.

dahliaa
8. sep 2021

@eva8 V 5 pilířích Islámu je obsaženo naprosto všechno.

roja01
8. sep 2021

@lenkakravcova kto bol ten tesitel o ktorom tu pises. Ja som pocula, e krestania este len cakaju na tesitela.