Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova tak si to pozri kt vakciny mozes ,ci vo vakcinach to nevadi?
Inak aj bravcova mast patri medzi 10najzdravsich potravin.
@ktochytavzite ja som rada, že bravčové aspoň nemusím riešiť😄 Nikdy som to doma nejedla, ani ja ani moja sestra... A vôbec, hovädzina, ryby, kuracie.. To ja môžem vždy... Mali sme ešte do minulého roka svoje ovce, čiže aj jahnacina bola furt... Ale ja osobne si myslím, že bravčovina, tým, že je najslabšie mäso (myslím najmenej kvalitné zo všetkých) tak nie je ani toľko zdravé..
Píšeš moslimská strava... Nepoznám takú, poznám len arabsku kuchyňu, marocku kuchyňu, a pod.. Ale moslimské nepoznam🤷♀️ a inak tie kuskusi a podobne veci s veľa zeleniny.. No neviem, ale okrem leča nič zdravšie nepoznam😉
@habibim nvm mne bravcove aj chuti,hovadzinu musis dlho dusit aby bila makka,taka oanenka alebo kare je fajn,aj oecene,bravcova mast zdrava.Ja by sim zasa ovce nejedla,to je mastne maso,bravcove nieje tak mastne,skor sposob pripravy.Ryby ja nemusism a ani hydinu dako,kacka moze byt.Ale ja celkovo menej masa.
Moslimska,myslim ta arabsko orientalna.Taky kebap to tiez nic moc zdrave alebo oni tak dost aj mastne nie?Spon ta turecka kuchyna ani ich zeny dako nie su stihle.Ani baklava mi naor nechuti,ten kolac.Ale tak ked pozeram relacie varenia aj od nich,tak zaujimave recepry,take zeby som vyskusala urcite.
Ale tak teraz sa iny doraz dava na stravu ako kedysi,aj sa omnoho viacej vie co je zdrave a co nie,vidis aj tu bravcovu mast medzi top 10najzdravsich potravin patri,kto by to ored xrokmi len povedal?;)
@ktochytavzite no hovädzina záleží aká, aj je to teľacina okolo 2-3mesiaciv,tak to sa ľahšie uvarí a upecie než kuracina, teľacie sa považuje do 1 roka, potom máš tu ti volajú junece, to je do 2rokov a potom hovädzina krava, býk to je nad 2 roky... Takže tam veľa záleží o tom varení... Ovca je mastná len toľko, koľko aj hovädzina alebo bravčovina... Ja osobne nejem mäso, nemám ho tak rada, ale keď sme opekali ovcu v celku, vždy som vyberala chudé mäso, ktoré nie je mastné.... Čiže aj v nej máš aj to aj to... Kebab, to je jak hranolky alebo mekac... Raz za polroka si to dáš a mam dosť zase na pol roka.. Osobne uprednostňujem veľa zeleniny v strave...
V Bosne hovoria, že prasa je špinavé, lebo je zvyšky po ludoch... Tu nikto nemá prasa (okrem dedín s Chorvátmi a Srbmi), ale mame tu turecké prasatá - tak nadávajú sliepkam,kedze tie jedia tiež všetko...
Pred XY rokmi sa skôr hovorilo - jedz, čo ti príroda dava.. Preto aj ľudia boli zdravší viac, než teraz...
Môj rahmetli svokor vravel - za celý život som sa nasytil čajov, ty to nemôžeš ani spočítať.. A ja pozerám na neho, že aké čaje.. Tam mi odpovedal - keď kosim trávu, robím to bosý... A vtedy ti stáva zo všelijakých tráv ide cez nohy do organizmu... Mal pravdu... Toto dnes nikto nerobí a nikto takto nerozmýšľa...
To len taky príspevok na margo tých jedál atd
@habibim cez nohy ide stava do tela?To som este nepocula.
Prasa ma kozu,najpodobnejsiu ludskej,preto sa aj prasacia koza dava pri transplataciach koze,aj brat mal.My sme doma chovali,prsata niesu dako spinave zvierata,akurat ze ludia ich zatvaraju v chlievich,tak co maju robit?Dive svine su cistotne zvierata a mudre,inak teraz na sk bolo ze jednu divi svinu zavreli kdesi ludia a ostatne svine ju dosli oslobodit,ze sa to stalo prvy krat,zaujimave a mile.
Aj krava zizerie bars ci,aj slaninu,na Orave ludia bezne ,ti muzi kravam ocurali travu aby lepsie vyjedli,lebo kravy maju radi slane,preto obstate spasli,to tiez nieje moc cistotne.
Vidis to macka je v Islame schvalena ale taka macka tiez zozerie kadeco,ci zive,ci zdochnute a nebrani sa obzrat aj mrtveho cloveka,este si aj zadok non,stop olizuje,sa mi to pacilo v Shrekovi 2ten zaber kocura ako ked Fiona myslela ze Shrek sedi na konovi a ked sa kon otocil,bol na nim kocur v cizmach,olizujuci si zadok,dobre vystihnute;)
Preto tiez logika mi unika preco prasa nie a macka ano,ked podla uvazovania z Koranu oba druhy zvierat pozeru kadeco.
@ktochytavzite ,,preco prasa nie a macka ano?" Možná se budete divit, ale mačky jsou také zakázané pojídat. Stejně jako prase. Takže ani macka nie.
@eva8 Je mi velmi líto, co se vám přihodilo. 😔 Věřím, že je Bůh za jejich jednání potrestá. Toto by se nemělo v žádném případě stávat.
@dahliaa ale mozte ju mat v dome,prasa tiez?
@ktochytavzite Moc nerozumím, k čemu by měl muslim doma prase? Upřímně, ani neznám nikoho z nemuslimů, kdo by ho doma choval, aniž by ho neměl na jídlo nebo prodej. Snad jen jedna paní kdysi byla v televizi. Muslim by ho ale neměl kupovat za peníze a ani ho prodávat (to ale snad ani kočky, pokud se nemýlím). Stejně jako alkohol. Pes by se měl také chovat primárně pro ochranu, pomoc a ne jen jako mazlíček a zábava.
Allahu alam.
@dahliaa macka moze byt ako mazlicek?Toto delenie zvierat zvlastne a nedava vyznam inak.Su tie mini prasiatka,inak velmi pekne,kt sa chovaju aj ako mazlickovia.Inak male prasiatka su tiez velmi pekne.
@ktochytavzite prasata, kozy, krávy, ovce... tato zvířata mi moc jako domácí mazlíčci nepřipadají. Ano, kočka je domácí mazlíček. I prorok Muhammad s.a.w.s. choval kočku.
@dahliaa to delenie zvierat nieje od Boha,ale od ludi.Aj vam pekny vecer.
@ktochytavzite Jak jsem psala. Kočku, prase i třeba psa je zakázané požívat. Kočky jsou čistotná zvířata, proto mohou být chovány doma. Bůh ví nejlépe, proč to tak je a proč jsou prasata nečistá, stejně jako srst/sliny psů. Bůh ví i to, co nevíme my.
Krásný zbytek večera i vám.
@ktochytavzite Zatiaľ. To nie je tak, že ochorie hneď. Je to ako cigarety. Po rokoch sa to odrazí na tvojich cievach.
Ja si myslím, že moja strava je celkom zdravá. 🙂 Jem celkom dosť strukovín, zeleniny v jedle. Chudého kuracieho mäsa. Ryby. Podľa mňa je to zdravá strava.
Bravčová masť nepatrí ani omylom medzi zdravé potraviny. Študovala som poľnohospodárstvo, mali sme tam aj výživu človeka a to co píšeš je nonsens. Bravčová masť a mäso sa vo výžive človeka radi medzi nutrične nevyvazene potraviny (skladuje sa v ňom dosť ťažkých kovov), vo väčšom množstve a časovom horizonte dokonca dosť škodlivé. Neviem odkiaľ máš tieto svoje informácie ale určite sú nesprávne.
Však sa len zamysli, keď majú ľudia problém so srdcom, čo prvé im kardiológ povie? No povie im, že diéta = chudé kuracie mäso, žiadna slanina, žiadne klobásky z prasaťa. Zdravé to fakt nie je i keď sa to snažíš si nahovoriť len preto ze ti to chuti..
Áno, aj vo vakcinach sa riešila želatína.
Podľa tucoty žien sa nedá posudzovať zdravost stravy. To môže znamenať len ze veľa jedia. Na Slovensku to tiež nie je inak. Zdravotný stav populácie sa dá posudzovať podľa percenta úmrtí. A tu na Slovensku máme najviac úmrtí na srdcovo cievne choroby.. Co svedčí samo o sebe.. V Turecku je to rakovina (ano to ich úžasné fajčenie).
Prasata a psy sa môžu chovať na ochranu majetku alebo na prácu (napr prasatá hľadajú hluzovky).
V islame je zakázané sa správať k psovi alebo prasatu ako k človeku v zmysle zvieratká ktoré ulozis aj do postele.. Ale vonku, vpohode sa môžu chovať. 🙂
Nepíšeš toto o tom bravčovým len preto lebo kuracie, kačacie je proste drahšie?
Lebo mne dosť tak príde že ľudia kupujú bravčové a ospevuju ho len preto, že nemajú na iné. Respektíve že chcú ušetriť. Radšej si kúpia salámu za 0,9€ než za 2€ za 100g. Rovnako tak s chladeným mäsom, ktoré je u hydiny dvojnásobne drahšie.
Na jednu stranu to chápem, na druhú stranu sa to odrazí na zdraví neskôr, takže človek nešetrí nič.. Najhoršie je šetriť na potravinách a kupovať škodlivé.
@ktochytavzite
A inak teda myslím ze väčší problém pre zdravie človeka než bravčové je alkohol a omamné látky (ktoré sú v islame tiež zakazane).
Okrem islamu ich zakazuje ešte bahájske spoločenstvo. Taktiež racionálne potvrdzujú, že s alkoholom a omamnými látkami je viac zla na svete než dobra. A ľudia sú na tom závislí. Nevedia sa toho vzdať.
Nedávno bola taka výzva že suchý mesiac. Suchý február alebo tak nejako.. Mesiac nepiť žiaden alkohol. Plno ludi tam písalo, že si po týždni uvedomili, že sú závislí, lebo im to už strašne chýbalo si vypiť a museli zájsť do obchodu.. Sa to nezdá ale toto je myslím vážnejší problém než celé bravčové. Bravčové je povolené zjesť ak nemáme nič iné. Alkohol nie.
@lenkakravcova aj morcaciu ci keraciu sunku kupis za 80 c ked je v akcii. A ma vysoke % masa. Hydinove parky su lacnejsie nez bravcove. Tu o cenu asi nejde, aj ked ja sa napr. snazim setrit na potravinach. Mam rada slaninu, kedysi to bol lacny kusok, v sucasnosti sa cenovo vyrovna ostatnym masovym vyrobkom, ak nie je drahsia... Vies co ma potesilo? Vsetci sa divia. Rukola v salate mi pripomina slaninovu chut. Neviem si pomoct 🙂 Moje deti rukolu nemaju radi.
@ktochytavzite kravam ocikavali trávu aby bola slabšia? To počujem prvyx a hnusi sa mi to... Tu švagriná svojej krave normálne posypte soľ do jedla keď jej dáva a taktiež solime trávu keď robíme stoh... Čiže toto je možné len na svk, asi..
Mačku môj manžel nema rad, v žiadnom slová zmysle, ale keď dôjde pod stôl a chce jest, zoberie kúsok a odhodi jej ďaleko, aby nazad nechodila k stolu, hriech je nechať zviera o hlade..
Mali sme aj my prasatá, chovali sme, keď som bola dieťa... Za mňa niet spinavsie zviera.. A smrdí.. Smrdí ako ľudské telo, keď človek zomrie, niet horšieho smradu.. A to je pravda... Koľko chemikálií a nezdravého jedla do seba hádžem, to je katastrofa, tak niet čudo... Mala som pár pitiev za sebou, tak viem...
@ktochytavzite cez bosé nohy, ak chodíš po pokosenej tráve, rôzne šťavy z nej sa ti dostávajú do tela... Nepočula som to ani ja nikdy, až keď mi to svokor povedal, a keď som sa zamyslela mal pravdu... Tu košík métu, tu kosil skorocel, tu pupavu okrem iných tráv.. Mmi povedz, co je lepšie než chodiť bosy po tráve...
@eva8
@lenkakravcova by ste ženy neverili, ale ja nekupujem žiadne polotovary, žiadne šunky salámy parky (morčacie kuracie), jedine keď ideme na cestu zo svk nazad do Bosny, tak kúpim v Lidli, ale inak nie... Preto aj chápem to porovnávanie cien mäsa a tiež som za to, že si Slováci budú obhajovať to, čo je lacnejšie... Ja osobne kupujem na svk len hovädzie mäso, alebo si donesiem (manžel o tom nevie, že máme v kufri auta🙊🙈) odtiaľto hovädzie alebo ovčie mäso a s tým robím jedla doma... Otec si vždy pochutnal, lebo sam vravel, ale drahé tam je keď chce hovädzinu.. A to viem pripravovať z mäsa naozaj všelijaké jedla.. Aj keď ho ja osobne nejem toľko...
@ktochytavzite oprava za tu trávu, teraz čítam, nie slabšia ale slansia
@lenkakravcova to je o genetike hlavne,my mame doma zvyseny cholesterol,ja aj na vegan strave sim mala.To je skor vec nazoru alebo kultury.
@lenkakravcova nie,nemam problem s peniazmi,aspon s niecim chvalabohu;)
Kuracie uz nekupis moc dobre,jedine domace.Kacka je chutna ale tiez mastnejsia dost,hovadzie moze byt ale nie kazde,len ten sval a to telacie,inak ja celkovo maso nemusim,skor syry.A naor ryby mi chutili ako malej teraz uz nie.Skor len lososa ale tiez nie z tesca naor.
No tusim tie vakciny nie len kvoli zelatine,mam taku susedu antiockujucu a ta tvrdi ze z opicich zarodkov je nieco v nejakej vakcine,spominala v mmr vakcine a este tieto nove covid vakciny mrna,maju mat nieco spolocne z potratenych plodov.Ale viac by na to povedali v slobode ockovania.
@habibim ano?No my sme aj kravy aj orasata a rozdiel v smrade dako nebol badatelny,ale mne to nevadi,ja sim na to zvyknuta a nie sim fajnova,akurat nije deti uz ked ideme okolo dakej stajne ,ze fuj aky smrad.Tak ono to je o ludoch hl,nie kazdy odkyda hnoj ,krave skor lebo to je lahsie v tej stajni,alw v orirode su dive svine cistotne zvierata. A aj mudre.
Ano to sa u nas na sedine normalne robilo,takze aj ta krava vselico zje.
@ktochytavzite v Astre zenece bol pouzity opici adenovirus, v Sputniku ludsky adenovirus. Vakciny mRNA ich neobsahuju
ranne spravy:
Kravy a telata ucia mocit do specialnych nadob. Tak sa chce zabranit zvyseniu sklennikpvych plynov. V mocovine sa nachadzaju dusicnany, ktore prenikaju do podzemnych vod
Vsetko sa sklada z prvkov. Cely svet je prepijeny, priroda funguje. Ale vdaka pokroku, vsetko izolujeme, oddelujeme (pri tom chodeni na boso mi to napadlo) Najprv sme sa chranili, potom pohodlneli, tym nicili a teraz chranime znicene. Kvoli kovidu sa aj izolujeme a tym viac sa zameriavame na pocitace. Este davno bolo sci-fi: mladi, vlastne vsetci, komunikovali medzi sebou v uzavretych miestnostiach cez monitory. Pandemia nebola, bola to buducnost. A nespejeme k tomu? Najvacsie fiasko bude, ked sa prestaneme nielen stretavat, ale aj fyzicky milovat a vsetko bude zo skumavky... Automatizovane... Zastavte ma z tej fantazmagorie. Teliatka ucia na "nocnik" a dlzku naucenia porovnavaju s dlzkou naucena deti chodenia na nocnik. Zistili, ze kravy dokazu udrzat moc... To bolo treba zistit? Myslim si, ze kazdy zivu tvor to vie, ked to povazuje za vhodne. Alebo ked je vycviceny...
Len taka vsuvka 🙂
@eva8 ano,dakujem za opravu.A mmr vakcina nieco obsahuje?

@lenkakravcova ale ja jem od mala bravcove a som fit;)My len doma bravcove povatsine hovadzinu len teraz kupujem.Je ina doba ako pred rokmi,potraviny sa tak nekazia,preto vtedy tieto prikazania.Aj ta ,ta muslimska strava nieje zdrava,sice chutna ale zdrava moc nie.