icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

lasoli
17. jan 2022

@vevesh a v com bude pozadu?Ved napis,zaujima ma to celkom.

lenkakravcova
autor
17. jan 2022

@lasoli Čo sa týka:
- ekonomiky: Európa je pozadu za USA, východ EU ešte viac pozadu za západom EÚ, dokonca aj taká Čína už má navrch; Dubaj nehovoriac
- výroby: EÚ má pozadu za USA (opäť, tam informačné technológie, patenty) a za Čínou (fabriky)
- demografie: chtiac nechtiac v EÚ začína úbytok, nebyť migrácie, tak o pár rokov je to tu prestarnuté
- duchovné vzdelanie: východ si viac dáva záležať na duchovnom vzdelaní ako vyspelé krajiny EÚ (vidno to potom na ateizme, materializme, veľmi nízkej pôrodnosti, dôchodcoch v domovoch seniorov..)

V čom má Európa navrch pred inými kontinentami je:
- sociálne zabezpečenie (sociálne dávky, prídavky na deti atď. - keďže su tu práve tie problémy s demografiou, ktoré sa takto riešia)
- ekologická preferencia (EÚ je viac Eko než ostatné kontinenty, USA na to zvysoka kašle, Čína už rieši kvôli smogu obrovské kvantá ľudí s rakovinou pľúc, kože..)

Každý kontinent má niečo vpred a niečo v čom nie je tak dobrý. Časom sa to snáď nejako stabilizuje, keďže celý svet sa prepája 🙂

lasoli
17. jan 2022

@lenkakravcova ja som skor myslela ze eu je popredu co sa tyka zakonov,prava a pod.

vevesh
17. jan 2022

@lasoli v akych zakonoch su popredu? Drviva vacsina moslimskych krajin ma sekulerne pravo (cize zbierku zakonov...)😀a veru tak ako si za nezelane akcie tu odpykas (alebo zaplatis trest), tak aj tam... zakony nie su o modernosti, ale o nastaveni kultury a moralky spolocnosti- to, co pre nas nic neznamena, v inych krajimach je pokutovane a naopak. Ekonomicky su pomaly ale isto popredu, koronou sa zapad onedlho dorazi tak, ze vdaka tomu,ze nemali ziadne lockdowny a podpobne ekonomicke obmedzovania, financne budu na tom lepsie ako tu...Skus si pozriet ceny nehnutelnosti a priemerny plat v severnom iraku, kedze je jasne, ze taky uae, qatar ci saudi su momentalne doooost pred slovenskom...

lasoli
17. jan 2022

@vevesh saudi su popredu aj s ich sariou?To nemyslis vazne,kolko ropy maju este v rezerve?Saudi by bez ropy neznamenali nic.Pises rozoravky ktore by si chcela.Potom preco nezijes v Iraku ale Nemecku? Aj s pravami zien su popredu,ano?Aj dedenim majetku podobne.Netaraj .

lasoli
17. jan 2022

@vevesh priemerna cista mzda po zdaneni v Irku 420€V Nemecku je kolko?

vevesh
17. jan 2022

@lasoli mam na to dovody a pravne to urcite nie su (ja by som kludne aj zajtra odisla, urcity cas som v iraku aj zila) 😉 nie je to celkom pravda, ze saudi by bez ropy nic nemali- maju totizto hlavnu turisticku atrakciu- mekku a tam sa tocie ine miliony + maju zainvestovane za hranicami...teraz saaudov bokom, vo zvysnych krajinach zeny maju svoje prava a aj financne zabezpecenie- je sice ine ako eu, ale ich zeny sa nestazuju, kedze sa vedia v tom pohybovat (a vedia odkial a kde peniaze mat). Problem je, ked ocakavas europske pravne zakonodarstvo mimo eu- ale taky problem mas aj v brazilii ci shanghaii....Preco si myslis, ze europske zakonodarstvo je vrcholom demokracie? Momentalne korona ukazala, aka hlboka demokracia je, hlavne ak clovek nesuhlasi s ockovanim - ani do obuvi sa nedostanes...

lenkakravcova
autor
17. jan 2022

@lasoli Až tak by som tie Sauďanky nezatracovala. Oni to takto nevidia, že sú nejako obmedzované.
Donedávna nemohli šoférovať (čo ani nebol islamský zákaz, ale patriarchálny) a čo oni na to hovorili? - Že "nemusia" 🙂 Určite sa tam pár takých našlo, čo chceli.. ale čo som teraz čítala jednu diskusiu Saudiek, tak sa pomaly vadili, že ako to, že ten zákon prešiel, že môžu robiť vodičáky,, že teraz to od nich muži vyžadujú, aby sa vozili všade samé.
Tak som sa na tom smiala. Holt, každý vidí svoje práva v niečom inom a ak by sa tam mali skutočne zle, tak by to dali navonok, zase.. 1/2 populácie nezastavíš ak si niečo zmyslí.. 🙂

lasoli
17. jan 2022

@vevesh ale mas moznost stale nakupovania cez internet.Demokracia je tu ,nie kdesi kde zena bude vzdy menej ako muz.

vevesh
17. jan 2022

@lasoli a preco musim cez internet, kde si este extra priplacas postovne, nemozes objednat kusovo (musis nad urcitu sumu) a ako bonus nikdy nenajdem tu velkost, co vsetky 3 deti potrebuju. Plus mam atypicku postavu a ja musim skusat- na postu ta bez ag nepustia, na vyber takisto. Do banky tiez nie. K niektorym lekarom takisto nie...to je fakt demokracia. Vdaka bohu som v iraku pokupila, co decka potrebovali na rok a uz teraz pokukujem, ako sa tam dostanem...a musim ta sklamat, tam nie si menej ako muz, ale mas vacsiu vahu a viac slobod v urcitom okruhu spolocnosti. Ale to sa tazko vysvetluje niekomu, kto tam nezil....

habibim
17. jan 2022

@lasoli keď počujem slovo demokracia, vôbec mi nedáva zmysel, čo sa týka života na Slovensku... Sloboda vierovyznania - kde? Čím niekto ukáže navonok, že je inej viery než katolíckej, idú ta ukrizovat... V práci som začula jak sa dvaja pozdravili salamAlejkum, ja som pred kolegom odzravila.. Kolega na mňa pozrel a mi vraví - tvoj muž je moslim? To nemyslíš vážne, preboha!
Sloboda tlače - akej? Keď internet je kontrolovaný, ak zdielas niečo, čo je proti srsti tých hore, hneď sú príspevky zmazané - v Slovinsku jedna infektologicka dala na fb správu, ktorú urobila - existujú 3vakciny,jedna A obsahuje vitamíny, tu dávali politikom, v druhej B je placebo a v tretej C je rakovina všelijakého druhu, nie vo všetkých, ale v náhodných.. A tie dávali obyčajným ľuďom.. Táto správa vydržala na nete celých 23minut a potom po nej ani stopy... Som sa čudovala, že tak dlho...správy v TV sú kontrolované, súkromné televízie podplacane, aby sa dávalo len to, čo tím hore vyhovuje.. My sa čudujeme, že niekde v "zapadakovych krajinách" je cenzúra, ale nevidíme si hneď pred nos
Podobne demokracie sú všade... Ale len pokým to niekomu hore vyhovuje... A tak je to aj na malom SVK

adrestia
Autor odpoveď zmazal
adrestia
18. jan 2022

Na Slovensku nie je žiadna sloboda vierovyznania, musíme sa ešte veľa učiť od moslimských krajín.

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
adrestia
18. jan 2022

@lenkakravcova Neklam, Lenka! V Nigérii nepostihuje odpadlíctvo žiadny federálny zákon. Odpadlíctvo sa trestá smrťou len v dvanástich severných štátoch, v ktorých prevládajú moslimovia. Aké prekvapujúce, však? Nehádž to ani chudobu, keď je trest smrti za odpadnutie v takých superbohatých krajinách ako je Saudská Arábia, Brunej, SAE a Katar.

habibim
18. jan 2022

Vy, ženy, viete o tom, že na Balkáne sa zase chystá vojna?

lenkakravcova
autor
18. jan 2022

@adrestia A ty si myslíš, že čo sa týka federácie, ostatne časti sa vyjadrili proti? Pozri si tie rokovania. Nie všetci to tam zrušiť chcú. S nie. Nie je pravda co píšeš. Par rokov dozadu tam v tej južnej časti odsúdili za ruhanie nejakého ateistu a druhému dali verejnoprospešné práce. Ktovie ale ako sa to bude dobuducna vyvíjať.. Verím tomu, že aj Afrika sa raz postaví na vlastné nohy. Zmeny sa dejú pomaly ale isto.

Ja osobne som za slobodu vierovyznania.
Islam nie je o apostaze a politike, ale o viere Jediného Boha, tak sa vráťme k téme. Všimla som si, že ty sa nevyjadruješ k ničomu, čo je späté s vierou, iba k veciam spatým s politikou.
Máš z nás strach, že? 🙂 lebo tak sa správajú ľudia, ktorí sa nás boja.

@habibim ako to myslíš? To nesledujem.

adrestia
18. jan 2022

@lenkakravcova Je moja vec k čomu sa vyjadrujem a mala by si vedieť, že v islame sú viera a politika prepojené. Generálny tajomník nigérijskej Najvyššej rady pre islamské záležitosti Lateef Adegbite povedal: Akonáhle odmietnete šaríu, odmietnete islam. Takže každý moslim, ktorý protestuje proti uplatňovaniu šaríe, sa prakticky vyhlasuje za nemoslima,

lasoli
18. jan 2022

@habibim ale stle tu ms rovnke prava postvenie ako muzi,nemoze t tak len manzel prefackat v sulade so zakonom ze mu nedas😌

lasoli
18. jan 2022

@habibim
@habibim a ak hoaxy a konspiracie povazujes za doveryhodne info ok,ja zasa take bludy necitam.

lasoli
18. jan 2022

@vevesh ved sa tam prestahuj,mne to pripada ako vsetci Turci v Rakusku,boli najvatsi majstri sveta a len v Turecku je vsetko dobre ,len tam je pokrok a vsetko modre z neba a vidis,ziaden sa tam neplanoval vratit;)

vevesh
18. jan 2022

@lasoli v mojom okoli je to pol na pol, co odisli naspat, kedze problemom su deti a ich zapadnutie a nie samotne odist z nemecka napriklad do toho turecka. V extremnych pripadoch vratili ludia aj obcianstvo (nemecke, rakuske) a isli naspat. Asocialne pripady sa samozrejme domov drat nebudu, lebo tam socialka neexistuje a na chleba by museli makat....ale to robia aj slovaci v nemecku a rakusku, takze to nie je o krajine, ale o tom kde je rodina, ake zazemie, aka praca, co a kde deti vyrastli atd...🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

lenkakravcova
autor
19. jan 2022

@adrestia Ako stále, zabúdaš na to, že šária je rôzna. V jednom štáte sa podľa šárie ženy vzdelávajú na univerzitách, v druhom štáte podľa šárie do školy takmer nechodia.
Vieš prečo tomu tak je?
Závisí to od vetvy islamu. Nie je to také čiernobiele ako sa to snažíš podsúvať.

A neodpovedala si, bojíš sa muslimov? 🙂 Bojíš sa islamu?

lenkakravcova
autor
Autor odpoveď zmazal
lasoli
19. jan 2022

@lenkakravcova ved suhlasim,naco.Ale ked ostavam nebudem predsa hanit hostitelsku krajinu a na domovinu hovorit v superlativoch,nie?

lasoli
19. jan 2022

@vevesh nie len socialne rodiny,praveze vsetci ,do jedneho,pisem majstri sveta.Ale mozno to je ich mentalita len.A tomu zacleneniu rozumiem,ale zasa ked nie kazdy vie aj nieco popracovat na tom aby lepsie zapsoval,nie kazdemu sa chce apod.To le uz asi neplti pre cudzincov kt sa tam narodili. Ale zasa su preds len mentalitou odlisni a tak tazsie im je zapdnut,kedze nemaju take moznosti aj,ked im je id malick nieco zakzovane,ze nemozes to a to lebo nsa kultura nm to nedovoli.

adrestia
19. jan 2022

@lenkakravcova Áno, bojím sa islamu, tak ako sa bojím fašizmu a komunizmu. Nič na tom nezmenia sladké rečičky o tolerancii a rešpekt k iným vyznaniam. Neexistuje žiadny moslimský štát, kde by bola sloboda a demokracia. Čo dobré môže priniesť islamizácia Európe, keď moslimovia nedokážu nažívať v mieri ani sami medzi sebou.

lenkakravcova
autor
19. jan 2022

@lasoli No to ani ja nechápem, akéýmá takéto správanie ako opisuješ, zmysel.
Myslím, že u tých prisťahovalcov je taký konflikt záujmov trochu a zmätok. Z rodnej zeme vidia západ pomaly ako zlo. Potom tu prídu, nájdu si prácu, žijú vpohode, a zrazu zistia, že to tu také zlé nie je, až na tie protiislamské opatrenia, ktoré časom tiež pominú.
Nevedia ako sa potom k tomu postaviť. Je to asi podobné ako u našich kotlebovcov. Vidia, že západ funguje ekonomicky dobre, aj tam mnohí chodia makať, ale neodpustia si trochu ponadávať naň (a pritom častokrát nerolišujú a dávajú do rovnítka liberalizmus s demokraciou s kapitalizmom so západom s USA s kolonializmom a s kadečím ďalším..) 🙂
Podľa mňa je to nerozumné, ale tak čo už. Aj takí ľudia sú a vždy budú..

lenkakravcova
autor
19. jan 2022

@adrestia Tak to musíš mať smutný život a celkovo vidieť smutne budúcnosť. Ja by som tak žiť v strachu nechcela.
A ver mi, už sa to nezmení. Muslimov bude len a len pribúdať.
Takí jedinci, čo takto zmýšľajú ako ty, časom buď upadnú do depresie, začnú na všetko nadávať, alebo prestanú takéto témy úplne riešiť, alebo zmenia pohľad na svet. Dlhodobo to tvoja psychika v takom rozpoložení nevydrží. Porozmýšľaj nad tým, čo je pre teba najlepšie.

adrestia
19. jan 2022

@lenkakravcova Takže sa tešíš, až islam všetko ovládne a zavedie totalitu. Potom nie si o nič lepšia ako tí Kotlebovci.