Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@lenkakravcova
@dahliaa
https://www.ineurolog.sk/urazy-mozgu-nepodcenuj...
Napriklad j ozras mozgu sposobeny padom bez vonkajsieho poranenia,ci modrin moze mat nasledky.
@lasoli Otřes mozku, vnitřní krvácení a jiné. ,,Uhození" povolené z hlediska Islámu nesmí způsobit ŽÁDNÉ PORANĚNÍ těla, orgánů atd. Ani modřiny, podlitiny, zlomeniny, krvácení atd.... Když to vezmu příkladem, tak to ,,uhození" si můžeš představit tak, že tě muž lehce poklepe po rameni např. klacíkem. Asi tak si můžeš to slovo ,,bití" představit. Samozřejmě by tomu ale mělo předcházet ještě varování a vykázání z lože.
Allahu alam.
@lasoli Samozřejmě, že žádné. Nesmí dojít k žádnému poškození těla (od modřin, až přes otřesy, orgány, krvácení). Nesmí být ani ta viditelná zranění jako jsou ,,banální" modřiny a už vůbec ne ta závažná, vnitřní poškození orgánů. To by mě nenapadlo, že vás napadne, když jsou zakázané modřiny atd., tak že by mohla být v pořádku vnitřní krvácení a otřesy mozku... Mimo jiné, pro tvé info. I úder do hlavy, kdy nastane otřes mozku, případně úder do těla, kdy vznikne vnitřní krváce nebývá bez viditelných zranění. Vznikne boule, podlitina/modřina.
Ano, syndrom třeseného dítěte znám. A co? Je to syndrom, který vzniká u malých dětí při velmi silném a intenzivním třesení. Děti nemají pevný krk, mozek se jim stále vyvýjí. Jistě ale, že ani s větším dítětem nebo dospělým by se nemělo třást. Jak jsem psala, žádné viditelné zranění, ani poškození těla Islám nepovoluje. Slovo ,,bití" v Súře č. 4, jsem ti vysvětlila. Představ, že to může vypadat tak, že muž ženě ,,poklepe" klacíkem na rameno. Zkus se zamyslet nad tím, co píšu. Asi, když jsou zakázané i podlitiny, tak budou zakázaná i mnohem vážnější, vnitřní zranění. Dá se to vydedukovat i logicky.
A proč bych s mužem třásla? Jako, že bych měla sílu třást s chlapem? S mužem bych se po varování rozvedla.
@dahliaa a teraz ste si to vsetko domysleli alebo to ozaj tak stoji v Korane?Bez modrin moze byt otrs mozgu,a nemusia byt ani poskodene ,vnutorne organy.Takze naslo by sa kludne.Pretoze nieje to tiez uplne vyspecifikovane.
Takze chceli ste priklad,mate ho,ci sa Vam to pozdava alebo nie.
A muz sa nemoze bez varovania rozviest ale najskor s vami zatrepe a potom sa rovedie?Ma to logiku?Nie tu zasa ide skor o nadradenost muza,on moze,vy nie.Co este nemozete ,co muzi mozu?Aha nemozete mat viacej manzelov.
@lasoli A mozek není orgán?? To je zase diskuze. Jak jsem psala, doplň si znalost, pak nebudeš psát takové hlouposti.
Jistě, že jsem si to nevymyslela. Existuje k tomu např. tento hadith. https://www.abuaminaelias.com/dailyhadithonline...
Také se o tom zmiňoval např. Ibn Abbas, Hasan Al-Basri a další. Pro své info se na toto můžeš zaměřit a doplnit si informace.
I muž se může rozvést, ale obě strany by se měli snažit své problémy vyřešit. Měl by muž ženu nejprve varovat atd., jak je popsáno v súře 4. Mě z pohledu ženy přijde tento způsob v pořádku. Žena má prostor se nad svým chováním zamyslet.
Ano, muž si může vzít 4 ženy.
Samozrejme ze je organ ale nemusi sa zranit tak,ze je to viditelne!
.A tento vers ako vysvetlis?
@lasoli muz napriklad v kurdistane nemoze uz par rokov mat 2 zeny. Meno manzelky sa pise na obciansky, takze ani zatajit nemoze😝naopak, zena si nic na obciansky nepise... (a samozrejme nastupom zakona nemuseli muzi porozvadzat si vsetky manzelky nad 1 kus, takze najdes aj ludi, ktori stale maju 2 a viac). A pre tvoju info, v okoli mam aj muzov, ktori maju 7-16 manzeliek. Tolko k tomu, co je zakon, koran a co realita.....
@lasoli Ty podľa toho, ako to tu píšeš, si predstavuješ Afriku ako nejakú púšť s domorodcami 😀
Vieš o tom, že ono to tam od kedy Afrika vo veľkom vyváža a buduje turistický ruch, to tam už vo väčšine veľkých miest vyzerá úplne inak? 🙂
Napr. toto je Líbia z r. 2018/2019, to druhé je Dakar v Senegale. Zámerne nevyberám tie najlepšie krajiny 🙂
Ako posledný pridám obrázok Johanessburgu, štát: Južná Afrika.
Akože v čom sme my popredu oproti týmto krajinám? :D :D U nás existuje Luník 9 rovnako ako tam slumy v chudobných zapadnutých oblastiach.
Im tam len dobre neefunguje politika (ale čo si budeme nahovárať, nám tu tiež pred rokom ešte vládli komunisti) - časom sa i to zmení a Afrika dobehne zvyšok sveta i v tomto. V čom nás ale predbehla a predbehne je spomínaná pôrodnosť.
@lasoli Chápeš, že se nesmí poranit ŽÁDNÝ orgán - včetně kůže, mozku a jiných, ani ŽÁDNÁ jiná součást těla jako jsou kosti atd...?
A o jakém verši myslíš, že celou dobu píšu?
Že ty jsi ,,ktochytavzite"? 🙂) Každopádně velice podobně ,,přemýšlíte".
Bez hadithů jednotlivým súrám těžko porozumíš. Vysvětleni jsem ti dala. Můžeš se dovzdělat. Co se týká Islámu máš dost zkreslené, neúplné a evidentně i nepravdivé informace.
Neznalost bohužel vede přesně tam, kam míříš i ty. A to i ze strany mnohých muslimů.
@lenkakravcova Vystopovateľní svedkovia, nebuď smiešna.
@dahliaa
@lenkakravcova ja vám vravím, to je ona..
@dahliaa muž si môže vziať 4 ženy... Ale to len také nestudovane ako ktochytavzite nepochopia...
Keď som pridávala tu príhodu s maminým bratrancom, čo sa čudoval, že môj muž nie je čierny a ma pekne modré oci🙊 tak sa ho ešte aj opýtal: a to ty môžeš mať 4 ženy, nie? A môj muž mu odpovedal, no môžem, ak to dovolí prvá, a ak to v štáte, v ktorom žiješ je dovolené, v Bosne to dovolené zákonmi nie je.. Čiže zakonitu len jednu.. A keď by už bolo dovolené, že môžem mať aj ďalšie tri,tak každej jednej musím všetko rovnako pruzit, kupovať, dat a rovnako sa starať.. Ani jedna nesmie byť diskriminovana..vtedy ten bratranec pozrel na neho a mavol rukou so slovami, úf, mne stačí tota moja jedna co mam, ona jak za 4
@habibim No to je pravda, že mít další manželky není jen tak.)) Jen teda co já znám, tak první manželka souhlas dávat nemusí. To, co povolil Bůh nikdo nemůže zakázat a muž má za určitých podmínek právo vzít si až 4 manželky. Muž se ale samozřejmě musí postarat o všechny ženy spravedlivě stejně.
@lenkakravcova neprekrucaj,co nebolo napisane.
Co sa tej Afriky tyka.Ja som pisala o povahovej crte Africanov a ani nie Africaniek,tie su na rozdiel od svojich lenivych muzov az moc sikovne a pracovite.
Johannesburger,ano to znie Africky.
@lenkakravcova a btw otras mozgu nemusi byt sposobeny len uderom do hlavy,ale to je nepodstatne aj tak kedze sura 4:34 nic take nepopisuje.
ktochytavzite
@dahliaa nic mi nemusis pisat,alebo skor nemusis uz hladat ziadne vyhovorky ako sa vykrutit . Sura 4:34 je dost jasna.
Len nepis potom ze ti mam hladat priklady,ktore ani sa hladat nemusia kedze nemate ziadne usmernenia ktore konkretne opisuju kde a za akych okolnosti moze muz zenu bit.Alebo su este ine sury ktore to opisuju?
Aj to trasenie na ktore sa odvolavas je v principe smiesne.

@lasoli tu pred 2-3 dnami bola diskusia, kde zena vrazila muzovi pri hadke a on sa s nou chcel rozviest....tak bola z toho vyhukana -cize zena moze, ale chlap nie🙈🙉🙊udretie vo vztahu nie je okej ani u moslimoch, ani u slovakov a je jedno, kto koho udrie, i ked je pravda, ze fackovanie chlapom je tolerovatelnejsie v spolocnosti ako naopak...