Diskusia o islame
Diskusia o isláme - otázky a odpovede
Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.
Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.
Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.
@habibim Ja som aj úplne zabudla, že dnes nejaké MDŽ je 🙂 u nás sa to nikdy neoslavovalo nejako veľmi. Ako to tam u vás tie ženy oslavujú (keď píšeš o oslavách)? Také ženské stretká a posedenia alebo nákupmi? 🙂
@lasoli prosím ra, čo na mňa utocis? Kvôli tomu, že som ra dvax označila v mojich príspevkoch lebo som chcela, aby si si prečítala skôr môj príspevok a moje myslenie? Nikde som ta ne odsúdila a nikde som ti nič nevnucovala do tvojich myšlienok... Ty čítaš po sebe, čo mu ti píšeš? To mi pripomína jednu ženu tu z diskusie davnejsie
@lenkakravcova no, mam tu u nás asi 10 kamošiek, čo sa stretávame... Každý rok sa organizuje slávnostná večera a káva zákusky pri balkánskej muzike.. Tancuje sa a smeje a zábava až do skoro 3tej rána... A to ženy sa poskladajú po nejakých 5€,teraz možno už aj viac, lebo sak všetko išlo hore s cenami, a alebo ich muži odvezú autami, alebo si nabavia mikrobus... Zvezu sa do mesta do restiky a tam... Ja teraz ísť nemôžem, dve deti choré mam, aj mňa čosi chytá, ale tak hádam sa zabavia..
@habibim problem nie,skor zvlastne ze si zamerana len jednosmerne,pritom modlosluznu tu zacal rozoberat niekto iny ,citala si aspon ten odkaz?Zda sa ze nie a pritom si chcela povedat nazor pritom dalej ta uz nezaujima protinazor.
Ok uznavam,ze oponovani som to nenapisala najstastnejsie ale nevedela som to inak vyjadrit.
Vies mne pride ozaj zvlastne ze sa chces bavit o modlosluzbe a pritom oznacis len jeden nazor,druhy ktory by sa dalo predpokladat v ramci tvojho vierovyznania ze sa skor vyjadris,nechas bez povsimnutia.
@lasoli ale ja nikde neobhajujem len A a nepozerám na B, ja som ti napísala ako vnímam modlosluzbu ja osobne! Neobhajujem ani teba ani moslimky v tejto diskusii... Chápeš už konečne? Mňa modlosluzbu nezaujíma, preto sa k nej nevyjadrujem do hĺbky ako by si to odo mňa čakala... Chápem, že moslimkam to nepríde normálne a ani povolené a mne na tom, že sa modlím ku soske Panny Márie nie je nič proti srsti... Už rozumieš?
@habibim rozumiem a preco potom to iste nenapises Lenke?Ze lenka ale zasa to tak nieke ako to pises,tak ako napriklad mne?Preco s nou nevedies diskusiu ked s tym nesuhlasis?Ved nemusis ani so mnouPreco nediskutujes?
Vies ja ako nestranny a spajajuci clanok v diskusii by som rozobrala oba typy modlosluzieb.Ale ja som len na jednej strane ,cize si udem obhajovat svoju teoriu,ty soajas pustas sa le jednym smerom.
@lasoli "ale mna odsudzujes,teda dovolis si ma napominat,a to jednostranne,lebo inym smwrom len pritakavas..Tvoj nazor beruem,prosim Ta moj mi nechaj a ako vidis nemyslim si to len sama,v clanku mas napisane.No mne pride svojim sposobom ako modlosluzba vodcu nasledovat,spominat a uctievat,napodobnovat jeho ciny,akurat sa k nemu nemodlia.Este mas nieco co by som ti vysvetlila?"
" Inak ja ako krestanka vychovavana tak ako tvrdis ty,by som skor na ukor tej panny marie reagovala,nie hadisov,tiez zvlastne." - napríklad tieto dve z tvojich príspevkov ja považujem, že na mňa utocis... Aj keď moje prvé dva príspevky tebe, včera a dnes doobedu mali sympatickej si a zmierlivejsi podtón ✌️
@lenkakravcova
@habibim
V Uzbekistánu MDŽ také slaví. Myslím, že jim to tam přišlo z Ruska v době SSSR.)) Ženy dostávají dárky, květiny.))
@lasoli to, že nevediem o tom s nou diskusiu som ti napísala vyššie.. Nevediem diskusiu o veciach, ktoré nepovažujem za tie, aby som ich rozoberala... Nechcela som ani s tebou rozoberať to, len som chcela aby si si prečítala ako to myslím ja, a preto som ta označila... Furt dookola to isté omielam, nemám na to náladu ani čas... Taka si útočná nejaká žena, ty Bosno, ako keby si ty nemala žiadne chyba a len tvoje príspevky a argumenty sú ôk... PEkny deň prajem..
@habibim nevsimla,precitala som si to este raz a vidim ze okrem dalie aj lenku.
Fajn ,moja chyba uznavam,i ked nasledne som ti poslala odkaz kde sa jasne pise,ze aj uctievanie,ci velebenie vidcu je forma modlosluzby.Takze prepa a kludne prispevky vyssie prehliadaj,samozrejme orem foriem modloslizby;)Inak kto by to povedal,ze mozno aj v Islame sa najdu modloslizobnici,pritom toto vytykaju inym vieram.
@lasoli no, nemyslím si... Písala si vodca, vládca.. Každý kto má svoju bustu je niečo, čo ty podľa mňa považuješ za modlosluzbu.. Aj sošky svätých v kresťanstve ku ktorým sa modli.. To je to iste, čo som ja dala príklad so susedom co koná dobre skutky... Už chápeš, že ja ti vidím ten rozdiel v tej modlosluzbe?
@lenkakravcova zaujimave s tym konvertovanim,ale zaujimavejsie je,ze tam nevidim zenu,v tej,malej vzorke.Cim to bude asi
@lasoli Bude to tým, že ženy som ešte nespracovala 🙂 🙂 Neboj pribudnú a bude ich približne rovnako.
@lenkakravcova Lenka a co si myslíš o tomto? Mam tu kamošku, čo som ju dávnejšie spomínala, vydatá za Egypťania, dve dcéry, v Cani rodinný dom veľký stávajú, v Urgade majú 4i byt veľký... Žijú si spokojným životom aj tam aj tu... Ona mi raz povedala, že manžela podporuje vo všetkom (sak to asi každá normálna manželka), on od nej samozrejme nevyžaduje žiadne obety okrem toho, aby keď už pracovať, tak v ich firme, nikde inde... Majú obchod s nábytkom kade tade... Povedala mi, že nechce konvertovať na islam, momentálne, neuvažuje nad tým, necíti sa na to, lebo veď ak chceš tak urobiť, tak to musíš sama od seba zo svojho vnútra a presvedčenia a nie na nátlak okolia... Ale, ostáva túto otázku otvorenú do budúcna, lebo, kvôli deťom.. Lebo kvôli tomu, aby sa vedelo kde kedy kto ako ju pochova, ak dôjde na to, že umrie... Co na to ty hovoríš... Takéto konvertovanie je podľa mňa nie veľmi s Bozou rukou... Ale zase ja do jej vnímania a cítenia až tak nevidim
@habibim Neviem. Nepoznám ju. Ale myslím si, že určite by nemala konvertovať, ak v to neverí. Taká konverzia by ani nebola platná pred Bohom. Buď človek verí že je iba Jeden Jediný Boh a uznáva proroka Muhammada za posla Božieho, alebo nie. Nejaký prechodný stav mimo toho veľmi nie je.
A ohľadom toho kto ju ako pochová. To nám môže byť úprimne celkom jedno. Aj tak tu už nebudeme a aj keby nás pochovali zakázaný spôsobom (napr kremácia), tak Boh predsa vzkriesi telo aj zo zrnka prachu, takže tým by som sa netrápila. Keď už sa niečím trápiť, tak otázkou, kde skončí moja duša.
@lenkakravcova naznačila si kremáciu...preco v islame nie je dovolená?
@habibim
Nemalo by sa kremovať, pretože sa to berie ako znak neúcty voči mŕtvemu. Tak ako sa mŕtvemu nesmú lámať kosti, tak sa nesmie ani "upáliť a rozdrtiť" (ak si videla ako kremácia prebieha, tak na jej konci sa vyberú nespalene kosti a tie sa drtia). Má sa s mŕtvym nakladať s úctou ako keby bol živý, umyť ho, zabaliť do plátna, a tak ho vložiť do zeme.
@lenkakravcova a ako sú pochovávani moslimovia na svk? Lebo viem ako sú tu v Bosne, presne v platné zabalenú, dajú sa do zeme, na nich dosky a zasype sa zemou.. Muži do výšky pohlavných orgánov, ženy do výšky pŕs.. Aspoň tak tu jamy do takých hĺbok kopaju

A príbehy konverzií k islamu:
https://muslimovia.sk/zivot-muslimov-na-slovens...
- Katolícky kňaz konvertoval k islamu
- Holandský protiislamský politik konvertoval k islamu
- Muž, ktorý konvertoval k islamu kvôli žene
- Katolík konvertoval k islamu kvôli nočnému volaniu
- Rakúsky MMA bojovník konvertoval k islamu
- Švédsky kresťanský kňaz konvertoval k islamu
- Holandský futbalista konvertoval k islamu
Postupne budú pribúdať ďalšie, podľa toho ako sa nám ich rýchlo podarí spracovať 🙂