icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

habibim
10. máj 2022

@lasoli to je pointa... Kto chce takto si to vyloží, kto nechce, bude hľadať zadrhel, len aby provokoval

habibim
10. máj 2022

@lasoli oprav sa, ja som sa na hadisy neodvolavala... Ja i o hadisoch neviem nic.. Dokonca ani verše necitujem

habibim
10. máj 2022

@lasoli ale čo sa týka bitia žien, tu v mojom okolí, som nevedela a nepočula, aby keď žena neposlúcha, tak ju muž udrie.. A ak sa tak aj stane, zákony štátu sú tu také isté ako na svk, žena má slobodnú vôľu, môže ho nahlásiť... Dokonca by som povedala, že tu je to viac pokutovane ako na svk.. Na svk, sme za týranie poslali do basy, ale aj to muselo prebehnut veľmi veľa času, veľmi veľa nahanaciek za papiermi u Dr. všeobecného, psychológa, traumatologa..potom vyšetrovanie, pred sudcu ísť a kým súdy vyrieknu ortieľ 🤦‍♀️ tu pred troma rokmi susedka staršia žena bola zbita svojim mužom, nevesta zavolala políciu, vypovedala zrna aj nevesta, a jemu dali hneď náramok na nohu s tým, že ho bude nosit pol roka, čo je aj doba podmienky a nesmie ísť od domu na viac ako 200m... Čiže, ako sa dnešný svet pridrziava zákonov štátnych, tak aj ľudia žijú... To ze čítaš Koran a tam to píše, neznamená, že budeš ženu pravidelne bit, ako si to neznali vysvetľujú... Už len myšlienka na to, že to tak je praktikovane, svedčí o nezrelosti osobi, ktorá o tom takto mysli

lasoli
10. máj 2022

@dahliaa ano:dakujem za opravenie.No Hadith tuto sure usmernuju,ale ak Koraniti neuznavaju Hadith,tuto sure is mozu rozne vylozit a kludne mozu zeny bit,lebo ved je to v Korane.Vweim tomu ze ro je minimalne ale ma ju ktomu povolenie,

lasoli
10. máj 2022

@habibim nie

Ale si sa sa otazka do toho,bez toho aby is si nieco overala a priklonila is sa k stranke moslimske,pritom jedna z nich a to myslim is ze ma is to vatsie poznam ako ty sa odklonila a neuznava hadisy,cize z toho vyplyva,ze muz podla Koran moze zeny bit,a ziadne Hadith to nezrusi,lebo predsa slovo bozie je nad clovek a.
Dalej druhu diskusia -modlosluzobnictvo,zasa si protirecila sa v Islam’s nevyznas,a vidis-modlosluzba ako aj som ti posielal link je nasledovanie vodcu,niekoho,vidis precitaj si co pisala LENKA o hadisoch a muhamedovi a sama is urob nazor....A Druhu spravu vo pises nebudem komentovat,preto ze sa nebavime o slovensku a moslimske a tyrant Zein ate bavime sa o nabizenstve a o tom co v jednotlivych knihah je,co sa podla kt boha moze a nema a,,nebavime sa o trestnom prave a zvykoch atd,hadam chapes rozdiel,.

lasoli
10. máj 2022

@habibim nebavime sa o zakonoch ale to,co jedno nabozenstvo dovoluje,Charles,to ze ty si San stym nestretla,neznamena ze to v tej knihe Koran nieje napisane,fakt je ze to tak je!a je to dolezite preto ze sa tym jasne vykreeluje postavenie zien v Islame.Nepisem ze kazdy moslim bije svoje manzelky,nie ale moze!!!A Verim tomu ze je vela muzov,kt presne dodrziavaju Koran a svoje zeny biju lebo podla Koran mozu!

U nas sa tiez zeny mlatia ale nikde to nemame,j dovolene!!!a to je velky rozdiel!.A tym som tuto tomu ukoncila,preto ze sa stavim,ze zasa by si mi daval priklad z prave ako su na sk zeny mlatene a u Vas Nie.Ale points je inde

lenkakravcova
autor
10. máj 2022

@lasoli Napíšem aj tebe o tom 4:34 vysvetlenie z koránskeho islamu, ale daj mi chvíľku čas. Nestíham teraz nič :D Idem práve pre syna do škôlky, len som si to tu otvorila, aby som pozrela, či mám na čo odpisovať a vidím, že toho bude kopa. Ale rozpíšem. Ten názor o tomto verši sa troch odlišuje oporti sunnitskému - vylučuje všetko fyzické násilie a vysvetľuje to podľa základu slov, ktoré sú tam použité. Daj mi čas, napíšem.

lenkakravcova
autor
10. máj 2022

Dnes pridávam tému:

Chov psov v islame
A myslel by si si o nich, že sú hore, ale oni spia. A obraciame ich na pravú stranu a na stranu ľavú a ich pes má rozprestreté tlapy svoje na prahu.. (Korán, 18:18)

Sú psy nečisté, zakázané zvieratá?

Muslimovia naprieč celým svetom sú vedení k tomu, že pes je nečisté zviera a že samotný dotyk psa ruší wudú (očistu pred modlitbou) a šíri nečistotu. Tento nekoránsky koncept pochádza opäť - z hádisov sunny. Tvrdí, že prorok Muhammad nariadil zabíjanie psov a vyslovil mnoho výrokov, ktoré zakazujú chov psov okrem prípadu chovu loveckého psa alebo psa na stráženia stáda.

V Koráne však nič také nenájdeme. Nikde v Koráne sa nepíše o zákaze chovu psov, ani o ich kontaminujúcom účinku. V dôsledku toho musíme odmietnuť všetky hádisy (tradované výroky) ako výroky, ktoré pridávajú k Božiemu slovu klamstvo založené na tradíciách miestnych obyvateľov.

Boh nám v Koráne hovorí príbeh o spoločníkoch v jaskyni (súra 18). Vo verši 13 nám Boh hovorí, že boli dobrými veriacimi a že ich viedol Boh. Vo verši 18 nám Boh hovorí, že mali so sebou svojho psa. Ak by boli psy zakázaní a nečistí, hovoril by Boh o týchto ľuďoch ako o dobrých veriacich?

Tradiční muslimskí sunnitskí učenci tvrdia, že psie sliny sú kontaminujúce. Vo verši 5:4 nám Boh hovorí, že je v poriadku zjesť to, čo ulovia lovecké psy. Ak je pes zviera, ktoré spôsobuje kontamináciu obyčajným dotykom, ako to, že nám Boh bez problémov povoľuje jesť to, čoho sa dotkne pes ústami a oslintá to?

Korán obsahuje veľmi dôležité pravidlo pre všetkých veriacich a týmto pravidlom je pravidlo, že nič nie je haram (nezákonné), pokiaľ to nie je zakázané samotným Bohom, a keďže Boh opisuje Korán ako úplný a dokonalý, úplne podrobný, tak všetky zákazy stanovené Bohom vrámci nášho náboženstva, sa nachádzajú v Koráne. To potvrdzujú nasledujúce verše:

A či iného než Boha mám chcieť ako rozhodcu?! A On je pritom Ten, kto k vám zoslal Knihu objasnenú. (Korán, 6:114)

Nehovorte o tom, čo vaše jazyky lživo opisujú: „Toto je dovolené a toto zakázané“, aby ste si vymýšľali o Bohu lži. Tí, ktorí si vymýšľajú o Bohu lži, nikdy neuspejú. (Korán, 16:116)

V Koráne sa nenachádza ani jeden verš, ktorý by zakazoval chov psov a ani tvrdenie, že psy sú nečisté zvieratá spôsobujúce kontamináciu.

Chov psov v islame, Korán
Je logické, že Boh stvoril zviera, aby slúžilo človeku (aby sa dalo takto vycvičiť, aby sa dalo ľahko domestifikovať) a potom nám zakázal chovať takéto zvieratá?

Ak nám toto hovorí Boh v Koráne o psoch (vyššie popísané verše), pochádzajúce z tvrdenia o kontaminácii od psov? Ako väčšina iných korupcií v islame, zdrojom dis-argumentov sú vymyslené hádky, ktoré sa falošne pripisujú prorokovi Muhammadovi.

Hádisy nám hovoria o tom, že prerok zakázal chovať psov ako domáce zvieratá, že anjeli nevstúpia do miestnosti v je pes, že ak sa dotkneme psa, tak je naša očista neplatná a musíme sa 7x odstrániť a naposledy z toho v hline/prachu, alebo tiež hovoria o tom, že by sme mali zabiť všetkých čiernych psov, pretože sú to diabli (hádis Malikova Muwatta, kniha 54, číslo 54.5.13).

Položme si otázku: Vydal prorok Muhammad skutočne takýto zákaz? Mal prorok právomoc vydávať zákaz, ktorý Boh nevydal? Odpoveď je uvedená priamo v Koráne:

“Prorok! Prečo zakazuješ to, čo ti Boh povolil, čím sleduješ spokojnosť manželiek svojich? Boh je odpúšťajúci a milostivý.” (Korán, 66:1)

Boh nezoslal slová verša 66:1 Koránu, aby v našich očiach znevážil proroka, ale tieto slová sú umiestnené v Koráne, aby všetkým veriacim potvrdili vo všetkých časoch, že preto Boží nemá právomoc zakázať niečo, čo nie je zakázané Bohom. Boh je jediným tvorcom Zákona (6:114) a jedinou povinnosťou je doručovať Božie posolstvo (5:92).

Ak sa zameriame na Korán ako jediný zdroj vedenia a náboženského práva, musíme odmietnuť tvrdenia o zákaze chovu psov.

dahliaa
10. máj 2022

@lenkakravcova Co se týká té mouchy. Bůh ví, proč tomu tak je, i kdyby to dnešní věda stále nedokázala objasnit. Ohledně psů a jejich slin. Pokud pes zakousne zvíře a to se následně např. stáhne z kůže, omyje, vaří, tak to je uplně jiná situace, než když tě pes oslintá na těle a měla by jsi se omýt. Porovnáváš dvě rozdílné věci. To je můj názor.

Evidnentně se v tomto neshodneme, ale důležité je, že věříme v Boha a našeho proroka Muhammada s.a.w.s. Nejdeme proti Bohu a jsme muslimové. Děláme co je v našich silách a možnostech, jak nejlépe zvládneme. Bůh je slitovný a vševědoucí, zná naše úmysly. Věřím, že nám naše chyby, hříchy, neznalost milostivý Alláh odpustí (ať už se jedná o Sunnity, Šiíty nebo Koránisty.). Bůh ví nejlépe. 🙂

Jinak jsem také zvědavá, jak si Koránští muslimové vysvětlují verš 4:34. 🙂

eva8
10. máj 2022

@habibim na mne sa tie verše praktizovali. A čo viem, vraveli to ženy z Egypta, Turecká, s ktorými som sa stretla v Anglicku. A aj v Alziru vo viacerých rodinách. Čiže nie je to celkom bezvýznamný verš. A aj to psych. týranie - ignorácia, opustenie spoločnej postele, to neustále naominanie.... Brrrr. Natrafila som na nesprávneho človeka. A všetky osoby, ktoré so samozrejmosťou a akýmsi strachom prikyvli, že muži majú právo udrieť ženu. Natálik tareha! Ja som si myslela, že to je len tak povedané. Nebolo.

Ale uznam, záleží od miesta, od ludi

habibim
11. máj 2022

@lasoli tu na tvojej odpovedí venovanej mne je krásne vidieť, ako ty vôbec nerozumieš a nechceš rozumieť diskutované osôb s rôznym pohľadom na svet... Vec všade, v každej jednej diskusii ohľadom všetkého ja u dávam SVOJ postoj a svoje myslenie bez ohľadu na to, ako to je kde co vysvetlene.. Čiže nechytaj ma za slovíčka ja presne viem, čo a ako kde myslím a uvádzam... To, že nedávam noc overené - ved na to ani nepoukazujem a neudieram sa do pŕs, že je môj názor správny... Ale ja si ho takto vykladá a aj ľudia v mojom okolí.. Nikto nikde vo svete nežije podľa slov Biblie a Koranu (aj to je môj názor), čiže ty mňa tu nemôžeš napádat za to, co píšem... Som v tejto diskusii, lebo mam manžela moslimka a žijeme krásny život aj napriek tomu, že ma nebije lebo som žena a lebo podľa teba ma musí bot, lebo je to v korane🤦‍♀️

habibim
11. máj 2022

@lasoli "Verim tomu ze je vela muzov,kt presne dodrziavaju Koran a svoje zeny biju lebo podla Koran mozu!" to co za blbosť si napísala... Ved pravý moslim, ten, ktorý dodržiava islam správne, nikdy by svoju ženu neudrel.. Lebo veď aj ona ho dodržiava aj on... Tak načo mlatenie... V dnešnej dobe nežijes pred 1300rokmi,ale teraz! Aj pred 1300 rokmi si to inak vysvetľovali, ľudia neboli vzdelaní tak, ako teraz... Ale áno, nájdu sa aj hlúpi, čo si povedia, že "ani, musím to tak robiť, lebo to tak píše" 🤦‍♀️
Tak jak u kresťanov a zrovna na svk a furt to budem opakovať, Mara dostala od Vinca preplesk, lebo neurobila večeru jaku chcel on a on mal zlý deň v robote tak si to vybil na nej (1950-2000roky u nás na svk=nevzdelanosť, nezáujem o svetské veci, ďaleký východ na svk, alebo západ, či Orava)

Ja celkom nerozumiem tým "rypackam" z tvojej strany ale na druhej strane mam len jedno vysvetlenie, ale dobre... Poďme ďalej točiť o tom istom, pod iným nickom

habibim
11. máj 2022

@eva8 a o tom aj posledné dva moje príspevky - nevzdelanosť a výhovorky tipu - tak je to napísané, tak to budeme robiť... To je všade vo svete, nie len v islame... Na svk to ani napísané nemusí byť, aby bol človek lenivý myslieť k takýchto veciach, lebo na svk si to poväčšina povie - robil to dedo mojej babke, aj otec mame tak budem aj ja svojej žene.. To je všetko o výchove... Nikdy v živote moje svokor ani len ne zdvihol hlas na svoju ženu, kde u druhu, a nie to, aby ešte och udrel, lebo mal na to pravo🤦‍♀️ čože narážame opäť na to, co som od začiatku všetkých diskusii o islame vravela - ide viac o kultúru a výchovu zo strany rodičov, než o výklad v korane a islam ako taký... A kultúra nje je náboženstvo

eva8
11. máj 2022

@habibim zhodou okolnosti som sa pohybovala väčšinou medzi vzdelanymi ľuďmi. Nezávisí od vzdelania, inteligencie, ale od "tradície", povahy a zvykov, čomu verili, videli, ako boli vychovávaní, k čomu boli vedení. Ani jedna mi neodpovedala nie. Ale som presvedčená, že sa to časom bude meniť, tak, ako sa to už nevyskytuje u vás. A možno už ani u potomkov tých rodín, bolo to takmer pred 20. rokm

lasoli
11. máj 2022

@habibim ale my sa bavime o na ozenstve nie o chapani kultur to ti pisem uz x krat a oresne toto sa najlepsie zneuziva,a ked to este zakon umoznuje,ok skoncila som,lebo ty si asi tvrdohlavejsia ako ja a nwchces za ziadnu cenu pripustit zeby nahodou som mohl amt pravda

lasoli
11. máj 2022

@habibim a k tomu dosrziavaniu Koranu naco?Ved maju suru ktora to len muzim dovoluje,si nepochopila vobec o com som pisala?????A podla Koranitov,ani hadisy neuznavaju,.Pise o tom Lenka na to som narazala,ci si citala len moje prispevky?

eva8
11. máj 2022

Ešte dodám - tie ženy sa modlili 5x denne, boli veriace, "cisté". V mešite v Anglicku mi žena (asi tam robila v knižnici), ktorá mi pozicala šatku, venovala príručku otvorenú na strane s tymi veršami a výkladom. Až neskôr som pochopila, že prečo. Silné veriaci, keď si nevedeli rady, sa toho držali. Korán = návod.
Ex mi po mnohých rokoch povedal, že láska, objatie dokáže viac, že to sa naučil od mňa. Tak nech mu to vydrží.

eva8
11. máj 2022

@habibim samozrejme, 100%-ne "Nikto nikde vo svete nežije podľa slov Biblie a Koranu ," ale veľmi veľa ľudí sa snaží podľa toho žit. A preto je dôležité, ako @lasoli píše, čo je tam napísané. Taktiež je dôležitý vzor = osoba, ktorú nasledujeme.

lasoli
11. máj 2022

@eva8 presne,nepisem ze tak ziju ale kto chce zenu bit,nebyt potrestany,vyhovorku ma v Korane ,lebo tato viera to umoznuje,tym netvrdim,ze kazdy moslim zenu bije,vibec nie.len zw to maju dovolene a kto vyuziva a kto nie je na nich,pritom ja to nepovazujem za spravne.A vibec nie ze zena aj tymto versom je podriadena muzovi,i ked sa to nemusi aplikovat v oraxi.Dalej tie hadisy-som spominala ze to je ako u nas v krestanstve modlosluzobnictvo,my mame sochy,Islam ma hadisy,Uz aj Lenka na to pomaly dosla,a oprela sa v tomto tvrdeni versmi z Koranu,@habibim teraz co na to povies?Myslis ze az tak velmi som bola dalejo od pravdy?Alwbo nemusi to byt pravda ,len je to skoro to iste,nezalezi ci je to socha,svaty ci zitie podla proroka-Mohameda,Zakld bozieho slova je predsa v knihach nie vysvetlivkach(hadisy)u krestanov modlenie sa k svatym ludom-podstata je ta ista.
@habibim

habibim
11. máj 2022

@eva8 ved, ako som vravela.. Vtedajšia doba a dnešná, plus kultúra a vychova

habibim
11. máj 2022

@lasoli nie, ty si nepochopila o com ja vravím, lebo nechceš... Mna hadisy nezaujímajú, ľudia v islame ma zaujímajú tak ako aj ľudia v mojom kresťanskom okolí na svk... Nikto nežije podľa svätých kníh... chvála Bohu, že už má nebudeš oznacovat😉

habibim
11. máj 2022

@eva8 ale pokiaľ viem aj v kresťanstve je toho veľa zlého popísané, a mali by sa ľudia držať toho.. To, že prišiel nový zákon nevylučuje, že starý da nesmie dodržiavať.. Čiže bit sa do pŕs a odcudzovat jedno, mi príde smiešne, ak sa takéto veci dejú aj v domácom náboženstve, a nie len v tom arabskom... Ja som strašne zanevrela na médiá a internet, pri jednej mojej nedobre situácii a preto už neverím ničomu, čo je v TV alebo na nete napísané, kým nežije v tom prostredí a ne žiješ s tými ľuďmi... Čiže, mňa len ťažko niekto presvedčí o tom, že len jedno (islam) je zle a nema nič v sebe dobre a ostatné (kresťanstvo, judaizmus, a pod.) sú top...

U mňa je zrejme blok z mojej práce, vidím toľko zla dennodenne na svk, a nema to nič spoločné s islamom.. A potom keď prídem do manželovej krajiny a vidím ako ľudia nazivaju s prírodou, jedni s druhými a dodržiavajú pravidlá (nie bitie zien🤦‍♀️), tak mi príde toto na svk ako nonsens.. A toto
@lasoli nechápe, čo ja vravim

habibim
11. máj 2022

@lasoli k tomu modlosluzobnictvu, nikde som nepočula, zeby sa moslimovia modlili k Mohamed ovi, alebo žeby mu bola venovaná jedna modlitba alebo prosba ako u nás v kresťanstve k mnohym

Ďalej, v kresťanstve nemáš presne definované, zeby muž mohol byť ženu, ale v mnohých sa píše, že ženy poslúchajte svojich manželov... Ak sa tak nestane, čo potom? Muž kresťan podľa tvojich slov nebije ženy tak ako moslim, a pritom z praxe by som ti povedala, že muži v kresťanstve, alebo ateisti, sú viac tyrani, než moslim, ktorý sa odvolá na Koran.. Na čo sa potom odvolávajú títo kresťania? Najlepšie nájsť verš.. Lebo podľa teba na správny život len verše funguju
Ja som policajtka a ja vidím na vlastné oči, kde sa co robí, na veľa prípadoch som bola keď muž udrel ženu v Košiciach, volali políciu, a nakoniec vysvitlo, že žena to urobila naschvál, alebo ze za všetkým stala zena.. Čiže, mne tento verš vôbec v korane nevadí.. Nevadí mi na toľko, aby som mu vôbec venovala pozornosť.. V dnešnej dobe sa dodržiavajú v demokratických krajinách zákony štátu, a nie knihy... Skus propagovať alebo žiť podľa sarijatskeho zákona ako moslim na svk.. Taktiež co to propagujú v rodinách v Egypte, v Tunise, v arabských emirátoch, to nemôžeš vedieť na koľko %, pretože tam nežijes...

A tu sme sa dostali k mojej otazke

habibim
11. máj 2022

@dahliaa
@lenkakravcova baby, čo si myslíte o stanovení zákonov talibancov v Afganistane spred niekoľkých dní, že ženy musia byť automaticky celé zakryté, čím vyjdu von, ak sa nájde jedna, čo nie je, pokutuju otca, manžela, brata.. Môžu títo ísť aj na 3 dní do väzenia, finančná pokuta a pod...
Toto mi príde ako dosť dlhý krok a skok do minulosti

eva8
11. máj 2022

@habibim ale aj dnešná, plus výchova. A pre mňa je dôležité, čo je písané v knihe, podľa ktorej chcem žiť
Prišiel Nový zákon, Nová zmluva, aby ten Starý sa nedodržiaval. Tu nejde o bitie sa do pŕs, ale o fakty.

Človek má na výber, ako sa bude správať. Vybrala som si odpustenie, nie trest. V Korane je aj možnosť trestu, v Biblii neviem o tom, aj v Otcenasi - "Odpusť naše viny, ako aj my odpúšťame svojim vinníkom" - náznak karmy, aj keď nikdy som tak na to nepozerala. "Poslúcham" z lásky, nie zo strachu. Dôverujem človeku a svojmu úsudku, rozhodnutia robím podľa toho, nie preto, aby som nebola potrestaná.

Nedaju sa porovnávať zákony štátu a zákony náboženstva v sekularnom štáte. O Tom hovoríme s lasoli.
A úplne viem, o čom píšeš. Veľkú úlohu zohráva aj okolie, príroda, kľud. Dôležitý je človek, ako sa rozhodne.

adrestia
11. máj 2022

@eva8 To nie krok do minulosti, V minulosti afganské ženy na sebe žiadne vrecia nenosili.

eva8
11. máj 2022

@adrestia ani v Iraku, Irane. V Turecku 1998 mladé baby ani nevedeli, čo je to šatka na jlave

eva8
11. máj 2022

*hlave

adrestia
11. máj 2022

@eva8 Ani na fotografiách z 19. storočia nie sú ženy z moslimských krajín oblečené ako múmie. Túto "módu" najskôr zaviedli wahhábisti v Saudskej Arábii a po nich v revolucionári Iráne.

dahliaa
11. máj 2022

@habibim Ano, i dle mého je to dost mimo.