icon

Diskusia o islame

lenkakravcova
4. mar 2021

Diskusia o isláme - otázky a odpovede

Ahojte, mnoho ľudí mi písalo otázky ohľadom islámu, tak som založila túto novú diskusiu, kde by som sa ich pokúsila pomaly postupne zodpovedať (aby som nespamovala iné diskusie a zároveň odpisovať každému v správach je pracné). Pokúsim sa odpovedať dlhšie, obsiaznejšie aby sa diskusia netočila dokola okolo 1 nedobre vysvetlenej veci.
Ak má teda niekto nejakú otázku týkajúcu sa islámu, kľudne nech ju do diskusie vloží. Pokúsim sa ju zodpovedať (prizvem i ďalšie moslimky, moslimov). Prosím komunikovať slušne, nenadávať si, nehádzať vinu nejakých ľudí na iných ľudí atď. Proste sme ľudia, správajme sa tak k sebe.
Prosím vkladať otázky: konkrétne a jasné.

Čo sa týka mňa (aby sa tu nekopili tieto otázky), tak, konvertovala som pred 2,5r. Do 16-17r som bola vychovávaná ako katolíčka. Neskôr som z vlastného rozhodnutia začala náboženstvá skúmať. Rok som navštevovala protestantský baptistický kresťanský zbor. Diskutovala som s kresťanmi rôznych denominácii. Prečítala som si katechizmus RKC, Bibliu Nového i Starého zákona, Didaché, rôzne teológie kresťanských cirkví, budhistické výroky, výroky z hinduizmu, bahájske knihy, a samozrejme Korán. Celé toto trvalo približne 7 rokov a východiskom tohto môjho pozorovania, porovnávania a štúdia bola konverzia k islámu.
Pokúsim sa teda odpovedať čo najobjektívnejšie ako to pôjde.

Na znevažovanie náboženstva, prorokov reagovať nebudem. Prosím ešte raz o slušnú komunikáciu a diskusiu.

habibim
12. máj 2022

@lasoli krestania biju hlava nehlava koho? Neublizis bliznemu svojmu,to je jasne napísané. - toto vysvetli mužom, čo na svk tyraju svoje zeny
To ze sa biju alebo akos i to myslela zabijaju je ale trestne,vatsinou po takom akte pride trest - aký trest ako trestné myslíš? Lebo mne ste tu napísali, že zákony štátu sú iné ako zákon knihy
Ale smaozrejme ze ak ty zijes v ich zemi a s nimi,sa snazis z kazdeho si vziat len to dobre,vo ine ti aj ostáva - žijem na svk, na svk pracujem a ak napíšem "tu v Bosne" alebo "tam v Bosne" odvíja sa od toho, kde sa momentálne nachádzam, ak odpovedám v tejto diskusii.. Môj jediný problém je ten, že ako policajt vidim násilie na svk a nema nič spoločné s islamom🤷‍♀️ preto aj tie moje myslenia

eva8
12. máj 2022

@lasoli problém je, že mnoho súčasníkov si demokraciu zamieňa s anarchiu

eva8
12. máj 2022

@habibim ale to násilie na Sk nemá nič spoločné ani s krestanstvom

habibim
12. máj 2022

@eva8 ale deje sa v kresťanskej krajine a väčšina z nich navštevuje kostol🤷‍♀️

eva8
12. máj 2022

@habibim čítam skákavo. Nová zmluva vznikla, Stará sa ukončila. Prišiel Korán, kniha, ktorá varuje, ako sa tu píše, kniha, ktorá opravuje predošlé knihy. A hadisy vysvetľujú verše Koránu, neupravuju ich.
Teda nemôžme prirovnávať SZ a NZ ku Koránu a hadysan

habibim
12. máj 2022

@eva8 keď som písala príspevok ohľadom toho, vedela som, že sa ozveš, lebo tvoje reci mi ostali v pamäti, ako novy nahradzuje starý zákon... Ja to viem, len je smutné, že tu sa ide vysvetľovať niečo, ako je to napísané v knihe a tak sa musí podľa toho správať... Je nezmysel tvrdiť, že kresťan, ktorý má mať v dome Bibliu a tiež sa podľa nej správať, tak starý zákon preskočí a bude sa tváriť, že tam nič také hrubé napísané nie je... Podľa mňa je to nemožné takto odcuzdovat... Tak ako my kresťania vidíme len zle úryvky z Koranu, tak vidia moslimovia Bibliu.. Čiže je to podľa mňa to isté... A preto som napísala, že kresťania vidia hriechy iných a nevidia svoje🤷‍♀️

lenkakravcova
autor
12. máj 2022

Dnešná téma: Evolučná teória a Stvorenie po etapách
Link: https://muslimovia.sk/o-islame/stvorenie-sveta-...

eva8
13. máj 2022

@habibim Bibliu tvorí SZ a NZ. Niemoze sa preskočiť SZ, lebo sa v ňom píše, čo sa má stať. A stalo sa.

Teraz sa pozri na to na príklade v živote:
Podpises novú zmluvu v novom zamestnaní, v starom si podala výpoveď. Ktorú zmluvu budeš dodržiavať? Starú, zo starého, alebo novú?
No a príde nábor do tretieho zamestnania, vraj má lepšie opatrenia. Ale ty sa nerozhodne s odísť, nepodpíšem, tak stále sa správaš podľa tej druhej zmluvy, ktorú si podpísala.

Uviedla si, že nikto sa nesprava, neriadi náboženstvom. Ja ti budem oponovať, skutočne veriaci sa snažia správať podľa 5oho, čo sa uvádza. Áno, veľmi záleží aj od prostredia, v ktorom sa pohybovali, pohybujú.

eva8
13. máj 2022

@habibim
A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.

Toto je odobrenie? Odobrenie by bolo môžte ju varovať, môžte opustiť lôžko, môžte ju bit.... Lenže veta konci vykricnikom.
Dokonca je písané, že to robte, keď sa neposlušnosti obavate

habibim
13. máj 2022

@eva8 to vravím od začiatku, záleží od prostredia... Pretoze všade je náboženstvo rovnaké, len krajiny a kultúry sú rôzne... Nikto ti TH poviem nemiesaj to, no lenže jedno bez druhého ani veľmi neide... A preto vravím, že ak niekto vezme do úvahy, že môže bit ženu, zrejme to videl vo svojej rodine a okoli...lebo inak si neviem predstaviť co inak si vysvetľuje moslim v Bosne, na svk a moslim v arabských emirátoch, či v maroku🤷‍♀️
Ďalej, to, že je biblia násilná najmenej toľko ako Koran, je fakt, nemozes popierať, že veci v starom zákone sa v tej biblii nachádzajú.. A keď vezmeš knihu do rúk, aby si ju čítala, začínaš až od noveho zákona, aby si nečítala tie násilnosti v starom? Nie. Čiže každý sa chytá z každej strany moslim kresťana a kresťan moslimka za to, co mu nepasuje, len aby si vyhadzovali na povrch špinu a násilie a takýmto spôsobom obhajovali svoje... Ale toto už nemá s náboženstvom nič spoločné, to je výchova ľudí... Všetkých nás Boh stvoril čistých na svoj obraz, a to, že sme sa už my ako sme rástli a vzdelávaní, pre tvorili na nepriateľov, to je na hlavu a zodpovednosť jednotlivca a nie nabozenstva

habibim
13. máj 2022

@eva8 evicka, toto je preklad v češtine, ja mam preklad v bosniactine, dala som ho vysiie s vysvetleniami a tam jasne sa píše, najprv upozorniť, potom odísť zo spoločného lôžka a až potom použiť úder, ako väčšie upozornenie, aj to len vtedy, ak žena sama muža provokuje, nadáva mu nevie co so sebou... Takto to tu všetci vysvetľujú... V každom preklade je inak, čo s ci bez výkričník... Čiže my ako Slováci, sa nemôžeme chytať, že je to tak... V Bosne slovo wc, ma 5 prekladov... Si vyber...

habibim
13. máj 2022

@eva8 Ako muž primijeti da njegova supruga sve više pokazuje znakove neposlušnosti i pobune protiv njega, on treba da je na jabolji način popravi lijepim riječima, ljubaznim savjetovanjem i mudrim upućivanjem. Ako ovakav način ne pomogne, on treba da spava odvojeno od nje nastojeći da probudi njezin ženski nagon – kako bi mogla biti povraćena vedrina i mir i ona mu uzvratila na harmoničan način.
Ako, pak, ni na ovaj način ne bi uspio, njemu je dozvoljeno (ali ne i naređeno) da je blago udari rukom izbjegavajući njezino lice i druge osjetljive dijelove i to je lijek za neke žene u nekim situacijama i u nekoj mjeri. Udariti ženu u lice je zabranjeno zato što je to uvreda za njen ljudski dignitet, a osim toga, to je opasno po najljepši dio njezina tijela. Ali ni u kom slučaju on ne smije pribjeći šibi ili nekom drugom sredstvu koje bi prouzrokovalo bol ili ranjavanje.

Preklad: keď muž vidí, že jeho manželka, vykazuje vždy viac znaky neposlusnosti a vzbury proti nemu, on treba ju na najlepší spôsob opraviť, peknými slovami, milým poučením a mudrim poukázaním. Ak ani toto nepomôže, on treba späť odvodené od nej, aby v nej prebudil ženský popud - ako by mohla byt vrátená svetlost a pokoj a ona sa mu vrátila na harmonický spôsob.
Ako by, potom, ani na tento spôsob neuspel, jemu je dovolené (ale nie nariadené), aby ju slabo udrel rukou, okrem jej tváre a iných citlivých časti, aj to je liek pre niektoré ženy, v niektorých situáciách a v nejakej miery. Udrieť ženu do tváre je zakázané, pretože to je zranenie pre jej ľudský identite, ego, a okrem toho je to nebezpečné pre najlepšie diel jej tela. Ale v žiadnom prípade on nesmie sibanie alebo nejaký iný spôsob, ktorý by urobil bolesť alebo rany.
Ja som sa snažila preložiť, aby si videla aj ty aj @lasoli, že všade, ale všade si to ľudia vysvetľujú po svojom, ako sú kde vychovávani... A ešte tu dám na bosniackom jazyku to, co vravíš ty, že výkričník to ma:

habibim
13. máj 2022

@eva8 "A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite!…“ - a ony, ktorých sa neposlusnosti bojíte, vy upozornite (vysvetlite-neviem doslova to preložiť), a potom sa od nich v posteli oddelte, až tak ich udrite; a keď sa vám stanú poslušnými, potom im nepravdu nerobte!... " čiže výkričník v českom preložení a v bosniackom je trosku inakšie, že?

eva8
13. máj 2022

Áno, najprv upozorniť, potom opustiť lôžko a až tak udriet
@habibim

lenkakravcova
autor
13. máj 2022

@eva8
@habibim
@dahliaa
@lasoli

Tak konečne pridávam 🙂
Celý článok k tomu tu: https://muslimovia.sk/o-islame/zakonodarstvo-is...
(nekopírujem ho, lebo má pár odstavcov a zle sa to tu bude čítať, rozkliknite si link prosím a prečítajte) 🙂

habibim
13. máj 2022

@lenkakravcova vidíš, a v slovenskom preklade nemáš ani uvedené, bijte ich.. Aspoň nie tu v tomto obrazku

habibim
13. máj 2022

@lenkakravcova prečitala som si to, a môžem na to povedať len jedno: AMEN

Presne skoro to iste som dala ja vyššie ako si v Bosne vysvetľujú túto suru...

Stačí mi, že moslimky tu mi stále vravia, že ženy v Korane sú ako "biseri" - perly, ktoré treba chrániť a nie bit..
A taktiež som aj ja toho názoru, že ta sura sa najviac týka cudzolozstva a pod.tazkych hriechov, ktoré jedinec (tu žena) spáchajú... A keď sme už pri tom, mňa keby muž podviedol, tak ani mu nedohovaram ani ho nesťahujem zo spálne, ale rovno vykopnem a keď treba aj sa pobijem... Ani to nemusím mat nikde napisane

eva8
13. máj 2022
lenkakravcova
autor
13. máj 2022

@eva8 Fúú, to som nevedela ani, že toľko tých anglických variant prekladov existuje.

Je to dosť veľký rozdiel, keď sa to preloží správne (v kontexte) a nesprávne (bez kontextu), lebo z toho plynu úplne diametrálne odlišné výsledky.

lasoli
13. máj 2022

@lenkakravcova ja pockam co k tomu napise Dalia,lebo tych Koranov alebo spravnejsie napisane ,najspravnejsie napisanych prekladov je viac ako sa dalo ocakavat.Cize kazdy nech si vyberie,co sa mu hodi.

lenkakravcova
autor
14. máj 2022

@lasoli Tebe sa tento preklad pozdáva viac? Alebo menej? Takto by si to vedela prijať ako niečo správne, alebo máš k tomu nejaké námietky čo sa týka obsahu toho verša (nie Koránu ako celku). Je to takto lepšie či horšie? Ktorý preklad by si uprednostnila?

eva8
14. máj 2022

@lenkakravcova
Mne sa ten nový preklad a súvis páči.
Nerozumiem tomuto:
Fadribuhunne.” Zameriame na posledné slovo, “Fadribuhunne.”
Problém pochádza zo slova „Idribuhunne“, ktoré sme zvykli prekladať ako „poraziť ich“. Koreň tohto slova je “DaRaBa”

Prečo "fadri-" sa zmenilo na "idri-" ?

A ten dodatok = klasika: trest.
"Boh určil pevný trest 100 rán bičom (Korán, 24:2). Dôležitou otázkou je, že ten istý zločin alebo hriech by nemal oprávňovať na dva samostatné tresty. Ak sa žena dopustí cudzoložstva a dostane 100 rán bičom, potom ju manžel zbije tiež, dostala by dva oddelené tresty za ten istý hriech."
To isté (o 2 trestoch) som rozoberala s @dahliaa , ale v inom kontexte. Prečo ľudia majú trpieť dvakrát, na zemi a v nebi?

lasoli
14. máj 2022

@lenkakravcova tento,ale napriklad dom si vcera citala diskusiu v angl ,kde prevazne pisali moslimovia a obhajovali tento vers,podobne ,samozrejme aj protistrana mala argumenty ale zvatsa to bola moslimska stranka ,konkretne o tomto versi.Ale otazka je,je to naozaj ten spravny preklad,alebo len snaha feministickejsieho sveta tento vers zjemnit.Pretoze preco by sa tebto vers po starocia prekladal nespravne?Arabski hovoriaci ludia uz vyhynuli a arabstina je vymrety jazyk ako larincina???Nieje preto sa skor priklanam l tomu,ze vers je prelozeny spravne .I ked ten co si pisala ty,kde sa nepise a bite ju ale len jemne napomente je samozrejme prijatelnejsi.Ale ja som clovek ktory veri pravde,cize ci to je ozaj tak...

habibim
14. máj 2022

@lasoli
@lenkakravcova lenže, tak ako to Lenka sem dala preložené, tak som aj ja dala vysvetlenie bosniackeho imama vyššie, len v bosniactine... A pitala som sa včera na to Hodžu, keďže sme sa stretli s jeho manželkou a deťmi a on mi to tak isto povedal.. Bez slov bite ju s vykricnikom a je to až tretia vec, ktorú smie moslim urobiť, prvé dve sú napomenutie a opustenie lozka.. Ešte dodal, že ženy sú v dnešnej dobe tak chránené, že muž by sa mal sam za seba hanbiť, ak by zdvihol ruku na ženu.. Taktiež dodal, že prekladov je veľa a ľudia, ktori chcú pohrdať, uveria tým nesprávnym... Boh odcudzuje násilie nad ženami a len správny moslim to pochopí a podla toho robí... Toto sú jeho včerajšie slová🤷‍♀️

eva8
14. máj 2022

@habibim ... to je až tretia vec, ktorú smie moslim urobiť....

Myslíš si, že je to v poriadku?

habibim
14. máj 2022

@eva8
Nie je to v poriadku podľa mňa, ale ženy sa majú správať, aby do toho nedošlo... Sama som napísala, že ak by mňa manžel podviedol, nemusím mať nikde nič napísané, vyhodila by som ho z domu bez dohovarania a aj zbila určite... Cudzolozstvo je ťažký hriech a myslím si, že väčšina sa podľa tohto napísaného nespráva... Pochybujem, teda, je len veľmi málo párov, čo to pre rodia rozhovorom a zostanú ďalej v manzelstve🤷‍♀️ aj bez udretia

habibim
14. máj 2022

@eva8 tu máš preklad, nikde nie je výkričník a idrite ju je až tretia obcia... Výkričník ako si ty vyššie písala, že až za slovami, aby muži im necinili nepravdu, ak sú poslušne... Ja sama som svojmu mužovi vo veci vernosti, do neba verná, čiže nema dôvod ma udierat.. A teraz, aby ma udieral, že som včera išla ku svagrinej s deťmi na kávu na 4 hodiny a riad mi bol v umývadle od rána do večera, tak toto nie je dôvod použiť tento verš..

eva8
14. máj 2022

@habibim Allah dal človeku slobodnú vôľu (až napr. na príkaz 100 rán bičom) a spolieha sa na inteligenciu, aby človek vyvodil z obsahu Koránu ten správny význam versov.
@lenkakravcova

P. S. Píšem preventívne 😉 : myslím to vážne, nie s nejakým podtextom

lenkakravcova
autor
14. máj 2022

@lasoli Koransky smer islamu si to takto určite vysvetľuje ako som písala vyššie.. V Európe lne podľa FB skupiny pre VB a Európu je okolo 140tis muslimov, ktorí sa k tomuto smeru priamo hlásia.
Čo sa týka arabciny, ta sa používa aj dnes, až na to, že Korán používa staroarabcinu (nie všetky významy môžeme dodnes jasne poznať, keďže vtedy keď bola staroarabciny aktuálna sa Korán ešte veľmi nwprekladal a skôr sa šíril po arabskom svete..).
Ples keď sa vezme do úvahy to, že niektoré slová majú mnoho významov, tak je to zložité.
Aj my na Slovensku, na východe, používame napr slovo "trepať" ako také univerzálne slovo. Napr vytrepali sme sa z domu, dotrepal sa na miesto, vytrepal koberec, kde sa to ten tu trepe?, trepocu krídlami, netrep somariny a podobne. 😄