Islam a jeho kultúra
Nedávno som tu čítala jednu kontroverznú diskusiu a zaujímal by ma váš názor. Niektoré islamské tradície ženám úplne berú slobodu - nemôžu rozhodovať o oblečení, práci či vzdelaní. To naozaj nejaká inteligentná žena vedome konvertuje a nechá sa obmedzovať? Ako je možné, že sa stále považuje za „kultúru“ alebo „náboženstvo“, keď ide o základné ľudské práva? Mali by sme tieto pravidlá rešpektovať, alebo je čas povedať, že tradícia nemôže byť výhovorkou pre útlak?
@simca06022011 kde vidíš hejt na ženy konvertované na Islam? Skopiruj mi tú vetu, kde som ich urazila, nadávala im. Chápem, že v dnešnom svete je ťažké brať názor druhého a nevidieť za všetkým hejt, ale ak chcem diskutovať, tak nečítam len medzi riadkami a neosočujem druhých z nejakého hejtovania, len preto, že sa nezhodujeme v určitých veciach a máme každá iný pohľad na danú vec. O tom je táto diskusia, zaujíma ma názor viacerých užívateľov, čo si o tom myslia, nie sa tu začať dohadovať. Každá vidíme Islam z inej strany, súhlasím, niekto ho vidí z tej lepšej, niekto zhoršej, veľa záleží od okolností, v ktorých sa pohybujeme, čo čítame, čo počúvame, médiá, vlastné skúsenosti atď. Práve preto smerovala moja otázka sem, chcem počuť viac názorov, prečo práve Islam.
ym_autor "To naozaj nejaká inteligentná žena vedome konvertuje a nechá sa obmedzovať? ".... " Úplne nechápem, ako niektoré ženy môžu dobrovoľne podporovať islamské pravidlá, ktoré im berú slobodu a práva. Podľa mňa je to choré, ako môže niekto súhlasiť s tým, že je menejcenný a obmedzený, a ešte to považovať za vlastnú voľbu?"
Ano nie je to nadavka, nie je to "urazka". To len take light zhodnotenie... ale teda nemusime sa dalej dohadovat, aj som napisala : proste nie je islam ako islam, a nie je rodina ako rodina. Islam ma vela dobrych vlastnosti, niekto si v tom najde to svoje, tak ako niekto si najde svoje v budhizme, iny v niektorej vetve krestanstva.
Teraz si len tak predstavim, co by zenu mohlo viest k islamu: Nie vsetky zeny su tie emancipovane alfa zeny co tuzia po vladnuti doma a len napr. chcu zit tradicnejsi zivot...
Prave podla niektorych videi, prispevkov ktore som citala, tato nova doba doslova zenam skodi (budem sa len tym teda venovat, ked sa tema tak zacala, lebo nemaju sa dobre ani muzi, ani rodiny...). Ale teraz nemyslim, v tom,ze by nas mali doma zase otlkat chlapi a mali by sme byt pri platni a ohni cele dni a rodit ako ceresne, ale zena nie je proste stavana na zhon, niest vsetku zodpovednost na svojich pleciach atd. Na to je stavany chlap. Ma rozhodovat, vo vaznych veciach vediet reagovat a vyriesit vsetko, zabezpecit rodinu. Dnes sa toto vymazalo, ten rozdiel medzi muzov a zenou nie je (nesudim ci je to dobre, zle, proste je to tak). Myslim, ze to vela zien v islame zase naslo. zena moze byt zena, lebo tam muzi maju svoje povinnosti a nezmenilo sa to na pozenstovanie chlapov, a pochlapovanie zien. A ked spomeniem muzov, tak mozu mat ten isty dovod preco by konvertovali. AK je to z rozumnych dovodov, lebo u muzov to moze byt aj radikalnejsi dovod.
Mimochodom v mojom okoli, mnoho starsich zien okolo 70 rokov, zije cele zivoty v spokojnom manzelstve so stastou rodinou, prave ziju v uplne inych rodinach ako as dnes presadzuje, tak nema nam to byt viac vzorom? Co vidim, jednoznacne su pokojnejsie desatrocia, skromnejsie a menej vystredne, ich muzi su aktivni, muzsku pracu robiaci nie plienky neprali, ale zena nemala starost ci je ucet zaplateny, ci drevo pripravene :Dani to nemuseli pripominat. Mozno aj krestanstvo uz ide zlym smerom (kedze teda ja mam v okoli len krestanou) a teda nevidno spokojnost a stastie a dlhotrvajuce manzelstva v porozumeni a laske ... (cest vinimkam). Mozno sme ako deti, co potrebuju naozaj nejake mantinely, nieco co upravi veci do normalu... cim viac vykyvov = tym je spolocnost viac polarizovana.. zmeny napr. rimskokatolickou cirvkou robene nevnimaju pozitivne vsetci veriaci... prave naopak. A bude to viest kam.. mlady clovek, ktory chce istotu, chce ist k viere, nechce nieco co sa meni neustale podla toho ako fuka vietor, lebo ubuda oveciek... ? toto cisto teoreticky pisem, lebo ja fakt nie som veriaci clovek, ale to by mohol byt dovod preco mlady ludia sa zacnu utiekat k viere nejakej, z nejakej beznadeje. Tak ako vidno pri ludoch starscih, ktori sice napr su krestania, ale vieru nepraktizovali, ze po nejakej udalosti (umrti blizkeho atd) sa obratia na vieru na plno so vsetkycm co k tomu patri. DOkonca aj presviedcanim okolia, ze to je jedina spravna cesta ;)
ak je toto druhe najrozsirenejsie nabozenstvo, asi take zle to nebude ;)
Ak toto napises,nemam uz ani slov.
Vsak preto je najrozsirenejsie,ze ho siria nasilim.
Ty to v tom svete nevidis????.
Moslim tottiz nerozpitvava koran sipodrobna a nepiple sa v nom.
Berie ho ako fakt,VERI a bodka.
Deti to maju uz v skolach/nie tak ako u nas 1 h.nabozenstva v tyzfni/
Pravidelne,kazdy jeden den!
Vlastne je to zaklad vo vyucbe...vsetko sa odvija od nabozenstva...
Zeny sa nikto nepyta,ci a co jej vyhovuje..skratka to tak je a dovi....
Obuvas sa do krestanov a prieob avas ho k moslimom.
Je vidno ze ziadnych naozajstnych moslimov nepoznas....
A krestanstvo hlasa lasku,toleranciu...
Nevytahujme tu,co bolo pred par storociami,ked upalo ali "bosorky" a nasilim sirili vieru....v tomto sa uz krestania posunuli a nikto uz nic taketo nerobi prave naopak.
A ze jeden farar povie he zena musi vsetko vydrzat.
Nie.nemusi.
Moze slobodne odist,moze riesit odluku doko ca i anulaciu,ak je dokaz o neplatnpsti manzelstva.
Ziadna zens nemudi ostat s ozranom ani sa nemusi nechat otlkat .....
Takze netrep hluposti.
@osky v kolkych moslimskych krajinach si bola, ze tvrdis, ze moslimovia nerozpitvavaju koran? Lebo niektori ho rozpitvavaju az prilis a niektori sa drzia dokonca historickych slov a historickycv vykladov (tak ako aj krestania, na to su pomenovane smery, u krestanstva to nazyvame aj sektami, napr. Ten wahabizmus). A zeny maju na vyber, dost velky. Ale aj medzi moslimkami najdes zeny ako u nas- mudre, aj nie mudre, ambiciozne, aj nie ambiciozne a cela skala medzi nimi. Ze zena nema na vyber? Tak sa pozri na muzeum bmw v mnichove, kto ho navrhol. Alebo si precitaj o jordanskej kralovne, ci seikhovej matke sucasneho vladcu kataru. A nasla by som velmi velky kopec inych zien....
Nevytahujme tu,co bolo pred par storociami,ked upalo ali "bosorky" a nasilim sirili vieru....v tomto sa uz krestania posunuli a nikto uz nic taketo nerobi prave naopak.
Nie.nemusi.
Moze slobodne odist,moze riesit odluku doko ca i anulaciu,ak je dokaz o neplatnpsti manzelstva.
Takze netrep hluposti.
@osky ja sa neobuvam do krestanov, a iste v usa, aj europe.. noze mame na krku, aby sme konverovali... ja som dala priklady o tom, co sa tu dialo/deje bezne v rodinach, na dedinach. Tiez to nie je ruzove a zena casto nema kam odist a nema podporu, nerozvedie sa. Ak tvrdis opak, tak proste trepes ty. Ano moze odist, ale rovnako v islame tiez nemusi, nema to lahke, ale nemusi. Okrem toho v ramci ludi co ziju v europe, to je zase uplne ine, lebo tu nam platia ine zakony a tie su nad akekolvek svate knihy.
Ale myslim, ze tu je skoda slov... :D ano islam je najhorsia vec na svete a ak vidite moslima, utekajte... ano len moslimovia zacinaju vojny na svete, lasku hlasajuci krestania/pripadne ine nabozenstva nezacali vojny, to co sa robi napr. posledne storocie.. to je z cisto krestanskej lasky a pochopenia a aj okolo nas, sama krestanska laska, ludia a rodiny si pomahaju jedna radost... Mas o tom prehlad.
Zloz si ruzove okuliare. Nevies ani o tom,ze to vobec nie je iba "jedna verzia", ze kopa ludi vo svete su moslimovia o ktorych to ani nezistis, kym sa nespytas, ludia vzdelani, pracujuci, sikovni a mili... a ty nemozeme hadzat ludi do jedneho vrece podla nabozenstva. Vsade su ludia co prehanaju, co si vysvetluju veci po svojom, a aj proste obycajne svine, dokonca !chore" osoby zmanipulvoane vedome/nevedome...
@osky v kolkych moslimskych krajinach si bola, ze tvrdis, ze moslimovia nerozpitvavaju koran? Lebo niektori ho rozpitvavaju az prilis a niektori sa drzia dokonca historickych slov a historickycv vykladov (tak ako aj krestania, na to su pomenovane smery, u krestanstva to nazyvame aj sektami, napr. Ten wahabizmus). A zeny maju na vyber, dost velky. Ale aj medzi moslimkami najdes zeny ako u nas- mudre, aj nie mudre, ambiciozne, aj nie ambiciozne a cela skala medzi nimi. Ze zena nema na vyber? Tak sa pozri na muzeum bmw v mnichove, kto ho navrhol. Alebo si precitaj o jordanskej kralovne, ci seikhovej matke sucasneho vladcu kataru. A nasla by som velmi velky kopec inych zien....
@vevesh tam mas ale to zasadne obmedzenie tym ako ta rodina zije tu vieru. Nie, ze by tie zeny boli hlupe. Skor to musi byt aj podla opisov viacerych zien na skodu, ked napr mas talent nemozes ho rozvijat, lebo rodina nechce, alebo rezim okolo to nedovoli. To nabozenstvo je uzko previazane s kulturou a vobec pisanymi a nepisanymi zakonmi. Poznam zeny z Turecka, Pakistanu, co su mudre, su lekarky tu v Rakusku. Ale same hovoria, ze ich rodina v zahranici by im toto neumoznila. Mali stastie, ze bud ich rodicia isli sem, alebo sa dobre vydali a takto mohli odist. Je to velke spektrum vobec, tazko sa to da nejako hodit do jednej skatulky.
Ak je Boh milujúci a miluje nás všetkých prečo náboženstvo súdi ženu ktorá podstúpila interrupciu? Prečo súdi skupinu lgbt? Prečo súdi ľudí potetovanych ľudí iných náboženstiev? Verím v Boha verím Bohu a každé náboženstvo má v sebe nejakú pravdu. Ale ani jedno ako celok nie je dokonalé a všade je tak veľa viny a súdenia kde si myslím že Boh s tým nie je okej. Máme milovať blížnych svojich tak ako ich miluje Boh. On miluje aj bezdomovca miluje aj menšiny miluje hriešnikov - alkoholikov fetakov atď... Ľudia súdia Náboženstvá súdia. Chápem ze človek potrebuje niečo k čomu sa utieka keď mu je ťažko. Zažila som si osobne ako mi sekta zničila časť života. Tiež som verila pozlatku ako človek ktorý prežil sikanu dlhé roky na skole ze zrazu ma ma niekto rád zrazu niekto vypočuje zaujíma sa.. Ale začali skrytou manipuláciou mala by si toto nemala by si tamto. Tu Boh chce aby si prispela finančne tam Boh chce aby si išla a nemala by si neísť, mala som priateľa a hneď padla podmienka bud sa rozidete alebo zosobasite. Krv nesmieš dat ani vlastnému dieťaťu (toto síce v tej sekte nebolo ale veľa zo siekt to ma)... Atď atď. V každom náboženstve je plno zákazov neplatí to len pre islam. Rodina je kresťanská nesmieš užívať homeopatiká nesmieš nechať deti rozhodnúť sa pre vieru samé musíš krstiť hlava nehlava. Nasledujú vôbec tieto náboženstva sväté knihy?
K islamu mam pozitívny vzťah aj keď nie som moslimka. Veľmi sa mi páči život sufijcov aj keď samotný islam ich neuznáva. Tam som sa celkom nasla, v tejto vetve ma nič nevyrusuje nenašla som žiadny red flag ako pri iných náboženstvach. Na islame každý vidí ako nenávidí ženy. Ako ich utlaca atď ale to nie je celkom pravda. Naopak muži vedia ženám vzdávať veľký rešpekt starať sa o ne zabezpečiť ich. Zopár moslimských mužov (originál nie konvert) som mala česť spoznať a ostala som len milo prekvapená.
@vevesh tam mas ale to zasadne obmedzenie tym ako ta rodina zije tu vieru. Nie, ze by tie zeny boli hlupe. Skor to musi byt aj podla opisov viacerych zien na skodu, ked napr mas talent nemozes ho rozvijat, lebo rodina nechce, alebo rezim okolo to nedovoli. To nabozenstvo je uzko previazane s kulturou a vobec pisanymi a nepisanymi zakonmi. Poznam zeny z Turecka, Pakistanu, co su mudre, su lekarky tu v Rakusku. Ale same hovoria, ze ich rodina v zahranici by im toto neumoznila. Mali stastie, ze bud ich rodicia isli sem, alebo sa dobre vydali a takto mohli odist. Je to velke spektrum vobec, tazko sa to da nejako hodit do jednej skatulky.
@kiki68 dost sa v tej kulture pohybujem a idty cas som aj zila v moslimskej krajine, moja cast rodiny je tiez moslimska. A poviem ti to tak na rovinu- da sa vsetko, ked sa chce. Ked sa nechce, hladaju sa vyhovorky. Ak by chceli, kludne by mohli byt lekarky aj u nich doma, len by ich to stalo trochu viac namahy ako tu + tam je ina medicina ako u nas, toto vela ludi nevie. Preto sa na zapade ich medicina neuznava (nie je podradna, ale osetruju a liecia inac ako u nas).
@kiki68 dost sa v tej kulture pohybujem a idty cas som aj zila v moslimskej krajine, moja cast rodiny je tiez moslimska. A poviem ti to tak na rovinu- da sa vsetko, ked sa chce. Ked sa nechce, hladaju sa vyhovorky. Ak by chceli, kludne by mohli byt lekarky aj u nich doma, len by ich to stalo trochu viac namahy ako tu + tam je ina medicina ako u nas, toto vela ludi nevie. Preto sa na zapade ich medicina neuznava (nie je podradna, ale osetruju a liecia inac ako u nas).
@vevesh No ja mam tiez po tych rokoch tu prehlad a nemusi to tam byt lahke. Poznam aj vela zien iba z Balkanu a tie s tym bojuju. Napr mat uni, mat vodicak, lebo otec nechce a nepraje si to. Ked to poznas, tak dobre vies aky tenky lad to je. To neni, ze ehm ofuknem sa na tatka.
@vevesh No ja mam tiez po tych rokoch tu prehlad a nemusi to tam byt lahke. Poznam aj vela zien iba z Balkanu a tie s tym bojuju. Napr mat uni, mat vodicak, lebo otec nechce a nepraje si to. Ked to poznas, tak dobre vies aky tenky lad to je. To neni, ze ehm ofuknem sa na tatka.
@kiki68 ano, ale ze otec nechce, nezastavilo ziadnu zenu z okolia, ktora to chcela. Bud otca presvedcila alebo nechce otec, presvedci brata, alebo sa osamostatni, urobi vodicak sama, ked zije sama. Alebo si najde manzela, ktory ju v tom podpori. Ako vravim, tie, ktore chceli, studovali aj medicinu, aj architekturu, aj operovali v polnych nemocniciach ci pracovali so zenskymi organizaciami na medzinarodnych projektoch u nich doma a potom mas take, neda sa, lebo otec ci nabozenstvo. To je ako moja blizka rodina - obvinuje cely zivot ucitelku zo zakladnej a socik, ze sa nedostala na strednu pedagogicku. Ze mala dalsich 30 rokov na urobenie skoly, a bola mlada, ked nastupila na sk demokracia, to nevidi....
@123profil321 mňa práve zaujímajú tie ženy, ktoré si dobrovoľne vzali toho "klasického" moslima (čo sa narodil, žije tam a má zaužívanú ich vieru od začiatku). Úplne nechápem, ako niektoré ženy môžu dobrovoľne podporovať islamské pravidlá, ktoré im berú slobodu a práva. Podľa mňa je to choré, ako môže niekto súhlasiť s tým, že je menejcenný a obmedzený, a ešte to považovať za vlastnú voľbu?
@anonym_autor A co konkrétně tě zajímá?))) Mám za manžela muslima, který 18 let žil a vyrostl v muslimské zemi. Společně k němu jezdíme za rodinou.
Koukám, že se to tu s diskuzemi o Islámu rozjelo. A pak že Islám nikoho nezajímá.))
@123profil321 mňa práve zaujímajú tie ženy, ktoré si dobrovoľne vzali toho "klasického" moslima (čo sa narodil, žije tam a má zaužívanú ich vieru od začiatku). Úplne nechápem, ako niektoré ženy môžu dobrovoľne podporovať islamské pravidlá, ktoré im berú slobodu a práva. Podľa mňa je to choré, ako môže niekto súhlasiť s tým, že je menejcenný a obmedzený, a ešte to považovať za vlastnú voľbu?
@anonym_autor Problém je v tom, že tvá představa o Islámu a životu s muslimem je velmi zkreslená a založená na nepravdách.
Už jen toto vypovídá ontom, že o Islámu a jeho učení nic nevíš 🤷♀️🙄 ,,Úplne nechápem, ako niektoré ženy môžu dobrovoľne podporovať islamské pravidlá, ktoré im berú slobodu a práva. Podľa mňa je to choré, ako môže niekto súhlasiť s tým, že je menejcenný a obmedzený"...
Z čeho tvé znalosti o Islámu pramení? Já sama jsem k Islámu konvertovala z lásky k Bohu a přesvědčení o učení Islámu.
@anonym_autor Problém je v tom, že tvá představa o Islámu a životu s muslimem je velmi zkreslená a založená na nepravdách.
Už jen toto vypovídá ontom, že o Islámu a jeho učení nic nevíš 🤷♀️🙄 ,,Úplne nechápem, ako niektoré ženy môžu dobrovoľne podporovať islamské pravidlá, ktoré im berú slobodu a práva. Podľa mňa je to choré, ako môže niekto súhlasiť s tým, že je menejcenný a obmedzený"...
Z čeho tvé znalosti o Islámu pramení? Já sama jsem k Islámu konvertovala z lásky k Bohu a přesvědčení o učení Islámu.
@dahliaa takže si konvertovala skôr, než si spoznala svojho muža?
@anonym_autor Tak úplně ne. O náboženství jako taková jsem se zajímala od 15/16 let. Nevěřila jsem tomu, že tady na tom světě jsme jen tak z náhody (vyrostla jsem v rodině nevěřících) a zajímal mě pohled náboženství na život, smrt a život po smrti. Zároveň jsem se chtěla dozvědět o náboženstvích pravdu, jaká skutečně jsou. Zajímala jsem se jak o křesťanství, Islám, i Judaismus. Komunikovala s věřícími lidmi. Díky tomu jsem poznala svého budoucího manžela, který mi o Islámu hodně povídal, učil mě. Po letech studia náboženství jsem se z vlastního přesvědčení rozhodla konvertovat k Islámu a vzala si svého manžela.
Islám, pokud budeš znát jeho skutečnou podstatu, budeš se o něj zajímat, zjistíš, že takové obecné nepravdy, které se šíří tady u nás (v ČR/SK) nejsou vůbec pravdivé (třeba zrovna ty, co jsi tady zmiňovala - pravidla ktoré im berú slobodu a práva. Podľa mňa je to choré, ako môže niekto súhlasiť s tým, že je menejcenný a obmedzený). Muslimka rozhodně není vůči muslimovi méněcenná! Hodnota lidského života je naprosto stejná ať se jedná o muže nebo o ženu. Pravidla, které berou svobodu - to není tak jednoduché - žena, ale i MUŽ musí (měli by) dodržovat určitá povinnosti vůči tomu druhému. Ani ženatý muž není ,,svobodný" když to tak řeknu. Má vůči ženě a rodině povinnosti, které musí dodržovat. To samé žena vůči muži a rodině. Na druhou stranu mají jeden k druhému práva - např. žena má právo na to, aby ji muž finančně zajistil (není její povinností chodit do práce a má právo na to svůj výdělek použít pouze pro svou potřebu). Muž má zase právo na to, aby bylo uvařeno, uklizeno. Je ale Sunna (dobrý čin/skutek, podle příkladu proroka Muhammada) jeden druhému pomáhat - muž co se domácnosti týče a žena pokud má možnost, tak finančně. Když to tak řeknu, v Islámu má každý určené své role, povinnosti tak, aby to fungovalo.
Islám je založený na obrovském moudru a logice.
@anonym_autor Ještě doplním, že výchova a péče o děti se týká jak matky, tak otce.
Poznat v základu Islám není otázkou týdne. Troufám si tvrdit, že ani ne měsíce. Natož pokud tam člověk nežije. Člověk roky studuje a stále je co se učit.))) Natož někde, kdo o Islámu koluje tolik dezinformací. 😕
@anonym_autor Tak úplně ne. O náboženství jako taková jsem se zajímala od 15/16 let. Nevěřila jsem tomu, že tady na tom světě jsme jen tak z náhody (vyrostla jsem v rodině nevěřících) a zajímal mě pohled náboženství na život, smrt a život po smrti. Zároveň jsem se chtěla dozvědět o náboženstvích pravdu, jaká skutečně jsou. Zajímala jsem se jak o křesťanství, Islám, i Judaismus. Komunikovala s věřícími lidmi. Díky tomu jsem poznala svého budoucího manžela, který mi o Islámu hodně povídal, učil mě. Po letech studia náboženství jsem se z vlastního přesvědčení rozhodla konvertovat k Islámu a vzala si svého manžela.
Islám, pokud budeš znát jeho skutečnou podstatu, budeš se o něj zajímat, zjistíš, že takové obecné nepravdy, které se šíří tady u nás (v ČR/SK) nejsou vůbec pravdivé (třeba zrovna ty, co jsi tady zmiňovala - pravidla ktoré im berú slobodu a práva. Podľa mňa je to choré, ako môže niekto súhlasiť s tým, že je menejcenný a obmedzený). Muslimka rozhodně není vůči muslimovi méněcenná! Hodnota lidského života je naprosto stejná ať se jedná o muže nebo o ženu. Pravidla, které berou svobodu - to není tak jednoduché - žena, ale i MUŽ musí (měli by) dodržovat určitá povinnosti vůči tomu druhému. Ani ženatý muž není ,,svobodný" když to tak řeknu. Má vůči ženě a rodině povinnosti, které musí dodržovat. To samé žena vůči muži a rodině. Na druhou stranu mají jeden k druhému práva - např. žena má právo na to, aby ji muž finančně zajistil (není její povinností chodit do práce a má právo na to svůj výdělek použít pouze pro svou potřebu). Muž má zase právo na to, aby bylo uvařeno, uklizeno. Je ale Sunna (dobrý čin/skutek, podle příkladu proroka Muhammada) jeden druhému pomáhat - muž co se domácnosti týče a žena pokud má možnost, tak finančně. Když to tak řeknu, v Islámu má každý určené své role, povinnosti tak, aby to fungovalo.
Islám je založený na obrovském moudru a logice.
@dahliaa ďakujem za tvoj pohľad a názor, všade máš niečo pozitívne aj negatívne. Ja nikomu vieru neberiem, je pravda, že Islam nemám tak hlboko preštudovaný, nežijem s moslimom, ale poznám dve ženy z môjho okolia, ktoré sa za moslima vydali. Jedna dopadla zle, druhá ostáva v manželstve- nie veľmi šťastnom (myslím, že ani dlho nevydrží, ak sa z toho pozbiera). Dosť veľa spravia skúsenosti, hlavne, ak sú len negatívne, potom sú tu médiá, články, diskusie s reálnymi príbehmi atď. Tým, že ja som nikdy nemala pozitívnu skúsenosť s moslimom, nemôžem o ňom uvažovať ako o niečom pozitívnom. Tým nechcem nikoho uraziť, ani teba, pretože nikoho za to neodsudzujem, každý máme svoj názor, skúsenosti, čo rešpektujem. Ani teraz nezavrhujem nikoho kvôli viere, ale už mám určitý obraz, kým mi niekto naň nezmení názor, som stále tomu otvorená 🙂 preto som dala aj diskusiu, kde sa pýtam, prečo sa tak žena rozhodla. Tiež som už aj písala, že ženy na západe s tvojou vierou to už berú inak, v podstate to na niektorých ani nepoznáš a žijú bežný život. Mňa zaujímala skôr tá strana, kde ženy žijú stále podľa pravidiel v ich zemi.
@dahliaa ďakujem za tvoj pohľad a názor, všade máš niečo pozitívne aj negatívne. Ja nikomu vieru neberiem, je pravda, že Islam nemám tak hlboko preštudovaný, nežijem s moslimom, ale poznám dve ženy z môjho okolia, ktoré sa za moslima vydali. Jedna dopadla zle, druhá ostáva v manželstve- nie veľmi šťastnom (myslím, že ani dlho nevydrží, ak sa z toho pozbiera). Dosť veľa spravia skúsenosti, hlavne, ak sú len negatívne, potom sú tu médiá, články, diskusie s reálnymi príbehmi atď. Tým, že ja som nikdy nemala pozitívnu skúsenosť s moslimom, nemôžem o ňom uvažovať ako o niečom pozitívnom. Tým nechcem nikoho uraziť, ani teba, pretože nikoho za to neodsudzujem, každý máme svoj názor, skúsenosti, čo rešpektujem. Ani teraz nezavrhujem nikoho kvôli viere, ale už mám určitý obraz, kým mi niekto naň nezmení názor, som stále tomu otvorená 🙂 preto som dala aj diskusiu, kde sa pýtam, prečo sa tak žena rozhodla. Tiež som už aj písala, že ženy na západe s tvojou vierou to už berú inak, v podstate to na niektorých ani nepoznáš a žijú bežný život. Mňa zaujímala skôr tá strana, kde ženy žijú stále podľa pravidiel v ich zemi.
@anonym_autor Pod svůj příspěvek jsem ti napsala ještě doplňující komentář, nevím, jestli jsi všimla. - Jen pro info. 🙂
Měla jsem možnost nějakou dobu strávit s manželem v Uzbekistánu a až na detaily mi to tam přišlo velmi podobné životu tady u nás (večer jsme chodili do parků a nebyli jediní, do restaurací, na zmrzlinu, na procházky - to vždy s manželem nebo jiným mužským příbuzným, případně s jinou další ženou.), přes den jsem šla normálně do obchodu... Muži si tam od ,,cizích" žen drží odstup, běžně se s nimi nevybavují, nedotýkají se jich. Někteří mužtí příbuzní mého muže, když jim přinesu třeba čaj, tak se dívají do země. Čeští muži tě většinou sjedou pohledem... Ano je to svým způsobem rozdílný život, ale to, co si mnozí neznalí představují. Brutality a tak...To opravdu běžně není.)))
@anonym_autor Pod svůj příspěvek jsem ti napsala ještě doplňující komentář, nevím, jestli jsi všimla. - Jen pro info. 🙂
Měla jsem možnost nějakou dobu strávit s manželem v Uzbekistánu a až na detaily mi to tam přišlo velmi podobné životu tady u nás (večer jsme chodili do parků a nebyli jediní, do restaurací, na zmrzlinu, na procházky - to vždy s manželem nebo jiným mužským příbuzným, případně s jinou další ženou.), přes den jsem šla normálně do obchodu... Muži si tam od ,,cizích" žen drží odstup, běžně se s nimi nevybavují, nedotýkají se jich. Někteří mužtí příbuzní mého muže, když jim přinesu třeba čaj, tak se dívají do země. Čeští muži tě většinou sjedou pohledem... Ano je to svým způsobem rozdílný život, ale to, co si mnozí neznalí představují. Brutality a tak...To opravdu běžně není.)))
@dahliaa ano, teraz som ho prečítala 🙂 vidíš, napríklad tvojim poznatkom mám predsa už len inakší pohľad na to. Tak ako sa hovorí 100 ľudí, 100 chuti, tak každý má úplne odlišné skúsenosti a teda aj my, čo nežijeme v tejto viere, nevidíme ako skutočne žijú ostatní, väčšinou sú to tie médiá, potom blízki ľudia, ktorí nás zasvietilo do ich života. A dosť spravia aj tie kontroverzné diskusie, kedy môžu pokaziť aj to najmenšie svetielko nádeje, že táto viera nie je až tak zlá, ako ju prezentujú. Je fajn, ak nežijete len starými pravidlami a žena nie je utláčaná ani menejcenná v tom vzťahu.
@dahliaa ano, teraz som ho prečítala 🙂 vidíš, napríklad tvojim poznatkom mám predsa už len inakší pohľad na to. Tak ako sa hovorí 100 ľudí, 100 chuti, tak každý má úplne odlišné skúsenosti a teda aj my, čo nežijeme v tejto viere, nevidíme ako skutočne žijú ostatní, väčšinou sú to tie médiá, potom blízki ľudia, ktorí nás zasvietilo do ich života. A dosť spravia aj tie kontroverzné diskusie, kedy môžu pokaziť aj to najmenšie svetielko nádeje, že táto viera nie je až tak zlá, ako ju prezentujú. Je fajn, ak nežijete len starými pravidlami a žena nie je utláčaná ani menejcenná v tom vzťahu.
@anonym_autor Musím říct, že se tam pokaždé ráda vracím. I tady u nás je to super, ale tam se mi líbí hlavně ten klid, dobrota a skromnost, která z lidí vyzařuje.))) Lidé tam mi připadají mnohem klidnější a ochotnější než tady, ale taky jak kdo... Třeba jsme šli na obrovský trh, kde prodávají snad úplně všechno (od potravin až po drogerii, šperky) a já si tam chtěla koupit takový parfémovaný pudr, o kterém mi tam říkala jedna příbuzná. Jenomže oni ho zrovna neměli na prodejně a tak prodavač někam telefonoval, kde by ho sehnal, a pak mi pro něj někam asi 15 minut běžel... U nás by řekli naštvaně nemáme a hotovo.
Nebo jsem se chtěla pomodlit a podívat do jedné starší mešity, která je určená jen pro muže (v této mešitě není místnost pro ženy) a imám (muslimský duchovní, který se tam o to stará, vede modlitby) mešitu kvůli mě na chvíli uzavřel, abych se mohla uvnitř v klidu podívat a pomodlit a jiní chlapi se tu chvíli museli modlit venku před mešitou nebo počkat.
Nebo jsme si půjčili na pár hodin dva koně. Aby si děti a i my v klidu zajezdili a je super, že tam ti ho v klidu půjčí a ty jim ho pak vrátíš. Nikdo tě nehlídá, jedeš si kam chceš, důvěřují ti. To jsem tady nezažila, aby člověk mohl jet sám na vyjížďku. 😊
V podstatě když něco chceš a je to v jejich možnostech, tak se ti snaží s ochotou vyhovět. To samé v restauracích a jiných službách... U nás tě často s naštvaným obličejem pošlou do háje, že to nejde.))) Ale jak píšu, jak kdo. 😀
@anonym_autor Ještě mě tak napadlo jedno zmínit, když už tě zajímá především ta konverze.
Už v začátcích, když jsem studovala různá náboženství, mi bylo jasné, že jestli v Boha skutečně uvěřím, tak mým náboženstvím bude jedině Islám. Ne kvůli pravidlům a tomu okolo - to člověk přijímá až potom s ujištěním, že je to tak správně. Ale prvotní je skutečnost a víra v Boha, v Jeho Posly-Proroky, Písma, Korán. Pokud tohle člověk přijme za pravdu a uvěří, vše ostatní (zákony - pravidla) už se jen nabaluje. Podstatná je víra v Boha a přijmutí toho, že On je nejvyšší a nejmoudřejší. Korán od Boha je sám o sobě knihou dokonalou. Snad to píšu tak, aby se tomu dalo porozumět. 🙂
Křesťanství a Judaismus mě neoslovili. Křesťanství vůbec ne už ze své podstaty, že Bůh = Ježíš - syn Boha a vyprávění o jeho ukřižování/zmrtvýchvstání, že zemřel za naše hříchy, atd... To jsem věděla hned, že tomuto já nevěřím.
Alhamdulillah, že mi Bůh ukázal správnou cestu. 💗
@anonym_autor ale Dahlia ti zabudla povedať že schvaľuje sobáše deti 😁 to je asi tiež ok,že áno 😌 ☺️ považuje to za úplne normálne že dievča šesťročné je už pripravené plniť si manželské povinnosti. Všetky 😌
@anonym_autor ale Dahlia ti zabudla povedať že schvaľuje sobáše deti 😁 to je asi tiež ok,že áno 😌 ☺️ považuje to za úplne normálne že dievča šesťročné je už pripravené plniť si manželské povinnosti. Všetky 😌
@mizoko To, že máš problém rozumět psanému textu je jen a pouze tvůj problém. Sobáše dětí ani pedofílii neschvaluji. Stejně tak jako pedofílii striktně zakazuje Islám. 😉 Jak jsem ti ale psala, lidé jako ty, své nedostatky a chyby stejně nevidí...

@anonym_autor no neviem ci si sa ty nestratila skor ale nevadi,ak som teda vadna ja tak sa ospravedlnujem, ale teda ja vo svojom provom prispevku ziadnu otazku nedala, ty si mi na prava zien a zadrapovanie sa do inych nabozenstiev napisala o "presviedcani na inu vieru", tak som bola zvedava.. a napisala si mi na to zase iba splet veci o tlaceni do inej viery. Co nechapem co to ma teda s tymi pravami zien? alebo nejakymi pravidlami v nabozenstvach?
Nabozenstvo je velmi siroka tema.. tam si nemozes vybrat ceresnicku a rozprplavat to a len to. Sa ti paci hejtovat? zacala si temu hejtom na zeny co prejdu na islam, hejtom na islam, lebo utlaca zeny.. pritom podla mna nevies viac o tom, ako su pripady, ktore su medializovane, opisane... ver ci nie, ak je toto druhe najrozsirenejsie nabozenstvo, asi take zle to nebude ;)
@simca06022011
Nie.nemusi.
Takze netrep hluposti.