icon

Je Boh nekonečné dobrý?

5. nov 2025

Len sa zamýšľam, že keď je Boh nekonečne dobrý, ako to že niekto môže skončiť v pekle? Takže nech človek spácha čokoľvek tak odsúdenie na večné peklo mi príde ako čisté zlo. Prípadne ak aj je niekto odsúdený na večné veky do pekla tak má nekonečne času na olutovanie svojich činov a teda to aj úprimne oľutovať a potom už by nemal byť dôvod, aby bol v pekle... A z toho mi vyplýva, že aj tak všetci skončia v nebi...

anonym_0aae3d
6. nov 2025

Niekedy som zaoberala podobnymi otazkami, vadilo mi, ze krestanstvo to takto kategorizuje na nebo, peklo a ocistec. Vytvorilo si tak svoj nastroj na ovladanie - strach z pekla, ocistca, len malo bude vyvolenych. Mna osobne tymto v kostole dost deptali. Ak ta to potesi, takto to uplne nie je, ale je to o vyvoji (duse) - v skratke a vsetko je v pohybe, teda aj to tvoje peklo (nie je vecne). Boh v tvojom ponimani stvoril aj den, aj noc, teda aj dobro, aj zlo, vsetko je dolezite pre nas vyvoj...

kavasaki370
6. nov 2025

@anonym_autor V prvom rade je Boh nekonecne dobrý ale duchovne. Nie je hmotne dobrý. To je velky rozdiel. Aj keď je pôvodcom hmotnych kozmickych prejavov a vsetkych cinnosti v ňom, nemá priamú zodpovednosť za naše revoltujuce jednanie. To všetko ide na naše triko.
Tema Boh a teda pojednanie o Absolútnej Pravde je vcelku naročná téma ale kto je dostatočne uprimný, zmákne to 🙂.

kavasaki370
6. nov 2025
@anonym_0aae3d

Niekedy som zaoberala podobnymi otazkami, vadilo mi, ze krestanstvo to takto kategorizuje na nebo, peklo a ocistec. Vytvorilo si tak svoj nastroj na ovladanie - strach z pekla, ocistca, len malo bude vyvolenych. Mna osobne tymto v kostole dost deptali. Ak ta to potesi, takto to uplne nie je, ale je to o vyvoji (duse) - v skratke a vsetko je v pohybe, teda aj to tvoje peklo (nie je vecne). Boh v tvojom ponimani stvoril aj den, aj noc, teda aj dobro, aj zlo, vsetko je dolezite pre nas vyvoj...

@anonym_0aae3d Čauko. Čo sa týka Abrahamskych " náboženstiev", tak tam je vela strachu z Autority Boha. Prirodzene kedže rieši vzťah k Bohu na urovni bázne a ucty. Tento vzťah je definovaný v esencii Védskej filozofie ako " neutrálný". Neprejavený. Neaktívný proste.
My ale akožto živé bytosti duchovnej povahy, máme aktívný vzťah s Touto Pôvodnou Živou Bytostou. A tento vzťaj sa prejavuje buď v nálade pracovnej, ako zamestnanec v praci, alebo v nalade ako priatel voci Bohu. Taktiež je možná rodicovská naklonnost ci milenecká.
Problem kresťanstva a podobne je, že opis a povaha Boha, nás, prostredia v ktorom sme, popis psychosomatiky, emocii, túžob, chcení, je z urovne jedenia mäsa. A to je čistý RED FLAG. Tam to nikdy nedopadne dobre. Sú to necivilizované literárné diela ci teda Písma. Je mnoho druhov Zjavených Pisiem. Urcité sú barbarské, viď kresťanstvo trebars, a sú aj civilizované.

anonym_137f29
6. nov 2025
@anna777115

Človek sa sam odsudi a vybera si peklo, ked odmieta Boha. Pán Boh rešpektuje každeho slobodnu vóĺu a slobodné rozhodovanie sa.

@anna777115 hej pinocheta za to, ze poctivo chodil do kostola a veril v boha a pustali ho k primaniu - ten sedi v nebi. Nedaj sa vysmiat

anonym_137f29
6. nov 2025
@kavasaki370

@anonym_0aae3d Čauko. Čo sa týka Abrahamskych " náboženstiev", tak tam je vela strachu z Autority Boha. Prirodzene kedže rieši vzťah k Bohu na urovni bázne a ucty. Tento vzťah je definovaný v esencii Védskej filozofie ako " neutrálný". Neprejavený. Neaktívný proste.
My ale akožto živé bytosti duchovnej povahy, máme aktívný vzťah s Touto Pôvodnou Živou Bytostou. A tento vzťaj sa prejavuje buď v nálade pracovnej, ako zamestnanec v praci, alebo v nalade ako priatel voci Bohu. Taktiež je možná rodicovská naklonnost ci milenecká.
Problem kresťanstva a podobne je, že opis a povaha Boha, nás, prostredia v ktorom sme, popis psychosomatiky, emocii, túžob, chcení, je z urovne jedenia mäsa. A to je čistý RED FLAG. Tam to nikdy nedopadne dobre. Sú to necivilizované literárné diela ci teda Písma. Je mnoho druhov Zjavených Pisiem. Urcité sú barbarské, viď kresťanstvo trebars, a sú aj civilizované.

@kavasaki370 v podstate je jedno o ake nabozenstvo sa jedna - vid islam, a vid aj zidov. Je to manipulacia a hranie sa s davnym strachom ludi. Tolko smrti co sposobila viera v boha - akehokolvek - je nemozne spocitat obete viery v boha. a stale su ludia co pokracuju v stredoveku - vdaka viere v boha.

kavasaki370
6. nov 2025
@anonym_137f29

@kavasaki370 v podstate je jedno o ake nabozenstvo sa jedna - vid islam, a vid aj zidov. Je to manipulacia a hranie sa s davnym strachom ludi. Tolko smrti co sposobila viera v boha - akehokolvek - je nemozne spocitat obete viery v boha. a stale su ludia co pokracuju v stredoveku - vdaka viere v boha.

@anonym_137f29 Teraz ti vysvetlujem, ze tieto popisy Boha, či aj nás, sú z urovne jedenia mäsa. Jedenie mäsa je diskvalifikacia ohĺadom pochopenia veci. 🙂

kavasaki370
6. nov 2025
@anonym_137f29

@anonym_137f29 Po dalšie viera v cokolvek bez nálezitého poznania daneho oboru je sentiment.

anna777115
6. nov 2025
@anonym_autor

@anna777115 človek sa rozhodne sám počas života ktorý je v porovnaní s nekonečnom ako okamih a ani nemusí za ten čas pochopiť čo činí, prípadne to pochopiť až časom a za to má byť odsúdený na večné peklo? To mi príde ako keď dieťa ktoré spraví niečo zlé, už preto muselo byť odsúdené na celý život a ešte aj to je stále neporovnateľne menší trest v porovnaní s peklom.

@anonym_autor Ale clovek dostal svedomie a slobodnu voĺu. Dokonca dostal aj dar odlišovať dobré od zlého, čo vedia už aj male deti. A keď sa sam dobrovoĺne rozhodne pre zlo, čo s tym má Boh robiť. Boh respektuje slobodne rozhodovanie jednotlivca.

kavasaki370
6. nov 2025
@anonym_137f29

@anonym_137f29 Nič nie je jedno.

kavasaki370
6. nov 2025
@anna777115

@anonym_autor Ale clovek dostal svedomie a slobodnu voĺu. Dokonca dostal aj dar odlišovať dobré od zlého, čo vedia už aj male deti. A keď sa sam dobrovoĺne rozhodne pre zlo, čo s tym má Boh robiť. Boh respektuje slobodne rozhodovanie jednotlivca.

@anna777115 My ale nie sme človek. Sme duše trvalej existencie a kvôli revolte kolujeme v mnohych hmotnych schrankach. Či už v zvieracich, demonskych, rastlinnych, ĺudskych, nebeskych.

autor
6. nov 2025
@anna777115

@anna777115 poďme do najväčšieho extrému... Aj Hitler si myslel že robí to najlepšie aj keď vieme že to tak nebolo... On teda zo svojho pohľadu robil dobro aj keď zvrátene... A teraz si predstav že sa dostane do pekla na večnosť kde bude naveky trpieť... Bez ohľadu na utrpenie ale svoje činy oľutuje ale Boh mu už nemôže odpustiť? Prepáč viem že toto je extrém extrémov ja len poukazujem na to že Boh je nekonečne dobro a aj tak je schopný nechať duše na večné utrpenie bez odpustenia ktoré sa tu neustále hlása...

osky
6. nov 2025

Uz zase jedna tema na rozduchavanie vasni....takato tema nepatri na plochu ale do patricnych skupin..

kavasaki370
6. nov 2025
@osky

Uz zase jedna tema na rozduchavanie vasni....takato tema nepatri na plochu ale do patricnych skupin..

@osky Téma je prospešná pre každého z nás, pretože sa nás bytostne týka. Ale mali by sme akoby zabudnuť na to čo si o tom myslíme či nie. Tam riešenie veci nie je. Ide o vyhladanie literarneho prameňa, ktorý dostatočne a komplexne vyjasní celú podstatu bytia.

anna777115
6. nov 2025
@kavasaki370

@anna777115 My ale nie sme človek. Sme duše trvalej existencie a kvôli revolte kolujeme v mnohych hmotnych schrankach. Či už v zvieracich, demonskych, rastlinnych, ĺudskych, nebeskych.

@kavasaki370 Dusa v ĺudskom fyzickom tele je človek a z pohĺadu mojej kresťanskej viery nemusi už nikde putovat, lebo je vykupil Ježiš Kristus svojou smrťou a zmŕtvychstanim. On zobral vsetky naše hriechy a obetoval svoj zivot, aby sme boli spaseny. Kto však jeho spásu odmieta, sam seba zavrhuhe.

anonym_bd6dfc
6. nov 2025
@anonym_137f29

@anonym_137f29 z časti máš pravdu
náboženstvo má na rukách krv nevinných ľudí, stačí sa pozrieť k susedom kde pravoslávny kresťan s požehnaním a podporou svojho duchovného vraždí iného pravoslávneho kresťana

Keď prišli Ježiša zatknúť apoštol Peter vytiahol meč aby chránil a bránil Ježiša a jednému odsekol ucho, Ježiš ho pokarhal aby odložil meč, lebo zomrie mečom a urobil zázrak, uzdravil zraneného.
Čo už mohlo byť šľachetnejšie ako brániť Ježiša Krista? A napriek tomu Ježiš odsúdil takéto konanie. Ježiš pri jednej kázni povedal že tak spoznajú jeho učeníkov, že budú mať lásku medzi sebou.
To čo robia kresťania teraz, predtým v Rwande alebo 1. a 2. svetovej vojne, inkvizíciou alebo križiackymi výpravami je popretie samotného Ježišovho učenia.

Hriechy náboženstva sa nahromadili až po nebo, preto ich boh odsúdil a bude vykonaný rozsudok - úplné zničenie. Obchodníci budú plakať pri zničení náboženstva, lebo zbohatli vďaka náboženstvu a najväčší biznis majú aj vďaka náboženským sviatkom.
Celý rozsudok nad náboženstvom je zapísaný v knihe Zjavenie Jána 18. kapitole

kavasaki370
6. nov 2025
@anna777115

@kavasaki370 Dusa v ĺudskom fyzickom tele je človek a z pohĺadu mojej kresťanskej viery nemusi už nikde putovat, lebo je vykupil Ježiš Kristus svojou smrťou a zmŕtvychstanim. On zobral vsetky naše hriechy a obetoval svoj zivot, aby sme boli spaseny. Kto však jeho spásu odmieta, sam seba zavrhuhe.

@anna777115 Duša je duša. Hmotné telo je tupá mŕtva nejednajúca hmota.
V tvojom kresťanstve hm. Ty maš svoje vlastné nabozenstvo? Keď vraviš, že v "mojom".
Cituješ tú určité formulky, ale kde je tvoje praktické uplatnenie toho čo spomínaš.

anna777115
6. nov 2025
@anonym_autor

@anna777115 poďme do najväčšieho extrému... Aj Hitler si myslel že robí to najlepšie aj keď vieme že to tak nebolo... On teda zo svojho pohľadu robil dobro aj keď zvrátene... A teraz si predstav že sa dostane do pekla na večnosť kde bude naveky trpieť... Bez ohľadu na utrpenie ale svoje činy oľutuje ale Boh mu už nemôže odpustiť? Prepáč viem že toto je extrém extrémov ja len poukazujem na to že Boh je nekonečne dobro a aj tak je schopný nechať duše na večné utrpenie bez odpustenia ktoré sa tu neustále hlása...

@anonym_autor Peklo nie je miesto pre tích čo lutuju a chcu byť v božej pritomnosti. Peklo je miesto prr tích čo neĺutuju svoje zle skutky a Bohom opovrhuju a nechcu byť v Jeho pritomnost. Každy raz predstupi pred boziu tvar a bude sam seba hodnotit a súdiť. My sme s Hitlerom neboli pri jeho osobnom sude, takže to mozeme vidiet len hypoteticky a realita móže byť uplne ina.

kavasaki370
6. nov 2025
@anna777115

@anna777115 Ak vzal hriechy, čo je oki u týchto svätcov, mudrcov, prorokov, ale to neznamená, že v tom budeme pokračovať.

anna777115
6. nov 2025
@kavasaki370

V tvojom kresťanstve hm. Ty maš svoje vlastné nabozenstvo? Keď vraviš, že v "mojom".
Cituješ tú určité formulky, ale kde je tvoje praktické uplatnenie toho čo spomínaš.

@kavasaki370 Ja som prijala Ježiša Krista do svojho života, preto možem s hrdostou, vďakou, ale aj pokorou vyhlasit, že je to aj "moja viera", ktoru som dostala, darom a za ktiru som nesmierne vďačná.

kavasaki370
6. nov 2025
@anna777115

@kavasaki370 Ja som prijala Ježiša Krista do svojho života, preto možem s hrdostou, vďakou, ale aj pokorou vyhlasit, že je to aj "moja viera", ktoru som dostala, darom a za ktiru som nesmierne vďačná.

@anna777115 To je v poriadku. Nech sa darí 💚

anna777115
6. nov 2025
@kavasaki370

@kavasaki370 Moje praktické uplatnenie mojej viery, je v mojom každodennom zivote, keď sa snazim ziť podla evanielija a božich prikazani a pravidiel. Ked, sa raz dostanes na miesto, ktore pre nás pripravil nás milujuci Boh a tvarou v tvar pochopíš vsetky tajomstva, ktore náš mozog nikdy na tomto svete nedokáze pocopit a odhalia sa nám také skutočnosti ktore pre nas v ludskom zivote boli zahalene

beronsche
6. nov 2025

@anonym_autor
Kresťania neveria na reinkarnáciu, cize novonarodené duše sa nemali čím previnit a pritom mnohé trpia tak, že si to ani predstaviť nevieme - týrané a zneužívané deti napríklad.
Cize nie, toto mi do konceptu milujúceho a nekonečné dobrého boha - otca nijako nezapadá..
Žiadna čistá láska a nekonečná dobrota.

Osobne si myslím, že Boh, ako je vykresľovany akoukoľvek vierou (od katolíckeho boha až po islamského alaha) neexistuje. Ak existuje, bude to úplne inak..
Na druhej strane vieru ako takú, pokiaľ sa nepreklopila do extrému, považujem za dobrú pomôcku ako zvládať ťažkosti bežného života..

maja22
6. nov 2025
@anonym_6e415e

@anonym_137f29 boh hlavne neexistuje.

Mne to je čistý privitivizmus, tieto viery. Akože vážne boh stvoril svet, vesmír za 6 dní? Aký jednoduchý ľudia sú. 😔

@anonym_6e415e Primitivizmus je hodnotiť veci povrchne, prvoplánovo a bez poznania. Stvorenie sveta za 6 dní je biblická reč, nie vedecká. Biblia nevysvetľuje fyzikálne a chemické procesy, nezaoberá sa podrobne “ako”, ale dáva odpoveď “prečo”. Mnohí veľkí vedci sa skláňali pred Božou veľkosťou práve preto, že bádali, spoznávali fungovanie nášho sveta a fascinovalo ich to natoľko, že viera v Boha im dávala zmysel.

anna777115
6. nov 2025
@beronsche

@anonym_autor
Kresťania neveria na reinkarnáciu, cize novonarodené duše sa nemali čím previnit a pritom mnohé trpia tak, že si to ani predstaviť nevieme - týrané a zneužívané deti napríklad.
Cize nie, toto mi do konceptu milujúceho a nekonečné dobrého boha - otca nijako nezapadá..

Osobne si myslím, že Boh, ako je vykresľovany akoukoľvek vierou (od katolíckeho boha až po islamského alaha) neexistuje. Ak existuje, bude to úplne inak..
Na druhej strane vieru ako takú, pokiaľ sa nepreklopila do extrému, považujem za dobrú pomôcku ako zvládať ťažkosti bežného života..

@beronsche Aj krestania veria v dedičny hriech, ktory zmyva krst. A to neznamena, ze mozme robit vedome zlo. Ježis Kristus nas vykupil z hriechu, ktory je pre nas ĺudi nemozne napraviť, lebo vychadza z fyzicna. A prave preto aj reinkarnacia nie je schopna napravit vsetko zlo čo sme kedy v minulych životoch napachali. Lebo, ked počas jedneho fyzickeho zivota, napravime a splatime nezrovnalosti a chyby z ninulych zivotov nič nevymažeme, lebo pocas sučastnehi zivota spravime dalsie chyby a nepravosti a takto, by to išlo stále dokola. Nikto, nie je taky dokonaly, zeby počas fyzickeho zivota nespravil nic zle. A prave tieto nase nepravosti ktore vychadzaju z nasej fyzickej, hmotnej podstaty berie Jeziš z nas, na seba, lebo my, by sme neboli nikdy schopny sa uplne očistit ani , keby sme sa dookola znova a znova narodili.

terezka1947
6. nov 2025
@anonym_6e415e

Mne to je čistý privitivizmus, tieto viery. Akože vážne boh stvoril svet, vesmír za 6 dní? Aký jednoduchý ľudia sú. 😔

@anonym_6e415e snáď nikto neverí,že Boh stvoril všetko za 6dni a že jablko je dôvodom nášho trápenia.
Biblia nie je zbierka rozprávok od Dobšinského,aj tam ľudia videli a vedeli vidieť,čo tou rozprávkou chcel autor povedať.
Tak snáď ten,čo číta Bibliu ju nechápe ako 5-6rdieta😉
To by naozaj primitivizmus.

maja22
6. nov 2025
@beronsche

@anonym_autor

@beronsche To, aký je Boh, nám zjavil Ježiš Kristus. On je jednej podstaty s Otcom. Sám dokazoval Božiu lásku a jeho milosrdenstvo. Ale aj varoval, poukazoval na zlo, ktorého sa ľudia dopúšťajú. Dal nám návod na život a sviatosti, ktoré nám majú pomáhať. Ježiš je Cesta, Pravda a Život.

autor
6. nov 2025
@maja22

@beronsche To, aký je Boh, nám zjavil Ježiš Kristus. On je jednej podstaty s Otcom. Sám dokazoval Božiu lásku a jeho milosrdenstvo. Ale aj varoval, poukazoval na zlo, ktorého sa ľudia dopúšťajú. Dal nám návod na život a sviatosti, ktoré nám majú pomáhať. Ježiš je Cesta, Pravda a Život.

@maja22 ja len nechápem prečo potom Ježiš šíril všetko toto len na jedinom mieste na svete? Prečo nešíril osvetu na celom svete?

osky
Autor odpoveď zmazal
osky
6. nov 2025
@anonym_6e415e

@anonym_6e415e kebx si sa o to viac zaujimala,vedela by si,ze tych 6 dni je iba obrazne pomenovanie.
6 bozich dni nie je rovnako dlhych,ako na Zemi....
Vysmievas sa z niecoho,comu vobec nerozumies....
Ake "jednoduche"

osky
Autor odpoveď zmazal