icon

Je Boh nekonečné dobrý?

5. nov 2025

Len sa zamýšľam, že keď je Boh nekonečne dobrý, ako to že niekto môže skončiť v pekle? Takže nech človek spácha čokoľvek tak odsúdenie na večné peklo mi príde ako čisté zlo. Prípadne ak aj je niekto odsúdený na večné veky do pekla tak má nekonečne času na olutovanie svojich činov a teda to aj úprimne oľutovať a potom už by nemal byť dôvod, aby bol v pekle... A z toho mi vyplýva, že aj tak všetci skončia v nebi...

Strana
z4
autor
6. nov 2025
@osky

@anonym_autor ved mal nasledovnikov a tym to zvestoval.a ti boli urceni na to,aby to sirili.tato tradicia pretrcava dodnes-to su predsa knazi.
Predsa Jezis sa stal clovekom,narofil sa....bol na urcitych miestach,kde sa pohyboval...ci sa mal teleportovat?
Ci ako to myslis?
Ako mohol byt na celom svete?predsa zalozil svoju cirkev,svoje ucenie odovzdal dalsim a ti to siria.logicky

@osky myslím to tak že Boh kľudne mohol mať viac synov a hoci aj dcér po svete keďže je všemohúci...

anonym_137f29
6. nov 2025
@janulik2008

@anonym_137f29 mne raz tu písali že to že kolegovi zomrela žena, mama malých detí tak preto si ju Boh vzal lebo ju chcel ochrániť aby nespravila nejaký ťažký hriech alebo niečo také. 🫣 A tiež nechápem ked niekomu kto stratil dieťa tak mu povedia že Boh to tak chcel 👿
Nerada to píšem ale čím ďalej tým viac som presvedčená že katolícka viera je len o strachu. 🤨

@janulik2008 nejedna sa exklusivne o katolicku cirkev

maja22
6. nov 2025
@beronsche

@maja22 pretože nikdy nehovor nikdy... 😉
Považovala som to za otvorenú diskusiu, nie za pokus o navrátenie zbludilych ovečiek.
To na margo tvojho pocitu, že si so mnou stratila cas.
Natíska sa totiž otázka, ci to povazujes za stratu času len preto, že už vieš, že môj názor sa nezmení a na druhej strane, rovnaké vynaložené úsilie s prípadne pochybujúcim človekom, ktorý sa potenciálne môže "navrátiť" k Bohu, by už stratou času nebolo..

@beronsche Áno, je to tak. Keď sa niekto pýta, lebo pochybuje, hľadá, skúma, to beriem ako pomoc tomu človeku a v tom prípade svoj čas neľutujem. Ale pokiaľ sa niekto pýta len tak, aby reč nestála, vtedy je to iné. Keď mám čas, tak mi to nevadí, beriem to ako mozgovú rozcvičku, ale keď mi kvôli tomu stojí iná robota, vtedy je to pre mňa neužitočne strávený čas.

osky
6. nov 2025
@maja22

@beronsche Áno, je to tak. Keď sa niekto pýta, lebo pochybuje, hľadá, skúma, to beriem ako pomoc tomu človeku a v tom prípade svoj čas neľutujem. Ale pokiaľ sa niekto pýta len tak, aby reč nestála, vtedy je to iné. Keď mám čas, tak mi to nevadí, beriem to ako mozgovú rozcvičku, ale keď mi kvôli tomu stojí iná robota, vtedy je to pre mňa neužitočne strávený čas.

@anonym_autor nechapes vyznam tej jedinecnosti.
Boh si nenaklonuje milion "deti" a nevyvoli si milion roznych matiek.
Ved tam ide o to tajomne vtelenie,do neposkvrnenej zeny...
Nie vsetko sa da vysvetlit racionalne,pretoze nie csetko dokazeme ako ludia pochopit.
Ale mame nieco ako 6.zmysel,intuiciu....a ta nas vedie aj v konani dobra,ci zla.
A presne je to tak,ze ked sa stisis,das tomu moznost,mnohe ti pride podvedome...
Treba si nieco aj precitat,pretoze toto tu je zase taka diskusia pre nevercov....
A ako pise
@maja22
Toto je zabity cas.
Lebo ateisti vzdy vsetko zneguju a pekrutia...
Hlavne nechapem,preco takuto otazku davas na plochu a nie do patricnej skupiny.
Potom to vyvolava zbytocne hadky a v konecnom dosledku sa aj tak nic nevyriesi.

anonym_6e415e
6. nov 2025
@maja22

@anonym_6e415e Primitivizmus je hodnotiť veci povrchne, prvoplánovo a bez poznania. Stvorenie sveta za 6 dní je biblická reč, nie vedecká. Biblia nevysvetľuje fyzikálne a chemické procesy, nezaoberá sa podrobne “ako”, ale dáva odpoveď “prečo”. Mnohí veľkí vedci sa skláňali pred Božou veľkosťou práve preto, že bádali, spoznávali fungovanie nášho sveta a fascinovalo ich to natoľko, že viera v Boha im dávala zmysel.

@maja22 ach bože...škoda slov

anonym_6e415e
6. nov 2025
@osky

@anonym_6e415e kebx si sa o to viac zaujimala,vedela by si,ze tych 6 dni je iba obrazne pomenovanie.
6 bozich dni nie je rovnako dlhych,ako na Zemi....
Vysmievas sa z niecoho,comu vobec nerozumies....
Ake "jednoduche"

@osky veríš tomu tak ako terosti , ktorý verili , že po smrti pôjdu do raja kde ich budú čakať panny. Cele náboženstvo je vymyvanie mozgov.

bloger
6. nov 2025

@anonym_autor Skús si pozrieť a vypočuť toto video.

https://www.youtube.com/watch?v=4N6nzpD7u0Q

Je to tam pekne a podrobnejšie vysvetlené.

beronsche
6. nov 2025

@maja22
@osky dievčatá, toto je diskusia na soc.sieti. čo presne ste si od zapojenia sa sľubovali? Čo ste očakávali?

Nemyslím, že ste boli oslovené niekým adresne, takže toto "plakanie", ako ste prišli o svoj drahocenný čas, naozaj nie je na mieste a vyznieva smiešne.

Ak ateisti všetko prekrutia a vasu vieru neberú vážne, prečo reagujete? Ak povazujem otázku za nevhodnu, nie je nič ľahšie, ako nereagovať. 🙂

anonym_bd6dfc
6. nov 2025
@bloger

@anonym_autor Skús si pozrieť a vypočuť toto video.

Je to tam pekne a podrobnejšie vysvetlené.

@bloger Boh povedal Adamovi že keď zje zo zakázaného stromu tak určite zomrie
Adam vedel čo je smrť, videl zomierať zvieratá

čo je správne?
a) Boh je klamár a zatajil Adamovi podstatnú vec, že ho bude po smrti večne trápiť v pekle
b) Boh je nespravodlivý, po tom čo Adam dostal zaslúžený trest, smrť, tak sa boh rozhodol že mu trest zmení, priťaží mu a ho bude večne trápiť v pekle
Toto nedovoľujú ani ľudské nedokonalé zákony, po udelení a vykonaní trestu opakovane trestať zločinca ešte väčším trestom.
c) peklo neexistuje, boh nikoho netrápi v pekle keďže trestom za hriechy je smrť

Keby Adam vedel, že okrem smrti ho čaká večné trápenie v pekle rozhodol by sa inak?

janulik2008
6. nov 2025
@osky

@anonym_autor nechapes vyznam tej jedinecnosti.
Boh si nenaklonuje milion "deti" a nevyvoli si milion roznych matiek.
Ved tam ide o to tajomne vtelenie,do neposkvrnenej zeny...
Nie vsetko sa da vysvetlit racionalne,pretoze nie csetko dokazeme ako ludia pochopit.
Ale mame nieco ako 6.zmysel,intuiciu....a ta nas vedie aj v konani dobra,ci zla.
A presne je to tak,ze ked sa stisis,das tomu moznost,mnohe ti pride podvedome...
Treba si nieco aj precitat,pretoze toto tu je zase taka diskusia pre nevercov....
A ako pise
@maja22
Toto je zabity cas.
Lebo ateisti vzdy vsetko zneguju a pekrutia...
Hlavne nechapem,preco takuto otazku davas na plochu a nie do patricnej skupiny.
Potom to vyvolava zbytocne hadky a v konecnom dosledku sa aj tak nic nevyriesi.

@osky poznam dost ateistov a ani jeden nic neprekrucal ani nenegoval.
Vcera akurat sme s kolegom co je ateista sa rozpravali o viere. Pytala som sa ho ci dava krstit dceru a on ze hej. Tak som sa ho pytala ci je veriaci tak ze je ateista ale jeho zena je veriaca, ked som sa ho spytala ze ci mu nevadi ze chce dat zena krstit ked je on ateista tak ze nema dovod ze zena chce tak daju pokrstit.

bloger
6. nov 2025
@anonym_bd6dfc

@bloger Boh povedal Adamovi že keď zje zo zakázaného stromu tak určite zomrie
Adam vedel čo je smrť, videl zomierať zvieratá

čo je správne?
a) Boh je klamár a zatajil Adamovi podstatnú vec, že ho bude po smrti večne trápiť v pekle
b) Boh je nespravodlivý, po tom čo Adam dostal zaslúžený trest, smrť, tak sa boh rozhodol že mu trest zmení, priťaží mu a ho bude večne trápiť v pekle
Toto nedovoľujú ani ľudské nedokonalé zákony, po udelení a vykonaní trestu opakovane trestať zločinca ešte väčším trestom.
c) peklo neexistuje, boh nikoho netrápi v pekle keďže trestom za hriechy je smrť

Keby Adam vedel, že okrem smrti ho čaká večné trápenie v pekle rozhodol by sa inak?

@anonym_bd6dfc Skúsme prehľad od AI. Nie, Adam podľa kresťanskej teológie neskončil v pekle. Po svojej smrti sa jeho duch vrátil k Bohu, ale kvôli hriechu, ktorý spáchal, stratil pôvodný vzťah s Bohom, ktorý sa obnovil až cez druhého „Adama“ – Ježiša Krista.
Koncept "druhého Adama": Kresťanská teológia prirovnáva prvého človeka Adama k Ježišovi Kristovi (ktorého nazýva „druhým Adamom“). Kristus podľa viery zničil smrť a priniesol život, čím obnovil vzťah s Bohom, ktorý prvý Adam z hriechom stratil.
Smrť a duša: Podľa niektorých interpretácií, keď zomiera telo, dych života (duch) sa vracia k Bohu, ktorý ho dal. Duša ako taká prestáva existovať až do momentu vzkriesenia.
Smrť ako dôsledok hriechu: Adamov hriech viedol k strate raja a prvotnej nedotknutosti s Bohom. Preto sa jeho následky prejavili v rozdelení medzi človekom a Bohom, nie však v priamom odsúdení do pekla v tom zmysle, ako sa tento koncept používa dnes.

anonym_f8aa1a
10. nov 2025
@anonym_autor

@anna777115 poďme do najväčšieho extrému... Aj Hitler si myslel že robí to najlepšie aj keď vieme že to tak nebolo... On teda zo svojho pohľadu robil dobro aj keď zvrátene... A teraz si predstav že sa dostane do pekla na večnosť kde bude naveky trpieť... Bez ohľadu na utrpenie ale svoje činy oľutuje ale Boh mu už nemôže odpustiť? Prepáč viem že toto je extrém extrémov ja len poukazujem na to že Boh je nekonečne dobro a aj tak je schopný nechať duše na večné utrpenie bez odpustenia ktoré sa tu neustále hlása...

@anonym_autor ale tá duša si to vyberie. Vyberie si hriech vedome, nik ho nenúti. Spoliehať sa na to, že Boh je dobrý a odpustí mi všetko je najväčší hriech, lebo sa tým v rozhodovaní staviame nad Boha, šak keď si dobrý odpusť mi. To nie je úprimná ľútosť. Každú sekundu dňa máme možnosť rozhodnúť sa, či budeme konať druhým dobro alebo zlo. Po smrti má každý možnosť oľutovať tvárou v tvár. Boh je síce milosrdný ale aj spravodlivý sudca. Aj rodič prijme dieťa ktoré oľutuje ale ak sa bude dieťa spoliehat ze rodič mu prepáči hocaké zverstvo tak sa mýli. Je strašne jednoduché viniť Boha a osočovať ho, ale nech sa každý pozrie na seba. Najhoršie čo od ľudí počúvam je "a čo ja také robím, a veď ja nemam hriech" nulová pokora, nulová sebakritika. Viera je krásna vec ale keď niekto nechce tak je to hold jeho voľba a bude si za svoje činy zodpovedať sám.

anonym_f8aa1a
10. nov 2025

A je vtipné že my podľa vás žijeme v stredoveku ale vy ste tí čo neustále vyťahujú hriechy cirkvi zo stredoveku. My sme tam nežili, ja verím v Boha a v dobro ktoré koná skrz veriacich, nie v zabíjanie. Rovnako ako nie každý moslim je terorista. Nie každý nemec je Hitler. Tí čo majú v rodine vraha nesú jeho hriech? Koľkí z vašich dedov zabíjali vo vojne, vyčíta to vám niekto? Dá sa vidieť koľkým pomáhajú, aké charity podporujú, koľko budujú pre druhých, pomáhajú mladým s depresiami, chudobným, ženám, deťom, robia misie, atd atd, ale stále budeme mať len nálepku tých bláznov čo sú storočia po smrti však?

janulik2008
10. nov 2025
@anonym_137f29

@janulik2008 nejedna sa exklusivne o katolicku cirkev

@anonym_137f29 ked trz citam tak vies napisat prosim inak? 😀 nejak mi nedocvaklo co si chcela povedat 😀🫣

anonym_137f29
10. nov 2025

@janulik2008 si pisala, ze katolicka viera je cim dalej tym viac len o strachu - vsetky viery su o strachu

anonym_4f8adc
10. nov 2025
@anonym_137f29

@janulik2008 si pisala, ze katolicka viera je cim dalej tym viac len o strachu - vsetky viery su o strachu

@anonym_137f29 nie, viera vobec nie je o strachu, naopak, je o pokoji a radosti

dahliaa
10. nov 2025

Podle Islámu (což je mým náboženstvím) Bůh nemusí lidí jen bezmezně milovat a být ke všem dobrý (,,být Láska") jako je to řečené v Křesťanství. Ne, Bůh nemiluje každého. Bůh má rád ty, kdo jsou mu pokorní a ty po smrti odmění Rájem. Bůh nás stvořil, abychom ho MY uctívali. Ne proto, aby nás mohl milovat a musel nám odpustit každý hřích. Bůh nepotřebuje nás, ale MY potřebujeme Boha. Kdo Boha uctívá a respektuje, ten uspěje, toho odmění Rájem. Kdo ne, toho potrestá. Ale nesmíme zapomínat, že Bůh je a bude ke každému z nás SPRAVEDLIVÝ (podle toho co si na základě svých činů zaslouží). Tento život je pro nás zkouškou pro život budoucí. A je jen na nás, zda uspějeme a budeme Boha uctívat a respektovat nebo zda se k Němu otočíme zády.
Tohle je na dlouhou debatu, ale když to zkrátím. Tenhle život jednou pomine a je zkouškou pro život věčný, který přijde po smrti. Proto bychom neměli ztrácet čas. Nikdy nevíme, kdy ten náš poslední den nastane.

maja22
10. nov 2025

To, aký Boh je, nám bolo zjavené v Ježišovi Kristovi. Boh je v prvom rade Otec. Áno, je spravodlivý a zároveň milosrdný. Každý môže byť bránou jeho milosrdenstva. Kto neprejde cez túto bránu, bude musieť prejsť bránou spravodlivosti. A to už bude ťažké…

janulik2008
10. nov 2025
@dahliaa

Podle Islámu (což je mým náboženstvím) Bůh nemusí lidí jen bezmezně milovat a být ke všem dobrý (,,být Láska") jako je to řečené v Křesťanství. Ne, Bůh nemiluje každého. Bůh má rád ty, kdo jsou mu pokorní a ty po smrti odmění Rájem. Bůh nás stvořil, abychom ho MY uctívali. Ne proto, aby nás mohl milovat a musel nám odpustit každý hřích. Bůh nepotřebuje nás, ale MY potřebujeme Boha. Kdo Boha uctívá a respektuje, ten uspěje, toho odmění Rájem. Kdo ne, toho potrestá. Ale nesmíme zapomínat, že Bůh je a bude ke každému z nás SPRAVEDLIVÝ (podle toho co si na základě svých činů zaslouží). Tento život je pro nás zkouškou pro život budoucí. A je jen na nás, zda uspějeme a budeme Boha uctívat a respektovat nebo zda se k Němu otočíme zády.
Tohle je na dlouhou debatu, ale když to zkrátím. Tenhle život jednou pomine a je zkouškou pro život věčný, který přijde po smrti. Proto bychom neměli ztrácet čas. Nikdy nevíme, kdy ten náš poslední den nastane.

@dahliaa ale toto je super vysvetlene 😇

Strana
z4