Je nenávisť voči vlastnému vzhľadu hriech?
Neznasam to ako vyzeram, niekedy je to vpphode ale niekedy sa pozriem do zrkadla a chce sa mi plakat. Som veriaca a viem že to nie je dobre ani z hľadiska viery, a preto sa pytam ci niekto nema skusenost, alebo nevie ci je to aj hriech, ako s tym bojovat a tak. Niekedy aj premyslam ze by som vracala aby som schudla, ale toho sa bojim lebo viem že to nemusi dopadnut dobre ale niekedy fakt iba myslim na to ze pojdem vracat a schudnem.
Nechceš radšej navštíviť psychológa alebo diabetologa?
🙄Týrať svoje telo chorobou hriech je. Ty potrebuješ psychiatra a psychológa. A to nie je urážka, až mi smutno ostalo, že takto nejaká žena žije a ešte si myslí, že je hriešna či problém.🙄
Daj si vyšetriť štítnu žľazu, ak je v poriadku nepozeraj do zrkadla, ale zníž príjem kalórii a začni sa hýbať. Pôst tiež neuškodí.
A kto ti za to môže? Nie Boh, len ty sama. Začni cvičiť, zdravo sa stravovať, zmeň šatník, staraj sa o vlasy a pleť. Venuje sa sebe. A budeš sa mať rada. Vracanie je primitívny spôsob riešenia tvojho problému.
@anonym_autor Ano, podla mna to je hriech. Urcite ti v tomto smere pomoze knaz ci psycholog, ak sa im zveris
podla mna neexistuju skaredi ludia. len zanedbani a ti ktori v sebe krasu este neobjavili. pozri hollywood je toho dokazom.
neexistuje jednotny ideal krasy. jedna modelka to raz vysvetlovala. pre kazdu krajinu kde bola platili uplne ine standardy. navyse ludia sme rozni. kazdemu sa paci nieco ine. ved sa pozri okolo seba na rozne pary. najdes vstko mozne. velke nosy, male pery, velke brucho male prsia atd.
s vyzorom sa da pracovat. mozes navstivit nejakeho stylistu co ti poradi. mozes zacat cvicit, zlepsit stravu, niekto nech ti pomoze najst lichotive oblecenie pripadne makeup.
hriech nehriech ludske telo je doslova zazrak. pozri si ako funguje. je uzasne. aj to tvoje je. neprivod si nejaku chorobu. pretoze ako sa hovori a nie je to klise. ked nemas zdravie nebavi ta nic.
najdi psychologa, knaza. niekoho kto ti da prvu pomoc. a potom zacni hladat dovody preco sa mat rada.
@anonym_autor co tak sa zacat zdravo stravovat a cvicit?
@anonym_autor a nemyslela si niekedy na to ze zacnes dbat na svoju stravu, robit pohyb ktory by ta bavil? Lebo to je cesta aj k schudnutiu ale ten hlavny benefit co ti to prinesie ze sa zacnes o seba s laskou starat a casom ta to zacne naplnat.
Aj vracanie je cesta k schudnutiu ale urcite sa vtedy budes nenavidiet za to co svojmu telu robis.
@anonym_autor pravidelne sportujem, mam treningy niekolkokrat do tyzdna, stravujem sa tak normalne. Mam celkom svaly, ale cez prazdniny som trochu pribrala. Niekedy sa citim dobre v svojom tele, niekedy fakt hrozne. Trapi ma hlavne ze by som si mala uvedomovat ze som Bozia dcera, ze ma stvoril dokonale a nie sa na seba pozerat takto zle
Riešiš úplne hlúposti. Každá jedna žena je občas so sebou nespokojná a nepáči sa sama sebe. To je úplne normálne. My ženy furt niečo na sebe riešime,... vlasy, nos, pery, pleť, postava...furt dačo. Tak kľud, si úplne normálna žena. A ak máš problém s váhou, treba osloviť niekoho,kto ti poradí ako na to
@anonym_autor pravidelne sportujem, mam treningy niekolkokrat do tyzdna, stravujem sa tak normalne. Mam celkom svaly, ale cez prazdniny som trochu pribrala. Niekedy sa citim dobre v svojom tele, niekedy fakt hrozne. Trapi ma hlavne ze by som si mala uvedomovat ze som Bozia dcera, ze ma stvoril dokonale a nie sa na seba pozerat takto zle
@anonym_autor No a sme doma... To "stvorenie na boží obraz" z knihy genezis, je myslené najmä v duchovnom význame, nie v telesnom. Boh predsa nemá telo, tak ako by sme mohli byť stvorení na jeho fyzický obraz? Myslí sa tým, že ako jediní z viditeľného tvorstva máme vôľu tak ako Boh, to je ten boží obraz, na ktorý sme stvorení.
Takže dont worry, be happy 🙂
Nenávisť je hriech sama o sebe. V extremnom význame - aj nenávidieť hriech je hriech, hoci sa to často takto v biblii opisuje (najmä v starom zákone). Prečo? Lebo keď nenávidíš napríklad hazard, tak ťa nenávisť môže doviesť k tomu, že vbehneš do kasina s bejzbalkou a rozmetaš automaty, ruletu a pod. A to už je poškodzovanie cudzieho majetku. Takže áno, nenávisť sama k sebe je tiež hriech.
Ale!
Si pubertiačka a je takmer úplne normálne, že každá pubertiačka sa cíti škaredá, tlustá, chlpatá. Dnešní rodičia už našťastie chápu, že dievča chce vyzerať, za našej éry tomu tak ešte nebolo. Napríklad sestra mala veľký problém, keď si začala holiť nohy, lebo pre boomerov to bolo niečo neslýchané. To isté manželka (to sa bavíme o čase tak 15-20 rokov dozadu). A keď som v 14tich použil prvykrát dezodorant? No to bol hotový škandál, ako som si to mohol dovoliť a či chcem dostať rakovinu. :D
Tvoja nenávisť je podľa mňa na hranici hriechu. Neznášaš sa, cítiš sa zle vo svojom tele. Potiaľto je to ok. Ale rozmýšľaš nad zvracaním a to už je sebapoškodzovanie, hriech proti piatemu božiemu prikázaniu. Nazývajme to tak, ako to je - bulímia. Ver mi, že poznám dva prípady bulímie a nie, naozaj to nechceš. Keď raz začneš, nezbavíš sa toho. Ani z toho veľmi neschudneš, budú ťa riešiť cvokári a podobne.
Pozri sa. Ak je to len tým, že si pribrala, tak naozaj nemáš čo riešiť. Ja som sa s mojou manželkou dal dokopy, keď vážila 74kg. Bola mierne pri sebe, ale fakt som po tom nešiel proste.
Takže čo ti vlastne vadí? Ak len hmotnosť, tak to nie je také hrozné (samozrejme, pokiaľ nevážiš 150kg). Pokiaľ si myslíš, že máš škaredý ksichtm tak sa v ňom snaž hľadať niečo pekné. Pokiaľ sa ti nepáčia vlasy, tak iď ku kaderničke, daj si inú farbu, iný účes, možnosti je iks.
Raz som v miestnej knižnici (a to som bol fakt ešte krpec) narazil na nejakú sexuálnu knihu. Žiadna kamasutra, ale niečo ako 100+1 sexualnych trikov. Aby ma tetka z knižnice nevyrazila oknom, otvoril som si veľkú detskú encyklopediu vesmíru a do nej vložil tú malú sexualnu knižočku a dobre tri hodiny som čítal. To v tej dobe sme ešte nemali mobily a internet a tak podobne, čiže celkom pain. Pre mňa to vtedy boli také info, že som sa skoro rozreval (vekovo som mal tak 10-11 možno, vedel som, že ľudia sexujú, ale to bolo všetko). No a z tejto brutálnej knižky si pamätám kapitolu - "Prehliadka tela". No a tam písali niečo také, že sa máš holá postaviť pred zrkadlo a obdivovať sa. Nikto nie je dokonalý. Povedz si, čo je na tebe najkrajšie a čo je na tebe najškaredšie. A potom aj to najškaredšie sa snaž vidieť v peknom svetle. Možno by to stálo za skúšku, čo povieš?
@anonym_autor Myslím si, že je to vekom. Teraz si vo veku, keď pozeráš na seba až príliš kriticky. Minule sme sa zasmiali u zubárky, lebo sme riešili zuby tlačiace na seba. Povedala, keď je to len tak troška krivé, to je sexi. 🙂 To, čo ty teraz vnímaš v zrkdle ako hrozné, pre niekoho môže pripadať sexi. Tak sa tým netráp. 🙂 Klikni sem a vypočuj si to.
https://www.youtube.com/watch?v=FYIS4t7oN1MSi pekná. 🙂
@anonym_autor Ano, podla mna to je hriech. Urcite ti v tomto smere pomoze knaz ci psycholog, ak sa im zveris
@dadis Medzi kňazmi a psychologmi treba robiť rázny rozdiel. Takmer každý kňaz si totiž namyslene myslí, že môže suplovať psychologa (ale nepoznám psychologa, čo si mysli, že môže suplovať kňaza).
Nemyslím si, že toto je zatiaľ duchovný problém v prípade tejto dievčiny. Psycholog by pomohol.
@anonym_autor ano, je to hriech, lebo nemas rada samu seba. A to je zaklad pre cloveka, aby mal primerane rad sameho seba a prijal seba sameho.
A urcite sa o tom treba s niekym porozpravat, s rodicmi, knazom, psychologom...niekomu komu doverujes. Lebo nie je to ok a treba najst pricinu tychto pocitov.
@anonym_autor Aj ja som mala niekedy také myšlienky 🙂 ale vôbec to nie je potrebné. Najlepšie sa mi podarilo schudnúť, keď som vyradila z jedálnička pečivo a sladkosti. Alebo minimálne to treba obmedziť a úplne ideálne je mať psa aby mal človek aj dostatok pohybu 🙂 žiadne zvracanie a týranie sa. Pokojne mi napíš správu ak by si sa chcela porozprávať, som tu pre teba 🙂
Že si taká veriaca tak to ber tak že to ako vyzeráš je Božia vôľa.Takto ťa Boh stvoril takáto máš byť.
@dadis Medzi kňazmi a psychologmi treba robiť rázny rozdiel. Takmer každý kňaz si totiž namyslene myslí, že môže suplovať psychologa (ale nepoznám psychologa, čo si mysli, že môže suplovať kňaza).
Nemyslím si, že toto je zatiaľ duchovný problém v prípade tejto dievčiny. Psycholog by pomohol.
@thirstymonk Suhlasim s tebou. Knaz je vsak dostupnejsi ako psycholog. Ci uz fyzicky, mensie bariery a velakrat vedia pomoct.. tato zena veri v Boha, co je velmi silna motivacia "si" pomoct, telo je chramom, podla nauky sa mas sa on starat, nenicit ho. Nenavist voci vlastnemu telu je odmietanie Boziehi daru. Dalej Miluj blizneho ako seba sameho - ma dva rozmery: mas milovat druhych rovnakou mierou, ako milujes seba. Ak seba nenavidis, je tazke autenticky milovat inych, zdrava laska k sebe samemu je predpokladom pravej lasky k bliznemu. Ja osobne si myslim, ze v sebelaske a sebeprijati jej vie pomoct aj knaz. Pri vaznejsich dg (ako poruchy prijmu potravy atd) a tramumach ani psycholog nie je dost. Ale ako pisem vyssie, suhlasim s tebou, psycholog by mal pomoct. Vela principov je univerzalnych.
@anonym_autor Tvoje myšlienky, tvoje pocity sú veľmi dôležité. Nie sú dobre, ani zle. Teda nemôžu byt hriechom. Pokial ich pociťuješ ako niečo neprijemne, poukazujú na niečo, čo ti chyba, čo by si chcela inak, čo potrebuješ. Zameraj svoju pozornosť na skúmanie toho, z coho pramenia.
Jednak je tu tvoj výzor. Máš asi predstavu, ako by si chcela vyzerať ale skutočnosť tomu nezodpovedá. Môžeš cítiť ľútosť či smutok z tvojej nenaplnenej túžby, či predstavy, ktorá je teraz ina alebo sa možno vôbec nenaplní. Preto zacni rozmýšľať nad niečim, čo by mohlo byt dosiahnuteľné a nad krokmi, ktorými by k tomu viedli.
Druha vec sú tvoje výčitky. Niekto určuje normu, hovorí, čo je správne alebo nesprávne, čo by malo alebo nemalo byt, posudzuje ta. Lenže to je jeho subjektívny názor. Ak tomu veris, ale si ina, cítiš sa neprijemne. Cestou by bolo akceptovať veci take, aké su, i tvoje myšlienky bez hodnotenia.
@thirstymonk Suhlasim s tebou. Knaz je vsak dostupnejsi ako psycholog. Ci uz fyzicky, mensie bariery a velakrat vedia pomoct.. tato zena veri v Boha, co je velmi silna motivacia "si" pomoct, telo je chramom, podla nauky sa mas sa on starat, nenicit ho. Nenavist voci vlastnemu telu je odmietanie Boziehi daru. Dalej Miluj blizneho ako seba sameho - ma dva rozmery: mas milovat druhych rovnakou mierou, ako milujes seba. Ak seba nenavidis, je tazke autenticky milovat inych, zdrava laska k sebe samemu je predpokladom pravej lasky k bliznemu. Ja osobne si myslim, ze v sebelaske a sebeprijati jej vie pomoct aj knaz. Pri vaznejsich dg (ako poruchy prijmu potravy atd) a tramumach ani psycholog nie je dost. Ale ako pisem vyssie, suhlasim s tebou, psycholog by mal pomoct. Vela principov je univerzalnych.
@dadis Toto je inak presne aj moj názor na to, čo si napísala. Zdravá sebaláska a dokonca povedal by som "zdravý narcizmus" by mal byť v každom z nás...
@thirstymonk vyštudovaný kňaz počas študia teologie, má za sebeou viacej semestrov psychológie, ako niektorý psycholog.
Pánbůh nadělil každému podle vlastního uvážení, Kelišová!
@anonym_autor choď k psychológovi kým si vypestuješ bulímiu, Boh ťa miluje s kilom naviac aj v teplákoch. Ale musíš sa naučiť milovať sama seba hlavne ty. Uvedomuješ si chybu keďže sa pýtaš či je to hriech. Pracuj na sebe, najprv psychicky.
V lrvom rade mas psychicky problem, ktory treba riesit s lekaromX uvedomujes si to tak cim skor lebo ked do toho spadnes bude tazsia cesta späť. To ci to je hriech je v takejto situacii naozaj jedno.
V prvom rade je to vážny psychicky problém.
Autorka, zvracanie je veľmi zlá vec.
Tým si zničíš celé telo, takým spôsobom nebudeš pekná.
Budú ti chýbať dôležité látky, zničíš si pleť.
Úplne sa ti zničia tvoje zuby zvracaním.
@thirstymonk vyštudovaný kňaz počas študia teologie, má za sebeou viacej semestrov psychológie, ako niektorý psycholog.
@anna777115 Každopádne má za sebou menej psychologických pacientov ako psycholog... Netreba sa hrať na to, čo nie som.
Ano je, clovek je stvoreny na obraz Boha a teda odporujes jeho vkusu a dielu.
@anna777115 Každopádne má za sebou menej psychologických pacientov ako psycholog... Netreba sa hrať na to, čo nie som.
@thirstymonk psycholog može mať klientov, ale nie pacientov, kedže nie je Mudr.

Nebolo by od veci navstivit psychologa podla mna.