Katolícka viera a etická dilema vazektómie
Táto téma je len pre praktizujúcich katolíkov, ateisti, agnostici, protestanti a nepraktizujuci katolíci, prosím, nereagujte na ňu. Som praktizujuci katolík a snažím sa žiť podľa učenia Cirkvi. Moja žena je nepraktizujuci katolícka, má všetky sviatosti, ale do kostola nechodí (s deťmi chodí na sv. omšu ja). Keďže máme už počet detí, na ktorých sme sa na začiatku nášho vzťahu dohodli - dcéru a syna), ani jeden z nás nechce ďalšie deti (ja by som možno aj bol otvorený k tretiemu dieťaťu, ale žena určite nie). Pred počatím prveho dieťaťa sme používali prezervatívy, lebo žena potrebovala absolvovať jednu závažnú operáciu a tehotenstvo bola kontraindikacia. Potom sme začali používať metódy prirodzeného plánovania, aby sme počali, ale u nás nefungovali. Po pol roku ich neucinnosti sme mali sex bez ohľadu na nej a po ďalšom pol roku sa podarila dcéra. Po jej pôrode sme chceli rýchlo druhé a pocatie nám trvalo rok a pol. Prirodzené metódy plánovania u nás nefungovali. Teraz, ked už ďalšie dieťa nechceme, by sme sa radi chránili. Ja by som bol rád, keby som mohol pokračovať v používaní prezervativov, ale žena je proti a chcela, aby som šiel na vazektomiu. A tá je, ako som sa nedávno dočítal, v katolíckej Cirkvi považovaná za smrteľný hriech. Žena prirodzené metódy regulácie počatia používať nechce. Čo mám robiť, aby som mohol žiť v súlade so svojou vierou?
@anonym_autor nie sú na toto nejaké vhodnejšie kresťanské fóra? Tiež si ináč myslím, že cirkev považuje za smrteľný hriech aj kondómy, takže to máš s tou vazektómiou prašť jak uhoď 🤷. Alebo sa pobav teda do ženou, nech sa dá ona sterilizovať a ty to máš z hľadiska svedomia vybavené... Hriech sa asi presúva na ňu alebo čo.
@anonym_349afa nám to hovorili na nauke. Tak hádam ?
@anonym_2c0320 však netvrdím, že ti hovoril niečo iné, len proste z úplne racio logického pohľadu je potom okey akákoľvek forma chránenia sa.
@anonym_2c0320 však netvrdím, že ti hovoril niečo iné, len proste z úplne racio logického pohľadu je potom okey akákoľvek forma chránenia sa.
@anonym_349afa nie nie je.... Lebo k sexu nedochádza resp. k vyvrcholeniu. Nedochádza k nemu vôbec. Takže to určite nie je to isté.
Hriech je mať sex pre potešenie, teda aj sledovať plodné/neplodné dni v podstate, o kondóme nehovoriac. Teda nemaj už sex ak nechceš deti alebo proste zhreš a chráň sa, Boh ani cirkev ti deti neuživí ak ich budeš mať 10...
@anonym_autor ale veď aj prezervativ je antikoncepcia ,takže ich nemôžte používať
@minenkaa a keď sa cielene, vedome, vyhýbam sexu aby som neotehotnela, takže mimo ovulácie, nie je to vlastne tiež forma antikoncepcie? Tiež to robím preto lebo niesom ochotná pripravená, prijať pripadné následky 😏
@anonym_autor a teda s prezervatívmi si ok? Lebo Cirkev ani s nimi ok nie je pokiaľ viem. Ja síce fakt tomu nerozumiem, prečo ľudia, ktorí už aj nejaké to dieťa majú a na ďalšie sa necítia z hocijakých dôvodov, nemôžu používať kondóm, veď to nie je abortívna antikoncepcia.
@anonym_autor a teda s prezervatívmi si ok? Lebo Cirkev ani s nimi ok nie je pokiaľ viem. Ja síce fakt tomu nerozumiem, prečo ľudia, ktorí už aj nejaké to dieťa majú a na ďalšie sa necítia z hocijakých dôvodov, nemôžu používať kondóm, veď to nie je abortívna antikoncepcia.
@anonym_185293 vacsina parov pouziva aj kondom, ale nikto o tom nehovori. Lebo logicky nemoze kazdy riskovat dalsie dieta napr z ekonomickych dovodov. Pre mna je mensi hriech kondom, nez ist na potrat. Ja by som na potrat nesla a muz by tiez bol proti dat zabit zdrave dieta. Rovnako si nemyslim, ze mat deti po 40tke, kazdy rok jedno by bol super napad.
@anonym_autor Ja týmto príspevkom jednoducho neverím! Normálny kresťan-katolík a k tomu chlap sa nebude vylievať na nejakom Modrom koňovi očakávajúc normálne, fundované odpovede. Robíš si prdel, ale kvalitne!
@anonym_autor Ja týmto príspevkom jednoducho neverím! Normálny kresťan-katolík a k tomu chlap sa nebude vylievať na nejakom Modrom koňovi očakávajúc normálne, fundované odpovede. Robíš si prdel, ale kvalitne!
@anonym_d93001 Prečo tomu neveris? Na modrý koník chodí mnoho mužov (už to dávno nie je len mamičkovské fórum). A diskutuje sa tu úplne o všetkom (ako napr. politike) a sú tu aj veriaci (či už muži alebo ženy).
@anonym_autor si katolík a nevieš že my katolíci prezervatívy používať nesmieme?
@anonym_autor si katolík a nevieš že my katolíci prezervatívy používať nesmieme?
@hopsas To viem (encykloka Humanum vitae), ale stretol som sa aj s vyjadrením niekolkych kňazov, ktorí odrádzali od vazektomie a povolili použitie prezervativov pre manželov s viacerými deťmi.
Vazektomiu som odmietol a nemienim ju podstúpiť. Zatiaľ budeme žiť v čistote a budem sa modliť za ženu, aby zmenila názor na prirodzené metódy plánovania rodičovstva.
Vazektomiu som odmietol a nemienim ju podstúpiť. Zatiaľ budeme žiť v čistote a budem sa modliť za ženu, aby zmenila názor na prirodzené metódy plánovania rodičovstva.
@anonym_autor Snílek brainwashed....:((
Hriech je mať sex pre potešenie, teda aj sledovať plodné/neplodné dni v podstate, o kondóme nehovoriac. Teda nemaj už sex ak nechceš deti alebo proste zhreš a chráň sa, Boh ani cirkev ti deti neuživí ak ich budeš mať 10...
@marsmykkok To s tým potešením nie je pravda, teda minimálne v katolicizme.

ak sa máš držať striktne katolíckeho učenia, tak máš prestať sexovať. Sex je dovolený iba taký, ktorý nijako vedome nebráni počatiu. odpoveď dobre poznáš. Nebudem komentovať čo si o tom myslím ja lebo si to nepraješ.
@zero1 Aj sex mimi ovulacie je ochrana pred počatim. Ĺudia začnite už konečne použivať zdravý rozum. Z nejakeho dovodu nam ho pan Boh dal a taktiež slobodnu vóĺu a moznosť robiť vlastné rozhodnuria. Do vazektomii by som nešla, je to zásah do ĺudskeho organizmu, ale inej ochrane, pokiaĺ nemá abortativny úcinok by som sa nevyhybala.