icon

Kedy je vhodné pokrstiť dieťa?

5. sep 2025

Dobrý deň, kedy je vhodne dieťa pokrstiť ? Svadbu sme mali v rimokatolickom kostole (podľa mňa) a krst bude asi v gréckokatolíckom kostole (podľa muža), na čo bude mať asi rodina pripomienky, že je to zvláštne. Máte niekto skúsenosť s touto kombináciou ? Bravate potom deti do oboch kostolov na striedačku alebo ako ? Ďakujem za skúsenosti.

maja22
5. sep 2025

@anonym_autor Je tu skupina Veriace mamičky, požiadaj o prijatie, možno skôr nájdeš odpovede. 🙂

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
anonym_086448
5. sep 2025

Ano, greko je super, mam v rodine, sú obaja rimo, sobáš v greko, deti krstené v greko. Tým pádom aj deti môžu v greko chodiť ako maličké na sv. prijímanie. A pokrstiť ako 6 týždňové uz mozete.

marhulka13
5. sep 2025

@anonym_autor my sme mali svadbu v rimkat kostole, deti sú podľa manžela krstene v evanjelickom kostole a všetci chodíme do evanjelického, s mojou mamou chodili do katolíckeho keď tam boli na prázdninách. V škole chodia na etiku kvôli farárovi

bambulka712
5. sep 2025

Čo sa týka kedy krstiť tak záleží od vás. My sme krstili na cca 6 týždňov a na náuke nám kňaz povedal, že bolo zvykom krstiť okolo 40 dňa života (ak si dobre pamätám).
Dieťa vierovyznanie dedí po otcovi (či je rimo alebo greko). V Tvojom prípade by dieťa malo byť greko. Moja otázka ale znie, či manžel chodí do chrámu alebo chodíš len ty do kostola. Ak nechodí, budeš ho Ty vychovávať v greko? V takom prípade by bolo lepšie pokrstiť v rimo (so súhlasom manžela).
U nás je to opačne, ja greko, manžel rimo (ale nechodí do kostola) a syn je greko, keďže manžel pri krste podpísal súhlas. Takže so synom chodíme do greko, čomu som rada, lebo aj keď je liturgia dlhšia ako omša východný obrad je moja srdcová záležitosť.

lukbe
5. sep 2025
@bambulka712

Čo sa týka kedy krstiť tak záleží od vás. My sme krstili na cca 6 týždňov a na náuke nám kňaz povedal, že bolo zvykom krstiť okolo 40 dňa života (ak si dobre pamätám).
Dieťa vierovyznanie dedí po otcovi (či je rimo alebo greko). V Tvojom prípade by dieťa malo byť greko. Moja otázka ale znie, či manžel chodí do chrámu alebo chodíš len ty do kostola. Ak nechodí, budeš ho Ty vychovávať v greko? V takom prípade by bolo lepšie pokrstiť v rimo (so súhlasom manžela).
U nás je to opačne, ja greko, manžel rimo (ale nechodí do kostola) a syn je greko, keďže manžel pri krste podpísal súhlas. Takže so synom chodíme do greko, čomu som rada, lebo aj keď je liturgia dlhšia ako omša východný obrad je moja srdcová záležitosť.

@bambulka712 niekedy je aj kratšia😉

anonym_49dd2f
5. sep 2025
@anonym_086448

Ano, greko je super, mam v rodine, sú obaja rimo, sobáš v greko, deti krstené v greko. Tým pádom aj deti môžu v greko chodiť ako maličké na sv. prijímanie. A pokrstiť ako 6 týždňové uz mozete.

@anonym_086448 my máme v rodine aj aj - v chodeni na prijímanie nie je rozdiel medzi rimo a greko - az po 1.sv.prijimani v 3.rocniku ZŠ.
Rozdiel je v tom, že greko majú birmovku pri krste a rimo až okolo 15 rokov (a potrebuješ aj birmovneho rodiča)

lukbe
Autor odpoveď zmazal
anonym_086448
5. sep 2025
@anonym_49dd2f

@anonym_086448 my máme v rodine aj aj - v chodeni na prijímanie nie je rozdiel medzi rimo a greko - az po 1.sv.prijimani v 3.rocniku ZŠ.
Rozdiel je v tom, že greko majú birmovku pri krste a rimo až okolo 15 rokov (a potrebuješ aj birmovneho rodiča)

@anonym_49dd2f je rozdiel, v greko pokrstení môžu chodiť v greko kostole aj malinké deti, aj ročné, potom majú len 1. sv. spoveď.

bambulka712
5. sep 2025
@lukbe

@bambulka712 niekedy je aj kratšia😉

@lukbe myslíš dobu kedy krstiť? lebo tá môže byť aj kratšia, sestra krstila malú keď mala myslím 2 alebo 3 týždne... 🙂

lukbe
5. sep 2025
@bambulka712

@lukbe myslíš dobu kedy krstiť? lebo tá môže byť aj kratšia, sestra krstila malú keď mala myslím 2 alebo 3 týždne... 🙂

@bambulka712 niee, dĺžku liturgie😊.

zmrzlinka8
5. sep 2025

@anonym_autor čo najskôr

bambulka712
8. sep 2025
@lukbe

@bambulka712 niee, dĺžku liturgie😊.

@lukbe aha... možno niekde ale ja píšem o mojich skúsenostiach 😅